Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 364
От самото начало сме на смесено хранене. Кърмата е едва 20% от дневната порция мляко и допълваме с Аптамил, което бебка харесва и хапва с апетит. Започнаха да ни мъчат ужасни колики, а капките и чайчетата почти нямат ефект. От няколко места чух, че коликите може да са по-силни заради Аптамила и ме съветват да сменя млякото. Чудя се какво да правя  Thinking ooooh!
Имате ли наблюдения за връзка между коликите и Аптамила? Дайте съвет  Praynig

# 1
 • София
 • Мнения: 2 437
Моят съвет е да направиш всичко възможно да не дохранваш, а само да кърмиш. Ако трябва през 30мин или 1час. Така имаш шансове да намалиш коликите, да избегнеш алергии и един куп разправии. Отделно, че бебчетата много се успокояват, докато сучат.
На моето бебе Аптамил не понесе- обриви, повръщане, много силни колики и безсъние. Мислеха, че е алергия към белтъка, но мен ме съмнява. Коликите си ги има все още (доста по- слаби и на периоди), но сме на НАН ХА.
Бебка хапва с апетит, защото не полага особени усилия да суче млякото Wink

# 2
 • София
 • Мнения: 2 243
Едва ли има връзка, моята бебка е на Аптамил от самото начало. Имаше наистина колики, сменихме млякото с Омнео, но тя не го долюбваше много и понеже състоянието с коликите не се промени след 3 седмици прием, пак се върнахме на Аптамил.
Положението беше търпимо, затопляхме коремчето и след 10-тина минути отшумяваха, отминаха изцяло до края на втория месец. И сега си продължава на Аптамил и си го харесва.

# 3
 • Varna
 • Мнения: 331
И аз мисля, че няма връзка. Синът ми беше на Аптамил първите 4 месеца. Колики не е имал / освен от сокчета/.   

# 4
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
Потърси в темите,имаше анкета за коликите при кърмените бебета и тези хранени с адаптирано мляко.За голямо учудване на всички се оказа,че кърмените са били с повече колики.НЕ защото коликите са от кърмата!!!!!!!,просто те зависят от организма на бебето,а не от млякото!!!!!

# 5
 • Мнения: 139
Има връзка между Аптамила и коликите.При нас схемата на хранене беше почти същата т.е. с 20% кърма и останалото адаптирано мляко.Давахме Аптамил и имахме страхотни колики,детето повръщаше,оригваше,пръцкаше и плачеше до 2-3 часа през ноща.Не помагаха капки,чайчета,че дори и затопляне на коремчето.Минахме на Omneo1,което е доста по-безвкусно от Аптамила и значително по-малко хранително.Детето огладняваше на по 2 часа и половина вместо на 3,но коликите се разредиха видимо и почти изчезнаха.След около 2-3 седмици по съвет на лекарката от ДК започнахме да даваме и Frisovom.Отначало се страхувахме да не получи пак колики и давахме по един път на ден и то само до обяд.Но детето го понесе много добре и вече изцяло заместихме Omneo1 с Frisovom.Яде го с апетит.Според мен Аптамила и особено Милумила са доста тежки храни и при малко по-чуствителен стомах причиняват доста колики.
Дано това писмо ви е от полза!

# 6
 • София
 • Мнения: 2 204
А пък ние от фризовом направо полудяхме - детето се дереше от болки!
От началото сме на Аптамил и не съм забелязала да му влияе на коликите. Докато бяхме на смесено се чувстваше по-зле.
От Омнео и Фризолак децата се надуват прекалено много /мнение на педито/.
Всяко дете е различно  и не може да се каже с точност кое мляко би причинило колики точно при твоето или моето Thinking
Можете да пробвате да го смените и да сравните.

# 7
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
От Фризовома Филип полудя, беше като обладан от идеята да яде. Брррр.
От 4 дена нямахме колики (тая нощ имаме изненаада  #Cussing out #Cussing out), това е периодът, от който преминахме от Фризолак на Аптамил.
Мисля, че си е до детенце-някои имат колики, други нямат, но ако нямаш притеснения-можеш да пробваш различни марки, ако му понасят по-добре.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 3 299
моя син реагира много зле на Аптамила - както при alexs и се наложи да си остане на Фризолак и Фризовом  като добавка

# 9
 • Мнения: 1 035
Не смятам,че няма връзка между храната и коликите.Докато кърмех моето пухче,педито ми препоръча да не ям хиляди храни,за да не му причинявам по-силни колики.Той и без това си имаше достатъчно.Към третия месец минах на смесено хранене и коликите сравнително намаляха,докато не изчезнаха като започна да яде само Аптамил.Може би му беше време да преминат,но...

# 10
 • Мнения: 46
От самото начало сме на смесено хранене. Кърмата е едва 20% от дневната порция мляко и допълваме с Аптамил, което бебка харесва и хапва с апетит. Започнаха да ни мъчат ужасни колики, а капките и чайчетата почти нямат ефект. От няколко места чух, че коликите може да са по-силни заради Аптамила и ме съветват да сменя млякото. Чудя се какво да правя  Thinking ooooh!
Имате ли наблюдения за връзка между коликите и Аптамила? Дайте съвет  Praynig

Споделям мнението, че единствената гарантирана право пропорционална връзка на силата на коликите е тази с размера на преяждането. Това е дълбоката причина да се счита, че от адаптираните млека се получават повече колики, тъй като дори и най-фините дупчици на бибероните не могат да гарантират същият бавен темп на хранене и засищане, какъвто се постига при кърменето. При храненето с адаптирано мляко стомахчето се напълва много по-бързо, отколкото се задоволява сукателния рефлекс на детето и то получава усещането за ситост.

Следователно, причината не е в Аптамила или кое да е друго адаптирано мляко, а именно в това, че възможно обемът, с който се дохранва е по-големичък, отколкото са нуждите на детето и оттам идва натоварването на стомашно-чревния тракт.

Второ, върху коликите на детето пряко влияе и вашият хранителен режим - прегледайте дали не са се появили нови храни във вашето меню и оттам в бебешкото.

Моето детенце, по стечение на обстоятелствата, беше на Аптамил от третия си ден, но ние не помним колики по сила, подобни поне на тези, които се описват от някои майки на форума. Нещо, което да се охарактеризира като колики сме имали около 2 седмици, от които само 4-5 дни по-силни и приемахме капки Саб-симплекс. Обикновено се появяваха около 4 часа сутринта. Използвах анатомичните биберони на НУК, презназначени за чай - с най-най-фините дупчици и често правех паузи по време на хранене.

Общи условия

Активация на акаунт