Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 дек. 2013, 16:29 ч.

Майчинството счетоводно-58

 • 38 040
 • 754
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

И ако обичате нека темата да не се пълни със ЗАПИС! Благодаря за разбирането!!!!!

Темите до сега: Тема 1; Тема 2; Тема 3; Тема 4; Тема 5; Тема 6; Тема 7; Тема 8; Тема 9; Тема 10; Тема 11; Тема 12; Тема 13; Тема 14; Тема 15; Тема 16; Тема 17; Тема 18; Тема 19; Тема 20; Тема 21; Тема 22; Тема 23; Тема 24 Тема 25, Тема 26 Тема 27, Тема 28, Тема 29, Тема 30, Тема 31, Тема 32, Тема 33, Тема 34, Тема 35, Тема 36, Тема 37, Тема 38, Тема 39, Тема 40, Тема 41, Тема 42, Тема 43, Тема 44, Тема 45, Тема 46, Тема 47, Тема 48,Тема 49,Тема 50,Тема 51,Тема 52, Тема 53, Тема 54,Тема 55,Тема 56,Тема 57

 bouquet ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ:    bouquet
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita;Стики; Viva 123;pantera66;Шана


Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки - на КиК
Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й  bouquet)

Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - в сайта на НОИ - Контакти

Във форума
- тема за детските
- Тема за програмата „В подкрепа на майчинството”

Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Много полезен код!  Peace

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

-   справка за изплатените болнични -
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Прил 12 http://www.fisconsult.bg/dokumenti/obrazci-i-dokumenti/item/obra … stoiatelstva.html
Прил 4 http://www.bgstuff.net/formi-i-dokumenti/deklaracii/1299-pril-4- … nie-chl-54-ot-kso


Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Документи за ползване на обезщетение за бременност и раждане,и отпуск за гледане на дете до 2 г

Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г

Необходими документи за обезщетенията - http://www.noi.bg/ - от менюто в ляво избирате УКАЗАНИЯ

Териториални поделения на НОИ, филиали, и архивни стопанства в страната

Последна редакция: сб, 14 дек 2013, 13:39 от Графиня дьо Адри́

# 1
 • Мнения: 5 309
Хората, които най-често отговарят тук счетоводители ли са или служители на НОИ (винаги съм се чудела)  Thinking

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 18 378
служители на НОИ (винаги съм се чудела)  Thinking

Че да ни убият с камъни  Mr. Green

Пантера,миличка,таз липса никак не е случайна.Но това число ми е дълбоко омразно.Нали може така да остане?

# 3
 • Мнения: 125
Здравейте помагащи дами/ мами или не/,
предстои ми майчинство за първи път и се опитах да се поразровя поне една тема назад за да се ориентирам във въпросите които ме интересуват, но май не успях, а и нямам много време да се заседявам пред компа. Затова ще  ви питам някои неща и няма да се сърдя ако решите да не ми отговаряте, защото вече тези въпроси са били обсъждани.
На постоянен трудов договор съм от октомври миналата година, а преди това имам два срочни с прекъсване от по един ден между тях , както и от предходния ми безсрочен договор. Практически нямам прекъсване между нито един от договорите, но заради 1дата в почивни дни беше използвана тази вратичка, за пускането на втори срочен договор.  Това ще се отрази ли по някакъв начин на  майчинството ми?
Уведомила съм работодателя си писмено, за наличието на бременност. Счетоводство на фирмата ли се грижи да подаде инфо в НОИ за предстоящо майчинство или аз трябва да направя това и ако да в какъв срок и какви документи са нужни?
Счетоводството на фирмата е в друг град и нито знам към кого да се обърна , нито дали ще ми дадат нужната информация.

Ако все пак някой реши да ми отговори на въпросите - благодаря предварително.

# 4
 • Stara Zagora, Bulgaria
 • Мнения: 13
Здравейте,
В предишната тема никой не ми отговори, ама аз нахална и пак пиша. Mr. Green Ровя се сама в документи и т.н и вече ме заболя глава Wink. Нашите ЧР са на ниво първи клас и там ще си останат...нямам думи не ми съдействаха за нищо. Имам въпрос тъй като от 10.12 реших да си пусна 1 месец отпуск и след изтичането се връщам на работа и прехвърлям майчинството на бабата от 13.01. Дадоха ми от моята фирма декларация за промяна на обстоятелствата, в която ми казаха да запиша прекратяване на отпуск по чл. 164 а.3 за гледане на дете до 2г. Преди прехвърлянето на бабата трябва ли пак да подавам декларация да ми възстановят този отпуск заедно с документите по прехвърлнето? Дано да съм обяснила правилно...

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 266
Здравейте незнам дали въпроса ми е за тук, но не се сещам къде другаде мога да го задам  newsm78
Имам много боледуващ син и съм изразходвала 40 дни болничен за гледане на дете , които ги отпуска лекаря на детето, след това започнах да взимам с комисия като се разболее. Днес обаче получих писмо от НОИ че няма да ми изплатят предния болничен тъй като съм надвишила лимита от 60 календарни дни за гледане на дете , а защо Педиатричната ЛКК ми издава болничен тогава , много ми е  странно. Счетоводителката на фирмата ми обясни, че ще ми се води неплатен болничен , т.е. нещо като неплатено майчинство. Мога да обжалвам ако искам... така пише в писмото, но незнам дали си заслужава да се занимава.
Сега ме е яд че не се сетих да ми пусне гинеколога за мен болничен - гинекологичен ( верно пак е с комисия но пък е от различно естество). Не знаех както и лекарите че има лимит и на тези с педиатрична комися, аз си ходих носих документи, плащах комисия и сега разбрах с писмо от НОИ.
Сблъсквали ли сте се друг път с такъв проблем за педиатричен болничен?
И още едно питане от 2014г. се зануляват нали?
А ако ми се наложи да излизам в болнични до края на годината , имам ли право аз на гинекологичен по време на бременност?

Последна редакция: ср, 11 дек 2013, 22:38 от mimata14

# 6
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 725
Здравейте помагащи дами/ мами или не/,
предстои ми майчинство за първи път и се опитах да се поразровя поне една тема назад за да се ориентирам във въпросите които ме интересуват, но май не успях, а и нямам много време да се заседявам пред компа. Затова ще  ви питам някои неща и няма да се сърдя ако решите да не ми отговаряте, защото вече тези въпроси са били обсъждани.
На постоянен трудов договор съм от октомври миналата година, а преди това имам два срочни с прекъсване от по един ден между тях , както и от предходния ми безсрочен договор. Практически нямам прекъсване между нито един от договорите, но заради 1дата в почивни дни беше използвана тази вратичка, за пускането на втори срочен договор.  Това ще се отрази ли по някакъв начин на  майчинството ми?
Уведомила съм работодателя си писмено, за наличието на бременност. Счетоводство на фирмата ли се грижи да подаде инфо в НОИ за предстоящо майчинство или аз трябва да направя това и ако да в какъв срок и какви документи са нужни?
Счетоводството на фирмата е в друг град и нито знам към кого да се обърна , нито дали ще ми дадат нужната информация.

Ако все пак някой реши да ми отговори на въпросите - благодаря предварително.

Документите, които се подават са посочени в първия пост на темата. 45 дни преди термин се получава от гинеколога болничен лист, който се представя на работодателя. След това има още два болнични листа - от болницата, където ще родиш и след това от педиатъра на детето, общо 135 дни. След това се подава декларация Приложение 2 - до 410 дни отпуск. За отпуск за гледане на дете до  2 години - Приложение 3. Също, ко нямаш представени до сега данни - документ за банкова сметка + Приложение 7.

Здравейте,
В предишната тема никой не ми отговори, ама аз нахална и пак пиша. Mr. Green Ровя се сама в документи и т.н и вече ме заболя глава Wink. Нашите ЧР са на ниво първи клас и там ще си останат...нямам думи не ми съдействаха за нищо. Имам въпрос тъй като от 10.12 реших да си пусна 1 месец отпуск и след изтичането се връщам на работа и прехвърлям майчинството на бабата от 13.01. Дадоха ми от моята фирма декларация за промяна на обстоятелствата, в която ми казаха да запиша прекратяване на отпуск по чл. 164 а.3 за гледане на дете до 2г. Преди прехвърлянето на бабата трябва ли пак да подавам декларация да ми възстановят този отпуск заедно с документите по прехвърлнето? - не трябва Дано да съм обяснила правилно...

Здравейте незнам дали въпроса ми е за тук, но не се сещам къде другаде мога да го задам  newsm78
Имам много боледуващ син и съм изразходвала 40 дни болничен за гледане на дете , които ги отпуска лекаря на детето, след това започнах да взимам с комисия като се разболее. Днес обаче получих писмо от НОИ че няма да ми изплатят предния болничен тъй като съм надвишила лимита от 60 календарни дни за гледане на дете , а защо Педиатричната ЛКК ми издава болничен тогава , много ми е  странно. Счетоводителката на фирмата ми обясни, че ще ми се води неплатен болничен , т.е. нещо като неплатено майчинство. Мога да обжалвам ако искам... така пише в писмото, но незнам дали си заслужава да се занимава.
Сега ме е яд че не се сетих да ми пусне гинеколога за мен болничен - гинекологичен ( верно пак е с комисия но пък е от различно естество). Не знаех както и лекарите че има лимит и на тези с педиатрична комися, аз си ходих носих документи, плащах комисия и сега разбрах с писмо от НОИ.
Сблъсквали ли сте се друг път с такъв проблем за педиатричен болничен?

Както е казала счетоводителката този болничен лист е, за да оправдаеш отсъствието от работа и няма да се плати от НОИ. ЛКК ти го е издала, защото лимита не е за броя на издадените дни, а тези, които се плащат от НОИ.

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 10:10 от AnMary

# 7
 • Мнения: 506
Lady Brinne, много ти благодаря за отговора   bouquet! Благодаряние на теб се надъхах да си търся правата. А работодателя трябва да ми даде предизвестие, нали? Може ли това да стане докато съм в майчинство? Говорих днес по телефона с тази, която се занимава с работниците и тя каза, че съм ползвала 5 дена отпуск (както си и беше), счетоводителката каза, че трябва за отпуските да ми удържат осигувки, ама аз наи няма да я ползвам, а ще ми е обещетение и не ми се води трудов стаж, значи няма осигуровки, което означава, че трябва да ми платят заплатата, която съм взимала? Ако се стигне до съд дали ще спечеля? Или работодателите разчитат на това, че на майките не им се занимава и нямат средствата/ии не са запознати с правата си и не ги съдят?

# 8
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 725
Lady Brinne, много ти благодаря за отговора   bouquet! Благодаряние на теб се надъхах да си търся правата. А работодателя трябва да ми даде предизвестие, нали? Може ли това да стане докато съм в майчинство? - може, вкл. и по пощата с обратна разписка или с нотариална покана; не е нужно физически да си присъствала на място в офиса на работодателяГоворих днес по телефона с тази, която се занимава с работниците и тя каза, че съм ползвала 5 дена отпуск (както си и беше), счетоводителката каза, че трябва за отпуските да ми удържат осигувки, ама аз наи няма да я ползвам, а ще ми е обещетение и не ми се води трудов стаж, значи няма осигуровки, което означава, че трябва да ми платят заплатата, която съм взимала? - трябва да ти платят БТВ след приспадане на плоския данък Ако се стигне до съд дали ще спечеля? - ако си неправомерно освободена при всички случаи имаш много голям шанс; според мен можеш да предупредиш работодателя си, че при неспазване на законовите разпоредби ще пуснеш жалба до Инспекция по труда Или работодателите разчитат на това, че на майките не им се занимава и нямат средствата/ии не са запознати с правата си и не ги съдят?

# 9
 • Мнения: 83
Здравейте, аз също искам да попитам нещо! В момента сестра ми е в отпуск по майчинство за гледане на дете до 3 годишна възраст( детето ми е на 2г. и 5 месеца ). Но положението във фирмата им  е зле, поради липса на работа и шефът им казва, че е пред фалит и трябва да я съкрати. Добре, ама доколкото знам той трябва да я съкрати поради намаляване на работата, а не по взаимно съгласие както той иска. Моля ви посъветвайте я как да си търси правата, защото й предстои да си търси нова работа, а с малко дете знаете колко трудна задача е това! Освен това искам да попитам в нейния случай какво и се полага от бюрото по труда? Има около 13 г. трудов стаж, но лошото е, че осигурителният й  праг е нисък 300 лв. Благодаря ви предварително за отделеното време!

# 10
 • Мнения: 506
Обаждах се на счетоводителката да я питам по кой член ме уволняват и каза чл.328, ал.1, т.12, при което не ползвам закрила от държавата, а тази точка гласи, че работодателя може да прекрати договора при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор, с което ми връзва ръцете и мога да обжалвам и да отпадне уволнението и да ме възстанови на работа, ама ако го съдя ще е малко тъпо да се върна там на работа. Дали мога да го изнудвам да ми даде някакви пари, за да не го съдя?

# 11
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 725
Здравейте, аз също искам да попитам нещо! В момента сестра ми е в отпуск по майчинство за гледане на дете до 3 годишна възраст( детето ми е на 2г. и 5 месеца ). Но положението във фирмата им  е зле, поради липса на работа и шефът им казва, че е пред фалит и трябва да я съкрати. Добре, ама доколкото знам той трябва да я съкрати поради намаляване на работата, а не по взаимно съгласие както той иска. Моля ви посъветвайте я как да си търси правата, защото й предстои да си търси нова работа, а с малко дете знаете колко трудна задача е това! Освен това искам да попитам в нейния случай какво и се полага от бюрото по труда? Има около 13 г. трудов стаж, но лошото е, че осигурителният й  праг е нисък 300 лв. Благодаря ви предварително за отделеното време!

Да, трябва да е на друго основание, не по взаимно съгласие.
За обезщетенията за безработица можеш да прочетеш ето тук: http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Обаждах се на счетоводителката да я питам по кой член ме уволняват и каза чл.328, ал.1, т.12, при което не ползвам закрила от държавата, а тази точка гласи, че работодателя може да прекрати договора при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор, с което ми връзва ръцете и мога да обжалвам и да отпадне уволнението и да ме възстанови на работа, ама ако го съдя ще е малко тъпо да се върна там на работа. Дали мога да го изнудвам да ми даде някакви пари, за да не го съдя?

Този член е малко "нож с две остриета", т.е. не мисля, че е лесно приложим. А каква е конкретната "невъзможност"? Посочена ли е? Би трябвало в някакъв документ към предизвестието и/или заповедта за освобождаване да има конкретната причина описана подробно. Иначе само така формулирано ще отпадне при дело при всички случаи. Защото това, че си майка на малко дете и детето се предполага, че ще боледува много не е основание...
Както ти писах в предишната тема - поискай да те освободи срещу уговорено обезщетение, което е поне 4БТВ.

# 12
 • Мнения: 384
Здрaвейте, моля зa помощ. Бременнa съм в 9 г.с. Сегa съм в болничен(11) дни зaрaди проблеми със стомaхa, издaден ми е от личния лекaр. Кaто изтече смятaм дa се върнa нa рaботa. Но после aко се нaложи дa излязa в непрекъснaт, вече издaден от гинеколог до терминa, товa ще повлия е ли нa пaрите, изплaщaни от НОИ зa тези болнични преди терминa. И в другия случaй, aко си ходя нa рaботa, но понякогa ми се нaлaгa дa излизaм в болничен зa няколко дни товa ще се отрaзи ли нa мaйчинските.Много блaгодaря.   Hug

Последна редакция: чт, 12 дек 2013, 14:39 от ronita2

# 13
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 725
Здрaвейте, моля зa помощ. Бременнa съм в 9 г.с. Сегa съм в болничен(11) дни зaрaди проблеми със стомaхa, издaден ми е от личния лекaр. Кaто изтече смятaм дa се върнa нa рaботa. Но после aко се нaложи дa излязa в непрекъснaт, вече издaден от гинеколог до терминa, товa ще повлия е ли нa пaрите, изплaщaни от НОИ зa тези болнични преди терминa. И в другия случaй, aко си ходя нa рaботa, но понякогa ми се нaлaгa дa излизaм в болничен зa няколко дни товa ще се отрaзи ли нa мaйчинските.Много блaгодaря.   Hug

Зависи от осигурителните доходи, на база, на които се изчислява болничният за общо заболяване. Ако те варират или има месеци без осигуряване, то биха повлияли в някаква степен. И колкото повече дни са, толкова влиянието би било по-голямо.

# 14
 • Мнения: 384
Блaгодaря, знaчи товa, че съм взелa сегa болничен зa проблеми в стомaхa е пълнa грешкa, зaщото ще ми повлия е нa мaйчиството. Aмо aко не знaех, че съм бременнa, зa тaкa се получaвa. Aз не съм се регистрирaлa още и незмнaм дaли зaнaпред ще взимaм болнични, но aко се нaложи по добре отпускa ли дa ползвaм, все ще имa дни, в които нямa дa се чувствaм добре. Инaче, дa имaм месеци с невнесени осигуровки. Много ти блaгодaря.

Общи условия

Активация на акаунт