Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 окт. 2009, 17:47 ч.

Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! - 5

 • 148 227
 • 737
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 727
Здравейте!   Hug

Ето я новата тема, в която продължаваме да списваме хора с дискови хернии, решени да преборим болката с вяра, добро настроение и споделяне с приятели.

Заповядайте и в Групата „Дискова херния", която tishoo създаде във www.facebook.com
Там, освен че обсъждаме проблемите си с дисковата херния, си говорим за всичко, което пожелаем в тесен кръг.
Групата е затворена и който желае да стане неин член, нека пише на лични на tishoo

Методи за лечение на дискова херния – консервативно и оперативно лечение.
При косервативното лечение се използват нестероидни противовъзпалителни медикаменти, обезболяващи, физиотерапия, балнеолечение, ЛФК, придобилата напоследък известност озонотерапия, акупунктура.

Списък на нестероидни противовъзпалителни средства, които имат и обезболяващо действие, използвани за облекчаване симптомите на дискова херния, благодарение на нашия лекар в темата elpida
Разбира се, този списък е само информативен и преди употребата на каквото и да е лекарство, се консултирайте задължително с вашия лекуващ лекар.

Един от методите, които са препоръчвани на пациентите с дискова херния е балнеолечението.
Има три начина да се отиде на балнеолечение:
- по клинична пътека
- по програмата ПРО на НОИ
- на частно

За балнеолечение по клинична пътека са ви необходими:
     - талон № 7 за хоспитализация
     - изследвания, доказващи заболяването ви
     - резервация за съответната Специализирана болница за рехабилитация.
Имайте предвид, че тази резервация сами си я правите и че не всички такива болници приемат пациенти по клинична пътека. Резервации за Специализираните болници за рехабилитация се правят на бул."В.Левски"54 или по телефона в съответната болница. Ето това е сайтът на Специализираните болници за рехабилитация:
http://www.rehabilitatzia-bg.com/bg/
В него можете да намерите координатите на болниците, както и списък със заболяванията, които лекуват.

С нашето заболяване можем да ходим по две клинични пътеки 241 и 244 в заведенията, които приемат по клинични пътеки.
По клин. пътека 241 изискват да си носите ЕМГ като самото изследване има валидност 4 месеца.
По клин. пътека 244 може само със скенер, който няма давност.
В София най-добрият специалист на ЕМГ се смята проф. Ишпекова, която приема в болница „Царица Йоана”.


По програмата ПРО на НОИ са ви необходими:
- направление в два екземпляра от личния лекар
- лична амбулаторна карта и/или медицинска документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето - епикризи, изследвания, снимки, скенер, ЯМР
- документ по образец, удостоверяващ осигурителните ви права за последните 6 месеца
- резервация в съответния балнеохотел или Специализирана болница за рехабилитация. И в двата случая първо си уговаряте резервацията, после вземате направление от личния лекар. Това се налага, защото например направлението за хоспитализация има валидност само 7 дни. Резервациите за балнеохотелите се правят за София в Туристическая агенция, тел. 981-29-88. Намира се на първия етаж в НОИ. Продават резервации само на определени дати, затова първо позвънете по телефона и се поинтересувайте кога започват продажбите.

А това е сайтът на НОИ:
http://www.nssi.bg/

Тук можете да намерите цялата Наредба за програмата ПРО на НОИ, както и списък на балнеохотелите и Специализираните болници, които са сключили договор с НОИ. Добре е да си изтеглите документа за осигурителните права и да си го попълните при работодателя, за да не ходите до НОИ само за един формуляр. Това може да стане директно от сайта.
Отворяте Профилактика, рехабилитация, от там отивате на Необходими документи за издаване на удостоверение за ползване на паричната помощ за профилактика и рехабилитация и си теглите Документ по образец, удостоверяващ осигурителните права на лицето (Приложение № 1).


Когато имате резервация, бележка от работодателя, изследвания, направление, отивате да си подадете документите в НОИ, за да получите "благословията" им за балнолечението си, но не по-рано от 10 работни дни. Това се отнася само за почиващите по програмата ПРО. По клинична пътека с направлението от личния лекар и изследванията си, заминавате директно за там, за където имате резервация.
Балнеолечението по клинична пътека е с продължителност 10 дни, по НОИ можете да изберете от 10 до 15 дневен престой. Има разлика и в цените – по клинична пътека се доплаща само потребителска такса на ден за престой в болница, но пациентите биват настанявани в стаи с по 3-4 души и без собствен санитарен възел. Някои от болниците предлагат срещу доплащане стаи за двама със собствен санитарен възел. Доплащането по НОИ се води за храна и цените варират от 15 до 23лв на ден. в зависимост от категорията на балнеохотела.
Най-хвалените курорти за нашето заболяване са Павел баня, Баня, Карловско, Стрелча, Поморие, Кюстендил, Велинград, Бургаски минерални бани. Тези в Поморие, Бургаски минерални бани и Кюстендил са известни и с калолечението си, което при някои пациенти дава много добър резултат. В Павел баня запазена марка са екстензиите, за които има много спорни мнения – от пълно отхвърляне до провъзгласяването им едва ли не за панацея.

Мнение за балнеохотела в Павел баня, споделено от dzupo
Мнение и снимки от балнеохотел „Роза” в Срелча, споделени от tishoo
Мнение за балнеохотела в Павел баня, споделено от Елпида
Мнение за балнеолечението в Поморие от Текс
Мнение за Бургаските минерални бани, споделено от Текс
Мнение за балнеолечение на частно, споделено от чана
Мнение за СБР-НК, гр.Велинград, споделено от Марчони
Мнение и снимки за СБР-НК в Павел баня, споделени от tishoo
Мнение за балнеохотел „Аура”, гр. Велинград, споделено от todor1982

Упражнения, подходящи при дискова херния
Статия с упражнения  „Възстановяване след лумбална дискова херния в ранния период”, предоставена от hakama
Нагледни материали и упражнения в youtube.com, предоставени от Марчони
Упражнения, описани от Марчони
Още упражнения, описани от Текс
Указание за лечебна гимнастика в домашна обстановка при страдащи от дискова болест в областта на кръста, предоставено от ОК
Fit-ball гимнастика при лечениена болки в гърба, предоставена от Бижу
Упражнения с топка, предоставени от чана
Клипче на упражнения с топка, предоставено от чана
Безопасна тренировка за гърба, предоставена от чана
Статия „Лумбална дискова херния”, предоставена от чана
Специален стол за хора с преобладаващо седяща работа
Специални обувки, препоръчителни за хора, чиято работа е свързан …  или стоене прави

Клипче на микроскопски операции на дискова херния, предоставено от Текс
Още едно клипче
Още едно

Снимка на дискова херния
Снимки от друг пациент
И още от същия пациент
Снимки от друг пациент
И още от същия пациент
И още

В темата пишат и оперирани от дискова херния. Това са техните никове, ако желаете да се свържете направо с тях за повече информация – аhа, ОК, mitak10, bubolina_80, vessib, RossyB

Предишни теми:
Операция на дискова херния
Операция на дискова херния – 2
Операция на дискова херния – 3
Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди!
Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! – 2
Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! – 3
Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! - 4

Бъдете здрави!

# 1
 • Мнения: 19
Да видим дали ще отговоря разбираемо на постове, които са в тема 4
Първо на ОК това със ставането от леглото мисля че трябва да го знае всеки който има нашите болежки бил той опериран или не това нещо го правя от вероятно година и половина вече.  Старая се да правя различни натоварвания но по малко

Относно срастванията, от които всички се опасяваме, на мен ми обясниха, че гела, който ми поставиха, (закупува се по-желание и не е поет от здравната каса) е точно с тази цел – да предотврати срастванията. Сраствания се получавали до третия ден след операцията, а гела се абсорбирал от тялото за 14 дни. Поне на мен така ми обясниха.

За упражненията, за които Софсан е дал/а линк (http://lubomirivanov.com/1383) са почти същите плюс, които правех преди операцията когато ходех на кинезитерапевт но тогава правех още няколко, но честно казано ме е страх в момента да ги правя. Обаче щом коремните преси, които правя са за горната част на коремната мускулатура (Упр. 4 коремни преси от тилен лег) както казва Тишо, какво да правя за долната част?

И за допълнение да се обърна към Роми 62 въобще не се тревожи да идеш да те оперират – верно в момента ме боли, но определено болката няма нищо общо с кошмара който беше преди а и все пак тенденцията е и тя да изчезне – надявам се Simple Smile
То е препоръка към всички, не чакайте да дойде пареза тогава вече ще е късно. На мен ми обясниха, че ако настъпи пареза има шанс да се спаси нерва, ако се оперира до 24 часа, което си е в рамките на невъзможното.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 18:33 от benzy

# 2
 • Мнения: 611
Да видим дали ще отговоря .......

Опитай с тези http://www.compass-bg.net/gimnastika/  точно за нас са Wink
Според мен, не прави никакви натоварвания дори и по малко  Wink
Виж, операция се препоръчва в определени случай, когато няма на къде  Crazy Мислил ли си ако не спре да те боли и след операция какво правим тогава  newsm78 , след като то вече са те оперирали  Crazy Имаме и тук хора с подобен проблем. Имам познат в нашата фирма работи в звено трудо устроение, защото решил да си прави операция в Пловдив преди 6-7 години, там естествено оплескват работата.  И отива в София за да види какво става защо продължава да го боли, естествено в София му казват че в Пловдив не разбират, и щели те да го оправя, правят му пак операция и  му режат нерва  #Crazy. Сега човека е  с "постояна пареза" на левия крак и взима пенсия по болест, работи като охрана на една стара фабрика, демек спи по цял ден, то си има охрана въоръжена. Sick

# 3
 • Мнения: 124
В темата пишат и оперирани от дискова херния. Това са техните никове, ако желаете да се свържете направо с тях за повече информация – аhа, ОК, mitak10, bubolina_80, vessib, RossyB

Аз също съм оперирана /преди 10 дена/, ще се радвам, ако мога да бъда полезна с нещо.

п.с. далеч от темата, ама да си кажа. Не знам дали гледате новини, обаче аз съчм от Трявна, сега ми липсва само един свински грип да ме лепне, както ме боли гърло и имам хрема, ще е голям майтап

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 19:21 от nikoletas

# 4
 • Мнения: 19
Да видим дали ще отговоря .......

Виж, операция се препоръчва в определени случай, когато няма на къде  Crazy Мислил ли си ако не спре да те боли и след операция какво правим тогава  newsm78 , след като то вече са те оперирали  Crazy

Ами мислил съм. Не е добра перспективата, но все пак за да се решиш на операция си имал силни болки и тя е шанс да ги премахнеш. Така или иначе ако не вземеш мерки вероятността от пареза се приближава с всеки ден и ако настъпи шанса да спасиш нерва е минимален.  Съгласен съм и че операцията се препоръчва само в определени случаи, но ти не си специалист да прецениш и трябва да се довериш на докторите, че знаят какво правят. На мен ми обясниха, че в общи линии има 4 степени на дискова херния не се задълбочих да слушам симптомите запомних само че аз съм 3та и трябва да взема мерки щото настене ли 4та вече си изпуснал момента. А ако ислед операцията болките продължат правиш каквото и преди това гълташ хапове с надеждатада облекчат. Все пак по една консултация с неврохирург на никой няма да навреди. Нищо лично ама имам чувството, че невролозите не ги бива много с нашите болежки.

# 5
 • Мнения: 124
За невролозите съм напълно съгласна, моя невролог не успя дори да разчете скенера правилно, каза че имам два спукани диска, а хернията не я видя, две години ме тъпка с инжекции,  които не ми помагаха и всеки път му казвах, че нямам подобрение и той пак същите изписваше #Crazy #Crazy #Crazy

# 6
 • Мнения: 19
В темата пишат и оперирани от дискова херния. Това са техните никове, ако желаете да се свържете направо с тях за повече информация – аhа, ОК, mitak10, bubolina_80, vessib, RossyB

Аз също съм оперирана /преди 10 дена/, ще се радвам, ако мога да бъда полезна с нещо.

п.с. далеч от темата, ама да си кажа. Не знам дали гледате новини, обаче аз съчм от Трявна, сега ми липсва само един свински грип да ме лепне, както ме боли гърло и имам хрема, ще е голям майтап


Да не ти пука аз от 6тия до 17тия ден бях с ангина и 38+ температура гълтащ антибиотици не мисля че повлия по якакъв начин на операцията - само те прави да умиргаш още по Simple Smile

# 7
 • Мнения: 124
Да не ти пука аз от 6тия до 17тия ден бях с ангина и 38+ температура гълтащ антибиотици не мисля че повлия по якакъв начин на операцията - само те прави да умиргаш още по Simple Smile

оооо, аз още в болницата настинах, но се държах мъжки, да не вземат да не ме изпишат, като се прибрах /това 4-ти ден/ изкарах най-бруталната настинка, която съм имала, тъкмо се оправих.

# 8
 • Мнения: 611
п.с. далеч от темата, ама да си кажа. Не знам дали гледате новини, обаче аз съчм от Трявна, сега ми липсва само един свински грип да ме лепне, както ме боли гърло и имам хрема, ще е голям майтап[/i][/color]

Да гледах и аз, но ми звучи малко невероятно  newsm78

  Съгласен съм и че операцията се препоръчва само в определени случаи, но ти не си специалист да прецениш и трябва да се довериш на докторите, че знаят какво правят. Все пак по една консултация с неврохирург на никой няма да навреди. Нищо лично ама имам чувството, че невролозите не ги бива много с нашите болежки.

На лекар може да се довериш само ако е от Спешна помощ, защото нямаш друг избор  Laughing
За неврохирурзите не ми говори изобщо  #2gunfire, те знаят само едно и аз мога да ти го кажа без да ти гледам никакви изследвания.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 174
Бензи, аз бях с пареза и на двата крака отзад почти 20 дена ама се оправих. Щом е минал един месец от операцията отивай да ти направят една йонофореза с нивалин на болния крак и започни да правиш упражненията дето пусна Тишо преди няколко поста. Само че започни натоварването постепенно, днес направи само първото упражнение, утре първото и второто и т.н.
Всички сте прави за операциите, зависи каква е клиничната картина, например при мен беше неизбежна операцията.

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 174
Роми, по това което описваш, на твое място аз не бих чакала повече за операцията.
пихах ти и на лични.

# 11
 • Мнения: 19
Щом е минал един месец от операцията отивай да ти направят една йонофореза с нивалин на болния крак и започни да правиш упражненията дето пусна Тишо преди няколко поста.

две думи в повече за това що е то Йонофреза може ли?

# 12
 • Мнения: 611
Щом е минал един месец от операцията отивай да ти направят една йонофореза с нивалин на болния крак и започни да правиш упражненията дето пусна Тишо преди няколко поста.

две думи в повече за това що е то Йонофреза може ли?

Вкарват ти лекарство с помоща на ток, лягаш някъде и ти слагат два електрода на кръста, напоени с лекараство. Нивалин, Лидокайн или нещо такова Wink Усеща се леко парене

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 174
Бензи, отиваш в която и да е физиотерпия и казваш, че искаш да си направиш йонофореза с нивалин, за та ти се възстанови по-бързо нерва и те  физиотерапефтите знаят за какво става въпрос.

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 20:43 от RossyB

# 14
 • Мнения: 19
Оооо то хубаво ама не ми се търчи до София пък тука дори незнам дали имаме физиотерапевти май се очертавава да го пропусна тоя момент

Общи условия

Активация на акаунт