Пълнозърнести брашна

  • 3 250
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 825
Има ли пълнозърнести брашна по магазините? Какви марки (ако да)? Магазинерката в кварталния магазин ме убеждава, че нямало... Не й вярвам. Кажете?

Става дума за брашно за възрастни, т.е. ако просто искам да си приготвя кекс, баница или каквото там от пълнозърнесто брашно - за по-здравословно.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 1 123
точно пълнозърнесто не съм сигурна, но в магазин за здравословни храни съм виждала ръжено, царевично, а също и пшенични трици - това се сещам в момента

# 2
  • Мнения: 5 500
boo в наш`то Пикадили има със сигурност, но не съм се заглеждала какви видове. Знам само, че на едното пишеше пълнозърнесто. Обещавам да погледна по задълбочено и ще ти пиша да опровергаеш тази продавачка Flutter
Обаче, каквото и да правиш трябва да слагаш и една част бяло, защото иначе няма бухване нещото дето ще го майсториш.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 249
Има.
Аз лично купувам редовно пшенично пълнозърнесто от един диетичен магазин, но има и ръжено пълнозърнесто.
Тъкмо снощи направих едни питки с такова. Довечера ще погледна производителя, но си спомням, че съм купувала на 2 фирми.
С него можеш да правиш спокойно всичко, което се прави с мая и бакпулвер.
Освен хляб, съм правила пица, тутманик, палачинки, кекс, плодова пита.
Единственото, което не ми се получи бяха едни содени питки.
Баница също не става.

Афродита, при мен се получава без добавка на бяло.

# 4
има,да-фирмата-производител се казва ТЕХРА-софийска е,а брашното е грахам,пълнозърнесто и ръжено.Има едно на ИНКОМ-Карина,но то е смес от бяло и соево.

# 5
  • Мнения: 6 243
По диетичните магазини има доста голямо разнообразие. но това, дето го пишат мамите по-горе, е много точно - трябва задължително да има и бяло брашно, за да бухне. Иначе ще стане здравословно и клисаво.

Аз на кекс не бих сложила пълнозърнесто брашно, но питките стават много сполучливи.

# 6
Цитат на: sladka hapka
трябва задължително да има и бяло брашно, за да бухне.


Не е вярно за пшеничното пълнозърнесто.

# 7
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Iva_D
Афродита, при мен се получава без добавка на бяло.

Добре, радвам се Grinning Но ти от къде си сигурна, че в пакета брашно, който купуваш няма добавено бяло брашно Shocked

# 8
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: AFRODDITA
Добре, радвам се Grinning Но ти от къде си сигурна, че в пакета брашно, който купуваш няма добавено бяло брашно Shocked


Ех, това е друг въпрос..., в последния пакет се отдели толкова синя прежда при пресяването, че не ми се коментира Rolling Eyes .
А иначе мислиш ли, че едно време бабите ни са добавяли бяло брашно към пълнозърнестото, за да бухне..

# 9
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: boo
Какви марки (ако да)?


Това, което в момента имам е "Универсал" на павликенска фирма  "Благополучие СД".

# 10
  • Мнения: 6 029
типово брашно = пълнозърнесто бе хора:)))

# 11
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: Julie
типово брашно = пълнозърнесто бе хора:)))

Абе, как ще са равнозначни бе, Джул, не са. В типовото има малко повече трици, но липсва зародиша.

# 12
  • Мнения: 6 029
Цитат на: Iva_D
Цитат на: Julie
типово брашно = пълнозърнесто бе хора:)))

Абе, как ще са равнозначни бе, Джул, не са. В типовото има малко повече трици, но липсва зародиша.


понеже имам интереси в таз област съм питала.... пълнозърнесто е типовото брашно. туй са ми казвали.

# 13
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: Julie
Цитат на: Iva_D
Цитат на: Julie
типово брашно = пълнозърнесто бе хора:)))

Абе, как ще са равнозначни бе, Джул, не са. В типовото има малко повече трици, но липсва зародиша.


понеже имам интереси в таз област съм питала.... пълнозърнесто е типовото брашно. туй са ми казвали.


И аз имам интереси;), не е. Типовото е тип 1150, а пълнозърнестото 1850.

# 14
  • Мнения: 6 029
1850???
къде има таквоз бе:(
аз 1150 купувам

# 15
  • София
  • Мнения: 2 249
В диетичните магазини, аз го купувам от един такъв на Коперник срещу Бебелан, близо до Плиска.

# 16
  • Мнения: 6 029
Цитат на: Iva_D
В диетичните магазини, аз го купувам от един такъв на Коперник срещу Бебелан, близо до Плиска.


тенкю за инфото:)

# 17
  • Мнения: 6 243
Цитат на: Iva_D
Цитат на: AFRODDITA
Добре, радвам се Grinning Но ти от къде си сигурна, че в пакета брашно, който купуваш няма добавено бяло брашно Shocked


Ех, това е друг въпрос..., в последния пакет се отдели толкова синя прежда при пресяването, че не ми се коментира Rolling Eyes .
А иначе мислиш ли, че едно време бабите ни са добавяли бяло брашно към пълнозърнестото, за да бухне..


Ами предполагам, че не са им бухвали пълнозърнестите питки. Grinning
Това за бухването ми го каза моя приятелка - инженер - технолог в хлебозавод. не съм го проверявала, но все пак жената това работи бая години.

# 18
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: sladka hapka
Ами предполагам, че не са им бухвали пълнозърнестите питки. Grinning
Това за бухването ми го каза моя приятелка - инженер - технолог в хлебозавод. не съм го проверявала, но все пак жената това работи бая години.


Истина е, че не можеш да направиш голям пълнозърнест хляб (сигурно заради това и хлебозав. не произвеждат), но при по-малките форми аз нямам проблеми (оставам ги да втасват 2 пъти), скоро правих и тутманик.

Я ми кажете, срещали ли сте изцяло пълнозърнест хляб, щото аз не - все с трици, бяло брашно и подобрители..
А някой знае ли какво точно представляват подобрителите в хляба, освен, че го правят да по-въздушен?

# 19
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ами някои предпазват хляба да не мухлясва и такива работи. Общо взето хляба ни е бъкан с боклуци. Отдавна се убедих, че това, дето го продават за "черен" хляб (какъвто и да е от здравословните и диетични) е просто боядисан  #Cussing out
Дано поне с брашната да не е така. Изумява ме и факта, че този вид брашно (и хляб) е по-скъпо от бялото, а уж е преминало по-малко преработки и е по-логично да е по-евтино  tantrum

# 20
  • Bristol
  • Мнения: 9 363
ох мами, и вие ли здравословно ще го давате Laughing  И аз тук вичко пълнозърнесто купувам, даже малкия се научи да го яде като няма друго в къщи. Обаче спагетите и ориза никак не ми харесват като са по-малко обработени, по някога имам чувството, че ям плява Neutral Face Моя преди обичаше много ориз. Откакто го смених с тоя пълнозърнестия, не си пада по оризовите ми манджи. И малкото сладкиши дето правя не са така хубави и бели  Rolling Eyes
Липсва ми нездравословния начин на хранене!!!!  Embarassed

# 21
  • Мнения: 6 243
Ами то човек една душа носи. Като правиш сладкиши - прави ги с бяло брашно, те и без това са от категорията "нездравословни" поне да са вкусни. Нали приказката е "като е гарга, да е рошава"

Абе не знам, аз вегетарианствам вече 12 години, ама като ми се прияде нещо сладко, и не мога. А път такива неща като козунак или баклава или крем карамел как да ги направиш здравословни ooooh! Ядеш и ти е хубаво. Няма нужда от угризения.

# 22
  • Мнения: 5 500
Цитат на: anomalia
Дано поне с брашната да не е така.

В брашното слагат избелител, нещо като белина, което познай колко е здравословно и това е също в брашното по магазините което е, инфо от първа ръка.

# 23
  • Мнения: 5 500
В Пикадили-Варна има три вида брашна:
 Arrow многозърнесто, което се състои от пълнозърнесто б/но+няколко вида смлени зърна;
 Arrow ръжено б/но;
 Arrow пълнозърнесто, има добавка на повече трици.
 Sign Exclamation И царевично също, ако ви представлява интерес.

# 24
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Цитат на: AFRODDITA
Цитат на: anomalia
Дано поне с брашната да не е така.

В брашното слагат избелител, нещо като белина, което познай колко е здравословно и това е също в брашното по магазините което е, инфо от първа ръка.

Малииии, то значи каквото и да правиш, все ще ти объркат здравословния живот #2gunfire  People Angel Остава да мина на суровоядство,ама първо да си посея зеленчукова и овощна градинка

# 25
  • Мнения: 3 927
Цитат на: anomalia
Отдавна се убедих, че това, дето го продават за "черен" хляб (какъвто и да е от здравословните и диетични) е просто боядисан  #Cussing out


и аз така съм забелязала, че дори си го пише по опаковките, т.е. всички цветни хлябове са от брашно тип 500 и добавени други брашна и оцветители.....

наистина някой знае ли със сигурност някой поне малко пълнозърнест хляб??
аз се сещам само за тонус/бонус, но нещо не мога да го ям нон-стоп....

# 26
  • Мнения: 3 479
А мога ли да ви запитам къде в София има диетични магазини? (освен този който спомена Iva_D)? Много ми е далече и нямам път нататък. Ако знаете някой магазин например в центъра, Лозенец, около Пиротска, бул. Стамболийски, Банишора, моля споделете.
Мерси

# 27
  • София
  • Мнения: 2 249
Цитат на: Taneto
аз се сещам само за тонус/бонус, но нещо не мога да го ям нон-стоп....


Ех, те и него развалиха с консервант Imp

# 28
  • София
  • Мнения: 2 249
Има на граф Игнатиев, в посока към Славейков, от лявата страна, малко преди Ръковска.
На Екзарх Йосиф, близо до М. Луиза.
Едно време май имаше и на Стената в Лозенец.

Общи условия

Активация на акаунт