Автор: Радост Николова

И как да поправим грешките си

Според психолозите има няколко сигурни начина, с чиято помощ можете със сигурност да разглезите своето дете:




1. Да превърнете детето в център на света


Когато поставяте желанията на детето над всичко, вие му внушавате, че светът се върти около него. То не може да проумее, че околните също имат свои нужди и желания. А децата трябва да знаят, че не може само да се получава, трябва и да се дава. Ако светът им се ограничи само до процеса на получаването, в по-нататъшния им живот ги чакат много разочарования.




2. Да игнорирате доброто поведение на детето


Понякога родителите са твърде заети, за да забележат колко тихо играе детето им или колко вежливо се е отнесло към свое приятелче. Ако не казвате на децата, че са постъпили добре, ще изпуснете възможността да поощрите доброто им поведение.




3. Да поощрявате неволно лошото поведение


Много родители правят грешката да игнорират доброто и да поощряват лошото поведение на детето. Ако забелязвате децата си само тогава, когато плачат и капризничат, така им давате да разберат, че истериите и сълзите са единственият начин да привлекат вниманието ви.




4. Да не очертавате ясни граници


Ако не научите децата си на добро поведение, те ще пораснат като груби, конфликтни и невъзпитани хора. Културното поведение не е вродено при малките деца, това е работа на родителя - да ги запознае със социалните ценности и достойнства като търпение, уважение и т.н.




5. Непоследователност при установяване на правилата


Докато едни родители изобщо не си правят труда да установят някакви правила на поведение, други го правят неясно или непоследователно. Това се случва всеки път, когато кажете на детето: "Не прави това!" и все пак го оставяте да го направи. Пример за непоследователни правила е когато веднъж не разрешите да си играе с храната, а следващия път му позволите. Или когато си затворите очите, че по-голямото дете нарушава вечерния час, само защото сте твърде изморени, за да му се скарате. Когато възрастните не установяват твърди правила, дават на детето да разбере, че нямат никакъв авторитет и тежест като родители.




6. Да влизате в спорове, в които не можете да спечелите


Ако държите детето да се храни здравословно, можете да не му давате бонбони или други лакомства, спазвайки правилото "никакви сладкиши преди хранене". Но има и други правила, които е по-трудно да бъдат въведени - например необходимостта да се яде броколи. Детето може да откаже да отвори устата си или да изплюе омразния зеленчук. В този случай сте обречени да загубите битката още преди да сте я започнали. Последиците от вашето поражение са много по-сериозни и по-дългосрочни - така давате на детето да разбере, че може да ви победи и при това да остане ненаказано.




7. Не възлагате на децата никаква отговорност


Ако не можете да проумеете, че децата също носят някаква отговорност, когато вършат нещо лошо, вие по този начин утвърждавате, че всичко, което правят, е хубаво и правилно. А така ги учите, че трябва да винят за своите проблеми някой друг, само не и себе си. По-добре е да ги научите, че трябва да носят отговорност за своите постъпки и действия.




8. Да ги обсипвате с подаръци с повод и без повод


Няма значение какво подарявате на децата, важно е защо го правите. Специалистите предупреждават да не се подаряват подаръците по "неправилния начин" - например да купите на сина си нов велосипед, само защото старият, купен съвсем наскоро, вече му е омръзнал.

Друга много разпространена грешка е да се купуват подаръци от чувство за вина. Ако детето ви гледа жалостиво и ви казва, че сте лоша майка, това не е повод да му купувате подаръци. Позволявайки му да ви манипулира така, вие не го учите на нищо хубаво.




9. Да се поддавате на истериите


Да отстъпите, когато детето ви устрои истерична сцена, е крайна форма на поощрение на лошото поведение. За детето това е потвърждение, че може да получи желаното, стига да се тръшне и разпищи. Но когато свикне да се налага по този начин и като възрастен човек продължи с истеричните сцени, това няма да доведе до нищо хубаво.




10. Да се държите самите вие като разглезени деца


Децата копират вашия начин на държание в семейството. Ако вие самите хленчите и мрънкате пред децата си, те ще повтарят вашето поведение. Децата правят това, което родителите правят, а не това, за което говорят.


Разглезен за цял живот

Угаждането на всички желания на детето води до далечни последици. Трудно е да се справите с разглезено дете, но това може да се превърне в негов маниер на поведение за цял живот. Един от най-големите недостатъци на разглезените деца е, че те не са научени да се потрудят, за да получат това, което желаят. При тях няма развити трудови навици, няма мотивация да направят нещо, за да достигнат желаното. Разглезените хора са свикнали да получават само по пътя на манипулациите, те не могат да установят адекватни отношения с околните.


Как се коригира поведението на разглезеното дете

Първо, не се паникьосвайте, ако току-що сте осъзнали, че детето ви е на път да стане разглезено. Специалистите твърдят, че никога не е късно положението да бъде поправено.

Кажете на детето истината. Признайте си, че сте сгрешили нещо в неговото възпитание, затова се налагат известни промени. Установете новите правила спокойно, бъдете уверени в добрите резултати. По-малко думи, повече действия.

Експертите по детско възпитание предлагат следните начини за "поправяне" на разглезеното дете:
  • Установете ясни правила и граници. Ако някога се наложи някое от тях да бъде нарушено или променено по силата на обстоятелствата, обяснете на детето, че това е изключение.
  • Уточнете последствията при нарушаване на правилата. Те могат да варират от отмяна на привилегии до лишаване от любима играчка и т.н.
  • Създайте стимули за добро поведение. Те трябва да зависят от възрастта на детето. Например можете да си направите "звездна дъска". При добро поведение на детето да поставяте звездичка, а при събрани 10 звезди да получи някаква желана награда.
  • Научете детето, че е важно не само да получава, но и да дава. Нека да се научи да помага на другите. Водете го със себе си по магазините, когато избирате подаръци за приятелите си или другите членове на семейството.
  • Научете детето да приема "не" като отговор. Ако решите да откажете на някаква негова молба, не му позволявайте да капризничи и да изпада в истерия, за да ви принуди да промените мнението си.
  • Бъдете негов пример за поведение. Демонстрирайте уважение и вежливост към другите и детето ще усвои вашия пример.


Съвети за родителите на деца под 3 години

На тази възраст не трябва да се тревожите особено. Много от децата под 3 години се държат като разглезени, но това не означава, че ще останат такива. На тази възраст те са като първобитните хора - нецивилизовани и примитивни.

Освен ясно формулираните правила и примери, децата имат нужда от уроци по вежливост и цивилизовано поведение. Ще ви се наложи да разговаряте с децата на техния език и да ги научите на съответните маниери. Ето няколко съвета как може да стане това:

Правилото на фаст фууда - когато поръчвате храна от ресторант за бързо хранене, касиерът задължително повтаря поръчката, за да се убеди, че всичко е разбрано правилно. По същия начин трябва да постъпвате и с децата, които са готови всеки момент да се разплачат. Преди да изпълните искането, повторете думите им: "Имаш голяма нужда от тази топка? Ядосваш се, че брат ти я е взел? Разбрах, но моля те, няма нужда да крещиш така. Заболяха ме ушите..." Това дава възможност на детето да разбере, че вие разбирате какво чувства и че в случая плачът и виковете няма да му помогнат.

Не забравяйте да го похвалите - ако то например е построило за първи път пирамида или е споделило играчките с брат си, не пропускайте това негово постижение. Така ще му помогнете да съсредоточи вниманието си върху своето добро поведение, а не върху лошото.



Трудно е да се поддържа дисциплината постоянно и ефикасно, но в крайна сметка това ще донесе своите плодове, на които ще се наслаждавате цял живот. Достатъчно е само да възпитате дете, които обича околните и себе си, което е способно да съпреживява, да бъде честно и да не манипулира, за да постига целите си. Да го научите как да избира приятелите си и бъдещия си партньор в живота, защото ако децата са постоянни свидетели на уважително отношение между родителите си, то и в своите бъдещи отношения ще се стремят точно към това.

Всеки път, когато детето се опита да се тръшне в супермаркета или да ви склони да промените някое правило, помислете върху последиците от вашата отстъпчивост. Не се плашете, не е нужно да бъдете идеални родители през цялото време, 80% са напълно достатъчни, за да отгледате прекрасно дете.



Image: stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 19:42 от BG-Mamma™