Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юни 2013, 12:02 ч.

Монодиета - част 8

 • 37 884
 • 726
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 163
Събрали сме се в темата да си помагаме, да се подкрепяме и с общи усилия да постигнем желаните резултати. Няма Невъзможни Неща. Има само Глупави Извинения

Да не допускаме да се превърнем в това:МОНОДИЕТИТЕ - "ЗА" и "ПРОТИВ"     
  Какво всъщност представляват те? Под монодиета се разбира всекидневно приемане на един вид храна в продължение на поне няколко дни. Монодиета може да се направи с всеки вид храна (без изключение) и тя винаги ще е резултатна. В зависимост от вида на избраната храна, обаче, скоростта на самото отслабване ще е различна. Най - разпространените монодиети са с продукти с високо съдържание на протеини (месо, риба, обезмаслено кисело мляко) или на прости захари (плодове, зеленчуци, зърнени храни). Но има монодиети, базирани и на доста калорични храни като шоколад, банани, солети и какво ли още не...
 "За" монодиетите: с монодиетите се постигат бързи резултати, количествата храна нямат значение, изборът на храна е неограничен, не се изисква приготвяне на различни ястия за трите основни хранения през деня,  не сте гладни, няма нужда да чакате определен час, в който да се храните,  подобрява се асимилацията на изядената храна.
"Против" монодиетите: получава се натрупване на едни и същи вещества в организма, храносмилането на всяка друга храна (освен избраната) се забавя прекомерно , резултатите са нетрайни, при преминаване към нормално хранене, без постепенно захранване, получава се дефицит на определени важни вещества (особено при неподходящ избор на позволената храна), неприложими за дълги периоди от време - може да предизвика депресия. Ако все пак някой реши да започне монодиета, най - добре да избере така наречените циклични монорежими. Те предствляват поредица от монодиети.

Монодиетите са достатъчно ефективен, бърз и удобен начин да се свалят няколко излишни килограма за тези хора, които не страдат от прекалено затлъстяване. Те са твърде приемливи и когато по празници сте си позволили да попрекалите с храната и искате по-бързо да възстановите обичайните си килограми.
Класическа монодиета е, когато се употребява един продукт в течение на определено време (обикновено не повече от три дни). Към този тип се отнасят и диети, при които времето е по-дълго, но продуктът се мени през периоди от 2-3 дни. Някои специалисти отнасят към монодиетите и такива, при които се консумират определени продукти в точно определено време без изменение. Видно е, че диетолозите не са достатъчно единодушни по въпроса какво точно трябва да се разбира под термина „монодиета”.
По принцип монодиетите са доста драстични. Отслабването е резултат от рязко ограничаване на калориите, за да принудите организма да  използва за енергия натрупаните мазнини. Както при всички диети, и тук има плюсове и минуси. Към  плюсовете може да се отнесе скоростта, с която можете да свалите килограми. Но това е плюс само ако става дума за килограм-два, в противен случай ще се получи бързо отслабване, гори се мускулна маса, кожата увисва, а са възможни и други неприятни последици за организма ви. Един от най-големите минуси на тези диети е бързото възвръщане на свалените килограми, ако си позволите лукса да поотпуснете контрола на апетита си. Не е изключено свалените чрез монодиета 1-2 килограма, да се удвоят, ако започнете да се храните след това с висококалорична храна.
Препоръчително е монодиетата да не е по-дълга от три дни, независимо, че понякога не ви е трудно да я спазвате. Не забравяйте, че не става дума за това дали сте гладни или не, а осигурявате ли на организма си това, което му е необходимо. Важно е да помните това правило, защото лятото предразполага към такива идеи – само на краставици, само на домати и т. н. Добре, но и само 3 дни, а понякога и два са достатъчни.
Важно е и какъв хранителен продукт ще изберете за своята монодиета.
От прекалена употреба на ориз могат да се образуват камъни в жлъчката. Освен това в ориза витамините са в по-ниски количества, а малкото  белтъчини могат да доведат до снижаване нивото на хемоглобина в кръвта; не са изключени изменения в дейността ендокринната система. Ако сте само на ябълки, също ще ви липсват белтъчини. Изварата е богата на белтъчини, но прекомерната й употреба може да доведе до нарушаване на калциевия обмен. Оттук могат да се направят два основни извода – да не се прекалява с монодиетите и да се потърси някакъв по-балансиран вариант.
Например, един ден употребявайте повече въглехидрати: картофи, овесена каша, зърна. На втория – плодове или зеленчуци, на третия — белтъчини: месо, риба, фасул. Когато си избирате продукти, съобразете, че ако правите ден с млечни продукти, той не трябва да е до деня с месо или риба. Затова предварително си изгответе план какви храни кога ще приемате, особено ако поемете риска и увеличите монодиетата по време.
Вода и чай можете да пиете, колкото искате, но не по-малко от 1,5 литра. Кафето не е забранено, но да е в по-ограничено количество. И без захар!
И още две правила: преди да почнете монодиета, се подгответе за нея, като предните 2-3 дни се храните с по-лека храна. След приключването на диетата, отново трябва да внимавате какво и по колко ядете. В противен случай ще стигнете до извода, че диетите са съвсем безполезни, макар че грешката ще е във вашите решения или неспособността да контролирате апетита си.
Не забравяйте, че е опасно да се ядат повече от 3 яйца на ден. Може, но само белтъците. А ако все пак желаете по-голямо количество яйца – трябва много да се внимава.

от Snow4eva  bouquet
Примерни монодиети

Диета от Дандулина
1 ден – 1 кг Картофи
2 ден - Плодове
3 ден - Сирене 500 гр
4 ден – Яйца - 6 бр
5 ден - Пилешко месо – 500 гр
6 ден - Зеленчуци - 1кг
7 ден -  Кисело мляко – 3 кофички
8 ден - Кашкавал – 500 гр
9 ден - Риба – 500 гр
10 ден - Вода на корем

Диета от Ясмина
 1 ден - 1кг. картофи
 2 ден - 500гр. извара
 3 ден - 500гр. пилешко месо
 4 ден - 6бр. варени яйца
 5 ден - 500гр. печена риба
 6 ден - 1,5л. кисело мляко
 7 ден - 500гр. кашкавал
 8 ден - 500гр. шунка
 9 ден - 1кг. плодове по избор
10 ден - 1,5л минерална вода
Без сол!

Диета от rainfall
1 ден- 3 коф.кисело мляко
2 ден- зеленчуци
3 ден- 6 св. картофа
4 ден- 6 тв.св. яйца
5 ден- 800гр. варено месо

Програма за отслабване от Teodorka
I ден - 1 кг. варени картофи
II ден - 1/2 кг. извара
III ден - 1/2 кг. варено пиле без кожата
IV ден - 6 варени яйца
V ден - 1/2 кг. печена риба
VI ден - 1 , 1/2 кг. кисело мляко с магданоз 100 гр.
VII ден - 1/2 кг. кашкавал
VIII ден - 1/2 кг. шунка или филе
IX ден - 1, 1/2 кг. плодове или зеленчуци
X ден - чай, кафе, минерална вода
XI ден - 1 кг. плодове
XII ден - 1 кг. зеленчуци
XIII ден - 1 кг. варени картофи
XIV ден - 1 литър зеленчукова супа
С тази диета може да отслабнете до 10 кг. за 14 дни. Диетата е основана на принципа на разделното хранене с малък енергиен внос и интензивен двигателен режим.

Диета от Snow4eva за 7 дни: - резултат около 5 кг.
1 ден - 1 литър прясно мляко
2 ден - 6 твърдо св. яйца
3 ден - 1/2 кг месо пилешко или телешко варено
4 ден - 3 кисели млека
5 ден - зеленчуци
6 ден - плодове
7 ден - вода

Диета от galimira28
Предлагам ви една диета с която преди година и половина успях за десет дни да сваля 6 килограма и успях да ги задържа без никакви усилия докато забременея, преди 2 месеца я направих и свалих 9 кг.. Диетата е много лесна , не се изпитва почти никакъв глад и не изисква много средства, просто воля и желание да се избавите от излишните килограми. Диетата се спазва 10 последователни дни. А ето и самата диета:
1 ден: 2 кофички кисело мляко (ниска масленост) разпределени през целия ден
2 ден: зеленчуци на корем (най-добре сурови), разпределени през целия ден
3 ден: 5 твърдо сварени яйца (без сол), разпределени през целия ден
4 ден: 5 варени картофа (без сол), разпределени през целия ден
5 ден: 800 гр. варено месо (без тлъстини), разпределено през целия ден
Тези 5 дни задължително се повтарят и се спазват много точно. Пие се поне 2л. течности на ден. При мен резултата започна да личи на третия ден. Тъй като обичам много плодове, позволявах си и да ям по 2-3 ябълки на ден.

Диета от shokolad89
здравейте момичета,искам да споделя една диета която е подобна на вашата но малко по различна
1,2 ден-варени картофи
3,4ден-варени яйца (кам 8 бр)
5,6 ден-кисело мляко не повече от 1% масленост (4 кофички)
7,8ден- пил.месо и риба (печени или варени)
9,10ден-плодове и зеленчуци
личната ми лекарка ми е каза-преди 3 години след разждане отслабнала с нея 9кг.
пие се много минерална вода и вечер преди ядене сока на 1/2 грейфрут

Диета от ina15
1 ден: 2 кофички кисело мляко
2 ден: зеленчуци на корем
3 ден: 5 сварени картофа
4 ден: 5 твърдо сварени яйца
5 ден: 800 гр. варено месо без сол (телешко или пилешко)
Диетката е от друг форум.Но да не става реклама....  Момичетата свалят от 2 до 5кг. И при повторение споделят,че може да се свалят 8-9.

Диети от Г-жа Шуши

Монодиета 1
Първи ден - айрян или течности /очистителен ден/
3 дни пилешко или риба
3 дни ябълки
3 дни сирене и сухо червено вино

общо 10 дни

Монодиета 2

1ден-3 кофички кисело мляко
2ден- зеленчуци
3ден-6 твърдо сварени яйца
4ден-5 големи картофа 
5ден-1кг.варени пилешки гърди
общо 5 дни

Монодиета 3

1ден 3-4 кофички кисело мляко
2ден 1 кг варени картофи
3ден 1 1/2 л прясно мляко
4ден 6-8 варени яйца
5ден 1 кг плодове
6ден пилешко месо 
7ден 1 кг зеленчуци
8ден минерална вода
Общо 8 дни

Монодиета 4
първи ден - айрян или течности /очистителен ден/
3 дни ориз
3 дни пилешко
3 дни ябълки

общо 10 дни

Диета от Liussi
ден 1 - 1.5л. прясно мляко
ден2 - 1.5л. кисело мляко
ден3- 1.5кг варени картофи
ден4 - 4-5 твърдо сварени яйца
ден5 - 400гр. телешки колбас
ден 6 - плодове
ден 7 - 1.5л. газирана вода

Диета от Диетуващият бухал или Диетата на Боряна /http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?f=92&t=34860/
     
1 ден: 2 кофички кисело мляко
2 ден: зеленчуци на корем
3 ден: 5 сварени картофа
4 ден: 5 твърдо сварени яйца
5 ден: 800 гр. варено месо без сол (телешко или пилешко)"

24-дневна диета на Ренета /от Snow4eva/
1-ви ден- спагети Barilla с доматен сос
2-ри ден- ориз със сирена - най-добре кафяв ориз! /или ориз с кисело мляко, или ориз дори с малко гъби/ а за любителите на други зърнени храни - може гречка, просо, овес...
3-ти, 4-ти и 5-ти ден - кюфтета на скара и салата
6-ти, 7-ми и 8-ми ден - риба и салата
9-ти, 10-ти и 11-ти ден - пил.пържоли и салата
12-ти и 13-ти ден - варени зеленчуци /например броколи, или бамя, или брюкселско зеле, или от готовите зеленчукови смески – от замразените и приготвени задушени или в микровълнова фурна/
14-ти и 15-ти ден - телешко варено и салата
16-ти и 17-ти ден –картофи /варени или печени/ и салата
18-ти и 19-ти ден - плодове
20-ти и 21-ви ден - салата /
22-ри и 23-ти ден- ориз и кисело мляко /за предпочитане - кафяв ориз/
24-ти ден- въглехидрат /пица Маргарита, геврек/

Диета от Herzen
1ви ден - 2 кисели млека
2ри ден - зеленчуци
3ти ден - 5 яйца
4ти ден - плодове (5 картофа в оригинал)
5ти ден - печено пиле
повтарят се още 5 дни
         
СУПЕР ДИЕТА от tania6
1 ден-картофи
2 ден-извара
3 ден-пиле
4 ден-сушени плодове
5 ден-зеленчуци
6 ден-един от предишните дни
7 ден-един от предишните дни,но различен от 6 ден
Може някои промени да се направят, като вместо картофи-ориз или елда,а за които искат вместо сушени плодове, могат за ядат пресни такива!

Диета от siwila
За 7 дни отслабнах 10-11кг - но това беше целта. Целта беше да се нормализира функцията на сърцето и да спадне кръвната захар.
През тези 7 дни изяждах по 1 плод, 200гр.кис.мляко обезмаслено,варени броколи и карфиол и салати от листни зеленчуци с репички и краставици. Без сол и зехтин. Лим.сок - колкото желаеш.Така се храних тези дни и победих смъртта. И много,много ходене-не тичане,не други гимнастики. Ходиш,почиваш и продължаваш напред. Това се случи с мен.

Диета ат petq_h
Пробвана е от много хора и винаги дава резултат като след нея дълго време не се качват килограмите.
Прави се четири дни като се яде по час:
7,00ч - кафе + чаша вода
9,00ч  1 твърдо сварено яйце
11,00ч 1 портокал +1 чаша вода
13,00ч. кафе+ 1 чаша вода
15,00ч  100гр. кашкавал  това е за първия и третия ден  , а пък втория и четвъртия се сменя кашкавала с 100гр шунка
17,00ч  1портокал
19,00  - 1чаша бяло сухо вино - това е за първия и третия ден , а за втория и четвъртия - 200гр. кисело мляко
След този час вече нищо не се яде - само може вода, колкото искате, без ограничение е.

Аз не пия по принцип алкохол и затова бяло вино не съм пила и затова и четирите дена си ядях кисело мляко. Тази диета ми я каза една позната която беше свалила доста килограми и я правеше я през седмица.

Шоколадова диета

Полагат ви се само сто грама шоколад на ден. Имайте предвид, че в сто грама бял шоколад се съдържат 522 калории, в млечния – 545 калории, а в натуралния – 517 калории.
_________________________________________________________

И още малко по темата…
Ако наднорменото тегло не е в болезнен стадий и жената е практически здрава, тя може да прибегне до помощта на съществуващите популярни диети. Но избирайки диета, всеки трябва да се спазва основното правило: да консумира такива продукти, които могат да бъдат наречени традиционни, т.е. с които генетически е свикнал неговият организъм. Разбира се, не е нужно да се отказваме от екзотичните продукти - просто те трябва да са на втори план.
Думата “диета” в превод от гръцки не означава нищо повече от начин на живот. В широкия смисъл днес терминът може да бъде определен като начин/навици на хранене, а в по-тесния, който у нас най-често се подразбира – начин на хранене, водещ до намаляване на теглото.
За да изберем правилната диета, подходяща именно за нас, трябва да имаме представа от какво се състоят хранителните продукти, кои вещества в тях са полезни и кои вредни.

Монодиетите, включващи само 1 продукт, не се препоръчват. Наистина, след определен срок хората, спазващи тези диети, значително отслабват, но бързо възвръщат предишното си тегло, след като ги прекратят.
Монодиета може периодично да се прави като допълнение към основната диета, но само в продължение на един ден. Диетолозите наричат тези промени в храненето разтоварващи дни. Разтоварващата диета е подходяща например след “тежка” празнична трапеза, за да се “прочисти” организмът. Най-общо съществуват около 20 монодиети: плодова, зеленчукова, млечна, рибна, месна, оризова и т.н.
При избора си на монодиета трябва да отчетем личните си вкусови пристрастия. Необходимо е да се пробват няколко от най-вкусните диети и да се изберат от тях трите най-ефективни. Тези диети трябва да се редуват.
Ако нашата цел е да отслабнем по-бързо, диетата трябва да се спазва веднъж седмично.
Ако целта е оздравяване, трябва да се правят разтоварващи дни веднъж месечно. Специалистите препоръчват за тази цел ябълковата диета. В ябълките се съдържат много от веществата, необходими на нашия организъм, а освен това те са много полезни за профилактика на атеросклерозата. При тази диета трябва да се спазва едно много важно условие: през деня постепенно трябва да се изядат 1,5 кг ябълки без да се консумират никакви течности. Киселите ябълки предизвикват апетита, затова те не са подходящи за диета.
Много диети изискват 6-8 пъти хранене дневно. Практически това означава хранене в продължение на целия ден. Как се отслабва в този случай. За поддържането на теглото на определено ниво и за профилактика на заболяванията на стомашно-чревния тракт действително е необходимо хранене минимум 4 пъти дневно. Ако прекъсванията между храненията са по-големи, човек изпитва силен глад и не може да се контролира. Тогава той изяжда повече от необходимото.
Но честото хранене не означава, че трябва да се изяждат всеки път няколко неща. Това е допустимо само 3 пъти - на закуска, обяд и вечеря. В останалото време трябва да се консумират плодове, обезмаслена извара, зеленчукова салата, кисело мляко. Вечерята не трябва да бъде след 19 часа, за да може на следващата сутрин да се закуси добре. А приетото количество храна по време на закуска “изгаря” през първата половина от деня, когато обикновено активно работим.
В много случаи в първите дни при спазване на диета възниква чувството за неконтролируем глад, но трябва просто да се справите с този период. После този процес намалява и накрая изчезва. Препоръчително е да си водите дневник, в който да отбелязвате резултатите от своето тегло, с което съответно оценявате ефективността на диетата. На първо време измервайте теглото си всекидневно, а после - веднъж седмично.
• Ако възникне усещането, че сте се подмладили,
• ако се чувствате с повишена работоспособност и в чудесно настроение,
• раздразнителността и отпадналостта са изчезнали,
• ако максимално сте се приближили до своето идеално тегло,
 - значи диетата е успешна. Но ако нито един пункт от изброените не е налице, това означава, че диетата не е подходяща и трябва да търсите друго решение на проблема.
Ако се придържаме към основните правила за рационално хранене, организмът сам ще ни подскаже от какви продукти се нуждаем. При съществуване на вредни вкусови навици, например постоянна необходимост от нещо сладко, трябва да положим усилия да освобождаване от тях. Но дори при избор на подходяща диета и употребяване на пресни плодове и зеленчуци организмът може да не получава достатъчно количество витамини и минерални вещества. Едва тогава се препоръчва да се прибегне към синтетически поливитаминни препарати.

Последици :
При монодиетите първо страда красотата - кръгове под очите, чупене на ноктите, цъфтеж на косата, суха кожа и това е само малък списък и негативните последствия.
Най-големият проблем, който може да възникнe при таково рязко понижаване на телесното тегло, е опасността от инфаркт и инсулт, заради натрупването на холестерол в кръвоносните съдове, където той попада при лавинообразното разграждане на мазнините. Реално при различни процедури за стимулиране на разграждането на мазнините, под действието на лекарствата те се разтварят и отправят право в кръвта. Т.е. от кожата мазнините се преместват в кръвоносните съдове!
Ако искате да прочетете повече, както и да видите оригиналните сайтове, които са подбрани за оформяне на първата страница, може да прочетете тук :
http://dieti.rozali.com/vashite-dieti/p540.html
http://www.dieti-otslabvane.com/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D … D0%B5%D1%82%D0%B8
http://klukite.com/zdrave/210-monodietite-qzaq-i-qprotivq.html
Диета по цветове - http://www.dieti.---спам-спам-спам---/node/358
http://bglog.net/Zdrave/11624
Необходимите и препоръчителни ИНТЕРВАЛИ СЛЕД ХРАНЕНЕ са както следва:
    след плодове - 30мин;
    след зеленчуци - 30мин до 1ч;
    зеле, моркови, ряпа - 2.5-3ч;
    хляб, тестени изделия, ядки - 2-3ч;
    варива (боб, леща, жито, царевица) - 3-4 ч;
    месо - 4-6ч;
    риба - 2-3 ч;
    млечни и прясно мляко - 4ч;
    кисело мляко - 2-3ч;
    сирене, кашкавал - 3ч;
    мазна храна - 5ч;
    течности - напускат веднага стомаха;
Съвети при проблеми с отказаване от сладкото
Първо, най-добре седнете и си напишете поред любимите си сладки неща. По реда, в който ви изкушават най-много.
Най-любимимото си определяте да хапвате по малко два пъти в месеца, следващото на 10-тина дни, другото на седмица и така.
Постарайте се да започнете на чист,о определете си първа седмица за борба със сладкото. Поне 3 дни без десерти, шоколади, торти, пасти, баклави и прочие. Като за награда си обещавате, че в края на периода ще получите малко (наистина малко) от любимото си сладко.
Проучете добрите варианти за залъгване на глада за сладко. Купичка кисело мляко с две супени лъжици мед и малко канела е прекрасно десертче. Един сладък плод може да замени тортата. Две -три лъжички сладолед, гарнирани с 2-3 нарязани плода дават страхотна мелба.
Ако обичате да пиете кафе със захар, намалете поне с една лъжичките захар (винаги има на къде). Чая го пийте или натюр. или с малко мед.
Вместо Марс или Сникърс, си купете от онези десертчета с овесените ядки - тип корни.
В рамките само на 2-3 седмици, ако приложите малко воля и убеждение в началото, ще видите колко лесно всъщност ще елиминирате многото сладки неща в менюто си и ще ги редуцирате до разумни граници.
Внушението също е много важно - повтаряйте си, че имате воля и че за да изглеждате по-добре си струва да ядете банан, а не торта или поне можете да я разделите с колежката си - ако е гаднярка можете да и дадете по-голямото парче.
Опитайте се да се убедите, колко ще е готино да си вземете по-малкия номер пола или спортен панталон или как страхотно ще ви седи обица на пъпа (стига да се вижда),
въобще всички техники са позволени.
Спрете да купувате вафли на децата, които да ядете тайно вечер пред хладилника, защото съседа от отсрещния блок ще ви зърне.
 Стъпка по стъпка в здравословното хранене

Какво е гликемичен индекс на храните?
Една сложна мерна система с всекидневно практическо приложение
Многобройни проучвания през последните две десетилетия показаха, че различните въглехидратни храни притежават различна способност да повишават постпрандиалната (след нахранване) кръвна глюкоза.
Опитът за подреждане (степенуване) на богатите на въглехидрати храни, взависимост от това как и колко дълго те влияят върху нивото на кръвната глюкоза, създаде понятието “гликемичен индекс“ (гликемичен отговор) на храните.
Гликемичният индекс измерва до каква степен кръвната глюкоза се покачва след прием на богата на въглехидрати храна.
В повечето от проучванията, като база за сравнение (= 100) бе използвана простата захар глюкоза. Тази захар не се нуждае от време за разграждане в тънките черва и поради това се абсорбира (постъпва) в кръвообращението почти веднага след консумация. Нивото на кръвната ггюкоза се повишава (“скача“) бързо и рязко.
Гликемичният отговор на 300 вида богати на прости и сложни въглехидрати храни бе сравнен с този на захарта глюкоза. С помощта на сложни изследвания и математически изчисления, учените степенуваха храните взависимост от способността им да покачват нивото на кръвната глюкоза след нахранване (виж таблицата).
Натрупаните познания осъвремениха диетичните препоръки при хората с диабет.
Внимание! Диабетиците и хората с наднормено тегло трябва да избягват нездравословните, подсладени с кристална захар и богати на наситени мазнини храни (готови рафинирани тестени и сладки изделия, бисквити, вафли и т.н). Тези храни не съдържат водноразтворими фибри, имат висок гликемичен индекс и много калории!
По-добре е любителите на сладкия вкус да приготвят домашни десерти, които трябва да отговарят на условията: намалено съдържание на наситени мазнини и калории; използване на съставки, богати на фибри и с нисък гликемичен индекс(пълнозърнесто брашно, свежи плодове, овесени ядки, соя); изкуствен подсладител.
Внимание! Безакохолните напитки, подсладени със захар (нормална Кока-кола, Фанта, Швепс, Спрайт и т.н), имат висок гликемичен индекс. Поради течната форма, съдържащата се в тях захар постъпва с голяма скорост в кръвта. Да се използват само в случай на хипогликемия! През останалото време, диабетиците да избират “лайт“ (ligth) вариантите, които са подсладени с изкуствени подсладители.
Внимание! Хората с диабет не трябва да използват кристална захар за подслаждане на компоти, конфитюри, мляко, млечни кремове и десерти, мюсли, топли и студени напитки. За целта се препоръчват изкуствени подсладители.
Класация на въглехидратните храни според техния гликемичен отговор при сравняването им с простата захар глюкоза
Висок гликемичен индекс = от 100 до 60

Глюкоза 100
Бял ориз 92
Франзела 90
Безглутенов хляб 90
Пчелен мед 88
Печени картофи 85
Корн флейкс 84
Инстантно картофено пюре 83
Тиква 75
Пържени картофи75
Варени картофи 73
Диня 72
Бял хляб 70-72
Кроасан 67
Кристална захар 65
Кускус 65
Стафиди 64
Банан (с кафяви петна) 63
Пълнозърнест хляб 62

Среден гликемичен индекс = от 60 до 40
Пролетни картофи 57
Мюсли 56
Кафяв ориз 55
Царевица 55
Овесени ядки 55
Пуканки 55
Жито 54
Банан, жълт 53
Сок от портокал 52
Шоколад, недиабетичен 49
Грозде 46
Сок от ананас 46
Макарони 45
Спагети, бели 43
Банан (със зелени петна) 41
Портокал 41
Сок от ябълка 41

Нисък гликемичен индекс = от 40 до 20
Спагети, пълнозърнести 37
Ябълка 36
Мляко 34
Зрял боб 30
Соево мляко 30
Леща 29
Грейпфрут 25
Ечемик 25
Соя 18

Кои фактори определят различния гликемичен индекс на въглехидратите?
  Съдържанието на водноразтворими фибри. Повечето от храните с нисък гликемичен индекс са богати на разтворими във вода растителни фибри (слизести вещества, гумата гуар, пектин и др.). Водноразтворимите фибри образуват върху лигавицата на стомаха и червата гел-подобен слой. Скоростта на изпразване на стомаха и на разграждане на въглехидратите се забавя. Всмукването (постъпването) на глюкозата от храната в кръвта става по-плавно и постепенно.
  Структурата на самата храна. Рафинираните, фини храни (бял хляб, бял ориз) се смилат по-бързо и съответно имат по-висок гликемичен индекс от нерафинираните варианти (пълнозърнесто брашно, кафяв ориз).

    Различните видове ориз имат различен гликемичен индекс. Проучвания показаха, че дългозърнестият ориз има по-нисък гликемичен индекс. Обратно - оризът с къси зърна се оказа с по-висок гликемичен индекс. За най-добър избор се смята дългозърнестият кафяв ориз. За най-неудачен - късозърнестият бял ориз.
    Узрелите банани (с кафяви петна по кората), както и миналогодишните картофи имат по-висок гликемичен индекс от бананите със зелени петна или от ранните пролетни картофи.
    Варивата (зрял боб, леща) и соята водят до плавно повишаване на кръвната глюкоза след нахранване поради клетъчната си структура.
     Кулинарната обработка на храните. Плодовите нектари и сокове, както и картофеното пюре имат по-висок гликемичен индекс от целите плодове или картофи.
    Пълнозърнестият хляб и печените картофи имат по-висок гликемичен индекс от пълнозърнестите спагети и варените картофи.
    Гликемичният индекс на печените картофи намалява, когато те се приготвят и консумират заедно с кората (добре измити предварително!).
    Готовото (инстантно) картофено пюре е с по-висок гликемичен индекс от домашно смачканите варени картофи.
    Печената ябълка и термично обработените овесени ядки имат по-висок гликемичен индекс от свежата ябълка или суровите овесени ядки.
    Прибавянето на готварска сол (натриев хлорид) ускорява постъпването на глюкозата от въглехидратните храни в кръвта.

Накратко:
Познанията за гликемичния индекс на въглехидратните храни е особено полезно за планиране на диетичен режим, който цели да намали резките скокове (пикове) на кръвната глюкоза след нахранване.
Познанията за гликемичния индекс на въглехидратните храни е особено полезно за адаптиране на храненето към планираната физическа активност и избягване на хипогликемиите по време и след интензивно двигателно усилие.
Какво е важно да знаят хората с диабет?
Храната е най-доброто естествено лекарство. Правилното съчетаване (комбиниране) на храните с висок и нисък гликемичен индекс облекчава контролът на кръвната глюкоза след нахранване. А това в крайна сметка се отразява благоприятно върху гликемичния контрол през цялото денонощие.

Практически съвети:
    Картофите и оризът е добре да се комбинират със сурови зеленчуци
    Корн флейксът и мюслите е подходящо да се консумират заедно с пресен плод (ябълка с кората, малини, ягоди, грейпфрут)
    Плодовите сокове не трябва да се пият на гладен стомах, освен в случаите на хипогликемия
    Варивата (леща, зрял боб), соята и пълнозърнестите спагети са подходящи за домашната трапеза
    Варените картофи имат по-нисък гликемичен индекс от печените
    Домашното картофено пюре е за предпочитане пред готовия полуфабрикат

Прибавянето на малко растителна мазнина към салатата от варени картофи намалява техния гликемичен индекс
От различните видове ориз, най-подходящ е дългозърнестият.

Нашите препоръки:

    За да постигнете желания баланс на кръвната глюкоза не разделяйте, а разменяйте и комбинирайте различните въглехидратни храни!
    Съставете с помощта на вашия лекар или квалифициран диетинструктор индивидуален диетичен план, съобразен с двигателната ви активност и прилаганото лечение с инсулин и/или таблетки. Определете общите дневни нужди от въглехидрати и ги разпределете в основните хранения и междинните закуски!
    Спазвайте часовете за хранене всеки ден!
    Самоконтролът на кръвната глюкоза 2 часа след нахранване е ценен ориентир как се справяте с диетата!
    Използвайте познанията за гликемичния индекс на храните, за да овладявате резките “скокове“ на кръвната глюкоза след нахранване, както и нежеланите “спадове“ на гладно или по време и след физическа активност.
    Ако се чувствате объркани и несигурни, посетете курс по обучение в най-близкия диабетен център!
Материала е осигурен от diana_m   bouquet
Линк към предишните ни теми:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=364890.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=565248.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=583561.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=634852.new#new
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=638553.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=642850.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=648627.0
по материали от Snow4eva  Hug

Не е невъзможно да изглеждаме така:


ДА СЕ ПОСТАРАЕМ ДА ОГРАНИЧИМ ВРЕДНАТА ХРАНА:ДА СЕ ХРАНИМ МОНО И ЗДРАВОСЛОВНО:# 1
 • Мнения: 1 163
Добре дошли в новата тема. Пожелавам на всички много свалени килограми и много, много стимули да намираме за отслабване  Hug Hug Hug Hug

# 2
 • Мнения: 219
mimi_msm благодарности за чудесната темичка    bouquet

# 3
 • България
 • Мнения: 0
mimi_msm , голям бързак си , темичката е чудесна , БЛАГОДАРЯ  Hug  bouquet

# 4
 • Мнения: 0
Аз днес ще пропусна, хапнах една супичка, че стана седмица сигурно не съм ходила до тоалетна. Вие как сте в това отношение?  Grinning

# 5
 • Мнения: 1 163
Аз днес ще пропусна, хапнах една супичка, че стана седмица сигурно не съм ходила до тоалетна. Вие как сте в това отношение?  Grinning
Не питай. Аз каквото и да ям съм с проблеми  smile3550 smile3550 сега гледам да консумирам повече вода и плодове, че да ми се засили метаболизма. Нищо не пропускай за вечеря още една супа и си  Peace Peace Peace

# 6
 • Мнения: 219
Аз пък каквото и да ям и по колкото и да ям съм като по часовник,поне с това нямам проблем.Навремето правех лечебен глад на Л.Ковачева-ям 4-5 мандарини и на другия ден съм пак в тоалетната  JoyЕдинственно имах проблем като правех Дюкан и на първите 5 протеинови дни   стомаха ми се заинати нещо  Mr. Green

# 7
 • София
 • Мнения: 293
mimi_msm , блаодаря за новата темичка   bouquet Аз след ден на плодове бях - 0,5 кг. Имам проблем с писане на съобщения нито на кирилица, нито на латиница намирам къде е буквата л и буквата р напр. при вас така ли е?

# 8
 • Мнения: 1 163
violetkatana и на мен ми се е случвало но после се оправя от само се бе си. Браво за минусчето  Hug Hug Hug

# 9
 • Мнения: 1 163
Добро утро мили дами,
Днеска след като бях сърдита дълго време на кантара се качих и установих, че много се обичаме, защото съм - 1 кило  newsm44 newsm68 newsm44
Днеска съм на плодове. Черпя по едно чайче.

# 10
 • Мнения: 219

mimi_msm браво.....вече няма да му се сърдиш  Wink
Аз след успешен млечен съм днес на яйца-ще кудкудякам   Joy Joy Joy

# 11
 • Мнения: 1 163
МоРсКа СиРеНа как ги правиш яйцата? Обмислям за утре яйчен ден обаче ми се ще да си направя едно омлетче  Joy Joy Joy Joy Joy да не се затрия  Joy Joy Joy Joy

# 12
 • Мнения: 4
И аз днес с усмивка след три дни на мляко и кубче сиренце днес -0,600 доволна съм продължавам на салати.Успех на всички напук на лошото време  Peace

# 13
 • Мнения: 1 163
cecka7409 smile3501 smile3501 smile3501
При нас е такава жега ще се изпържим  ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

# 14
 • България
 • Мнения: 0
Здравейте дами !  Hug Hug Hug
Аз днес съм 68.6 . Мисля че се справям добре .
mimi_msm браво момиче , виж колко добре се  справяш , ти си шампион и благодаря за чая
Продължаваме бавно , но славно Peace Peace Peace

Общи условия

Активация на акаунт