Инфекцията се нарича така, защото се проявява с обриви по дланите и стъпалата и афти в устната кухина - ситни мехурчета, които в някои случаи са меки, но не сърбят.

Среща се при деца до 10-годишна възраст, като се проявява с появата на везикули (мехурчета) по лигавиците на устната кухина, езика и бузите, които бързо преминават в афти (бели петна заобиколени от червен ореол), везикули по дланите и пръстите на краката.
 Най-меки са мехурчетата в устната кухина.
 Заболяването е съпроводено от висока температура. Обривът при Синдрома ръка-крак-уста при малките може да се разпространи нагоре по краката - до бедрата и областта на пелените.
 Въпреки названието си, обривът невинаги се разпространява и на трите места. При много слаба форма на болестта може да се появят само едно-две мехурчета в една от трите зони.


 Коксаки вирусът е изключително заразен. Преминава през слюнката и се запазва върху играчките, дръжките на вратите и на други повърхности до две седмици. Тъй като бебетата често поставят играчките в устата си, вирусът лесно се предава на други деца.
 Епидемиологичната характеристика варира в зависимост от географския район и климат, но заболеваемостта е най-висока през летните и есенни месеци в зоните с умерен климат.


 Коксаки вирусите са от групата на ентеровирусите. Предизвикват широк кръг от заболявания (летен грип, херпангина, състояния с висока температура, диария, обрив, менингитни, енцефалитни, миокардитни оплаквания, проблеми с дихателните пътища), като един и същ вирус може да предизвика различни заболявания. Някои от тях се причиняват основно от вируси от група А /херпангина, везикулозен стоматит/, а други от група Б /миокардит на новороденото/.
 Инкубационният период е от 2 до 7 дни и може да се последва от една или няколко различни манифестации на заболяването. Самият обрив продължава между 7 и 10 дни. След преболедуване остава имунитет само срещу съответния тип, предизвикал заболяването.

Може да облекчите състоянието на детето с подходящи средства /температуропонижаващи и болкоуспокояващи препарати/. Лечението е с витамини и антисептични средства за мазане на устната кухина или за смучене - Тантум Верде, Орофар, Ефизол и др. Ако детето не може да приема твърди храни, придържайте се към кашави /кремове, пудинги, супи, картофено пюре, настъргани/смлени ябълки/ и достатъчно течности, за да не се обезводни. При заразяването с коксаки вирус най-сериозното усложнение e обезводняването.
 При остри форми на дехидратиране, може да се наложи интравенозно вливане на течности.

Не съществува ваксина срещу коксаки вирусите. Множеството антигенни типове и обикновено лекият ход на инфекцията, правят създаването на ваксина безсмислено.
 Единствените ефективни мерки за борба срещу тях са висока лична и обществена хигиена.
 Измивайте ръцете си и тези на детето старателно през целия ден с антибактериален сапун /антибактериални дезинфектанти/. Вашето дете може да се зарази с болестта отново, ако влезе в контакт с вируса. Ако детето веднъж е прекарало тази болест, теоретично то не може да се разболее повторно, но тъй като болестта може да бъде причинена от повече от един тип на ентеровирусите, е възможно да бъде предизвикана от друг вирус и да се повтори.
 Възможно е повторно инфектиране на кожата, но тъй като Синдромът ръка-крак-уста не е съпроводен от сърбеж, инфекциите на кожата са рядко срещани.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 17:07 от BG-Mamma™