Ползи и противопоказания

Целебните и хранителните свойства на меда и пчелните продукти са известни от векове. Но дали тези продукти са подходящи за деца? От каква възраст и в какви количества можем да ги предлагаме на най-малките?



Всички ние често си задаваме въпроса за ползата и вредата от сладките неща и в частност за въглехидратите. Но много от нас не знаят, че сред природните източници на висококачествени и лесноусвояеми въглехидрати особено място заема натуралният пчелен мед. Той може да се използва не само като храна за деца и възрастни, но и в качеството си на лечебно средство при много заболявания. Преимуществата на меда пред захарта се определят от преобладаващите в него лесноусвоими въглехидрати - глюкоза и фруктоза, както и от ниското съдържание на захароза, която не е особено полезна за организма, разнообразните хранителни вещества и лечебните му свойства.



Но преди да предложите на детето си мед като храна или лекарство, не забравяйте, че медът спада към високоалергенните продукти, наред с цитрусовите плодове, шоколада, яйцата, рибата и др. Макар малко вероятно, възможно е медът да съдържа и спори на ботулиновата бактерия, които са безвредни за възрастните, но поради незрялостта на нервната, храносмилателната и имунната система, са изключително опасни за кърмачетата. Затова специалистите препоръчват запознанството на децата с този продукт да не започва преди 3-годишната им възраст и в количество не повече от 1-2 чаени лъжички дневно. При децата, склонни към алергии, този продукт се изключва. А що се отнася за другите пчелни продукти (прополис, пчелно млечице, цветен прашец и др.), тяхната дозировка и използването им в детска възраст могат да бъдат препоръчани само от специалист, който да отчита лечебното им въздействие и индивидуалната поносимост.


Сладката полза

Основните въглехидрати на меда - фруктоза и глюкоза - са източници на енергия, необходима за нормалната жизнена дейност. Медът на практика е единственият сладък продукт, който притежава много полезни свойства.

Минералният състав на меда се определя от почвата, на коята са расли растенията, използвани за неговото производство. Витамините, които се съдържат в него, се съхраняват много по-добре, отколкото в плодовете и зеленчуците. Цялостният състав на меда не може да бъде описан, защото той зависи от особеностите на растенията, от които е получен, от географската местност, от условията на околната среда и т. н. И все пак е широко известен фактът, че пчелният мед има уникален състав и е източник на въглехидрати, протеини, микроелементи (желязо, манган, мед и др.), витамини (В1, В2, В6, Е, К, С, фолиева киселина), ензими, аминокиселини и др.

Най-полезният и най-богатият на хранителни вещества е медът в питите. Той съдържа още и восък, който е известен с благоприятното си въздействие върху лигавицата на дихателните пътища.

Течният мед се усвоява най-добре в организма след предварителното му разтваряне във вода. При това температурата не трябва да надвишава 40В°С , защото иначе медът губи лечебните си свойства.

Според изследванията на американски учени, в меда загиват голям брой бактерии, които са възбудители на куп инфекциозни заболявания. Известно е и полезното му въздействие върху кожата - повишава нейния тонус, овлажнява я и я успокоява. Медът оказва благотворно влияние и върху нервната система, има успокояващ ефект.


Как да го изберем?

1. Според етикета (ако го купуваме от магазина). Той трябва да изглежда например така: вода - не повече от 21%, захароза - не повече от 6%, глюкоза и фруктоза - не по-малко от 82%, диастазно число - не по-малко от 7%, обща киселинност - не повече от 4%. Точният процент на останалите вещества не може да се укаже точно, защото това зависи от сорта, мястото на събиране и т. н.

2. Истинският мед не е течен, а гъст. Ако използваме дървена клечка, той се навива върху нея на "конци".

3. Захаросаният мед е нормален. Не кристализират само някои редки видове мед - от нектара на бялата акация и от планинския кестен.

4. Ако опитате натуралния мед на вкус, той дразни гърлото и възниква усещане за парене. За да достигнат този ефект, някои производители добавят в меда пипер.

5. Истинският натурален мед никога не се отличава с ярък блясък. Нагретият мед може да придобие кехлибарен блясък.

6. Ако пуснатото в меда късче хляб след време набъбне, това означава, че този мед е разреден с вода.


Важно е да се знае!
  • Медът трябва да се съхранява в закрит съд, в сухо и проветриво помещение.

  • Най-подходящи за целта са стъклените съдове.

  • Най-подходящата температура за съхранението му е от +5 В°C до +10 В°C.






Image: abrakadabra / 123rf.com

Image: digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 18:25 от BG-Mamma™