Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юни 2010, 17:41 ч.

Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! – 7

 • 187 431
 • 730
 •   1
Отговори
# 105
 • Мнения: 17


Отидох при този, защото лекарката, която ме прегледа на пика на кризата ми и диагностицира ДХ, настоятелно препоръча да си запиша консултация с неврохирург и дори дойде с мен до регистратурата да види как си я записвам... още на този етап беше странно, впрочем. Нейсе.


Това ме подсети з аедна случка.
Тази пролет заведох жена ми на скенер защото се оплакваше от кръста и в последствие се оказа, че има ДХ Sad
Та седя си аз пред кабинета и я чакам, в съседната стая от някъде дойде един дядка в бяла престилка и влезе вътре, след малко излезе с докторката която разчита скенера(познавам я) и си провеждат следния разговор:
Той- това момиче кой невролог го е пратил?
Тя- ами не видях, май само така си е решило
Той- аха........
Той- абе на последък нямам клиенти нещо, какво става?
Тя- сигурно няма толова болни за това
Той- абе те ходят при невролозите, не идват при мен , ама за какво ходят там като не ги оправят незнам
Тя- права си, трябва направо при теб да ги пращам
И бавно с еприближиха към мен продължавйки да си говорят,кат оме приближиха гледам баджа на дядката пише "Неврохирург" леле така ми завря идеше м ида го прибия от бой. "защо сме ходили при невролзите а не направо пр инего, че той нямал клиенти  #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire


Леле, леле. Нямам думи направо  #2gunfire

# 106
 • София
 • Мнения: 57
Pump17, и аз бях при няколко такива, дето не само че не те преглеждат, ами не те и чуват като им говориш...В първа градска попаднах и на един дето двата пъти когато ходих при него ми обясняваше, че бил в ужасно състояние, минахме през това да му помогна да си намери допълнителна работа...абе имаше нужда от помощ човека, видно беше. В Пирогов ме прегледаха, без да гледат снимките. Изслушаха внимателно какво са ми казали другите преди тях, и заключиха, че това не ги интересува Simple Smile. После погледнаха и снимките. Оперирах се там и съм много доволна.

# 107
 • Мнения: 114
Pump17,и мен ме изпратиха при неврохерург след ЯМР.Не ми обърна никакво внимание само гледаше снимката и каза трябва да се оперира. Даде ми визитката и ми каза да реша кога. Излязох и бях много зле,но лека полека се съвзех и за сега не мисля да се оперирам.
Мисля,че всеки трябва да си даде малко време да свикне с мисълта за ДХ и в зависимост от състоянието си да реши сам за себе си дали да го направи.

# 108
 • Мнения: 260
Това ме подсети з аедна случка.
Той- абе на последък нямам клиенти нещо, какво става?
Тя- сигурно няма толова болни за това
Той- абе те ходят при невролозите, не идват при мен , ама за какво ходят там като не ги оправят незнам
Тя- прав си, трябва направо при теб да ги пращам

tishoo, поздрави за самообладанието! Simple Smile Сигурно и моите двамата са водили подобен разговор! Twisted Evil

Deni 09, благодаря, ще ми кажеш ли името на пироговския внимателен неврохирург, ей така, да си го имам за всеки случай. От тези бащата и сина ли е, или друг? А за клиниката в Маями вече четох, мерси. Simple Smile Изчела съм теми 7, 6 и 5 и чета по малко наназад.

benedenia, благодаря ти за добрия споделен опит за Пирогов!

Lina, много си права. Нямам спешна нужда от операция, слава богу. И ще си дам време.

хубав ден без болка на всички! Grinning

# 109
 • Мнения: 611
Вижте какви картинки намерих с упражнения, мисля че са като по санаториумите

       
                                                      
# 110
 • Мнения: 17
tishoo упражненията са супер!  newsm10  Отдавна не мога да се навеждам толкова, че да  си стигам пръстите на краката. При всички ли е така?

# 111
 • София
 • Мнения: 1 727
Вижте какви картинки намерих с упражнения, мисля че са като по санаториумите
                           

Не намирам, че тези трите са много подходящи -
всякакво усукване и силно навеждане от кръста
трябва да се избягват.

# 112
 • Мнения: 260
Здравейте!

Както обещах, започвам да споделям интересни ресурси с кратък превод-обзор. Ако представям нещо, което вече е известно (изчела съм досега теми 7, 6 и 5, както и първите 2 от темите за операция от дискова херния, продължавам да чета), моля да ме извините и да ми кажете, за да се спра Simple Smile. Ако има интерес към дадена част от обзора, който представям, казвайте, за да превеждам подробно.
Като цяло ресурсите, които ще представя, са сериозни – или на лекари, или на болници и медицински центрове, в много от тях има линкове към специализирани научни публикации по въпроса.

Започвам с първия свестен сайт, на който попаднах след изскачането на хернията ми.

Сайтът http://dr-timur.ru/ е на руски лекар, който работи в две основни области:
-   анестезиология и реаниматология (31 години стаж);
-   лазерна и мануална медицина в лечението на остри и хронични вертеброгенни болкови синдроми (20 години опит)

Освен това самият той е с дискова херния.

На сайта има форум, в който пациентите могат да общуват с лекаря, като неговите изисквания са за подробно описание на случая и прикачане на снимка. Дава коментар и мнение, но само ако разполага с наистина изчерпателна информация, в противен случай отказва. Ето темата: http://dr-timur.ru/forum/18 , а тук са описани изискванията за оформяне на въпросите: http://dr-timur.ru/node/99

Първото интересно и важно за изчитане е една дълга студия на тема „Дисковата херния - що е то и как да се борим с него“ - http://dr-timur.ru/node/69

Студията започва с представяне и обясняване от анатомична гледна точка на дисковата херния и на клиничната й картина.
В клиничната картина три обективни фактора - размер на хернията, ширина на гръбначно-мозъчния канал и позиция на хернията спрямо коренчетата на нервите - и един субективен фактор – болката – определят и прогнозата, и тактиката на лечението. Има обаче още един много важен фактор, който трябва да се взема предвид, и това са стадиите на развитие на хернията.

Дисковата херния като всеки биологичен обект има периоди на развитие:

1.   Периодът от момента на излизане на хернията и следващите 3-4 месеца – това е най-острият и опасен период. Обикновено се предшества от „подготвителни“ болки, но не винаги. Периодът е опасен, защото ако човек не разбере причината на болката си и има неправилно поведение, излизането на хернията ще продължи. Ако обаче всичко е търпимо и поведението е правилно, при правилно лечение и просто с времето първоначално съдържащата много течност херния постепенно ще се обезводни частично и размерите й ще намалеят. Мануалната терапия през този период може да бъде много вредна – така или иначе, нищо не може да „върне“ хернията обратно, а пипане в областта й може да я увеличи и да влоши състоянието. За този период също е важно да се подчертае, че дори болката да е минала, хернията все така си е там с всички свои периоди на развитие и опасности, и е необходимо постоянно внимание и пазене!

Дават се много конкретни препоръки за поведението през този остър период. Ако болките са намалели и не са остри – 1) да се носи корсет (колан) и 2) да се раздвижва човекът, да се старае да се връща към ежедневния живот, вкл. да работи, но без фанатизъм в движението и без да се пресилва до болка. Усещането на болка просто означава, че в този момент хернията притиска по-силно коренчето, а значи движението е неправилно и не бива да се прави. Все пак ако болката е търпима, човек не бива да се залежава и заседява. Научно е доказано, казва лекарят, че в дългосрочен план резултатите са по-добри, ако няма залежаване. Не само хернията натиска коренчето на нерва, но и коренчето натиска хернията, а тя е още много пластична в този период и ще се приспособява и ще си сменя формата според вашите особености.
Най-опасни движения в този период: наклони напред и особено повдигане на предмет от наклонено напред положение, дори и на лек предмет! Така може да се увеличи хернията! За вдигане на предмети - клякане с изправен гръб, предметът се притиска към срединната линия на тялото. Не повече от 3 кг във всяка ръка.

Този лекар също така смята, че през острия период ЛФК и кинезитерапия са по-скоро неуместни.
2.   Периодът от 3 до 6 месеца след излизането на хернията (следва…)
3.   Периодът от 6 до 12 месеца след излизането на хернията (следва…)
4.   Периодът от 12 до 24 месеца след излизането на хернията (следва…)
5.   За намаляването на размерите на хернията (следва…)
6.   За оперативното лечение на хернията (следва…)

# 113
 • Мнения: 17
Pump17 чакам с нетърпение продължението на обзора ти.

# 114
 • Мнения: 223
 И аз, много е интересно и е ново за нас.

# 115
 • Мнения: 11
Pump17, името на неврохирурга е доц. Н.Габровски , преглежда сутрин от 8 до 9 в отделението.

# 116
 • Мнения: 611
tishoo упражненията са супер!  newsm10  Отдавна не мога да се навеждам толкова, че да  си стигам пръстите на краката. При всички ли е така?

И аз немога  Crazy

Не намирам, че тези трите са много подходящи -
всякакво усукване и силно навеждане от кръста
трябва да се избягват.

Ами тябва да се правят плавно, без резки движения  Peace

Pump17 много интересно  Hug

# 117
 • Мнения: 260
Част 2

2.   Периодът от 3 до 6 месеца след излизането на хернията

В този период рискът от увеличаване на хернията вследствие на неблагоприятни натоварвания намалява, но все още остава значителен. Продължават същите процеси, както през първия период. Вследствие на тези естествени процеси и на лечението размерът на дисковата херния може да намалее с 50 %. Вече може да сме по-активни и да правим специални упражнения. В този период мануалната терапия често е ефективна за намаляване на болката, но трябва да се прилага внимателно. Лекарят не препоръчва да се продължава мануалната терапия, ако след 3 сеанса няма положителен ефект!

3.   Периодът от 6 до 12 месеца след излизането на хернията

За този период хернията може да намали размера си повече от два пъти. Това е оптимистичен, но възможен вариант. Междувременно дефектът на фиброзния пръстен на диска зараства, а хернията става плътна и също като лепило в незатворена тубичка запушва мястото, откъдето е излязла. След 12 месеца вероятността от увеличаване на хернията на това място е по-малка, отколкото в съседните здрави прешлени. Затова мануалната терапия и активните лечебни упражнения при грамотно изпълнение са безопасни.

4.   Периодът от 12 до 24 месеца след излизането на хернията

Процесът на калциране завършва окончателно. Хернията става плътна и се фиксира в положението си. След 1-2 години е трудно да се очакват някакви по-нататъшни положителни или отрицателни изменения (става въпрос за изменение на размерите на хернията или на клиничните й прояви). С определена доза условност може да се каже, че това е периодът на „оздравяване“.

Внимание! Дори ако пациентът благополучно е преживял острия период и е „оздравял“ след излизането на хернията, той никога няма да бъде здрав, както преди. Под „оздравяване“ лекарят разбира спиране на болката и пълно възстановяване на работоспособността. Периодично обаче проблеми ще има.

Това е така, защото след като засегнатият диск вече не изпълнява функциите си на амортисьор, започват бавни и необратими промени в съседните прешлени и стави. Натоварването им се увеличава, появяват се „шипове“ – това донякъде е с компенсаторен характер, тъй като така се увеличава площта на допир на прешлените, което намалява силата на натиска на повърхността. Самата херния вече заема само една трета от диаметъра на гръбначно-мозъчния канал, „свила“ се е за сметка на загубата на течност и се е превърнала в своеобразен „белег“, закриващ мястото, откъдето е излязла.

По-необичайна амплитуда на движенията или по-голямо натоварване ще предизвикват възпаления в областта на тези „шипове“. Затова болките в кръста ще са по-чести, продължителни и силни, отколкото у здравите хора.

Здравите хора обаче също периодично изпитват подобни състояния. Затова е време да въведем термина „качество на живота“. Ако периодичните обостряния влияят несъществено на работоспособността, настроението, начина на живот – тоест, не влияят на качеството на живота, то това е нормалното развитие на събитията.
Качеството на живота е съвкупното субективно усещане на себе си от конкретния пациент. Всеки има различен праг на търпимост по отношение на житейските изпитания и в частност на изпитанията на болестта. Един ще има силна негативна психоемоционална реакция дори на лек периодичен дискомфорт, за друг такъв дискомфорт няма да създава никакви проблеми и никак няма да повлиява качеството на живот му. Тези индивидуални особености непременно се вземат под внимание при определяне на тактиката на лечението и особено при избора на хирургическо лечение.

И още нещо важно. Болката в кръста е следствие от биомеханични нарушения, чийто механизъм е пуснат в действие с излизането на дисковата херния. Те обаче не са причинени от натиска на дисковата херния върху нервното коренче (в този случай болката е в крака). Теоретически към края на този период самата херния може дори да е изчезнала. Това означава, че болковият синдром при дискова херния, особено в по-отдалечените периоди след излизането й, има сложна природа и не непременно ще изчезне с изчезването на хернията (например след операция). И обратното: може човек да има херния, а да няма болков синдром.

5.   За намаляването на размерите на хернията (следва…)
6.   За оперативното лечение на хернията (следва…)

# 118
 • Мнения: 17 546
tishoo упражненията са супер!  newsm10  Отдавна не мога да се навеждам толкова, че да  си стигам пръстите на краката. При всички ли е така?
И аз немога  Crazy
Shocked Аз мога! ooooh!

# 119
 • Мнения: 611
tishoo упражненията са супер!  newsm10  Отдавна не мога да се навеждам толкова, че да  си стигам пръстите на краката. При всички ли е така?
И аз немога  Crazy
Shocked Аз мога! ooooh!

Симулантка  smile3534
Предлагам материалът на Pump17 да бъде закачен на първата страница, а тя увековечена в историята на смолечението при ДХ  newsm20 Един ще има силна негативна психоемоционална реакция дори на лек периодичен дискомфорт, за друг такъв дискомфорт няма да създава никакви проблеми и никак няма да повлиява качеството на живот му. Тези индивидуални особености непременно се вземат под внимание при определяне на тактиката на лечението и особено при избора на хирургическо лечение.


Представяте ли си го това в България кога ще стане  ooooh!

Последна редакция: пт, 25 юни 2010, 08:39 от tishoo

Общи условия

Активация на акаунт