Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 авг. 2015, 14:21 ч.

МОНОДИЕТА - тема 14

 • 65 003
 • 741
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 482
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА ТЕМА! ПОЖЕЛАВАМ ВИ МНОГО СВАЛЕНИ КИЛОГРАМИ!

Събрали сме се да си помагаме, да се подкрепяме и с общи усилия да постигнем желаните резултати. Няма Невъзможни Неща. Има само Глупави Извинения!МОНОДИЕТИТЕ - "ЗА" и "ПРОТИВ"
Скрит текст:
Какво всъщност представляват те? Под монодиета се разбира всекидневно приемане на един вид храна в продължение на поне няколко дни. Монодиета може да се направи с всеки вид храна (без изключение) и тя винаги ще е резултатна. В зависимост от вида на избраната храна, обаче, скоростта на самото отслабване ще е различна. Най - разпространените монодиети са с продукти с високо съдържание на протеини (месо, риба, обезмаслено кисело мляко) или на прости захари (плодове, зеленчуци, зърнени храни). Но има монодиети, базирани и на доста калорични храни като шоколад, банани, солети и какво ли още не...
 "За" монодиетите: с монодиетите се постигат бързи резултати, количествата храна нямат значение, изборът на храна е неограничен, не се изисква приготвяне на различни ястия за трите основни хранения през деня,  не сте гладни, няма нужда да чакате определен час, в който да се храните,  подобрява се асимилацията на изядената храна.
"Против" монодиетите: получава се натрупване на едни и същи вещества в организма, храносмилането на всяка друга храна (освен избраната) се забавя прекомерно , резултатите са нетрайни, при преминаване към нормално хранене, без постепенно захранване, получава се дефицит на определени важни вещества (особено при неподходящ избор на позволената храна), неприложими за дълги периоди от време - може да предизвика депресия. Ако все пак някой реши да започне монодиета, най - добре да избере така наречените циклични монорежими. Те предствляват поредица от монодиети.

Монодиетите са достатъчно ефективен, бърз и удобен начин да се свалят няколко излишни килограма за тези хора, които не страдат от прекалено затлъстяване. Те са твърде приемливи и когато по празници сте си позволили да попрекалите с храната и искате по-бързо да възстановите обичайните си килограми.
Класическа монодиета е, когато се употребява един продукт в течение на определено време (обикновено не повече от три дни). Към този тип се отнасят и диети, при които времето е по-дълго, но продуктът се мени през периоди от 2-3 дни. Някои специалисти отнасят към монодиетите и такива, при които се консумират определени продукти в точно определено време без изменение. Видно е, че диетолозите не са достатъчно единодушни по въпроса какво точно трябва да се разбира под термина „монодиета”.
По принцип монодиетите са доста драстични. Отслабването е резултат от рязко ограничаване на калориите, за да принудите организма да  използва за енергия натрупаните мазнини. Както при всички диети, и тук има плюсове и минуси. Към  плюсовете може да се отнесе скоростта, с която можете да свалите килограми. Но това е плюс само ако става дума за килограм-два, в противен случай ще се получи бързо отслабване, гори се мускулна маса, кожата увисва, а са възможни и други неприятни последици за организма ви. Един от най-големите минуси на тези диети е бързото възвръщане на свалените килограми, ако си позволите лукса да поотпуснете контрола на апетита си. Не е изключено свалените чрез монодиета 1-2 килограма, да се удвоят, ако започнете да се храните след това с висококалорична храна.
Препоръчително е монодиетата да не е по-дълга от три дни, независимо, че понякога не ви е трудно да я спазвате. Не забравяйте, че не става дума за това дали сте гладни или не, а осигурявате ли на организма си това, което му е необходимо. Важно е да помните това правило, защото лятото предразполага към такива идеи – само на краставици, само на домати и т. н. Добре, но и само 3 дни, а понякога и два са достатъчни.
Важно е и какъв хранителен продукт ще изберете за своята монодиета.
От прекалена употреба на ориз могат да се образуват камъни в жлъчката. Освен това в ориза витамините са в по-ниски количества, а малкото  белтъчини могат да доведат до снижаване нивото на хемоглобина в кръвта; не са изключени изменения в дейността ендокринната система. Ако сте само на ябълки, също ще ви липсват белтъчини. Изварата е богата на белтъчини, но прекомерната й употреба може да доведе до нарушаване на калциевия обмен. Оттук могат да се направят два основни извода – да не се прекалява с монодиетите и да се потърси някакъв по-балансиран вариант.
Например, един ден употребявайте повече въглехидрати: картофи, овесена каша, зърна. На втория – плодове или зеленчуци, на третия — белтъчини: месо, риба, фасул. Когато си избирате продукти, съобразете, че ако правите ден с млечни продукти, той не трябва да е до деня с месо или риба. Затова предварително си изгответе план какви храни кога ще приемате, особено ако поемете риска и увеличите монодиетата по време.
Вода и чай можете да пиете, колкото искате, но не по-малко от 1,5 литра. Кафето не е забранено, но да е в по-ограничено количество. И без захар!
И още две правила: преди да почнете монодиета, се подгответе за нея, като предните 2-3 дни се храните с по-лека храна. След приключването на диетата, отново трябва да внимавате какво и по колко ядете. В противен случай ще стигнете до извода, че диетите са съвсем безполезни, макар че грешката ще е във вашите решения или неспособността да контролирате апетита си.
Не забравяйте, че е опасно да се ядат повече от 3 яйца на ден. Може, но само белтъците. А ако все пак желаете по-голямо количество яйца – трябва много да се внимава.

ВДЪХНОВЕНИЯМОНОДИЕТИ

Монодиета на Ваня Червенкова 6x2x2
2 дена картофи,
2 дена пиле,
2 дена салати,
2 дена риба,
2 дена плодове
2 дена кисело мляко
Диетата е 12 дена, като е добре да се повтори! Всяка сутрин се взема на гладно 1 аспирин и 1 вит. С. Вода се пие много, кафе и чай без захар! Независимо печено, пьржено или варено – важното е храните да не се смесват! Успех дами.


Диета от Дандулина
1 ден – 1 кг Картофи
2 ден - Плодове
3 ден - Сирене 500 гр
4 ден – Яйца - 6 бр
5 ден - Пилешко месо – 500 гр
6 ден - Зеленчуци - 1кг
7 ден -  Кисело мляко – 3 кофички
8 ден - Кашкавал – 500 гр
9 ден - Риба – 500 гр
10 ден - Вода на корем


Диета от Ясмина
1 ден - 1кг. картофи
 2 ден - 500гр. извара
 3 ден - 500гр. пилешко месо
 4 ден - 6бр. варени яйца
 5 ден - 500гр. печена риба
 6 ден - 1,5л. кисело мляко
 7 ден - 500гр. кашкавал
 8 ден - 500гр. шунка
 9 ден - 1кг. плодове по избор
10 ден - 1,5л минерална вода
Без сол!


Диета от rainfall
1 ден- 3 коф.кисело мляко
2 ден- зеленчуци
3 ден- 6 св. картофа
4 ден- 6 тв.св. яйца
5 ден- 800гр. варено месо


Диета от galimira28
Предлагам ви една диета с която преди година и половина успях за десет дни да сваля 6 килограма и успях да ги задържа без никакви усилия докато забременея, преди 2 месеца я направих и свалих 9 кг.. Диетата е много лесна , не се изпитва почти никакъв глад и не изисква много средства, просто воля и желание да се избавите от излишните килограми. Диетата се спазва 10 последователни дни. А ето и самата диета:
1 ден: 2 кофички кисело мляко (ниска масленост)
2 ден: зеленчуци на корем (най-добре сурови)
3 ден: 5 твърдо сварени яйца (без сол)
4 ден: 5 варени картофа (без сол)
5 ден: 800 гр. варено месо (без тлъстини)
Тези 5 дни задължително се повтарят и се спазват много точно. Пие се поне 2л. течности на ден. При мен резултата започна да личи на третия ден. Тъй като обичам много плодове, позволявах си и да ям по 2-3 ябълки на ден.


Монодиета на Петър Димков
Първи ден - 1 кг варени картофи без сол
Втори ден - 2-3 кофички кисело мляко
Трети ден - 1.5 кг плодове и зеленчуци (обелени) – сурови или сварени
Четвърти ден - компот заедно с плодовете без захар и без хляб, може да се замени с варена или печена тиква;
Пети ден - 3 сварени яйца
Шести ден - 500 грама зеленчуци и плодове
Седми ден - 2-3 кофички кисело мляко без хляб (може да се замени с 300 грама варено пиле или с варена или печена тиква
Осми ден - 1.5 л минерална вода
За сваляне на повече килограми се прилага 4 седмици (може да не са последователни – през седмица или две). За задържане на килограми – по веднъж в месеца.
И още малко теоритично  Flutter
Скрит текст:
Ако наднорменото тегло не е в болезнен стадий и жената е практически здрава, тя може да прибегне до помощта на съществуващите популярни диети. Но избирайки диета, всеки трябва да се спазва основното правило: да консумира такива продукти, които могат да бъдат наречени традиционни, т.е. с които генетически е свикнал неговият организъм. Разбира се, не е нужно да се отказваме от екзотичните продукти - просто те трябва да са на втори план.
Думата “диета” в превод от гръцки не означава нищо повече от начин на живот. В широкия смисъл днес терминът може да бъде определен като начин/навици на хранене, а в по-тесния, който у нас най-често се подразбира – начин на хранене, водещ до намаляване на теглото.
За да изберем правилната диета, подходяща именно за нас, трябва да имаме представа от какво се състоят хранителните продукти, кои вещества в тях са полезни и кои вредни.

Монодиета може периодично да се прави като допълнение към основната диета, но само в продължение на един ден. Диетолозите наричат тези промени в храненето разтоварващи дни. Разтоварващата диета е подходяща например след “тежка” празнична трапеза, за да се “прочисти” организмът. Най-общо съществуват около 20 монодиети: плодова, зеленчукова, млечна, рибна, месна, оризова и т.н.
При избора си на монодиета трябва да отчетем личните си вкусови пристрастия. Необходимо е да се пробват няколко от най-вкусните диети и да се изберат от тях трите най-ефективни. Тези диети трябва да се редуват.
Ако нашата цел е да отслабнем по-бързо, диетата трябва да се спазва веднъж седмично.
Ако целта е оздравяване, трябва да се правят разтоварващи дни веднъж месечно. Специалистите препоръчват за тази цел ябълковата диета. В ябълките се съдържат много от веществата, необходими на нашия организъм, а освен това те са много полезни за профилактика на атеросклерозата. При тази диета трябва да се спазва едно много важно условие: през деня постепенно трябва да се изядат 1,5 кг ябълки без да се консумират никакви течности. Киселите ябълки предизвикват апетита, затова те не са подходящи за диета.
Много диети изискват 6-8 пъти хранене дневно. Практически това означава хранене в продължение на целия ден. Как се отслабва в този случай. За поддържането на теглото на определено ниво и за профилактика на заболяванията на стомашно-чревния тракт действително е необходимо хранене минимум 4 пъти дневно. Ако прекъсванията между храненията са по-големи, човек изпитва силен глад и не може да се контролира. Тогава той изяжда повече от необходимото.
Но честото хранене не означава, че трябва да се изяждат всеки път няколко неща. Това е допустимо само 3 пъти - на закуска, обяд и вечеря. В останалото време трябва да се консумират плодове, обезмаслена извара, зеленчукова салата, кисело мляко. Вечерята не трябва да бъде след 19 часа, за да може на следващата сутрин да се закуси добре. А приетото количество храна по време на закуска “изгаря” през първата половина от деня, когато обикновено активно работим.
В много случаи в първите дни при спазване на диета възниква чувството за неконтролируем глад, но трябва просто да се справите с този период. После този процес намалява и накрая изчезва. Препоръчително е да си водите дневник, в който да отбелязвате резултатите от своето тегло, с което съответно оценявате ефективността на диетата. На първо време измервайте теглото си всекидневно, а после - веднъж седмично.
• Ако възникне усещането, че сте се подмладили,
• ако се чувствате с повишена работоспособност и в чудесно настроение,
• раздразнителността и отпадналостта са изчезнали,
• ако максимално сте се приближили до своето идеално тегло,
 - значи диетата е успешна. Но ако нито един пункт от изброените не е налице, това означава, че диетата не е подходяща и трябва да търсите друго решение на проблема.
Ако се придържаме към основните правила за рационално хранене, организмът сам ще ни подскаже от какви продукти се нуждаем. При съществуване на вредни вкусови навици, например постоянна необходимост от нещо сладко, трябва да положим усилия да освобождаване от тях. Но дори при избор на подходяща диета и употребяване на пресни плодове и зеленчуци организмът може да не получава достатъчно количество витамини и минерални вещества. Едва тогава се препоръчва да се прибегне към синтетически поливитаминни препарати.
СТАРИТЕ ТЕМИ

ДА ИЗБЯГВАМЕ ВРЕДНАТА ХРАНА И ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ ТАКА

за включване във фейсбук-групата, моля пишете ЛС на  lorennka и  Čashmeře
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=387491
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=profile;u=499608

УСПЕХ, МОМИЧЕТА!

Последна редакция: вт, 25 авг 2015, 14:36 от Herzen

# 1
 • Мнения: 2
Честита нова тема.
Аз след първата врътка съм -4 кг.Днес ми първи ден на пиле ,трети от втората врътка но съм в +0,500 но си чакам и лелката тези дни и се чуствам много подпухнала.

# 2
 • Мнения: 2 537
Благодаря за темата и успех на всички!

# 3
 • Мнения: 936
Честита ни нова тема и повече -  Simple Smile

# 4
 • Мнения: 241
Аз я правих през пролетта диетата и за първите 12 дни свалих 4 кг после нещо се завъртях и я спрях и след известно време си ги върнах Simple Smile както и да е беше преди няколко месеца.Сега миналата седмица правих един режим от първа страница и за 5 дни свалих 2 кг,пише,че трябва да се повтори,но няма да повтарям и смятам да започна режима на Ваня да видим сега какъв ще е резултата.Някой да иска да започва с мен ,аз смятам от утре Simple Smile
Бях 66 кг,а сега съм вече 64 кг Simple Smile

# 5
 • Мнения: 4 101
Мис Каприз, мога от другия вторник. В понеделник се връщам от море и сигурно ще имам нужда  hahaha
Аз да се похваля днес видях точно 50.000 на кантара. А като стартирах миналия четвъртък, бях 51.600. Сега си правя моята, но бих пробвала на ВЧ диетата, без аспирина

# 6
 • Мнения: 7
Първите 12 дни наистина и аз съм -4 килограма ,днес ми е втори картофен ден от втората врътка но нямам свалени досега  утре на пилешките се надявам да имам(-)

# 7
 • Русе
 • Мнения: 243
А денят с кисело мляко с какво може да е замени, че аз от млякото получавам киселини и по принцип го отбягвам.

# 8
 • Мнения: 8 261
Херцен, благодаря за темата  bouquet
Успех на всички!
След серизони плюсове от малкото, аз го замених отново с риба. И без това нямам подръка домашно, а купешкото е по- скоро въглехидратно с това нишесте, а не протеиново, както е ред да бъде след зеленчуците.

# 9
 • Мнения: 1 447
Ето тук пише кое с кое може да се замести, евентуално: http://www.topactualno.com/11758/biznesdamata-vanya-chervenkova- … prosi-i-otgovori/
Кажете сега с какво да заместя рибата  Sick

# 10
 • Мнения: 2 825
Е, нали си пише? Пиле или ориз.
Аз от тия продукти всичко си ям. Само нещо следобед почнах да треперя по едно време, но слава Богу, всичко премина.

# 11
 • Мнения: 7
За рибения ден ми се върти в главата идеята да се измие и свари риба/скумрия/да се извади от булъона и да се обезкости  и да се върне обратно в булъона като се прибавят малко зехтин,лимонов сок и черен пипер,дафинов лист-т.е рибена чорба.

# 12
 • Мнения: 450
Засега спазвам всичко както си е, па да видим.
Не мисля че ще успея за втора врътка. Може би ще направя малка пауза с подбрано меню и внимание кога и какво.
Започнах да се чувствам малко отпаднала от малкото калории които приемам а сега са ми нужни сили, че имам страшно много работа.

Следващия път, ще измисля някаква последователност, която на мен ми е по вкуса. На първо място ще заменя рибата с пилешко или телешко. Останалото не ми е проблем, поне за сега.

# 13
 • Мнения: 8
    Здравейте!
    И аз започнах диетата на ВЧ. Днес ми беше 7-ми ден по ред, тоест 1ви рибен. В началото преди да започна диетата бях 80.5, днес сутринта кантарът показваше 76.9. Сега след вечеря (сита), кантарът показва 77,8. Разбира се не съм я спазвала на 100%, и аз имах прегрешения. Всеки ден пия кафето си със малко кафява захар и кофимейт. Също така понякога ям по 1 карамелен бонбон след обяд или вечеря.
   Чувствам се добре, диетата много ми допада. Досега все се опитвах да започна някаква диета, но се провалях и никога не съм сваляла тегло. Аз съм на 22г, 164см. и ще се постарая да снижа килограмите си до 65.
   Когато стигна 12ден, ще пиша пак. НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ!!!  newsm53

# 14
 • Мнения: 4 482
ама как ще сменяте рибата с ориз  ooooh!
сменяш с протеин - пиле или телешко

не мога да повярвам, че сьомга на тефлонова скара е гадна, ама си мълча  Flutter
3-4 консерви риба тон дори не миришат на риба и ако си цъснеш малко лимонов сок са си правини по всяка точка на диетата

inka делнали са ти букетчетата  Mr. Green
айде, мило, стига сме били дебели  Flutter Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт