Автор: Parents magazine


Ако сте изпитвали поне веднъж прекрасните усещания на бременността, то не може да не сте се почувствали като Богиня на живота. Най-вероятно сте прочели и най-новите статистики и предупреждения  за плодовитостта на жената и си мислите, че едва ли се отнасят точно до вас, особено ако сте в кря на 20-те си или началото на 30-те си години.
Имайки вече бебе(или две), въобще не означава, че ще можете да имате веднага още едно щом го пожелаете. Въпреки, че сигурно сте чели много истории за известни майки като Мадона, Джина Дейвис или Джейн Сиймур, родили през 40-те си години, факт е че плодовитостта на жената започва да намалява след 27 годишна възраст, а след 37та спадът е значително по-бърз.
Ако тази статистика ви учудва, не сте само вие.
Американската Асоциация по Безплодие е анкетирала наскоро 12 000 жени по тези въпроси и само 1 жена е отговорила правилно на всички въпроси. 88% от жените са надценили с между 5 и 10 години възрастта с която плодовитостта започва да намалява. Никой не е шокиран от факта, че 45 годишна жена би забременяла трудно, но много малко хора осъзнават, че и 33 годишна жена би имала също проблеми.
Вие се раждате с около 1 000 000 яйцеклетки и всеки месец може да загубите около 1 000. Когато достигнете пубертета вие имате вече около 500 000 яйцеклетки. Яйцеклетките на всяка жена си имат свой уникален и непредвидим период на износване. Всеки месец , определен брой яйцеклетки (с годините този брой намалява) започва да зрее. Но обикновено само една е доминираща и освободена от яйчниците. Останалите деградират. Средностатистическата 37 годишна жена е с 25 000 яйцеклетки и все още и остават около 1000 при достигането на менопаузата. Дори да сте здрава и младееща 38 годишна жена, вашите яйцеклетки ще бъдат на нивото на 38 годишна. Докато при 40 годишна жена 70% от оставащите й яйцеклетки може да бъдат генетично аномални.
Според Д-р Марсел Седарс съществуват 2 теории, които обясняват този факт. Вашите яйцеклетки могат да бъдат деформирани и повредени чрез излагане на различни опасни отрови, намиращи се в околната среда като цигарен дим, индустриални замърсявания. Другото предположение, че вашите най-здрави яйцеклетки са освободени от яйчниците  в самото начало, така че генетично повредените клетки остават за по-късните години.
Ако сте под 30 години, вашият шанс да забременеете за всеки месец е 20-30%, но ако сте минали 40, шансът е вече само 5%. С течение на годините овулацията ви не е вече толкова редовна,  и яйцеклетките ви са по-неподатливи на оплождане. Хромозомите в по-старите яйцеклетки не се делят правилно преди овулация, което често води до допълнителна 21 хромозома - причина за синдром на Даун. По време на оплождането има голяма възможност хромозомите да не се комбинират с тези на сперматозоидите и клетките в ембриона да не започнат да се делят въобще.
По-възрастните яйцеклетки имат по-малка способност да се имплантират в матката, както и да се развиват нормално. Повечето ембриони с генетични аномалии не могат да просъществуват дълго и абортират в първите една -две седмици от бременността, преди да сте пропуснали цикъла си.
Разбира се има най-различни варианти що се касае до плодовитостта на жената. Например има жени, които съвсем лесно забременяват на 41, а същевременно други на 34 имат сериозни проблеми. За съжаление няма начин, по който да се предвиди колко време вие ще имате възможност за лесно зачеване или за зачеване въобще или както докторите го наричат ''резерв на яйцеклетки''. Има кръвен тест, който може да покаже каква е възможността ви за зачеване в настоящия момент. Тестът измерва нивата на FSH хормона (фоликустимулиращ хормон) и естрадиола между  третия и петия ден от вашия цикъл. Цената варира от 15 до 22 лева според лабораториите. Ако тези нива са високи, шансовете ви за забременяване без медицинска намеса са ниски. Ако все пак са на границата, може да започнете опити за зачеване веднага, защото всяко забавяне ще намалява вашият шанс за нормално зачеване. Имайте предвид, че даже и нивата да са ниски, това не е гаранция, че до месеци няма да започнат бързо да се покачват, както и шансовете ви за забременяване да се минимизират.
Като допълнение към фактора възраст, има още много причини, които водят до безплодие с течение на времето.
Ендометриозата е една от тези причини - заболяване, при което маточната лигавица се разраства извън маточната кухина. Причините за заболяването не са известни. Ендометриозата бива вътрешна /заемаща само матката/ и външна /заемаща околните тъкани и органи/. Друга причина би могла да бъде миома на матката или друг вид тумор не само в матката, а и на тръбите или яйчниците. Друг фактор може да бъде и неоткрита и нелекувана следродилна инфекция. В много редки случаи операции като аборт, цезарово сечение, премахване киста на яйчниците  може да доведат до изхвърляне на следващ плод. Друг съществен фактор са половите заболявания, най-вече хламидия и гонорея. По-маловажни фактори са тютюнопушенето и тегловни проблеми- над- или под- норменото тегло.
Напоследък докторите откриха доказателства за намаляване шанса за зачеване при жени използвали спирали като контрацептивно средство. Затова се препоръчват орални контрацептиви. Може да започнете опити за зачеване 10 седмици след спиране на приемането им.
Ако сте под 35 години, докторите препоръчват да опитвате поне година преди да потърсите медицински съвет или да направите различни тестове и изследвания. Ако сте над 35 или имате някакви медицински проблеми като нередовен цикъл,  инфекция или кормена операция не бива да чакате повече от 6 месеца.
Според изследване, проведено за 782 европейски двойки наскоро, се установило, че повечето жени успяват да заченат без медицинска помощ за 2 години.
Статистиката посочила следното:
да заченат в рамките на две години са успели 97% от жените на възраст 19-26 г,
94% от 27-34 г, 
91% от 35-39 г.
Изследването е доказало, че за по-възрастните двойки е необходимо по-дълго време за зачеване, но не е било невъзможно. Медицинските изследвания в период 6-12 месеца от започването на опитите за зачеване са необходими, най-малкото за да се елиминират всякакви медицински фактори и причини. Ако всички изследвания са негативни, докторите препоръчват опити поне още година преди да се пристъпи към медицинска помощ за зачеване - като фертилни таблетки, оплождане ин-витро и т.н. Някои доктори обаче съветват жени в късните си 30 години да вземат мерки далеч по-рано, имайки се предвид възрастовия фактор.
Много родители считат за идеална възрастова разлика между децата си период от 2-3 години, но може да се окаже, че това не е най-подходящата от гледна точка на плодовитостта на жената и да се наложи да побързат. Мишел Кънингам, която е опитвала да зачене с второто си дете цели 3 години казва: ''Съветвам всичките си приятели да не чакат, а да опитват веднага - за мен това си е руска рулетка - никога не е ясно дали няма да се окаже голям проблем''
Спермата
При 40-50% от двойките, се оказва проблем именно спермата. Ново изследване е показало, че възможността за оплождане при мъжете намалява още на 35 години, а не в края на 40-те както се смяташе досега. По-възрастните мъже произвеждат сперма с повече генетични аномалии, което може да доведе до спонтанно изхвърляне на плода.
Напоследък рязко се увеличи ин-витро зачеването при двойките, за които чрез сперматограма е доказано ниска подвижност на сперматозоидите. Извличане на способни да оплодят сперматозоиди е възможно даже за мъже с нулева такава подвижност.
Напоследък най-честа причина за безплодие при мъже, които са имали вече деца е варикоцеле - разширяване на венозната мрежа на тестиса. Хирургия може да помогне в този случай, но двойката пак би имала нужда от ин-витро оплождане.
Вторично безплодие
Тъй като напоследък доста жени решават да имат деца по-късно или да при повторен брак да имат отново деца, се наблюдава голямо завишаване на вторичното безплодие. Двойки, имали вече деца по-трудно се решават да потърсят медицинска помощ, макар че при тях шансовете за успех са много по-големи, ако такава се потърси навреме.
Дори и да имате вече дете, вторичното безплодие може да бъде много тежко. Приятели, които ви казват да се успокоите или да почивате, могат даже да усложнят нещата. Вторичното безплодие е толкова самотно: безплодните двойки не ви съчувстват много, а приятели с много деца правят забележки от типа: ''Животът е толкова по-лесен само с едно дете...''
Яйцеклетки от донор
Много безплодни двойки успяват да заченат ин-витро. В голям % от случаите за това оплождане се използва яйцеклетка от донор, за да може да се осъществи пълноценна и здрава бременност. Ако сте на 40 и получите в донорство яйцеклетка от по-млада жена, шансовете ви за успех са значителни. Дарената яйцеклетка се опложда със спермата на съпруга ви и се имплантира във вашата матка. Повечето жени приемат с охота тази процедура, защото искат да изпитат бременност, независимо че детето няма да е биологическо тяхно.
Материалът е преведен и предоставен от Shanya