Ранната бременност, късите интервали между отделните бременности, както и многодетността намаляват продължителността на живота. И обратното, жени, които са решили да родят след 40, са по-здрави и дълголетни.

Специалистите твърдят, че раждането влияе положително на общото физическо и психическо състояние на жената. Въпреки че с възрастта здравето на жените отслабва и физическото натоварване се понася по-тежко отколкото на млада възраст, при раждане на 40+ се включват скритите резерви на организма, свързани с майчиния инстинкт.

По време на бременността в женския организъм се увеличава в голяма степен производството на хормона естроген, а е известно, че след 30-та година нивата му значително спадат. Според данни от изследвания, жените родили детето си около 40-тата си година увеличават възможността за дълголетие с 28%.

Учените изследвали данни от предишни анализи на големи групи жени и забелязали някои зависимости. Участничките в научните изследвания, които са родили през интервал по-кратък от 18 месеца, след 50 годишна възраст и нагоре били с 20% по-предразположени към сериозни заболявания в сравнение с тези, чиито интервали между бременностите били по-големи. Здравето на майките с 5 и повече деца също било по-разклатено, отколкото на връстниците им, имащи 2 рожби. Причини за такива последствия могат да включват стресът, свързан с отглеждането на много отрочета или на 2 деца с малка разлика във възрастта, преумора на организма и други.

Според учените, ранната бременност също може да доведе до влошаване на здравословното състояние в по-напреднала възраст. В този случай, последващите здравословни проблеми в по-късен етап от живота вероятно са причинени от това, че организмът на съвсем млада възраст не е подготвен за бременност. Стресът, свързан с ограниченията, които ранното майчинство налага на младите момичета, също влияе неблагоприятно.

По-късното настъпване на менопаузата и способността за зачеване в зряла възраст се асоциират с доброто здравословно състояние и дълголетие. Генетиците са стигнали до извода, че късното майчинство намалява риска от смърт след навършване на 50 години с 14-17%.
 Освен късното раждане, върху продължителността на живота влияят генетичните, социалните и екологични фактори, както и здравословният начин на живот и правилното хранене.

Предполага се, че 25% от различията в продължителността на живота се определят от гените.