Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 юни 2009, 21:59 ч.

Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! - 3

 • 128 436
 • 929
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 727
Здравейте! Hug

Ето я новата тема, в която продължаваме да списваме хора с дискови хернии, решени да преборим болката с вяра, добро настроение и споделяне с приятели.

Методи за лечение на дискова херния – консервативно и оперативно лечение.
При консервативното лечение се използват нестероидни противовъзпалителни медикаменти, обезболяващи, физиотерапия, балнеолечение, ЛФК, придобилата напоследък известност озонотерапия, акупунктура и др.

Списък на нестероидни противовъзпалителни средства, които имат и обезболяващо действие, използвани за облекчаване симптомите на дискова херния, благодарение на нашия лекар в темата elpida
Разбира се, този списък е само информативен и преди употребата на каквото и да е лекарство, се консултирайте задължително с вашия лекуващ лекар.

Един от методите, които са препоръчвани на пациентите с дискова херния е балнеолечението.
Има три начина да се отиде на балнеолечение:
- по клинична пътека
- по програмата ПРО на НОИ
- на частно


За балнеолечение по клинична пътека са ви необходими:
- талон № 7 за хоспитализация
- изследвания, доказващи заболяването ви
- резервация за съответната Специализирана болница за рехабилитация.
Имайте предвид, че тази резервация сами си я правите и че не всички такива болници приемат пациенти по клинична пътека. Резервации за Специализираните болници за рехабилитация за София се правят на бул."В.Левски"54  или по телефона в съответната болница. Ето това е сайтът на Специализираните болници за рехабилитация:
http://www.rehabilitatzia-bg.com/bg/
В него можете да намерите координатите на болниците, както и списък със заболяванията, които лекуват.

С нашето заболяване можем да ходим по две клинични пътеки 241 и 244 в заведенията, които приемат по клинични пътеки.
По клин. пътека 241 изискват да си носите ЕМГ като самото изследване има валидност 4 месеца.
По клин. пътека 244 може само със скенер, който няма давност.
В София най-добрият специалист на ЕМГ се смята проф. Ишпекова, която приема в болница „Царица Йоана”.

По програмата ПРО на НОИ са ви необходими:
- направление в два екземпляра от личния лекар
- лична амбулаторна карта и/или медицинска документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето - епикризи, изследвания, снимки, скенер, ЯМР
- документ по образец, удостоверяващ осигурителните ви права за последните 6 месеца
- резервация в съответния балнеохотел или Специализирана болница за рехабилитация.
И в двата случая първо си уговаряте резервацията, после вземате направление от личния лекар. Това се налага, защото например направлението за хоспитализация има валидност само 7 дни. Резервациите за балнеохотелите се правят за София в Туристическа агенция, тел. 981-29-88. Намира се на първия етаж в НОИ. Продават резервации само на определени дати, затова първо позвънете по телефона и се поинтересувайте кога започват продажбите.

А това е сайтът на НОИ:
http://www.nssi.bg/

Тук можете да намерите цялата наредба за програмата ПРО на НОИ, както и списък на балнеохотелите и Специализираните болници, които са сключили договор с НОИ. Добре е да си изтеглите документа за осигурителните права и да си го попълните при работодателя, за да не ходите до НОИ само за един формуляр. Това може да стане директно от сайта.
Отворяте Профилактика, рехабилитация, от там отивате на Необходими документи за издаване на удостоверение за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация и си теглите Документ по образец, удостоверяващ осигурителните права на лицето (Приложение № 1).

Когато имате резервация, бележка от работодателя, изследвания, направление, отивате да си подадете документите в НОИ, за да получите "благословията" им за балнолечението си, но не по-рано от 10 работни дни. Това се отнася само за почиващите по програмата ПРО. По клинична пътека с направлението от личния лекар и изследванията си, заминавате директно за там, за където имате резервация.
Балнеолечението по клинична пътека е с продължителност 10 дни, по НОИ можете да изберете от 10 до 15 дневен престой. Има разлика и в цените – по клинична пътека се доплаща само потребителска такса на ден за престой в болница, но пациентите биват настанявани в стаи с по 3-4 души и без собствен санитарен възел. Някои от болниците предлагат срещу доплащане стаи за двама със собствен санитарен възел. Доплащането по НОИ се води за храна и цените варират от 15 до 23лв на ден. в зависимост от категорията на балнеохотела.
Най-хвалените курорти за нашето заболяване са Павел баня, Баня, Карловско, Поморие, Кюстендил, Велинград. Тези в Поморие и Кюстендил са известни и с калолечението си, което при някои пациенти дава много добър резултат. В Павел баня запазена марка са екстензиите, за които има много спорни мнения – от пълно отхвърляне до провъзгласяването им едва ли не за панацея.

Мнение и снимки от балнеохотел „Роза” в Срелча, споделени от tishooo
Мнение за балнеохотела в Павел баня, споделено от dzupo

Мнение за балнеолечението в Поморие, споделено от Текс
Мнение за балнеолечение на частно, споделено от чана

Упражнения, подходящи при дискова херния
Нагледни материали и упражнения в youtube.com, предоставени от Марчони
Упражнения, описани от Марчони
Още упражнения, описани от Текс

Еволюция на дисковата херния в снимки, благодарение на elpida
Снимка на дискова херния
Снимки от друг пациент
И още от същия пациент
Снимки от друг пациент
И още от същия пациент
И още

В темата пишат и оперирани от дискова херния. Това са техните никове, ако желаете да се свържете направо с тях за повече информация – аhа, ОК, mitak10, bubolina_80, vessib, RossyB

Предишни теми, хронологично подредени от най-старата към най-новата:
Операция на дискова херния
Операция на дискова херния – 2
Операция на дискова херния – 3
Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди!
Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! – 2


Последна редакция: нд, 28 юни 2009, 22:34 от sophsan

# 1
 • София
 • Мнения: 1 727
Момичета и момчета,

Тази информация успях да издиря. Ако някой намери публикация, която смята, че трябва да бъде включена в първия пост, нека ми пише. Мога да го променям до 24 часа от пускането на темата.  Hug

# 2
 • Мнения: 62
Хоп здравейте и тук!

Софи, поздравявам те за снтезираната в началото на темата информация.

Мога да кажа едно голямо благодаря !!!

Поздрави на всички

Последна редакция: нд, 28 юни 2009, 22:24 от pisanche77

# 3
 • Мнения: 223      Честита нова тема и от мен.


      Софи, благодаря от името на всички !  bouquet


# 4
 • Бургас
 • Мнения: 174
Ето ме и мен. Софи мисля че информацията оформена чудесно. Ако изникне нещо допълнително ще го добавим в следващата тема.

Само мисля, че не е лошо да се добави към методите за лечение и физиотерапия. Имам предвид тази която можеш да си направиш във всяка поликлиника срещу направление за физиотерапия. които включват йонофореза, интерферентни токове, магнит, ултразвук и др. подобни. Ако все още може да се коригира.

Аааа сетих се още нещо сложи линкове към упражненията.

Лека и безболкова седмица на всички.  newsm10

# 5
 • Мнения: 803
Записвам се и аз в новата тема!
Софи, страхотна си! Много е добре! Поздравявам те за новата тема и ти благодаря!

Да са живи и здрави всички Петровци и Пети!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 727
Само мисля, че не е лошо да се добави към методите за лечение и физиотерапия.

Аааа сетих се още нещо сложи линкове към упражненията.

Я да видим кой не чете!  Mr. Green
Роси, има я посочена  физиотерапията, също и линк към упражненията.  Hug


Това са линкове-връзки, тоест кликвайки върху тях, отиваш направо на упражненията.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 174
Софи, сори ама снощи прегледах поста малко по диагонал щото ми се спеше вече и не съм видяла тези линкове.  newsm03

# 8
 • Мнения: 11
Здравейте,

за първи път пиша тук, от 2 месеца имах големи болки в леви крак, ябълката и стъпалото....след няколко лекари  и няколко рецепти със сума ти и хапчета,които накрая се отказах да взимам, се оказа че имам дискова херния, имам познат така да се каже рехабилитатор,който ме напласхи отосно заболяването, че дефакто напълно излекуване няма.... но мога да уверя всички, че от лекарите полза няма, за незнам кой път се убеждавам във това....сега си ходя при него след 3 процедура спря да ме боли крака....незнам как се навивате на всички тези инжекции и т.н; човека лекува на базата ан масажи и малко наместване и изпукване на стави и прешлени... ако някой е от варна мога да му дам координатите на човека... имам да ходя още 10 пъти, но не може той докато ме пипна на 2-3 места да ми каже съмнявам се за дискова херния, а нашите добри лекари да ме мотат сума ти и време и да не могат да разберат какво ти е....така, че съветват ви да пробвате и други методи освен тези,които ви препоръчват докторите........  elenaks@abv.bg , който иска повече инфо да ми пише:)

# 9
 • Мнения: 611
sophsan много добре си синтезирала информацията smile3501
 Може ли тази тема да си остане и да не се правят нови?

# 10
 • Мнения: 611
Здравейте,

за първи път пиша тук, от 2 месеца имах големи болки в леви крак, ябълката и стъпалото....след няколко лекари  и няколко рецепти със сума ти и хапчета,които накрая се отказах да взимам, се оказа че имам дискова херния, имам познат така да се каже рехабилитатор,който ме напласхи отосно заболяването, че дефакто напълно излекуване няма.... но мога да уверя всички, че от лекарите полза няма, за незнам кой път се убеждавам във това....сега си ходя при него след 3 процедура спря да ме боли крака....незнам как се навивате на всички тези инжекции и т.н; човека лекува на базата ан масажи и малко наместване и изпукване на стави и прешлени... ако някой е от варна мога да му дам координатите на човека... имам да ходя още 10 пъти, но не може той докато ме пипна на 2-3 места да ми каже съмнявам се за дискова херния, а нашите добри лекари да ме мотат сума ти и време и да не могат да разберат какво ти е....така, че съветват ви да пробвате и други методи освен тези,които ви препоръчват докторите........  elenaks@abv.bg , който иска повече инфо да ми пише:)

Здравей!
Някой "рехабилитатори" помагат, но има голям риск от влошаване  Naughty

# 11
 • Мнения: 98
Много добре е станал първия пост, предполагам, че ще може да се допълва с всичко каквото сметнем за нужно и в последствие. Ако може модераторите да заключат предишните теми.

За новодошлите...
Обръщайте внимание на общото си физическо състояние и не го подценявайте! Накаво отчаяние, гледайте колкото се може по-позитивно!
С ежедневни упражнения може да постигнете резултати далеч по-добри от много от предлаганите "решения". Досега не съм срещнал отрицателни отзиви за плуване, почти никакви за ходене и съвсем малко за каране на колело. Лично правя всичко това, като съжалявам единствено, че плуването съм оставил на заден план. Резултатите идват изключително бавно, но капка по капка...

# 12
 • Мнения: 803
За новодошлите...
Обръщайте внимание на общото си физическо състояние и не го подценявайте! Накаво отчаяние, гледайте колкото се може по-позитивно!
С ежедневни упражнения може да постигнете резултати далеч по-добри от много от предлаганите "решения". Досега не съм срещнал отрицателни отзиви за плуване, почти никакви за ходене и съвсем малко за каране на колело. Лично правя всичко това, като съжалявам единствено, че плуването съм оставил на заден план. Резултатите идват изключително бавно, но капка по капка...


Марчони, защо само за новодошлите, не четеш ли колко сме несериозни и старите кокали относно упражненията! Аз си признавам, че не ми идва музата сериозно да правя упражнения. Иначе вървя по много, но упражненията са скучно занимание и тъй като лошите работи се забравят аз просто си търся белята. Но обещавам тържествено да се заема в най-скоро време. Пък и може и някой друг грам да сваля   dance newsm39 jump running

# 13
 • Мнения: 19
Здравейте,
 супер инфо за начало, но някой може ли да ме светне и за видовете операции. В смисъл какви са тия дето ги правят в Алфа клиник в Мюнхен и въобще Германия с какво се отличават от тези правени в БГ, какво представляват ендоскопските операции и какви са традиционните, какви други видове има, кога и как се слагат тези титаниеви (четой някъде че и въглеродни слагали или както им викат карбонови) подложки. Споменаваше се за някакъв лекар, който са го давали по БТВ с нов метод с някакви цименти...  въобще положението с кръцни срежи какво е Simple Smile

А на Ивон ще  кажа, че аз така ходех няколко месеца при рехабилитатор да ме "изпука". Спор няма после летях, но мисля че това само влоши нещата - сега мануалната терапия въобще не спира болката. така че внимавай това пукане е нож с 2 остриета.

# 14
 • Мнения: 11
спор няма за пукането, но съм нодила и преди при него поради други обстоятелства и нямам оплаквания, не съм казала,че става чудо,защото когато ти мине и всеки продължава по старому, а тр непрекъснато да внимаваш,което си е доста трудно и на моменти невъзможно, просто накрая ако се закрепиш всичко си зависи и от теб; другото което е зависи и коя фаза си на ДХ, така че всеки си ришава, но ако друго не ти ломата какво пречи да се пробва и нещо нестандартно..... четох наскоро, че чист колаген е помогнал на хора с ДХ  и смятам да пробвам..... ще се извиня писа ми Иво Георгиев, надявам се да следи форума ,без да искам си изтрих писмата ,ако може да ми пише пак:))))

Общи условия

Активация на акаунт