Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 104
   Наскоро попаднах на много интересна информация, която един човек, който не разбира от технология и хигиена на храненето, няма откъде на научи / аз поне не го знаех от обща култура/ - прясно приготвената храна трябва да се съхранява и консумира по два начина:
- max до 2 часа след приготвянето и, като за това време тя трябва да се съхранява при температура 70С, т.е. всички витамини "се изпаряват" ;
- след принудително охлаждане до  4С и съхранение при хладилни условия до няколко дни, като преди сервиране се затопля до 100С - по този начин се запазват всички витамини;
   Ако храната се съхранява с часове на стайна температура, което важи за всички общински и частни кухни, при температурен диапазон между 65С и10С в храната се развива процес на лавинообразно развитие на микроорганизми и бактерии, което може да доведе до много тежки хранителни натравяния.
   Доколкото знам, никой не предлага алтернативния метод с охлаждането, а и мисля, че българските майки не биха го възприели добре, мислейки, че взимат "изстинала вече храна'. Мисля, че ще предпочетат "топлата и опасна за децата"  отколкото охладената и запазила вкусовите си качества, храна.
   Направих си труда да проуча тези неща, защото и аз съм пред дилемата - готови пюрета или "прясно приготвена храна" от кухня, която явно не ще да е много полезна /освен, ако не я приготвя сама /.
   А някой знае ли как е по света - не е ли детската млечна кухня само българска измишльотина, вследствие  стремеж да се подпомогнат майките и незнание за опасностите / вместо са изпишем вежди, да извадим очи/ и не е ли вече време да се спре тази порочна практика?
   А някой знае ли на българския пазар да се предлага прясно охладена храна за деца и вие купувате ли си / бихте ли си купили такава?

Последна редакция: вт, 08 авг 2006, 10:12 от marny

# 1
 • Мнения: 7 423
ти защо мислиш, че храната се съхранява часове наред на стайна Т?
Аз я вземам толково вряла, че не мога да държа бурканчето. После си я прибирам в Хладилника и толкоз.
Да не говорим, че порционът принципно е предвиден да се изяде веднага, а не второто сега, десертът за 16ч и супата - на вечеря.
Ако готвя вкъщи- споменатите от теб "упражнения" не правя нито за малки, нито за големи.

# 2
 • Мнения: 1 209
Детската кухня спокойно се съхранява в хладилника до 24 часа минимум.

# 3
 • София
 • Мнения: 104
Малко разяснения - храната в общинската кухня е готова за взимане от мамите около 11 - 11.30 часа, т.е. тя е приготвена по- рано, за да имат възможност да я разпределят по бурканчетата, да кажем 10 - 10.30часа, ако не и по-рано, и за да стигне и до останалите раздавателни пунктове. Работното време на пункта е  до 13.30часа - това са минимум 4 часа, да не кажа и повече, в което време храната е на стайна температура.
В частните кухни нещата стоят по същия начин - храната се приготвя по-рано, за да може да се разпредели на порции и да тръгне към раздавателния пункт  /11.30-13.30 / или към дома на майката /8.30 - 12.30/. Колите, които се използват за разнос не са хладилни!!!
Как ви се струват тези часове?
Ако пък не съм права и нещо не ми е ясно - казвайте къде бъркам, за да се успокоя и с чиста съвест да се запишем и ние на кухня!

# 4
 • Мнения: 39 087
... Как ви се струват тези часове? ...

Часовете са неуместни. Да си изведеш детето лятото по пладне, не е нормално, а като гледам майките от квартала, след кухнята сядат и да пият по едно кафе, а бурканчетата си седят в коша на количката  Laughing
Не мога да те успокоя, себе си също не успях, затова не съм я записвала на кухня  Peace

# 5
 • Мнения: 7 423
Марни, какво точно те тревожи newsm78, щом не се опасяваш от хигиената Wink, мисля, че не е нужно да се безпокоиш.
Ти като сготвиш нещо вкъщи- веднага ли го тикаш в хладилника- аз лично не!
Освен това провери на място как става във вашата кухня- при нас храната се раздава в пункта от 11.40 до 12.15, повтарям- вряла, по-новите бурканчета дори вакуумират.

# 6
 • Мнения: 1 737
- max до 2 часа след приготвянето и, като за това време тя трябва да се съхранява при температура 70С, т.е. всички витамини "се изпаряват" ;
- след принудително охлаждане до  4С и съхранение при хладилни условия до няколко дни, като преди сервиране се затопля до 100С - по този начин се запазват всички витамини;

Не знам кой витамин ще издържи жив на 100 гр...

Аз пък давам храна от кухнята и до 2 дни след като съм я взела и съхранявала в хладилник, при положение, че капачката пуква при отваряне, което се случва в 90% от случаите. И досега не сме имали никакви проблеми, месеци наред. За сведение, от както кухнята е в отпуск през август, детето се продриска от моите манджи, които по стечение на обстоятелствата давам веднага. Надявам се да е някакво съвпадение.

# 7
 • Мнения: 3 042

Аз пък давам храна от кухнята и до 2 дни след като съм я взела и съхранявала в хладилник,
Peace
и аз така.

А десертът никога не го прибирам в хладилника. Стои си от 12 до 16,30 ч на масата в кухнята и после малкият си го яде. Е, нищо му няма на детето.
И при щерката съм правила така и на нея нищо не и е ставало.

# 8
 • София
 • Мнения: 12 297
Първо ми се ще да разбера кой е източникът на тази информация, пък после ще се напъвам да разсъждавам върху нея Laughing

# 9
 • София
 • Мнения: 104
Не че искам да съм контра, но това, че всички вие го правите, не означава, че е правилно!
Източникът е литература, свързана с хигиена на храненето, с технология на кулинарната продукция и не на последно място, таблица с условия и срокове на съхранение на готова кулинарна продукция към наредбата за хигиена на храните, в която е посочено:
срок на реализация на готови многокомпонентни ястия с месо, птици, риба, зеленчуци - 3 часа, температура на сервиране 70С;
допустимо допълнително съхранение след охлаждане 30часа, температура 0С - +4С;
забележка: ястията, съхранявани при хладилни условия преди сервиране се затоплят до температура 100С и се предлагат за консумация не по-късно от един час след това!
Вижте и това, само като допълнение: това се отнася не само за ресторантите и хотелите, но и за детските кухни!!!
http://www.standartnews.com/archive/2005/01/12/business/index.htm

# 10
 • Мнения: 7 423
Не че искам да съм контра, но това, че всички вие го правите, не означава, че е правилно! Източникът е ...................

права си напълно! Но знаеш ли още колко други правила нарушаваш ежедневно Wink
Моля те, дай името на източника Praynig

# 11
 • Мнения: 1 737
Така, както наливам врели сладка за зимата в буркани и считам за годни 2 - 3 години, както когато купешките бурканчета бебешки храни със срок на годност 2-3 години пукват при отваряне, така считам за годна за консумиране храна от кухнята, чието охладено бурканче пак пуква при отварянето му. Това означава, че въздуха му е изкаран, получил се е вакум и не се развиват бактерии. Още повече, че храната от кухнята ползвам до дни, а съм сигурна, че може да изкара и месеци, както приготвена от мен домашна манджа, налята вряла в бурканчетата.
Има и случаи, когато храната от кухнята не е "хванала", бурканчето не изпуква и тогава я ям аз. Това е много рядко.

Отделен въпрос е, че не се вманиачавам относно ограничаването на детето ми от достъп на бактерии, има си имунна система, която се бори с тях достатъчно добре. Щом манджата не мирише лошо и не е вкисната, значи всичко е наред. А че бактерии има навсякъде - има. И на плочките в хола има и то доста, пък той си взима играчките от там и си гио лапа. Нека някой да дойде да вземе проби от там, да ги изследва и да му се изправят косите. Със сигурност там имаме повече бактерии, от колкото храната от кухнята в бурканчетата след няколко часа, ако ще и нестерилизирана.

Последна редакция: ср, 09 авг 2006, 18:51 от AQ

# 12
 • Мнения: 7 186
Офф хич не се вживявам толкова. Ако тръгна да спазвам сляпо всички правила по- добре да ида да се гръмна.
Храната при нас я раздават вряла и капачките винаги вакуумират. Яденето и десерта оставям отвън, а супата като изстине я слагам в хладилника.
Дават я по обед от 11. 30 до 12, ако има горещини сменят часовете с по- удобни. Но и това не ме притеснява, защото малкия си има шапка, навес и чадър и кухнята ми е на 5- 10 мин.
И на кафе ходя след това. Twisted Evil

# 13
 • София
 • Мнения: 2 922
ти защо мислиш, че храната се съхранява часове наред на стайна Т?
Аз я вземам толково вряла, че не мога да държа бурканчето. После си я прибирам в Хладилника и толкоз.
Да не говорим, че порционът принципно е предвиден да се изяде веднага, а не второто сега, десертът за 16ч и супата - на вечеря.
Ако готвя вкъщи- споменатите от теб "упражнения" не правя нито за малки, нито за големи.
Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 104
Източниците са:

Хигиена на хранене и хранително законодателство, д-р Боцов, Димитър;
въпросната таблица за хигиенните изисквания към условията и сроковете на съхраняване на готова кулинарна продукция е на стр. 179. Същата таблица е дадена като приложение 4 към чл.70, ал.1 към Наредба 7 , раздел 10 /Хигиенни изисквания към предлагането на храни в обектите за обществено хранене/.
Тази наредба е в сила до края на месец август, след което влиза в сила новата Наредба 5 / Хигиена на храните/, в която тази таблица я няма, но не защото не е вярна, а защото тези неща залягат в разработената от всеки обект НАССР система, внедряването на която е залегнало в тази нова наредба.
P.S. това, че капачките "изпукват" при отваряне, незнам какво успокоение ви носи, защото това говори само, че са ограничени възможностите на храната да осигури окислителни процеси на микроорганизмите. Опитът е показал, че главните виновници за възникване на хранителни натравяния са:
 - неспазване на изискванията за температурата на съхраняване на готовите ястия ;
 - неспазване на изискванията за продължителност на съхраняване на готовите ястия;
И последно в заключение, че тази тема вече ми омръзна - НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ СЕ Е, ЗАЩО ТАЗИ ПОРОЧНА ПРАКТИКА Я НЯМА ПО - СВЕТА? ДА НЕ БИ НИЕ ДА СМЕ НАЙ - УМНИТЕ И ДА СМЕ ПЪРВИ В НЕЩО, А ?
за справка си направих труда да сондирам това във форума на мамите в чужбина:
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=119527.0
Така, че оттук нататък, имайте като обица на ушето си предвид, дали ще ходите да пиете кафенце, след като сте взели храната, дали ще я оставяте извън хладилника, дали ще задавате въпроси, ако ви носят храната студена в къщи ...

Общи условия

Активация на акаунт