Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 49 058
  • 306
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 546
Не, без секс немога ,а и сега бебеправим и секса ни е много важен! Wink

# 61
  • София
  • Мнения: 2 671
Кърмя, та ми е простено.
иначе от години спазвам поста.

# 62
  • Мнения: 1 485
Ако можеше да се ядат млечни произведения-с удоволствие!
Но май няма да се включвам сега!(може една седмица за разтоварване) Wink

# 63
  • Мнения: 2 761
Хранене според Дънов.Ако изклю4им млякото в 4етвъртък става за пости:


http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b5/hr_sedm.htm


ПРЕДЯСТИЯ И САЛАТИ

Вегетариански хайвер
1/2 ч.ч. грис
1 с. л. доматено пюре /или лютеница/
сок от половин лимон
1/3 ч.ч. растително масло
1 и 1/2 ч.ч вода
сол на вкус
маслини
Във врящата вода се сипва розмитот в студена вода доматено пюре. Изсипва се на тънка сруйка размитият с малко вода грис. Вари се до сгъстяване. Посолява се и се добавят растителното масло и лимоновият сок. Украсява се с маслини.
По желание могат да се добавят и други подправки, а също така може да се смеси с лютеница или пасирани сварени или печени патладжани.


Бобов пастет

Продукти:
2 чаени чаши сварен и намачкан зрял боб
1 супена лъжица олио
сок от 1 малък лимон
2-3 счукани скилидки чесън
1 малка глава лук, нарязан
сол, кимион, риган, кориандър, босилек
Приготовление:
Всички съставки се пасират. Може да добавите по желание люта чушка или 1 чаена лъжичка чили сос.



Зимна салата

Картофи /сварени/
Червено цвекло
Моркови
Кромид лук
Маслини
Зехтин, сол, чубрица, червен и черен пипер
Картофите се обелват и нарязват на по-едри парчета, цвеклото и морковите на дребни, а лукът на шайби. Слагат се подправките и всичко се разбърква. Украсява се с маслини.


Салата с жито 

Продукти:
1 чаена чаша цели житни зърна
по 1/2 чаена чаша ситно нарязан магданоз и зелен лук
1/4 чаена чаша нарязани зелени пиперки
1/4 чаена чаша пресни листа от мента или 2 супени лъжици суха мента
1 голям настърган домат
по 1/4 чаена чаша зехтин или олио и лимонов сок
сол на вкус
малки листа маруля

Приготовление:
Житото се сварява, но да не е разварено. Изцежда се. Смесва се с останалите продукти. Оставя се да престои в хладилник поне 1 час. Готовата салата се украсява с листа от маруля и резенчета домати.



Картофена салата с гъби

Картофи /сварени нарязани/
Гъби
Печени пиперки
Лютеница или сос “Чили”
Кромид лук /или праз/
Гъбите се задушават предварително в мазнина с малко сол. Останалите продукти се нарязват и всичко се смесва. Слагат се подправки по личен вкус /червен и черен пипер, чубрица, индийско орехче и др./


СУПИ

Супа с карфиол

1 глава карфиол
4-5 по-големи картофа
1-2 моркова
1 глава лук /или праз/
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче
Карфиолът се накъсва на розички, картофите се нарязват на дребно и се слагат с вода и сол да врят. Когато омекнат, се добавят морковите, лукът и подправките. Към края се слагат 1-2 с. л. растителна мазнина. Може да се поръси с магданоз.



Доматена супа

3-4 по-меки домата
1 глава лук
фиде
сол, червен пипер, чубрица, магданоз
1/2 ч. л. захар
Лукът се задушава в мазнина. Добавят се обелените и настъргани домати, подправките. Долива се вода. Към края на варенето се слага фидето. Когато супата е готова, се слага магданозът. Вкусна е както топла, така и студена.


ЯСТИЯ

Сърми с кисело зеле

1 средно голяма кисела зелка
3/4 ч. ч. кафяв ориз
1/2 ч. ч. булгур
100 г моркови
150 г праз; целина
чубрица, сол, кимион, куркума, черен и червен пипер
растителна мазнина
Задушават се зеленчуците и се добавят оризът, булгурът, подправките и 1 ч. ч. вода. Оставя се да ври около 10 мин. Готовата плънка се завива в листата от зелката. Сърмите се поставят в тенджера с вода, която леко да ги покрие. Варят се на слаб огън около 30-40 мин. Могат да се застроят със сос от 1 с. л. пълнозърнесто или типово брашно, 2 с. л. соево брашно и малко соев сос.


Ориз с боб

1 ч. ч. червен боб
1 и 1/2 ч. ч. ориз
2-3 червени пиперки /сурови, печени или мариновани/
1 глава лук
1-2 моркова
сол, чубрица, червен и черен пипер, ким
Бобът се сварява с малко вода. Може да се използва и готова консерва. Отделно се задушават зеленчуците. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Когато почти изври водата, се добавя отцеденият боб и се запича леко на фурна.

Ориз със зеленчуци

1 ч. ч. ориз
1-2 пиперки
1-2 моркова
1 глава лук
Ѕ ч. ч. сварен грах /или замразен/
1/2 ч. ч. сладка царевица
2-3 с. л. доматено пюре
сол, черен пипер, чубрица, мащерка, магданоз
1 ч. л. соев сос
Зеленчуците /без граха и царевицата/ се задушават в растителна мазнина. Добавят се оризът, подправките и 3 ч. ч. вода. Оставя се да ври на тих огън. Към края се добавят доматеното пюре, соевият сос, грахът и царевицата. След като е готово, ястието се поръсва с магданоз.


Картофи с гъби на фурна

500 г картофи
1 кг гъби
3-4 моркова
1 к. ч. доматено пюре /лютеница/
1/2 ч. ч. растителна мазнина
сол, череп пипер, червен пипер, чубрица, къри, индийско орехче
Картофите се обелват и нарязват. Гъбите се задушават в мазнина с малко сол до извиране на водата. В иенски съд или друга подходяща тава се слагат картофите, гъбите, зеленчуците, доматеното пюре и всички подправки. Освен мазнината от гъбите не се добавя друга. Налива се вода, която леко да покрие картофите. Слага се капак или фолио. Пече се в силна фурна. Към края се маха капакът и се оставя леко да се запече.

Аз съм против тофуто,но който го яде:

Тофу със зеленчуци

Зеленчуци, каквито имате и в предпочитаното от вас количество и съотношение: пипер, моркови, тиквички, патладжани, лук ( кромид или зелен ) и др.
1 ч. ч. нарязано на кубчета тофу
сол, черен, червен пипер, чубрица, къри
Всички подправки се смесват в чиния и в тях се овалват парченцата тофу.
В дълбок тиган се запържват в растителна мазнина нарязаните зеленчуци с малко сол на вкус. Когато почти са готови, се добавя тофуто. Може да се добави и 1 ч. ч. доматено пюре или лютеница.


Лазаня с макарони

Продукти:
1 пакет макарони или юфка
зеленчуци по избор - пипер, моркови, грах, сладка царевица, тиквички, броколи, карфиол и др.
1 чаена чаша доматено пюре или лютеница
1 чаена чаша нарязано на кубчета тофу
подправки по избор - сол, червен пипер, къри, чубрица, черен пипер
зехтин или др. растителна мазнина
Приготовление:
Макароните се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се.
Зеленчуците се нарязват ситно и се запържват леко в зехтина. Добавят се подправките и доматеното пюре.
След сваляне от огъня се объркват с тофуто.
Макароните се разделят на две. Едната част се разстила в йенска тава или друг подходящ съд. Отгоре се изсипва плънката от зеленчуци и се разстила втората половина от макароните. По желание може да се наръси настърган кашкавал.
Запича се в силна фурна до порозовяване. Поднасе се топла. 


Карфиол с бял сос

Продукти:
3 - 4 глави карфиол
1/2 чаена чаша растителна мазнина
3 супени лъжици брашно
2 - 3 скилидки чесън
сол, черен или бял пипер, индийско орехче, чубрица 
Приготовление:
Карфиолът се накъсва на по-едри цветчета и се сварява в подсолена вода. Отцежда се и се сипва в чиния. От мазнината, брашното и отварата от карфиола се приготвя гъст сос, който се подправя със счукан чесън и другите подправки. Изсипва се върху карфиола и се поднася топъл. 




ДЕСЕРТИ

Сух щрудел

1 и 1/2 кг ябълки
1 ч. ч. грис
1 ч. ч. брашно
1 ч. ч. захар
1 бакпурвер
канела
3/4 ч. ч. растителна мазнина
Смесват се грисът, брашното с бакпулвера и захарта. Настъргват се ябълките и се добавя канелата. Двете смеси се разделят на три равни части. Намазва се с масло тавичка и се редят – пласт суха смес, пласт ябълки. Отгоре се завършва с ябълки. Полива се с мазнината и се пече в средно силна фурна. Сладкишът трябва да престои 1 нощ преди да се консумира.


“Бомбички”

около 1 ч. ч. мед смесен с тахан /2:1/
1 ч. ч. пшеничен зародиш
1 ч. ч. смлени орехи /бадеми, лешници/
1/2 ч. ч. белен суров слънчоглед
сусам, канела
Всички продукти се смесват. Ако сместта е много
суха, се добавя още малко мед. Правят се малки
топчета, които се овалват в смлени орехи или
кокосови стърготини. Съхраняват се в хладилник.




Сладкиш с ябълки

Продукти:
1 кг ябълки, обелени и нарязани на филийки
1 чаена чаша олио
9 кафени чашки брашно, смесено с 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
10 супени лъжици вода
канела, мед
Приготовление:
От брашното, мазнината и водата се омесва тесто, което се разточва на две кори.
В намаслена и поръсена с брашно или галета тава се слага едната кора. Нареждат се ябълките, поръсват се с канела и се покриват с другата кора. Отгоре тя се набожда с вилица на няколко места. Изпича се в умерена фурна. Когато е готов, сладкишът се намазва обилно с мед и се оставя да попие добре.



Нахут с ориз
1 чаена чаша нахут
2 каф. чашки ориз
1 домат
1 глава лук
2-3 супени лъжици олио
черен пипер, сол на вкус
Нахутът се накисва за няколко часа в хладка вода.
Вари се докато омекне, без да е напълно сварен.
Добавя се измитият ориз и варенето продължава на тих огън.
Доматът и лукът се задушават, а когато оризът е почти готов,
се добавят в яденето. Вари се още десетина минути.
Подправя се със сол и черен пипер.



Каша от елда
1 чаена чаша елда
2 чаени чаши вода
Елдата се сварява. Може да се задуши в олио с 1 глава лук
и подправки по избор (копър, мащерка, сол с целина, черен пипер).
А може след сваряването, да се добавят мед на вкус, орехи, стафиди.

# 64
  • Мнения: 1 608
Омега, катофената салата с гъби и житната много ми допаднаха!

# 65
  • Мнения: 6 461
Гъби със сос


Продукти:


500г.гъби
40г.масло
2с.л.брашно
олио
магданоз
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

 Почистените и добре измити гъби се нарязват на дребно и се сваряват в подсолена вода.
В маслото се запържва брашното, като бъркаме непрекъснато до получаване на златист цвят. Разреждаме с бульона, в който са врели гъбите.
Поръсваме със смлян черен пипер и нарязан на ситно магданоз.

# 66
винаги сам искала да постя,но съм голям чревоугодник Embarassed

# 67
  • Мнения: 50
Аз искам да питам нещо. Според православната църква може ли да се яде мед по време на пости? Аз предполагам, че да, но все пак меда е животински продукт.
Вие какво мислите?

# 68
  • Мнения: 784
Аз искам да питам нещо. Според православната църква може ли да се яде мед по време на пости? Аз предполагам, че да, но все пак меда е животински продукт.
Вие какво мислите?
МОЖЕ!

# 69
  • Мнения: 6 461
Аз искам да питам нещо. Според православната църква може ли да се яде мед по време на пости? Аз предполагам, че да, но все пак меда е животински продукт.
Вие какво мислите?
Да .Може да се яде мед.
винаги сам искала да постя,но съм голям чревоугодник Embarassed
И аз така си мислех ,но имам  някой друг пост....
Поради здравословни причини не мога да постя.
Определено се иска воля,понеже трябва да преодолееш желанието да похапнеш от мезето с луканка или кашкавал или пилешки хапчици.... Crazy Защото не може човек да се събира само с хора които постят...нали newsm78

# 70
  • Мнения: 836
малко информация за Великденските пости (Велики пости) за постещите и не само

Първа седмица  
От понеделник до събота включително - строг пост (растителна храна без олио и вино)
В събота (Тодоровден) се взема Св. Причастие.

Втора седмица 
Сряда и петък - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.  На Благовещение се разрешава и риба.

Трета седмица (Кръстопоклонна) 
От понеделник до петък включително - строг пост.
Събота и неделя - олио и вино.   

Четвърта седмица
Както втората   

Пета седмица 
Както втората   

Шеста седмица 
Както втората
В събота (Връбница) - риба, хайвер или други безгръбначни животни. 

Страстна седмица
От понеделник до събота включително - строг пост.
Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода. 

повече инфо тук http://pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm



а тук има интересни рецепти  http://rakovina.net/01.php?do=do&menu_forma=forma_kuhnia& … enu4=inc_menu4_03

  bouquet  Благословен, успешен и достоен пост!

Последна редакция: пн, 19 фев 2007, 13:41 от esme_bolger

# 71
  • В страната на бурите
  • Мнения: 959
Аз имам голямото желание да постя - от днес не ям млечни и месни неща, но май не е лесно - четеш етикетите по опаковките като луд ooooh!

Имам питане - сухари мога ли да ям и в течната сметана за кафе само растителна мазнина ли има? newsm78

Какви витамини да си взема - прочетох за калции, за да не ми отслабне организма?

# 72
  • Мнения: 412
малко информация...

  bouquet  Благословен, успешен и достоен пост!
Благодаря  bouquet
още малко информация за авторката на темата - моля те оправи го тоя велик ден в анкетата си, освен ако не е нещо различно от Великден, трудно схващам някои идей може би... ooooh!

# 73
  • Мнения: 784
Аз имам голямото желание да постя - от днес не ям млечни и месни неща, но май не е лесно - четеш етикетите по опаковките като луд ooooh!

Имам питане - сухари мога ли да ям и в течната сметана за кафе само растителна мазнина ли има? newsm78

Какви витамини да си взема - прочетох за калции, за да не ми отслабне организма?


Сухарите в повечето варианти са постни, но в "растителните" сметани май има някои млечни съставки като лактоза например!
А за витамините - някои от мултивитамините ще свършат работа.... Simple Smile

# 74
  • Мнения: 990
Опитвам се да постя , дано издържа .Стискайте ми палци  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт