Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 26 914
  Добре дошли в новата тема
Стари теми:
Тема 12

Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца
при отклонения се правят контролни или назначени от специалист повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./ 
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -  на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия или с тестове за овулация плюс измерване на базалната температура

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                 
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *    Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *    Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 10ч., на гладно
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:



# 1
  • Мнения: 55
Здравей, Денис! Може ли коментар върху тези резултати от изследвания. Правени са на трети ден от началото на менструацията. Благодаря предварително!

Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
   
TSH ( Тиреотропен Хормон )   1.900   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин )   501.30   mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 - 637
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   4.91   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон )   7.02   IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   171.50   pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone ( Тестостерон )   1.44   nmol/l   Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12
Край на справката.

# 2
  • София
  • Мнения: 26 914
Здравей, Денис! Може ли коментар върху тези резултати от изследвания. Правени са на трети ден от началото на менструацията. Благодаря предварително!

Име на теста (изследване)   Резултат   Единици   Референтни стойности
   
TSH ( Тиреотропен Хормон )   1.900   mIU/l   0.27 - 4.20
Prolactin ( Пролактин )   501.30   mIU/l   М: 86 - 324; Ж: 127 - 637
LH ( Лутеинизиращ Хормон )   4.91   IU/l   М: 1.7-8.6; Ж: фол. 2.4-12.6, овул. 14-96, лут. 1.0-11.4, мен. 7.7-59
FSH ( Фуликул Стим. Хормон )   7.02   IU/l   М: 1.5-12.4; Ж: фол. 3.5-12.5, овул. 4.7-21.5, лут. 1.7-7.7, мен. 25.8-134.8
Estradiol (Естрадиол)   171.50   pmol/l   М:28-156;Ж: 1-10г.22-99.1,фол. 46-607 овул. 315-1828, лут. 161-774, мен. до201
Testosterone ( Тестостерон )   1.44   nmol/l   Ж:0.22 - 2.9; М: >17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12
Край на справката.
ТСХ е добре, не трябва да е над 2.0, когато се правят опити за бебе.
Пролактинът е висок, трябва да е около 300, следи го и следващия път го пусни около О. или малко след нея.
ФСХ е висок, може да е и от пролактина, да е инцидент или от годините, ако си над 35г.

# 3
  • Мнения: 55
Благодаря за коментара!
На 31 г. съм и правим неуспешни опити за бебе от 6 месеца.

# 4
  • Мнения: 11
Денис излеза и изследването за nk клетки
Общи Т лимфоцити   CD 3+  73.88% (67-76)
Субпопулация NK клетки CD3-/CD56+16+  10.36%  (9-15)

# 5
  • София
  • Мнения: 26 914
Денис излеза и изследването за nk клетки
Общи Т лимфоцити   CD 3+  73.88% (67-76)
Субпопулация NK клетки CD3-/CD56+16+  10.36%  (9-15)

Добре са  Peace

# 6
  • Мнения: 80
Денис здравей, правих обременяване с глюкоза. Би ли могла да направиш коментар на изследването?
Възможно ли е глюкоза на 0 мин. да е по-висока от тази на 60 мин.?

Благодаря предварително!


Глюкозотолерантен тест-3 кратен               
     Глюкоза 0 мин   4.78     mmol/l  3.3-6.0   
     Глюкоза 60 мин   4.53     mmol/l  <10   
     Глюкоза 120 мин   4.71     mmol/l  < 7.80   
 
Хормони
Име на теста(изследване)   Резултат    Единици Референтна стойност Метод

Инсулинов тест - трикратен               
     Инсулин   9.01     uU/ml  3,0-25,0 uU/ml   
     60-мин Инсулин   59.20-60 мин     uU/ml  18 - 276 uU/ml   
     120-мин Инсулин   23.38-120 мин     uU/ml  16 - 166 uU/ml
 

# 7
  • Мнения: 823
За пръв път виждам такива реф.стойности на инсулина.Обикновено реф.стойности за инсулин на гладно и след обременяването са еднакви - 3,0 до 25. Според тези стойности нямам ИР,а всъщност имам.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 073
Благодаря за новата тема!
Да добавя и аз една питанка  Confused за ММ , на 32г
ОГТТ: 0мин 5.00  /2.8-6.2/
         60мин 14.74  /2.8 - 11.8/
        120мин 14.44   /2.8 -7.8/
ИРИ 0мин - 8.2 /2.6-24.9/
FT4 17.06 /12-22/
ТСХ - 2.61 /0.6-4.2/
Пролактин 480  /86-324/  за втори път е висок, изследван е след 30мин лежане/
тестостерон 13.55 /8.64 - 29/

Има изменения в жлезата, типични за Хашимото, чудя се на тази кръвна захар, странно непроменена стойност на 1-ви и 2-ри час  ooooh! newsm78
Много благодаря предварително  bouquet

# 9
  • Мнения: 80
За пръв път виждам такива реф.стойности на инсулина.Обикновено реф.стойности за инсулин на гладно и след обременяването са еднакви - 3,0 до 25. Според тези стойности нямам ИР,а всъщност имам.

Organza, обърнах внимание на изследвания на други хора, приложени в темата. Наистина реф. стойности са еднакви и при трите часа. Имам чувството, че цялото ми изследване е объркано. Звънях в лабораторията-твърдят, че нямало грешка. Не знам...дано Денис се включи и ме насочи мога ли да разчитам на тези данни. Ще видя и ендокринолога какво ще каже.

# 10
  • Варна
  • Мнения: 8
Здравейте, някой може ли да ми помогне в разчитането на изследванията ми, защото мисля, че нещо не е съвсем както трябва, а лекарите ми казаха, че всичко е в норма? Много благодаря Simple Smile На 33г съм и МЦ между 19-22 дни

TSH - 1.56  реф. 0.1 - 5.0

Free T4 - 15  реф. 8 - 19

FSH - 9.1  реф. 1.0 - 11.0 на 3 ден

LH - 5.3  реф. 0 - 12 - на 7 ден от предполагаема О

Progesteron - 27.1 - на 7 ден от предполагаема О

# 11
  • Мнения: 23
Момичета здравейте! Денис, как е  Прогестерона според теб? Направен е на 7 ден след овулация.

Прогестерон (Prog) 55.3 nmol/l м:0.35-2.70; ж.фази:ф:0.98-4.80;л:16.4-59.0;меноп:0-2.50;брем:срок на бремен.

# 12
  • София
  • Мнения: 26 914
Момичета здравейте! Денис, как е  Прогестерона според теб? Направен е на 7 ден след овулация.

Прогестерон (Prog) 55.3 nmol/l м:0.35-2.70; ж.фази:ф:0.98-4.80;л:16.4-59.0;меноп:0-2.50;брем:срок на бремен.
Супер е! Браво! Peace

# 13
  • Мнения: 23
Ще ги вкарам в норма всички  Wink Благодаря за отговора!  Hug

# 14
  • София
  • Мнения: 26 914
Денис здравей,
Скрит текст:
правих обременяване с глюкоза. Би ли могла да направиш коментар на изследването?
Възможно ли е глюкоза на 0 мин. да е по-висока от тази на 60 мин.?

Благодаря предварително!


Глюкозотолерантен тест-3 кратен              
     Глюкоза 0 мин   4.78     mmol/l  3.3-6.0    
     Глюкоза 60 мин   4.53     mmol/l  <10    
     Глюкоза 120 мин   4.71     mmol/l  < 7.80    
 
Хормони
Име на теста(изследване)   Резултат    Единици Референтна стойност Метод

Инсулинов тест - трикратен              
     Инсулин   9.01     uU/ml  3,0-25,0 uU/ml    
     60-мин Инсулин   59.20-60 мин     uU/ml  18 - 276 uU/ml    
     120-мин Инсулин   23.38-120 мин     uU/ml  16 - 166 uU/ml
 
Здравей!
Това съм го пропуснала.
Според мен, са добре - нямаш ИР.
Да не си била на НВД?!

Благодаря
Скрит текст:
за новата тема!
Да добавя и аз една питанка  Confused за ММ , на 32г
ОГТТ: 0мин 5.00  /2.8-6.2/
         60мин 14.74  /2.8 - 11.8/
        120мин 14.44   /2.8 -7.8/
ИРИ 0мин - 8.2 /2.6-24.9/
FT4 17.06 /12-22/
ТСХ - 2.61 /0.6-4.2/
Пролактин 480  /86-324/  за втори път е висок, изследван е след 30мин лежане/
тестостерон 13.55 /8.64 - 29/

Има изменения в жлезата, типични за Хашимото, чудя се на тази кръвна захар, странно непроменена стойност на 1-ви и 2-ри час  ooooh! newsm78
Много благодаря предварително  bouquet
Няма ИР.
ТСХ показва Хипофункция на ЩЖ, добре е да изследва ТАТ и МАТ / ако не е/
Пролактинът е висок - трябва да е около 150, може причината да е в ЩЖ - това лекар го преценява.

Последна редакция: пт, 08 юли 2016, 15:42 от denis.

Общи условия

Активация на акаунт