Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юни 2010, 17:41 ч.

Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! – 7

 • 187 307
 • 730
 •   1
Отговори
# 645
 • Мнения: 62
Wink ами как съм ... закрепила съм някакво приемливо положение за момента. Усещам болка и изтръпване основно при промяна на времето и ако се оставя да ми надуха кръста случайно.
Гледам да се пазя да не вдигам тежко усуквания приклякания и т.н. стандартните неща. Винаги като пътувам някъде си нося задължително и лекарствата и колана за да не ме свари неподготвена и така ... Нещото обаче, което силно ме притеснява е понеже започвам да се замислям за бебе та не знам тоя кръст дали ще го понесе ... Thinking

# 646
 • Мнения: 803
Нещото обаче, което силно ме притеснява е понеже започвам да се замислям за бебе та не знам тоя кръст дали ще го понесе ... Thinking


може пък и да го стегне  newsm12
момичета, с какви по-сериозни заболявания жените забременяват, ние много си натоварваме съзнанието с тези хернии. Ето, има и жени от нашия форум дето се престрашават и за сега няма проблеми (дай боже и да няма  в бъдеще!!!   newsm17 newsm17 newsm17)

по повод на забременяване о искам да си допълня поста - аз съм износила две деца с проблемен кръст, вярно, преди херниите тъй като те са в следствие на контузиите ми там, но не съм се и замисляла за евентуални проблеми. Но по други причини втория път съм лежала 6 месеца, то дали по повод ДХ или от друго пак може да има нежелани моменти. Така, че Писанче, смело напред и успех! От това да забременееш и да имаш дете по-хубаво няма!

# 647
 • Мнения: 62
Wink м да предполагам, че е така ОК, но повярвай ми мисълта за адската болка и крампите по краката наистина ме докарва до истерия ... е вероятно другите емоции биха компенсирали Wink.

# 648
 • Мнения: 0


 Успех може и да спре да боли но и да боли заради бебе ще си струва. Моите деца искат бебе но при мен май е вече късно ще изкарам болтове и пластини. Затова на работа се радвам на децата имам цели 24 на брои. Притеснение ще има но си струва.

# 649
 • Мнения: 3 529
Здравейте  Hug
Толкова ме е яд на личната ,че за пореден път се направи на голям спец ,но в момента е в отпуск и не мога да й натрия физиономията ,че нейното супер ново лекарство Аркоксия не ми подейства ,ама изобщо  ooooh!
Вчера към края на работния ден ,уж внимавам как стъпвам ,защото ме боли не само петата ,но й свода,как се получи не разбрах ,нещо изпука в самата пета ,сякаш се скъса и сега ,имам чуството ,че вътрешната част на ходилото ми е от дърво. Когато стъпвам ,го карам само на външната страна.
Засега съм започнала овладяване на възпалението със ударна доза природни продукти ,дано ме успокоят и към 20ти ще навястя отново личната #Cussing out Надявам се да изляза с направление за невролог. #Crazy

п.п съжалявам за снощния т.н. инцидент  Confused

# 650
 • Мнения: 0
Здравейте  Hug
Толкова ме е яд на личната ,че за пореден път се направи на голям спец ,но в момента е в отпуск и не мога да й натрия физиономията ,че нейното супер ново лекарство Аркоксия не ми подейства ,ама изобщо  ooooh!

Здравей Ваня. Колко време приема Аркоксия? Това е лекарство от групата на СОХ-2 инхибиторите, нестероидно противовъзпалително средство. По принцип то дразнии по-малко стомаха, но при продължителна употреба има риск от сърдечно съдови проблеми. Аз го пих две седмици, по едно на ден и то от най-голямата дозировка - 120мг.. И на мен не ми помогна особено. Облекчи ми донякъде минаването от седнало в станало положение, но пък получих страхотно схващане на прасеца и петата и ЕДВА ходех. Невроложката рече да го спра - спрях го, и пак болките ми се върнаха, но схващането изчезна  #Crazy newsm78

Да си призная сега съм на Аулин - сутрин и вечер и с него ми е най-добре, но не мога да го пия дълго време. Направо ще откача #2gunfire Как ще се ходи на работа, не знам.

А Ваня, освен Аркоксия, личната дала ли ти е нещо друго да пиеш?

# 651
 • Мнения: 3 529
Аркоксията е от 90мг. по 1 на ден ,днес ми е 9ти ден ,освен нея пия и мидокалм.
И при мен схващанията се засилиха ,въпреки ,че болката малко отшумя

# 652
 • Мнения: 0
Привет! По-долу помествам превод от английски език на публикация в атлас по неврохирургия (атлaсът е наличен в Google books на адрес http://books.google.com/books?id=t-a1qEhhEIYC). Публикацията е свързана с хирургичното лечение на дисковите хернии, ползите и рисковете от операцията.

Моля да имате предвид, че

Аз не съм лекар и преводът не гарантира абсолютна точност на използваните термини!

Материалът има само информативна цел и всякакакви въпроси по него следва да бъдат консултирани с лекар!
Индикации за хирургична интервенция (лумбарна дискектомия)  при дискови хернии в лумбалната област
[/b]


Лумбарната дискектомия (ЛД) е златният стандарт при хирургичните интервенции за лчението на симптоми, свързани с дискова херния. ЛД има 4.8 пъти повече шансове за успех в сравнение с хемонуклеозата и 6 пъти повече в сравнение с перкутанната дискектомия едновременно при пъти по-нисък риск за рецидив на хернията в сравнение с тези процедури. Използването на микроскопска техника и извършването на микроскопска дискектомия съкращава престоя на пациента в болницата и бидейки с по-малко инвазивен ахрактер – съкращава и времето за неговото възстановяване.

За успеха на (ЛД) важна роля играят както внимателното запознаване с предоперативната история на пациента, така и пространно проведеният преглед на болния.Важен фактор е и продължителността на радикулопатичните симптоми, тъй като пациенти, оплакващи се от болкови симптоми в кръстната област, придружени с радикулопатия, продължили повече от 6 месеца, обикновено страдат от по-сериозни заболявания с дискогенен харакер и шансът за успешна интервенция при тях е по-нисък. Физическият преглед и най-вече изследването на подввижността в лумбалната област и резултатите от теста на Lasegue (наличие на болка при повдигане на крака при легнало положение на тялото) са от голямо значение за правилното диагностициране на степента на херниране на диска и оттук за правилната прогноза за резултата от ЛД. Тъй като лумбалната болкова симптоматика се дължи на множество причини, малка част от които са дисковите хернии, то следва да се проведе внимателен преглед на пациента, придружен с анализ на данните от образните изследвания (комппютърна томография, ядрено-магнитен резонанс) за да се определи дали ЛД ще осигури свободен и безсимптомен  начин на живот на пациента след интервенцията, което да оправдае нейното извършване. Много неврохирурзи първо биха пристъпили към консервативна схема на лечение, включваща покой, прием на нестероидни противовъзпалителни средства, обезболяващи и физиотерапия за период поне от няколко седмици от възникването на оплакванията. При неуспех на проведеното лечение, хирургичната интервенция определно има по-голям успех от продължителната консервативна терапия.
   Степента на успех на ЛД може да се анализира и на основата няколко допълнителни обективни фактора като наличие на болков симптом при опъване и натиск върху нервните коренчета, наличие на неврологичен дефицит, резултати от образни изследвания и психосоциални фактори. Следва да се има предвид обаче, че рвезултатие от образните изследвания са недостатъчни за правилно решение без тяхната съпоставка с предоперативната история и резултатите от прегледа на пациента  с оглед потвърждаването на етиологията на клиничните симптоми. Така образното изследване категорично следва да покаже данни за херниран диск, компримиращ неврни структури, като тези даннии следва да бъдат потвърдени от клиничното изследване на пациента (наличие на болков синдром, намалена подвижност и др.).

   При наличие на радикулопатия и болка в кръста въпреки проведената консервативна терапия е задължително провеждането на образни изследвания (ЯМР, комп‘търна томография). Задължително е данните от образното изследване да са съпроводени с клинично доказани даннии за натиск върху неврни структури, тъй като често резултатите от образните изследвания показват асимптоматична патология, което е доказано и от множество научни изследвания. Weisel изследва данни от компютърна томография на 52 доброволци без оплаквания от болки в кръста или краката. В 37% от тях са налице данни за радиологични (образни) аномалии, особено при лицата над 40-годишна възраст.  Jensen изследва данни от ядрено-магнитен резонанс на 98 доброволци без клинични оплаквания и намира данни за издуване (bulge) на междупрешленен диск на едно ниво у 52% от доброволците, протрузии при 27% и доказана дискова херния при един доброволец.
Прогресивната дегенерация на гръбначните структури и свързаното с тях обезводняване на междупрешленните дискове и произтичащите от това хернии са неизбежни последици от стареенето на човешкия организъм. Ето защо образното изследване само по себе си ме може да даде недвусмислено потвърждение или прогноза за наличието на настоящи или възникването на бъдещи оплаквания у пациентите.
Сравнявайки резултатите от консервативната терапия и оперативното лечение, Weber изследва 126 пациенти с доказани дискови хернии и болкова симптоматика, като ги разделя на две групи – група за хирургично лечение и група за консервативно лечение.
   В краткосрочен план хирургическата интервенция е с доказан превес – 90% от оперираните пациенти докладват добри резултати след една година от извършване на интервенцията в сравнение с 66% от порвеждащите консервативно лечение. След четири години процентите са съответно 80% за оперативно лечение и 68% за консервативно лечение.
   От известна полза за правилното прогнозиране на изхода от ЛД е и типа на дискова патология – протрузия или херния с разкъсване на обвивката на междупрешленния диск. Двугодишно клинично изследване показва, че шансът за успех на ЛД е по-висок при пациенти с наличие на дискова херния в сравнение с тези с протрузия. Други благоприятни фактори за успех са: продължителност на ишиалгичната симптоматика по-малко от 6 месеца, отсъствие на болка в кръста, отсъсътвие на предходни хирургични намеси.
   Преди извършването на самата процедура е необходимо да се проведе дискусия с пациента и да му бъдат обяснени както предимствата на интервенцията, така и възможните рискове, периодът за следоперативно възстановяване и правилното поведение занапред. Такава дискусия значително снижава страха у пациентите и спомага благорпиятния изход от лечението. Възможните рискове са: продължителна болка на мястото на разреза, кръвоизлив, теч на церебрално-гръбначна течност, увреждане на нервни структури и свързани с това сензорни и моторни нарушения, резервоарни смущения, импотентност, липса на подобрение на симптомите, както и рецидив на хернията. На последното усложнение ще бъде отделено повече място.
   В специализираната литература е спорен въпросът дали честотата на рецидив на дисковите хернии е поставена в зависимост от количеството междупрешленен материал, което е елиминирано при ЛД. Подходът на Wiliams за отстраняване само на херниралата част от диска се свързва с 9% рецидив на херниите в първоначалните изследвания и 5.5% при последващите изследвания. Wiliams е на мнение, че процентът на рецидив всъщност е 1.9%, тъй като 2/3 от херниите са в резултат на хови травматични увреждания.
   В сравнение с този подход, по-агресивният подход на Wilson и Harbaugh за цялостно отстраняване на междупрешленния диск с цел елиминиране на възможността от рецидив, показва 4% рецидивирли хернии, като следва да се има предвид, че тозии подход е свързан с риск от болка в кръста, породена от триенето на прешлените един в друг.  Други зиследвания демонстрират 7% ниво на рецидив в случаите, когато се отстранява сами херниралата част от диска и 3.7% когато се отстранява по-голяма част от него.
   Третирането на рецидивирала херния и на повторни симптоми на радикуларни оплаквания е една от трудностите пред съвременната неврохирургия. Процентът повторни хирургични интервенции варира от 1.7% до 8% при различните изследвания. Времевиятинтервал между интервенциите е важен прогностичен фактор за успех на последваща интервенция, като по-добри резултати се получават ако между двете интервенции е изминала поне една година. От значение е и наличието на сраствания на мястото на първата интервенция, което намаляява шансовете за успех на поторната интервенция.

Заключение
От решаващо значение за успех на ЛД е правилният подбор на пациентите. Необходимо е да е налице потвърждение от образно изследване за наличие на херния с компресия на нервни структури в достатъъчна степен за да причини радикулопатия, кюто образното изследване следва да отговаря на клиничната картина на оплакванията на пациента. Последният следва да е добре информиран за възможните резултати от операцията за да има реалистични очаквания от нея.

# 653
 • Мнения: 21
Mалее...как издържате на тази болка??????? аз съм на 18 и от около седем месеца съм със вертебрално-лумбалгичен синдром+разтежни симптоми на десенн крак,десностранна ахилова арефлексия,сетивни коренчеви промени на десен крак,изгладена физиологична лордоза,лявоконвексна сколиоза...на кратко с ВАС НА КУПОНА...  Laughing За това ви питам как издържате??Аз от 2 дни не съм спала,ама въобще...Моя проблем почна с изтръпване,после лека болка,после спииране на леката болка,застой,и буммм огромна болка..Не мога да седя изправена...и съм на лечение в моментa.Трябваше даа бъда на инжекции,но нямам възможност да пътувам всеки ден,затова мии ги заместиха с хапове.Тa сега пия фламексин(само той ми дейва за болката,дори и минимално....)аулина хич не ми действа.Мажа с Алга Сан.Пия също така Millgamma,и ощее и ощее коктеилчета.............

# 654
 • Мнения: 0
Mалее...как издържате на тази болка??????? аз съм на 18 и от около седем месеца съм със вертебрално-лумбалгичен синдром+разтежни симптоми на десенн крак,десностранна ахилова арефлексия,сетивни коренчеви промени на десен крак,изгладена физиологична лордоза,лявоконвексна сколиоза...на кратко с ВАС НА КУПОНА...  Laughing За това ви питам как издържате??Аз от 2 дни не съм спала,ама въобще...Моя проблем почна с изтръпване,после лека болка,после спииране на леката болка,застой,и буммм огромна болка..Не мога да седя изправена...и съм на лечение в моментa.Трябваше даа бъда на инжекции,но нямам възможност да пътувам всеки ден,затова мии ги заместиха с хапове.Тa сега пия фламексин(само той ми дейва за болката,дори и минимално....)аулина хич не ми действа.Мажа с Алга Сан.Пия също така Millgamma,и ощее и ощее коктеилчета.............

Здравей.  Много неприятни синдроми, аз имам същото, само че на левия крак. Имаш ли изследване - ЯМР, скенер, за да се установи от какво са оплакванията? Откъде си?

# 655
 • Мнения: 21
Taзи сутрин бях на преглед,само скенер,чукче и историята на започването на болката от а-я...Това е..Сега пия тези хапове,и ако няма подобрение ще ходя на скенер ...От Бургас съм да кажем..Там ходя на изследвания Simple Smile

# 656
 • Мнения: 0
Само на 18г .Защо така още нищо не си видяла дето се казва.Но хубаво е че си го намерила това от атласа по неврохирургия . Незнам за теб какво си решила но аз няма да дам втора операция ."От значение е и наличието на сраствания на мястото на първата интервенция, което намаляява шансовете за успех на поторната интервенция."Да смомена само с кава ДХ съм двъсрана ДХ със стеноза на вертибралния канал,радиколит пареза изтъняване на десния крак и някаква листеза.След операцията получих срастване затова казвам, че не съм навита за друга.Но сигорно има хора които са доволни и аз съм доволна за сега ......От ДХ не се умира сомо се тегли цял живот . Дано се пооправиш.

# 657
 • Мнения: 21
Имам познат,който след една операция,в следствие се наложи 2 но той отказа,отиде на Павел Баня и сега се чувства невероятно добре..само за 10 дни.Каза ми,че е видял какви ли не слу'аи там.....От болка да си в  инвалидна количка и да станеш на крака...и т.н

# 658
 • Мнения: 0
Taзи сутрин бях на преглед,само скенер,чукче и историята на започването на болката от а-я...Това е..Сега пия тези хапове,и ако няма подобрение ще ходя на скенер ...От Бургас съм да кажем..Там ходя на изследвания Simple Smile

Аз те съветвам да не се бавиш и да си направиш образно изследване - ядрено-магнитен резонанс или поне скенер щом болките са ти от толкова време. Поставянето на правилна диагноза е в основата на правилното лечение.

# 659
 • Мнения: 21
Болките са от 3-4 дни...тези силните придружени с болка в кръста и това,че не мога да се изправя...Преди това в началото беше само изтръпване,после малко по силна болка,която се появяваше само когато вървя повече,или спя по корем и си изпъвам краката.После болката спря..и след 1 седмица се появи това....Мога с ръка на сърцето да кажа,че имам пълно доверие на моя невролог...Просто такъв ЛЕКАР не бях срещала...Благодарение на него,след малко си лягам БЕЗ болки...Така или иначе следващия месец съм на други изследвания,и дори и да ми е минала болката мога да мина да си направя един скенер....Искам да ви попитам..Казвате,че от ДХ няма оправия...но болката колко често горе долу ще се появява??  Sick

Общи условия

Активация на акаунт