Как правите картофеното пюре да не е лепкаво?

  • 8 282
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 639
Как правите картофеното пюре, така че да не става като лепило? Колкото и да се опитвам винаги е ужасно лепкаво и неприятно! Варя картофите цели, с обелките и като почна да го мачкам то става лепкаво. Пробвах със студени сварени картофи, с топли  - ефекта е един и същ! Голяма излагация Embarassed

# 1
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Не знам как точно го правя да не е лепкаво. Сварявам картофите обелени, още горещи ги намачквам. След това прибавям горещо мляко, като продължавам да ги мачкам. Количество не мога да кажа, но ти ще видиш каква консистенция ще ти хареса. Слагам и малко сол, а накрая лъжица краве масло (или маргарин). Може би в кравето масло/маргарина е тайната..  newsm78 Важното е и картофите, и млякото да са горещи. Става пухкаво и гладичко Simple Smile

# 2
  • Мнения: 5 713
С пасатор ли ги мачкаш? Лепкаво става, ако действаш с него. Аз за картофено пюре никога не го ползвам. А и картофите варя обелени в малко вода и после вси4ко намачквам докато е горещо. Прибавям масло и прясно мляко и е готово.

# 3
  • Мнения: 139
зависи какво го искаш
По-гъсто ако искаш, с по-малко прясно мляко, малко масло или маргарин, една приятелка даже ми каза и малко олио да се сложи, за да може като го извадиш от хладилника пак да е пухкаво и вкусно...Даже аз на моето пюре му слагам и малко Маги Вълшебен Вкус - става наистина вълшебно!!!
Твоето явно е по-рядко или не си сложила малко мляко и затова лепне???

# 4
  • Мнения: 639
Слагам и мляко и масло, обаче резултата винаги е лепкаво пюре. Мачкам го с вилица. Май тайната е във варенето- ще пробвам с предварително обелени и нарязани картофи...че аз ги варя цели, с обелките и като се сварят ги беля..

# 5
  • Мнения: 3 447
С пасатор ли ги мачкаш? Лепкаво става, ако действаш с него.
Точно. Аз ги мачкам с вилица. Варя ги обелени и нарязани в солена вода, мачкам ги още горещи, добавям горещо мляко и масло.

# 6
  • Русе
  • Мнения: 1 155
Аз ги мачкам с онова нещо от домакинските комплекти, което е плоско с дупки... не знам как се казва. Някой ако се сеща, да каже. С вилица не съм пробвала, даже не съм си и помисляла, че може  newsm78 Не е ли по-трудно?  Thinking

# 7
  • Мнения: 5 713
Аз ги мачкам с онова нещо от домакинските комплекти, което е плоско с дупки... не знам как се казва. Някой ако се сеща, да каже. С вилица не съм пробвала, даже не съм си и помисляла, че може  newsm78 Не е ли по-трудно?  Thinking
И аз с туй нещо мачкам.  Laughing Ама не знам как се казва, ръчен пасатор  Wink С вилица не съм пробвала.

# 8
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Никога не ми е ставало лепкаво. Картофите варя с обелките, заливам ги със студена вода, обелвам ги, мачкам ги с ръчен пасатор, слагам сол, краве масло и прясно мляко. Понякога добавям един жълтък и разбивам с миксера за кратко - става много пухкаво.

# 9
  • Мнения: 127
аз съм забелязала, че пюрето става лепкаво, когато картофите са измръзнали, а също така и в зависимост от сорта на картофа. Някои сортове не са подходящи за пюрета. И ако картофите са ти домашни и винаги садите един и същи сорт, затова ти е и проблема.

# 10
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Абсолютно по същия начин и с прибора с дупките от комплекта / с вилица ще е много пипкаво/. Горещи картофи с горещо прясно мляко и повечко масло - винаги става леко и пухкаво Peace!

# 11
  • Мнения: 11 546
Абсолютно по същия начин и с прибора с дупките от комплекта / с вилица ще е много пипкаво/. Горещи картофи с горещо прясно мляко и повечко масло - винаги става леко и пухкаво Peace!
Да това е начинът за приготвяне на хубаво картофено пюре.

# 12
  • Мнения: 1 655
.  грешка. Моля модераторите да изтрият мнението ми!

# 13
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Аз варя картофите нарязани на парчета с малко вода и то подсолена. Като се сварят, бързо им изливам водата и им добавям само масло и хубаво размачквам със споменатия вече ръчен уред  Grinning

# 14
  • Мнения: 127
Аз ги варя обелени и нарязани на едри кубчета.След това пасирам с пасатор.Така не става лепкаво.

# 15
  • Мнения: 2 784
Аз ги мачкам с онова нещо от домакинските комплекти, което е плоско с дупки... не знам как се казва. Някой ако се сеща, да каже. С вилица не съм пробвала, даже не съм си и помисляла, че може  newsm78 Не е ли по-трудно?  Thinking
И аз с туй нещо мачкам.  Laughing Ама не знам как се казва, ръчен пасатор  Wink С вилица не съм пробвала.
Преса за картофи се казва въпросната джаджа. И аз мачкам с нея.
Варя обелени,нарязани на кубчета за 30 минути, прецеждам и веднага слагам маслото. Чак тогава мачкам. На картофеното пюре слагам малко сирене и щипка индийско орехче. От Иван Звездев знам, че на картофите им отива индийско орехче и, освен ако не ги правя пържени или в гювеч, винаги слагам. Не се прекалява, обаче, защото иначе нагарча. Горещото мляко го слагам накрая, малко по малко, като мачкам енергично с пресата. Ако пюрето се е втвърдило в хладилника на следващия ден, го притоплям в микровълновата или просто му слагам още малко горещо мляко и пак го понамачквам малко.

# 16
  • Мнения: 6 461
Аз ги мачкам с онова нещо от домакинските комплекти, което е плоско с дупки...
Точно  Peace...онова с дупките  Mr. Green
Така пюрето става пухкаво...... Sunglasses
Разбира се че съм пробвала с пасатора за да си спестя  Laughingмачкането ,но лепилцето е на лице. Crazy

# 17
  • София
  • Мнения: 1 642
Аз варя картофите обелени и нарязани на кубчета за десет или 15 мин в микровълновата на пълна мощност, т.е. докато хубаво се разварят. Пасирам с пасатор, не слагам прясно мляко, а вода и масло и пак става пухкаво и вкусно. Най-често пасирам с водата, в която съм варила картофите. Бързо, лесно и вкусно!

# 18
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
.................
Разбира се че съм пробвала с пасатора за да си спестя  Laughingмачкането ,но лепилцето е на лице. Crazy[/b]
Абсолютно! Затова- с пресата и готово!

# 19
  • София
  • Мнения: 35 946
Аз ги мачкам с онова нещо от домакинските комплекти, което е плоско с дупки...
Точно  Peace...онова с дупките  Mr. Green
Така пюрето става пухкаво...... Sunglasses
Разбира се че съм пробвала с пасатора за да си спестя  Laughingмачкането ,но лепилцето е на лице. Crazy

Peace и аз и винаги става супер.

# 20
  • Мнения: 4 380
Картофи НИКОГА не се мачкат с електрически пасатор. Grinning Това го обсъждахме и в друг форум в друга тема.

Има и друго правило при пюрето. Млякото трябва да е същата температура като картофите при прибавянето. В противен случай пюрето става с неприятен цвят.

# 21
  • в шоки-land
  • Мнения: 3 765
току що направих пюре сьс спанак 3а мен и дребното...сварих картофите обелени и наря3ани, после и3лях малко от водата, добавих масло и студено  newsm78 прясно мляко и пасирах с пасатора newsm78....стана супер newsm78....

Картофи НИКОГА не се мачкат с електрически пасатор. Grinning Това го обсъждахме и в друг форум в друга тема.

Има и друго правило при пюрето. Млякото трябва да е същата температура като картофите при прибавянето. В противен случай пюрето става с неприятен цвят.

можеш ли да ми пратиш линк на ЛС да прочета малко? благодаря предварително   bouquet

# 22
  • Мнения: 5 682
FlutterСлед като намачкам още горещите картофи с пресата, ги запържвам с малко горещо олио при постоянно бъркане на пюрето. Party

# 23
  • Мнения: 99
След като гледах предаване по дискавъри за това как се прави картофено пюре за да не залепва!!!! Пробвах и стана супер.

Та картофите се обелват и се слагат в леко подсолена вряла вода (така запазвали витамините и минералите си). След което се варели на средна температура по дълго време, за да не загубели незнам си какви си съставки заради които ставало лепкаво. След като се сварят ги разбих в робота с ножа, добавих едно яйце, докато беше още горещо, млякото се добавя топло, не горещо, маслото си е на бучка (малко). Аз лично подправям с вегета, черен и комбиниран пипер, понякога и малко индийско орехче.

# 24
  • Мнения: 639
Яйцето сурово или предварително сварено? Иначе звучи вкусно. Пробвах пак с друг вид картофи - от друг регион, но ги обелих и ги сварих в подсолена вода - мачках само нагоре - надолу с вилицата, без да го разбивам като яйца и се получи! Е, не е толкова фино, но стана. Ще си купя преса за картофи!  chef

# 25
  • Мнения: 99
Яйцето е сурово и го пускаш веднага (докато картофита са горещи), още с първото разбиване...понеже го правя в робота и става много бързо.

# 26
  • Мнения: 2 784
Един приятел винаги правеше така пюре. Мен лично ме е страх да слагам сурово яйце. Има опасност от салмонела, а и нищо не ми гарантира, че яйцето е прясно.

# 27
  • Мнения: 22 867
Винаги правя пюре с миксера. Важното е, сварените картофи да се белят топли и прясното мляко да е горещо. Аз намачквам картофите с вилица, слагам сол и краве масло и бъркам с миксера, като наливам мляко на око, зависи колко гъсто искам дао е пюрето. С яйце е вкусно, но кой да ти гарантира, че няма да има после проблеми............

Общи условия

Активация на акаунт