Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: X


Важни съвети

Хранене: Под 3 месеца  зайчето трябва да се храни само с майчина кърма. Зайчета под тази възраст не бива да се отделят от майката. Ако някой се опитва да ви продаде по-малко зайче, откажете, възможно е да има здравословни проблеми, и тази практика трябва да се спре.
Между 3 и 6 месеца зайчето се храни САМО с гранули, предназначени за зайци, в неограничено количество. Желателно е да се изберат гранулите с най-високо процентно съдържание на протеин (описано е на опаковката на храната). НЕ бива да се дава фуражна храна на декоративни зайци, тя е предназначена за угояване на зайци, отглеждани за месо само и ще доведе до здравословни проблеми.  НИЩО друго не бива да се дава в тази възраст, дори и само като лакомство.
След 6 месечна възраст задължително трябва да се включи сено. Зеленчуци и други са лакомства по желание. Сено трябва да има винаги в изобилие. Целта на сеното е да се изпиляват зъбите, които не спират да растат. То има ниска хранителна стойност, затова трябва да се добавят и гранули.
Количеството на гранулите за възрастен заек ще варира според храната (указано на етикета) но обикновено е 1/3-1/2 чаена чаша на ден. Храната се разделя на 2 приема, сутрин и вечер
Зеленчуци: След 6 месечна възраст зеленчуци могат да се включат в ежедневното хранене. Балансът е 75% листни(салата, листа глухарче, лапад ит .н)  и 25% други(морков,чушка, броколи), като максималното количество не надвишава 1-1.5 чаена чаша на ден(пълното количество 1.5 ч.ч. замества хранене с гранули). Всеки нов зеленчук трябва да се внесе в диетата постепенно и да се наблюдава дали понася на стомахчето. Всеки зеленчук трябва да се дава в ротация и да се редува с други. Също така давайте само пресни, не гнили плодове и зеленчуци. Правилото е - ако вие не бихте го яли, и зайчето не бива да го яде.
Плодове: Зайците обичат сладки плодове, но стомасите им могат да толерират много малки количества захар. Плодовете не бива да са част от ежедневното хранене, могат да се дават САМО като лакомство от време на време, като количеството е не по-голямо от 1 малка човешка хапка на ден. Ако се дават големи количества наведнъж стомаха ще се разстрои, ако се дават прекалено често заека може да свикне  и да отказва нормална храна.Това важи и за ябълките. Особено любими обикновено са банани и ягоди.
Лакомства от зоомагазина: Позволени са само тези изрично предназначени за зайци. Давайте по-рядко и в малки количества, за да не навреди на ежедневното хранене. Минерално блокче може да има по всяко време оставено.
Избягвайте: хляб, зеле в големи количества, лук, всякаква човешка храна различна от пресни плодове и зеленчуци.

Гранули или напълно естествена храна?
Качествените гранули са разработени така, че да осигуряват пълноценна и балансирана диета на заека, която предоставя всичко, което му е нужно(освен сено). Хранене изцяло с пресни зеленчуци е напълно възможно, но трябва да е внимателно планирано, за да покрива нуждите на заека от разнообразна, винаги свежа храна, която не разстройва стомаха и доставя всичко нужно. Много хора нямат нужните ресурси или търпение и знания, за да осигурят подходящо прясно меню и залагат на гранули, като по-пълноценна алтернатива.

Помнете: зайците имат изключително чувствителни стомаси и неправилно хранене може да предизвика смърт буквално в рамките на 24ч. Всякакви промени в храненето, дори смяна на гранули, трябва да се правят много плавно, примесени със старата храна и под наблюдение на изпражненията.Клетка: голяма част от живота си зайчето ще прекара в клетката си, тя е неговия дом, затова е важно да е съобразена с нуждите му. Като големина абсолютния минимум е размера на зайчето умножен по 5. Естествено колкото по-голяма, толкова по-добре.
От много голяма важност е пода на клетката да не е решетка(много клетки за дребни гризачи са оформени с решетка за по-лесно почистване). Постоянното стъпване върху нея разранява лапите на заека и  предизвиква сериозен дискомфорт. Ако вече има купена такава клетка, пода трябва да се покрие с гумирана постелка.
Наличието на малка хралупа (или рафт, под който се образува хралупа) е желателно, за да се чувства зайчето по-сигурно. По същата причина обикновено се приема по-добре ако клетката е разположена в ъгъл.
Някои зайци са по-буйни в игрите, затова хранилка и поилка, които се закрепят за стената на клетката са за предпочитане. Ако заека започне да подхвърля хранилката си из клетката - завържете я за стената и купете играчка за гризане - топка.
Зайците могат да се приучат да ползват тоалетна като котките!  Обособете един ъгъл от клетката за тоалетна. Сложете там подходящ съд ( в зоомагазините би трябвало да има тоалетни легенчета за едри гризачи) пълен  или със специализираната смес от зоомагазина, или с талаш. Сложете част от изпражненията вътре за да си познае по миризмата зайчето какво е. Обособете останалите 3 ъгъла на клетката така, че да не иска да ходи по нужда там - в един ъгъл си спи,  в другия е храната и в третия е водата. Ако заека продължава да ползва други места - почиствайте ги старателно с нещо киселинно като разтвор на оцет, и местете изпражненията отново в тоалетната. Упорство и постоянство е нужно.

Ако има проблем с миризмата от клетката:
-почиствайте редовно
-пробвайте различни видове талаш, постелки, или смеси за тоалетна
-при мъжки зайци, помислете за кастрация, намалява миризмата на урината


Здраве:

Зъби и нокти:
В естествената си среда зайците прекарват много време ровейки за храна или дъвчейки големи количества по-твърда такава. Затова ноктите и зъбите им не спират да растат никога и в изкуствена среда изискват допълнителна поддръжка.
За да се износват зъбите трябва винаги да има големи количества сено. Освен това е хубаво да се предоставят играчки за гризане - дребни шишарки, млади клончета, дървесна кора, или различни вариации на този принцип от зоомагазина. Заека има естествен силен инстинкт да гризе и без играчки е много вероятно да се прехвърли на мебелите например. Предложете различни варианти на играчки и изберете този, който най-много се хареса. Ако зъбите не се самоизпиляват с гризане, те стават прекалено дълги и заека спира да се храни заради болката. В такъв случай ветеринар трябва да се намеси и да ги изпили, обикновено с упойка, затова е изключително важно да се дава винаги сено.
При ноктите след определена дължина те се подвиват навътре и се забиват в лапата на заека. От време на време е хубаво да се подкъсяват с обикновена остра нокторезачка. Важно е само да не се засегне живеца, който се вижда като се вдигне лапата на светлина. Снимка

Ваксини, обезпаразитяване, кастрация:
Като цяло се извършват по желание и не са задължителни. Зайци, които не се извеждат навън могат да ги пропуснат. Консултирайте се с ветеринар и вземете сами решение.
Третиране против бълхи: Изключително внимателно! Повечето препарати на пазара НЕ са тествани върху зайци, не се доверявайте на информация за препарат, освен ако не сте проверили на сайта на производителя че изрично е тестван на зайци!
Фронтлайн НЕ може да се капе на заек. Адвантидж е тестван продукт, дава се доза като за коте.

Тегло и размери: Теглото НЕ е адекватен метод за преценяване дали заека е в норма. Ако една жена на 20г. е висока 165 и тежи 50кг, то тя най-вероятно е също толкова здрава, колкото жена висока 175 и тегло 60кг, както и мъж 175 и 75кг. Зайците по същия начин варират като големина и размери, оттам и тегло. Има определени размери, до които се води оптимално тегло за всяка определена порода. НО! От една страна, това не означава, че няма зайци от тази порода, които стават по-големи, а просто че това са зададените  усреднени идеални норми, и заек над тях е по-малко вероятно да се получи при внимателно кръстосване и няма да се допусне до изложение. Различните породи имат различни параметри, и порода до 3кг се води също толкова мини, колкото порода до 1кг.

От друга страна, в България не се спазват стриктно никакви стандарти за кръстосване с цел запазване на породата и често зайците са с неопределена, мешана порода, и не може да се предвиди колко големи ще станат. Мини е разтегливо понятие и включва породи с различни размери, така че и 3 кг заек може да се определи така.
Дали заека е в здравословна норма се определя единствено по долния метод.
http://www.therabbithouse.com/diet/rabbit-weight.aspТемператури:
Зайците са изненадващо устойчиви на студ, но не обичат жегите. Въпреки това е изключително важно да се избягва винаги течение(от климатик, отворен прозорец). През лятото може да се слага пластмасова бутилка със студена/замразена вода в клетката като средство за охлаждане отделно от водата за пиене която НЕ трябва да е студена. Също така ушичките може да се обтриват със студена вода.Ако температурите около клетката падат значително през зимата, осигурете поне 2 см. дебела покривка от сено и талаш навсякъде в клетката.

Игра/играчки: Зайците са най-активни сутрин и привечер. Това е идеалното време да ги пуснете от клетката за разходка, желателно е 1-2  часа на ден поне да се разтъпкват. В клетката е важно да има винаги играчки за гризане, за  да не напада мебели и кабели.


Гризане на кабели, мебели, интериор:

Ако имате кабели в стаите, в които се разхожда заека - много вероятно  е да станат жертва на малките остри зъбки. Наблюдавайте заека при разходките му. Ако проявява интерес, или скрийте кабелите, или ги увийте дебело със изолирбанд по цялата дължина. За мебелите временно решение е правене на малки кръгчета от тиксо - лентичка, на която двата края се съединяват, за да стане двойно лепяща. Покрийте интересното място с такива търкалца (крак на мебели например) за да обезкуражите заека, като едновременно с това винаги предоставяте играчки от зоомагазина, за да има алтернатива. Винаги, когато се опитва да гризе на непозволено място плясвайте с ръце и твърдо казвайте НЕ. Физическо тупване няма добър образователен ефект, избягвайте го.

Извеждане навън:
Зайците могат да се извеждат навън на разходка, ако са социализирани и им е приятно. Ако видимо проявяват страх от новото място и шумовете, е желателно да се избягва. Ползва се повод за малко кученце или други гризачи, оформен като жилетка. Не са препоръчителни каишки, които минават само през врата. Ако извеждате заека навън, желателно е да е ваксиниран,  и да се обезпаразитява редовно. Разходките навън са много приятни за повечето зайци, особено в тревисти паркове. Могат да се извеждат и при студено време за по-кратки периоди стига да не вали или духа, защото понасят добре на студове.

***Внимавайте от къде черпите информация за правилното отглеждане на декоративни зайци. Много често по-разпространените съвети се отнасят за големи породи зайци, които се отглеждат за месо. Декоративните зайчета изискват по-различни грижи заради размера и деликатната си структура. Те са изкуствено създадени породи, смесвайки одомашнени зайци за месо със диви зайци и чрез селекция 'умалени', и поради това носят характеристики от двата типа, както и свои типични особености*** Болести при зайците:http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=128&t=7256

Ветеринарни клиники, които специализират в  работа със зайци:

Централна Ветеринарна Клиника
гр. София ул."Чавдар Мутафов" 25Б
02/421 99 99
0888 100 970

Денонощна ветеринарна клиника Вяра Надежда Любов
ж.к. "Люлин 5", бул." Райко Даскалов", бл.519 (вход от към булеварда)
работно време: 0-24 ч. без почивен ден
тел: 02/4834140 skype: vnl_vet
Тема 1 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=583753.0
Тема 2 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=674625.0;;20
Тема 3 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=707629.0
Тема 4 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=738036.0
Тема 5 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=767350.0;;19
Тема 6 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=806635.0;;20

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 15:24 от Анонимен

# 1
 • Мнения: 42
Bawsx, съжалявам за Хепи, дано скоро новобранеца свикне с теб и новата обстановка. Една кратка история ще ти разкажа за нашият, когато беше на около 6-7 месеца. Взехме му по- голяма клетка- от една колежка. С нея даде и купичката на стария си заек. След като я измих реших да му сложа в нея, защото беше по- голяма от старата му, но не погледна храната в нея, изсипа я в клитката и не речи да вземе и едно зрънце от нея. Сложих му втора купичка с храна, но в неговата си и веднага се нахвърли да яде. Виж ако му вземеш нова, негова си купичка, дали ще яде от нея или му сложи на земята малко.
Ние нашият го взехме, когато беше на 28-29 дни и уж с бейби гранули се хранел, но като му сложих от тях не ги помирисваше. Върнах си ги и му взех от нормалната да го видя дали ще яде такава. И противно на очакванията яде. Сложих му от всяка на земята да си хареса каквото иска, тъй като взех 3-4 вида. Трева си хапваше, но и поилка сменяхме, поради технически причини.
Отделно, че го взехме с буби и го обезпаразитявах същата вечер и се п(р)ояви рахит на задните крачета месец по- късно, който не бе установен от лекаря, който го лекуваше. След седмица става на 2 годинки, което ми напомня, че може да го отпразнуваме семейно, свикна с проблема си е изключително активен, игрив, скоклив и не можеш да кажеш, че му има нещо.
Успех с дългоушкото Praynig

# 2
 • Мнения: 165
Много съжалявам за Хепи  smile3518 , стана ми много мъчно и честито ново зайче! Щом е яло преди, предполагам, че пак ще прояде, стискам палци  Praynig.

Облаче мерси за новата тема  Hug

Моят зайко е ранен, изтризал е клетката и се завирал между нея и стената по принцип там се крие и като се е мил се е търкал. Като се прибрах в сряда гледам раничка с кръв и веднага при чичо доктор, подстрига и избръсна мястото и даде някаква паста да мажа. Вчера положението беше по добре поне няма кръв само и силно зачервено. Аз разбира се веднага махнах клетката. Беше много смешен как си я търси застава на мястото й и се изправя на задните крачета и ме гледа въпросително. Днес пак сме на доктор.

# 3
 • Мнения: 69
Хаха , извинявай наистина не е смешно обаче аз вместо да му гледам раничката погледа ми залепва на муцунката с очите хаха  иа излъчване на сърничка хахах Simple Smile Много е яко , скоро ще се оправи и ще му поникне всичко , голям сладур  е Simple Smile И аз искам вече голям порастнал заек ... стига само бебета социализиращи Simple Smile искам си голям зайко да гледа така учудено и смешно Simple Smile хахах мн добър зайчо си имаш Simple Smile

# 4
 • Мнения: 69
Между другото , смених къщичката с нова и тераската дървената също е чистак нова както и клетката е специално обезпаразитена със препарат създаден точно за целта за клетка на зайче и обезпаразитяване и обезмирисване 2 в 1 е .  Само наистина купичката не е сменена понеже толкова много я мих  а е керамична ... акъла ми не побира как може да има миризма от Хепи по нея .. като я мих сигурно 5 минути с препарат  след което поне още 5 стоя във вряла вода и плакнах супер много . а това е керамика .. честно ще му сложа в нова и ако яде хахах ще обявя зайчетата за животно с магически нос хахаха Simple Smile който мирише СПОМЕН а не миризма хахаха . Щото ако ще и 300 милиона рецептора да има в носа хахах керамична купичка измита с препарат и търкана и плакната 5 минути .. пълен терминатор ще е ако може да долови каквото и да е хахахх

# 5
 • София
 • Мнения: 3 695
Bawsx не искам да те плаша никак, но щом и не яде нещата са на зле. Когато ми подариха моя първи заек, аз бях напълно невежа как се отглежда това чудо на природата Wink И то беше малко, свито, не искаше да мръдне и да яде. Аз разбира се го отдавах на това, че се е стресирало хайванчето, затова го оставих да свикне с обстановката. Но то не искаше да яде, да пие вода или ядеше и пиеше твърде малко. И все седеше едно свитичко. Точно бях решила, че ще го заведа на доктор и го намерих вкочанено в клетката. После се оказа, че зайчето е било болно от нещо. Можела съм да го спася ако още първия ден, когато се гушеше по ъглите го бях завела. Но аз исках да му дам пространство. Заведи го на доктор, обясни за какво иде реч и ако всичко е наред супер. Но не прави моята грешка.


Doli искам да ми покажеш зайка дето кърми до 3-тия месец  малките. Като повечето дребни бозайници зайчетата сучат макс до 40-45 тия ден Wink

# 6
 • Мнения: X
От нашия ветеринар зная същото, че неяденето често е признак на възпалителен процес и болест. Може би ветеринарят в зоомагазина не го е прегледал достатъчно добре.   bouquet

Тути, ще порасне козинката, лекувайте се сега.   bouquet

Аз за кърменето до третия месец чета в статиите за правилно гледане на зайчето. Нямам опит дали това се случва реално..

# 7
 • Мнения: 69
Bawsx не искам да те плаша никак, но щом и не яде нещата са на зле. Когато ми подариха моя първи заек, аз бях напълно невежа как се отглежда това чудо на природата Wink И то беше малко, свито, не искаше да мръдне и да яде. Аз разбира се го отдавах на това, че се е стресирало хайванчето, затова го оставих да свикне с обстановката. Но то не искаше да яде, да пие вода или ядеше и пиеше твърде малко. И все седеше едно свитичко. Точно бях решила, че ще го заведа на доктор и го намерих вкочанено в клетката. После се оказа, че зайчето е било болно от нещо. Можела съм да го спася ако още първия ден, когато се гушеше по ъглите го бях завела. Но аз исках да му дам пространство. Заведи го на доктор, обясни за какво иде реч и ако всичко е наред супер. Но не прави моята грешка.


Doli искам да ми покажеш зайка дето кърми до 3-тия месец  малките. Като повечето дребни бозайници зайчетата сучат макс до 40-45 тия ден Wink

Благодаря за съвета , но още в поста за починалия Хепи където споменах ,че имам ново зайче  споменах ,че идваме от  ветеринар Simple Smile Преглед на очички  дали са ясни ,дали няма гурли , дали сълзят или са сълзяли , ушите да нямат ранички и мръсотия , зъбите дали са правилни да няма захапка обратна и да не са криви или счупени , нослето дали е замърсено или течащо ,  външен преглед дали има паразити както и вътрешно обезпаразитяване със спринцовка през уста и сега разтвор да слагам във поилката . Също на зайчето му е даван и байкокс или там нещо от този род  и заключението беше че е идеален и единствено за ваксина е малък и на грамаж и на възраст понеже е на 40 дена . Той също така преди да го сложа в кошчето и да го отведа , цял ден бил ял като разпран и аз също му се радвх от разстояние поне 5 минути докато яде в магазина . Просто от както е в нас .. вече 22 часа не е ял , сега ще погледна като се прибера до 20 мин дали е ял и ако не е ще станат 24 часа .. ама може и  вече да е озверял и да е омел всичко от купичката хахахах
А дано Simple Smile !

# 8
 • Мнения: 69
Между другото има една доста подробна статия , затвърдяваща твърденията в бг мама за правилното хранене на зайчетата но с малки подробности , който е заинтересован да погледне , просто малко по подробно описано кое НЕ и кое ДА . Simple Smile
http://zoomagazinmi6oka.alle.bg/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D … 0%B5%D1%82%D0%B0/

# 9
 • София
 • Мнения: 3 695


Аз за кърменето до третия месец чета в статиите за правилно гледане на зайчето. Нямам опит дали това се случва реално..

Когато зайката на сестра ми роди наистина изненадващо аз бях твърдо решена да спася тия зайчета. Водих консултации с ветеринари, хора , които цял живот отглеждат зайчета. На около 35-ти ден зъбките на зайчето са достатъчно твърди, за да яде твърда храна. На 45 ден(горе долу, теоретично всичко е около 7-8 седмици) вече майката спира да им позволява да сучат, защото направо я разраняват. Могат дори да станат агресивни понякога, за да откажат бебетата.


 Bawsx надявам се да е опоскал всичко и да търси за още. Но 24 часа са ужасно много време за неядене. Дори да не е болен е хубаво да го заведеш поне за захранване Simple Smile Тия дни просто си го следи за собствено спокойствие Wink

# 10
 • Мнения: 169
Bawsx, много съжалявам за Хепи  Sad Много красив беше...

# 11
 • Мнения: 69
Bawsx, много съжалявам за Хепи  Sad Много красив беше...


Дам Sad ...
Та сега актуална информация малко Simple Smile
Прибирам се аз и какво да видя ... в нас ме чака друг заек направо ахахаха
Качил се на терасата , докато тръгнах към клетката .. скочи и застана пред вратата хахаха омел всичкото ядене , акал пил води .. ПИКАЛ САМО в тоалета хахах
Взех му още по добра храна няква wellness junior пак на padovan , тя как миришеее на солетки с хербс .. направо на мен ми иде да я нападна хахахха  , само като я подуши и почна от ръцете ми да яде и  да си пъха главата да го галя хахах , после се качи на тераската в единия край на клетката ... и както седи и ме гледа и прави "ЕЛЕНСКИ" скок до другия край на клетката и се приземява върху покрива на къщата ... клетката е метър ....викам АЙ СИКТИР БЕ ..хахаха
За секунди забравих за Хепито направо , мн се зарадвах сега хахахах

# 12
 • Мнения: 165
Бравоооооооооо  Hug Hug Hug
А как се казва новото зайче има ли си име?

# 13
 • Мнения: 69
Амару , ударението е на У-то Simple Smile
Галено и по унисекс му викам АМИ Simple Smile
Ако се окаже момученце ще стане Амарета хахаха но за сега ми прилича в муцунка на момченце .
Ще го снема теа дни още малко да почне да се открива напълно за да стои повече пред мен като съм близко и да мога да направя най различни Simple Smile
Каквото и да се окаже галено ще си е АМИ

# 14
 • Варна
 • Мнения: 6 707
Оффф, гадно ми стана... Спомних си нашия Янко, дето го имахме точно 12 часа...  Sad

Общи условия

Активация на акаунт