Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 фев. 2015, 08:11 ч.

Счетоводител в нужда се познава 8

 • 54 948
 • 739
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 858
Добре дошли в осмата ни темичка.

В разгара на годишното приключване и куп други неща за правене, нека намерим отново време да си помагаме взаимно.

Ето и линк към предишните теми:

Счетоводител в нужда се познава

Счетоводител в нужда се познава 2

Счетоводител в нужда се познава 3

Счетоводител в нужда се познава 4

Счетоводител в нужда се познава 5

Счетоводител в нужда се познава 6

Счетоводител в нужда се познава 7

Полезни линкове:

К&К инфо

ОДИТ. инфо

Lex.bg Българският правен портал

Tita.bg он-лайн списание за данъци

Нека уважим и сайта на НАП, който въпреки проблемите аз ползвам често и съм много доволна:

Национална Агенция за Приходите

Качвам и сайта на Министерство на Финансите, където също намирам полезна информация:

Министерство на Финансите

Добавям и сайта на НОИ:

НОИ

Също така допълвам и сайта на Агенция по вписванията - Търговски регистър:

Търговски Регистър


Добавям и един интересен линк с въпроси и отговори свързани със системата БИСЕРА:

БИСЕРА


Също така слагам няколко линка от форума на K&K Info във връзка с новите изменения в данъчните закони:

Промени в ЗКПО

Промени в ЗДДФЛ

Промени в ЗДДС

Промени в ЗМДТ

Основни промени в осигуряването

По предложение на Бо_ :

ЗБУТ. Безопасност и здраве при работа

Полезен линк с най-различни бланки и формуляри:

Различни бланки и формуляри  Ползва се линка Образци документи

Ако имате идеи за още линкове с полезна информация, давайте да ги слагам.


Добавено по предложение  на  Белла  Донна  :

http://trox-bg.com/


Успешно и безпроблемно годишно приключване за всички колеги.

# 1
 • Мнения: 1 523
благодарности!!!   bouquet  bouquet  bouquet

# 2
 • Мнения: 472

   Lady brinne,
В годишната 6-ца няма период, нито вид - въвежда се м.13.2014 и се попълват дължимите суми за 2014 година.

   В коя точка на декларация 6 въвеждам 13.2014г.?

# 3
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 17 150
Привет и в новата тема   bouquet


   Lady brinne,
В годишната 6-ца няма период, нито вид - въвежда се м.13.2014 и се попълват дължимите суми за 2014 година.

   В коя точка на декларация 6 въвеждам 13.2014г.?

В точка 9.1.

# 4
 • София
 • Мнения: 311
Момичета един бърз въпрос (работя като счетоводител отскоро, простете за лаишкия въпрос). Фактура с дата от м 02, но разходът е гориво за м 01. Аз осчетоводих разхода в м 01, а ДДс-то м 02, като минах през транзитна сметка. Главната ми направи забележка, че не е така и трябва да си пусна разхода в м 02. Защо?

# 5
 • Мнения: 5
Цитат на: Валентина Чакърова в нд, 08 фев 2015, 20:19
Здравейте,бих искала да попитам относно второ майчинство. Въпросът ми е как се формира то,ако преди да роди първото си дете,майката се е осигурявала две години на 2400лв,90% от тази заплата получава първата година за първото дете,3 месеца от втората година получава минималното и забременява с второ,като така излиза,че ражда на 24-ия месец от първото майчинство. Четох много,но законите сега се менят всяка година. Та как се формира майчинството за второто детенце? Благодаря ви.
 

Може да се възползвате от опцията на застъпеното майчинство, ако все още сте в отпуск за гледане на първото дете, когато излезете в отпуск 45 дни преди раждане на второто. Тогава ще получавате същото обезщетение като за първото дете през 410 дни.

Ако сега излезете в болничен по време на бременността за болничния 45 дни преди раждане на второто дете ще се изчисли нова база, като месеците в отпуск за гледане на първото дете след изтичане на 410 дни за него ще се вкл. с МРЗ в бъдещата база

Lady Brine:  Започнах с въпросите от средата. Сега бих искала да почна от начало за да ми се изясни всичко. Смятах на онлайн калкулатора,но или аз нещо не разбирам или калкулатора не смята както трябва. Така, от два месеца работя като техн. секретар с нетна заплата 700 лв. (като и се осигурявам на тази)Идеята ми е да говоря с шефа си  да ме осигурява на по висока заплата (мислех 2400лв),като аз доплащам осигуровките от 700 до 2400лв. и след две години(или година и половина) да забременея. Въпросите ми са доста:
1. Когато сметна с калкулатора  на заплата 2400 ми излиза месечно майчинство от около 1700 лв!! Не трябва ли да е 90% от нетното трудово възнаграждение?
2. Трябва ли счетоводителката ни да смени длъжноста ми? И ако да,каква трябва да се водя? Работя в областа на добив на биогориво.
3. Колко лв трябва да доплащам за осигуровки,ако шефа ми плаща до 700 лв,а аз до 2400?
4. Е ли сумата 2400 лв изгодна за майчинство,както и за осигуровки,т.е струва ли си? Четох в калкулатора нещо от рода на " Дневното обезщетение не може да бъде по-малко от дневната МРЗ'', което нищо не ми говори. Уж получавам 106 лв на ден,а майчинството ми се изчислява на 77 лв дневно???
5. Беше ми писала и за застъпено майчинство,то как става?

Благодаря за сега. Това са въпросите,които се сещам в момента,утре сигурно ще се сетя и други. Simple Smile

# 6
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 17 150
iagodka1 , направо започвам - няма никакъв смисъл от наливане на осигуровки с цел по-високо обезщетение. При БТВ=осиг. доход=2400 лева нетното възнаграждение е 1881.36 лв., което ще рече, че не може да получаваш повече от тази сума на месец, защото 90% от брутния ОД не може да надвишава нетния такъв.

За разликата до 2400 лева трябва да довнасяш 670 лева на месец. Нпълно безпредметно е. А и от къде знаеш точно кога ще забременееш?

# 7
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 2 966
Може ли баба да ползва болничен за гледане на внук?

# 8
 • София
 • Мнения: 858
Може ли баба да ползва болничен за гледане на внук?
Смятам, че  да: 

    
Скрит текст:
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Министерство на здравеопазването
Регионална здравна инспекция – Бургас

Съобщение
Относно прилагане на специфични аспекти от Наредбата за медицинската екпертиза на работоспособността

Уважаеми колеги,

І. Във връзка с промени в Кодекса за социално осигуряване, касаещи определението за членове на семейството на осигурените лица, по реда на  § 3 от Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (ДВ, бр. 19 от 09.03.2010 г.) в сила от 13.03.2010 г. е изменена ал. 4 на чл. 45 от Кодекса за социално осигуряване. Новоприетият текст гласи, че “за членове на семейството на осигуреното лице се считат неговите възходящи и низходящи по права линия, съпругът и съпругата”.
Съгласно новото определение осигуреното за общо заболяване и майчинство лице има право на парично обезщетение за временна неработоспособност, когато му е издаден болничен лист за гледане на болни:
а) дете, внуче, правнуче и други низходящи по права линия без ограничение;
б) майка, баща, баба, дядо, прабаба, прадядо и други възходящи по права линия без ограничение;
в) съпруг/съпруга.
Промяната  в КСО касае отпадането на “свекър, свекърва, тъст,  тъща “ като членове  на семейство на осигурено лице”.

ІІ. УКАЗАНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕТО И ПОПЪЛВАНЕТО НА ФОРМУЛЯР Е 116 ЗА ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ/ЕИП ПРИ ПРЕСТОЙ/ПРЕБИВАВАНЕ ИЗВЪН КОМПЕТЕНТНАТА ДЪРЖАВА
Формулярът представлява медицински доклад за удостоверяване на временна неработоспособност при общо заболяване, майчинство, трудова злополука или професионална болест. Той замества болничния лист и се издава от държавата по престой/пребиваване - за нуждите на компетентната осигурителна институция за конкретното лице.
Формуляр Е 116 се изпраща в компетентната държава с формуляр Е 115 „Молба за парично обезщетение за неработоспособност". В България формуляр Е 115 се издава от Централно управление на НОИ, дирекция „Европейска интеграция и международни договори" (ЕИМД).
Когато формулярът е издаден в друга държава - членка на ЕС/ЕИП, той се попълва от съответния чуждестранен лекар и институция и се изпраща до ЦУ на НОИ.
Преди попълване на формуляра следва внимателно да се прочетат указанията, които се намират в края на формуляра.
I. Попълване на Е 116 в България - за лица, подчинени на социалното законодателство на друга държава - членка на ЕС/ЕИП
При необходимост работещо лице, подчинено на социалното законодателство на друга държава - членка на ЕС/ЕИП, да ползва права при временна неработоспособност (издаване на болничен лист с цел получаване на парично обезщетение за временна неработоспособност), то заявява това на лекуващия го лекар в България. Формулярът се попълва в два идентични екземпляра на пишеща машина или на компютър. Е 116 се издава еднолично от лекуващите лекари, за временна неработоспособност на едно лице за период до7 дни непрекъснато, но не повече от 40 дни с прекъсване в една календарна година. След изтичане на този период, за попълване на Е 116, болния се насочва към ЛКК.                               .....
Работещото лице трябва в тридневен срок лично да уведоми своя работодател в другата държава - членка на ЕС/ЕИП за състоянието си на временна неработоспособност, възникнало в държавата по престой/пребиваване.
Попълване на полетата във формуляра се извършва от:
1) Договорните партньори на НЗОК, които съгласно българското законодателство имат право да издават болничен лист - полета 3,4,5.
В каре 3 лекарят нанася данните, които му съобщава лицето. Данните се верифицират чрез представяне на лична карта и удостоверителен документ за право на медицинска помощ в ЕС/ЕИП - ЕЗОК, Удостоверение за заместване на ЕЗОК, или Удостоверение за регистрация в НЗОК (само за лицата, регистрирани в НЗОК с Е 106). Копие от удостоверителния документ се прилага от ИМП при отчитане на дейността в РЗОК.
В каре 4 ИМП попълва своите данни и отбелязва със знака „Х" медицинската си преценка за актуалното състояние на пациента.
Т. 4.1 от формуляр Е 116 се попълва и когато лицето ползва отпуск за временна неработоспособност за заболяване, за което не е приключила процедурата за признаване на професионалния му характер.
При тази хипотеза не следва да се представя Протокол на ТП на НОИ за проучване на професионалната болест. В случай, че не е завършена процедурата във връзка с признаване професионалния характер на заболяването, което става с издаване на експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК в този смисъл, не е необходимо да се представят документи, доказващи, че такава процедура е в ход. След като лицето не представя експертно решение за признат професионален характер на заболяването, приемаме че е налице общо заболяване. В случай, че завърши процедурата и се признае професионалния характер на заболяването със задна дата, би следвало да се издаде нов формуляр Е 116с посочена причина „професионална болест".
Когато лицето ползва отпуск за временна неработоспособност за заболяване, за което е приключила процедурата за признаване на професионалния му характер, се представя Протокол на диагностична комисия или ЕР на ТЕЛК разширен (специализиран) по професионални болести за признат и/или препотвърден професионален характер на заболяването. Ако съгласно Наредбата за професионалните болести ТЕЛК/НЕЛК са ^    постановили, че професионалната болест е излекувана, би следвало да се издаде нов формуляр Е 116 с посочена причина „болест".
Забележка: При попълване на имената и констатациите в поле 4, лекуващият лекар поставя отдолу на полето своя подпис и личния си печат.
В каре 5 лекарят попълва медицинското заключение от проведения преглед, като в т. 5.6 се отбелязва международния код на болестта (МКБ), а в т. 5.8 - продължителността на временната неработоспособност.
Карета 6и 7 се попълват от лекаря в случаите, когато става въпрос за заболяване, възникнало в резултат на трудова злополука. Съгласно законодателствата на някои европейски държави, обезщетенията в натура при такива състояния могат да се различават от обезщетенията в натура при общо заболяване.
   2) При попълване на полета 6 и 7 (при трудова злополука и професионална болест) важи казаното по отношение на каре 4 от Е 116.
Попълненият формуляр следва да се преснима от ИМП и копието да се отчете с другата документация в РЗОК.
3) Централно управление на НОИ, дирекция „ЕИМД" - полета 1,2 и 8.
След попълването на карета 3,4,5,6 и 7, двата екземпляра на формуляра се изпращат
(или се представят лично) в ЦУ на НОИ (Д „ЕИМД"), където се попълват полета 1, 2 и
8. НОИ издава придружаващ формуляр Е 115 - „Молба за парично обезщетение при
неработоспособност" и изпраща двата формуляра на компетентната осигурителна
институция в чужбина.
* Когато Е 116 е попълнен в нарушение на настоящите указания, той се изпраща от Д „ЕИМД" на лекаря, който го е издал, за извършване на поправка.


също и според това тук:

http://zakonnik.bg/document/view/qanda/129492/188633

 

# 9
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 2 966
Благодаря  bouquet

# 10
 • В един копнеж!
 • Мнения: 2 181
Добър ден!Преди малко получих уведомление по ел.пощата, че от АВ е отказано вписване на ГФО на ЕООД. Какво следва да се направи в такъв случай? Какви са стъпките?!!

# 11
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 17 150
Добър ден!Преди малко получих уведомление по ел.пощата, че от АВ е отказано вписване на ГФО на ЕООД. Какво следва да се направи в такъв случай? Какви са стъпките?!!

Не е ли посочена причината за отказа? Трябва да я отстраниш и да подадеш отново документи за вписване.

# 12
 • В един копнеж!
 • Мнения: 2 181
Добър ден!Преди малко получих уведомление по ел.пощата, че от АВ е отказано вписване на ГФО на ЕООД. Какво следва да се направи в такъв случай? Какви са стъпките?!!

Не е ли посочена причината за отказа? Трябва да я отстраниш и да подадеш отново документи за вписване.

Разбрах какво трябва да направя, но никъде не прочетох срокът на подаване. Какъв е срокът на повторно подаване на ГФО?Само накрая е написано, че в 7 дневен срок може да се обжалва пред Окръжен съд. Е, няма нужда да стигаме дотам.  Laughing

# 13
 • София
 • Мнения: 858
Мисля, че няма срок. Ние обикновено при такава ситуация направо публикуваме със следващия отчет и тези, за които е отказано вписване. Така минаваш пак с една такса.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 10 391
Здравейте,имам един въпрос,но не знам към кого да се обърна.Та ако не е към вас се извинявам предварително.
Та очаква ме  минаване през Телк поради онкологично заболяване и съответно пенсиониране по болест.Но аз искам да запазя работата си.Ако предприема това минаване и остана необходимите месеци в болничен какво се случва.Най-вероятно работодателя ми ще бъде уведомен.Ще бъда ли освободена от работа,заради този Телк.И изобщо аз имам ли някакви шанс да бъда пенсионирана по болест и да си запазя работата?
Дано съм била ясна,защото в главата ми още е каша Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт