Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Стара Загора
  • Мнения: 7 079
  Добре дошли в новата тема
Стари теми
тема 10
Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца
при отклонения се правят контролни или назначени от специалист повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./ 
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -  на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия или с тестове за овулация плюс измерване на базалната температура

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                 
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *    Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *    Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 10ч. на  гладно
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:




 

# 1
  • Мнения: 314
Записвам се първа в новата тема, като се надявам да има все по-малко момичета с хормонални проблеми Peace

Отново искам да благодаря на Денис за неоценимата помощ Hug  bouquet

# 2
  • София
  • Мнения: 1 594
много странно, записах се още на обяд, а сега поста ми го няма newsm78
Благодарности на Денис за безкористния труд и времето, което отделя за всички нас Hug Hug

Последна редакция: пн, 07 сеп 2015, 15:54 от stelaartois

# 3
  • Мнения: 27
Денис, можеш ли да коментираш моите хормонални изследвания:

Имам на 04.03.15 г. сл.хормони:
FT4- 13.93 / 12-22/
TSH- 2.33 / 0.27-4.2/
Anti TPO- ab - 27.52 / 0- 34/
Само 4  дн.преди второто изсл. пих 1/2-25мг.  Еутирокс, който пих 1месец.


От 23.03.15г. на 3 ден от МЦ съм изследвала в др.лаборатория:
ТSH-1.26  реф. ст-ти /0.27-5.50/
LH-10.37 /1.9-12.6/
FSH - 5.09 /2.5-12.5/
Testosteron- 0.81 /0.29-1.67/
Estradiol - 171.8 / 46-607/
Prolaktin - 310.40   ж/59.3-619/
Освен lh/fsh=2/1 - за ПКЯ, инсулин.резистентност ли да изследвам?

На 11.05.2015г.  
АМН - 6.96  / 1-6.80/

Утре ми е 21ден от МЦ- 6 дни след О. по БТ и тестове за О.
Мисля да пусна прогестерон +Естрадиол +TSH +
anti TG и FT3 - които не съм пускала.

Моля, те кажи ми какво утре още мога да пусна, и къде да търся проблема.От известо време 8-9 мес. опитваме за бебче, но не се получава.
Пия неофолик мета, вечерна иглика 2х2, вит Е и от скоро агнес 132мг.х1т.  и аспирин протект.

Последна редакция: пн, 07 сеп 2015, 18:28 от happynes

# 4
  • Мнения: 305
Здравей Денис, ако може да ми отговориш на следния въпрос. Пуснах микробиология, уреапалзма, микоплазма и хламидия. Чух се с доки по телефона и той ми каза, че всичко е чисто при микробиологията, хламидията и микоплазмата са отрицателни, а съм носител на уреаплазма без да съм билна и нямало нужда от никакво лечение. Много не ми стана ясно и се притесних. Какво значи това? Ще ти бъда благодарна, ако ми разясниш.

# 5
  • Мнения: 556
Здравейте,Хера,denis,момичета.Може ли  коментар на последните ми изследвания,направени на трети ден?
C reactiv protein(CRP) <0.6mg/I   (-10)
TSH 0.80mU/I (0.3-4.6)  ,два цикъла по-рано  1,2
LH 10 (1-17); фф 2-12,пик 9-76 IU/l ,два цикъла по-рано  също 10
FSH 18(2-10),фф 2-10;пик3-33 IU/l ,два цикъла... 15
прогестерон 3,0; два... 2,3  не са посочени референтни стойности
Е2 62 (100-1150),фф 100-570;пик 180-1150 pmol/l, два...85
тестостерон 1,1  (-1,7)
секс хормон нещо си глобулин 67  (30-90)
ДХЕА С 9,7(1,7-9,2), фф 2-12,пик 9-76 IU/l
андростендион 3,0 (0,1-5,4)
свободен тестостерон 0,012  (0,003-0,033)
Забравих,имам контролно изследване между тези две,също на трети ден FSH 3;E2 беше малко над 300. Антрални фоликули уж бяха 3 и една киста,но в документите фигурират 4 АФ,без киста. Забременявам,но винаги има кървене и всичко приключва твърде рано.Никога не съм имала наситена втора черта на тест за бременност. Диагнозата ми е менопауза до 5-6 месеца.Все още се боря за дете,на 38г съм.

# 6
  • София
  • Мнения: 26 914
Хера, Благодаря!   bouquet


Денис, можеш ли да коментираш моите хормонални изследвания:

Имам на 04.03.15 г. сл.хормони:
FT4- 13.93 / 12-22/
TSH- 2.33 / 0.27-4.2/
Anti TPO- ab - 27.52 / 0- 34/
Само 4  дн.преди второто изсл. пих 1/2-25мг.  Еутирокс, който пих 1месец.


От 23.03.15г. на 3 ден от МЦ съм изследвала в др.лаборатория:
ТSH-1.26  реф. ст-ти /0.27-5.50/
LH-10.37 /1.9-12.6/
FSH - 5.09 /2.5-12.5/
Testosteron- 0.81 /0.29-1.67/
Estradiol - 171.8 / 46-607/
Prolaktin - 310.40   ж/59.3-619/
Освен lh/fsh=2/1 - за ПКЯ, инсулин.резистентност ли да изследвам?

На 11.05.2015г.  
АМН - 6.96  / 1-6.80/

Утре ми е 21ден от МЦ- 6 дни след О. по БТ и тестове за О.
Мисля да пусна прогестерон +Естрадиол +TSH +
anti TG и FT3 - които не съм пускала.

Моля, те кажи ми какво утре още мога да пусна, и къде да търся проблема.От известо време 8-9 мес. опитваме за бебче, но не се получава.
Пия неофолик мета, вечерна иглика 2х2, вит Е и от скоро агнес 132мг.х1т.  и аспирин протект.

Когато изследва ТСХ на 23.03.15г. беше ли пила кафе или да си пила Еутирокс преди изследването?
Много играе - може да е и лабор. грешка. Консултирай се с лекар
Имаш ПКЯ / респ. СПКЯ/ - АМН също го показва.
Може да изследваш:
Тестостерон, Андростендион - няма значение деня от МЦ
ДХЕА   няма значение деня от МЦ
17ОН Прогестерон - на 3 ден от МЦ
Глюкоза + Инсулин  - на гладно,  няма значение деня от МЦ


Здравей Денис, ако може да ми отговориш на следния въпрос. Пуснах микробиология, уреапалзма, микоплазма и хламидия. Чух се с доки по телефона и той ми каза, че всичко е чисто при микробиологията, хламидията и микоплазмата са отрицателни, а съм носител на уреаплазма без да съм билна и нямало нужда от никакво лечение. Много не ми стана ясно и се притесних. Какво значи това? Ще ти бъда благодарна, ако ми разясниш.
Изследванията за Хламидия трахоматис и за Микоплазми и Уреаплазми са специфични и само МБ  може и да не ги засече.
Няма такова нещо като носител на Уреаплазма и да не си болна
За Хламидия трахоматис пусни Иг.А, Иг.М и Иг.Г
За Микоплазми и Уреаплазми - говори с АГ за това изследване - пробата /ЦС/ се поставя в специална хранителна среда

Последна редакция: пн, 07 сеп 2015, 22:46 от denis.

# 7
  • Мнения: 305
  bouquet Благодаря Денис

# 8
  • София
  • Мнения: 26 914
Здравейте,Хера,denis,момичета.Може ли  коментар на последните ми изследвания,направени на трети ден?
C reactiv protein(CRP) <0.6mg/I   (-10)
TSH 0.80mU/I (0.3-4.6)  ,два цикъла по-рано  1,2
LH 10 (1-17); фф 2-12,пик 9-76 IU/l ,два цикъла по-рано  също 10
FSH 18(2-10),фф 2-10;пик3-33 IU/l ,два цикъла... 15
прогестерон 3,0; два... 2,3  не са посочени референтни стойности
Е2 62 (100-1150),фф 100-570;пик 180-1150 pmol/l, два...85
тестостерон 1,1  (-1,7)
секс хормон нещо си глобулин 67  (30-90)
ДХЕА С 9,7(1,7-9,2), фф 2-12,пик 9-76 IU/l
андростендион 3,0 (0,1-5,4)
свободен тестостерон 0,012  (0,003-0,033)
Забравих,имам контролно изследване между тези две,също на трети ден FSH 3;E2 беше малко над 300. Антрални фоликули уж бяха 3 и една киста,но в документите фигурират 4 АФ,без киста. Забременявам,но винаги има кървене и всичко приключва твърде рано.Никога не съм имала наситена втора черта на тест за бременност. Диагнозата ми е менопауза до 5-6 месеца.Все още се боря за дете,на 38г съм.

ЛХ и ФСХ показват, че яйчниците не функционират - може да е и НЯР
Трябва да посещаващ специалист по репродуктивна медицина и с него да решите, кое е най-добре да се направи във вашия случай. Не губи време и не се отчайвай - шанс винаги има Peace

# 9
  • Мнения: 27
Хера, Благодаря!   bouquet


Денис, можеш ли да коментираш моите хормонални изследвания:

Имам на 04.03.15 г. сл.хормони:
FT4- 13.93 / 12-22/
TSH- 2.33 / 0.27-4.2/
Anti TPO- ab - 27.52 / 0- 34/
Само 4  дн.преди второто изсл. пих 1/2-25мг.  Еутирокс, който пих 1месец.


От 23.03.15г. на 3 ден от МЦ съм изследвала в др.лаборатория:
ТSH-1.26  реф. ст-ти /0.27-5.50/
LH-10.37 /1.9-12.6/
FSH - 5.09 /2.5-12.5/
Testosteron- 0.81 /0.29-1.67/
Estradiol - 171.8 / 46-607/
Prolaktin - 310.40   ж/59.3-619/
Освен lh/fsh=2/1 - за ПКЯ, инсулин.резистентност ли да изследвам?

На 11.05.2015г.  
АМН - 6.96  / 1-6.80/

Утре ми е 21ден от МЦ- 6 дни след О. по БТ и тестове за О.
Мисля да пусна прогестерон +Естрадиол +TSH +
anti TG и FT3 - които не съм пускала.

Моля, те кажи ми какво утре още мога да пусна, и къде да търся проблема.От известо време 8-9 мес. опитваме за бебче, но не се получава.
Пия неофолик мета, вечерна иглика 2х2, вит Е и от скоро агнес 132мг.х1т.  и аспирин протект.

Когато изследва ТСХ на 23.03.15г. беше ли пила кафе или да си пила Еутирокс преди изследването?
Много играе - може да е и лабор. грешка. Консултирай се с лекар
Имаш ПКЯ / респ. СПКЯ/ - АМН също го показва.
Може да изследваш:
Тестостерон, Андростендион - няма значение деня от МЦ
ДХЕА   няма значение деня от МЦ
17ОН Прогестерон - на 3 ден от МЦ
Глюкоза + Инсулин  - на гладно,  няма значение деня от МЦ


Здравей Денис, ако може да ми отговориш на следния въпрос. Пуснах микробиология, уреапалзма, микоплазма и хламидия. Чух се с доки по телефона и той ми каза, че всичко е чисто при микробиологията, хламидията и микоплазмата са отрицателни, а съм носител на уреаплазма без да съм билна и нямало нужда от никакво лечение. Много не ми стана ясно и се притесних. Какво значи това? Ще ти бъда благодарна, ако ми разясниш.
Изследванията за Хламидия трахоматис и за Микоплазми и Уреаплазми са специфични и само МБ  може и да не ги засеч7 е.
Няма такова нещо като носител на Уреаплазма и да не си болна
За Хламидия трахоматис пусни Иг.А, Иг.М и Иг.Г
За Микоплазми и Уреаплазми - говори с АГ за това изследване - пробата /ЦС/ се поставя в специална хранителна среда

Благодаря ти, Денис!  bouquet
Не, не бях пила кафе и Еутирокс преди хорм.изследване на 23.03.
За Прогестерон си мислех да го отложа за 09.09.- което ми се пада 7 ден от О./22дн.от МЦ/, засечена с тетстове за О.  и БТ. Но при ПКЯ  и това не е сигурно.В деня на предполаг.О. бях на УЗИ / на много неясен ехограф./ и се видя 1 фоликул -13мм.?
За ПКЯ -кое е най-бързото решение?Лапаро?
Понеже пътувам до София, коя лаборатория е надеждна за следващо изследване на хормони?

Последна редакция: пн, 07 сеп 2015, 23:36 от happynes

# 10
  • София
  • Мнения: 26 914
Благодаря ти, Денис!  bouquet
Не не бях пила кафе и Еутирокс преди хор.изследване на 23.03.
За Прогестерон си мислех да го отложа за 09.09.- което ми се пада 7 ден от О./22дн.от МЦ/, засечена с тетстове за О.  и БТ. Но при ПКЯ  и това не е сигурно.В деня на предполаг.О. бях на УЗИ / на много неясен ехограф./ и се видя 1 фоликул -13мм.?
За ПКЯ -кое е най-бързото решение?Лапаро?
Ако е имало само 1 фоликул 13мм - това едва ли е деня на предполагаемата О.
- преди О. фоликула е около 22-24мм
- след О. е с размер около 10мм и лекарят при трябвало да може да прецени дали е спукан или не
- след О. има и течност в Дъгл.Пространство
По-добре е да се изследват хормоните / според мен/ за да се открие причината за ПКЯ

# 11
  • Мнения: 27
Благодаря ти, Денис!  bouquet
Не не бях пила кафе и Еутирокс преди хор.изследване на 23.03.
За Прогестерон си мислех да го отложа за 09.09.- което ми се пада 7 ден от О./22дн.от МЦ/, засечена с тетстове за О.  и БТ. Но при ПКЯ  и това не е сигурно.В деня на предполаг.О. бях на УЗИ / на много неясен ехограф./ и се видя 1 фоликул -13мм.?
За ПКЯ -кое е най-бързото решение?Лапаро?
Ако е имало само 1 фоликул 13мм - това едва ли е деня на предполагаемата О.
- преди О. фоликула е около 22-24мм
- след О. е с размер около 10мм и лекарят при трябвало да може да прецени дали е спукан или не
- след О. има и течност в Дъгл.Пространство
По-добре е да се изследват хормоните / според мен/ за да се открие причината за ПКЯ
Да, така е но гинеколога при когото съм беше в отпуск.
И бях на ехограф,  който не ми вдъхна доверие.
Ще изследвам хормоните, които ме съветваш.На коя лаборатория се доверявяш?
А тогава има ли смисъл от прогестерона утре ?

# 12
  • София
  • Мнения: 26 914

Да, така е но гинеколога при когото съм беше в отпуск.
И бях на ехограф,  който не ми вдъхна доверие.
Ще изследвам хормоните, които ме съветваш.На коя лаборатория се доверявяш?
А тогава има ли смисъл от прогестерона утре ?
Да, има смисъл - Прогестерон / + Е2/ ще покаже дали е имало О.
Проблемът е само, дали е засечена правилно О. и дали изследванията се правят на 7 ден след О. - ако не е точно на деня, пак биха показали дали е имало О. или не , но не и как функционира ЖТ и дали се синтезира достатъчно Прогестерон
Цибалаб става Peace

# 13
  • Мнения: 27
  bouquet Благодаря!
Ще  ги пусна утре, че се пада 7дн./22от МЦ/след предполагеамата О.
А после ще те помоля за коментар.
Кой според теб е най -бързия начин за справяне с ПКЯ./че годините ми не са малко/.Четах за лапароскопска овариална каутеризация?/Попов, Ненов/
Тестостерон, Андростендион заедно ли трябва да ги изследвам?
Хубав ден ти желая !  bouquet

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 09:22 от happynes

# 14
  • София
  • Мнения: 26 914
 bouquet Благодаря!
Ще  ги пусна утре, че се пада 7дн./22от МЦ/след предполагеамата О.
А после ще те помоля за коментар.
Кой според теб е най -бързия начин за справяне с ПКЯ./че годините ми не са малко/.Четах за лапароскопска овариална каутеризация?/Попов, Ненов/
Тестостерон, Андростендион заедно ли трябва да ги изследвам?
Хубав ден ти желая !  bouquet
Причините за ПКЯ са различни и  изискват различен подход и лечение.
Първо трябва да се открие причината и след това да се лекува.
Лапароскопията е предимно диагностичен метод
Може да пуснеш заедно Тестостерон и Андростендион  Peace

Общи условия

Активация на акаунт