Шкембе?

  • 33 075
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 10 324
Здравейте, намерих една стара рецепта на Мамма и по нея ще го сготвя, но тъй като ми е за първи път, да да борвя с шкембе  Wink и ще го правя в тенджера под налягане, незнам колко време му трябва да е готово  Thinking
ето и рецептата:
Цитат на: Mamma
Аз правя шкембе-чорбата по рецепта, която съм научила от майка ми и баба ми и става изключително вкусно.

Шкембето се изчиства, измива и се слага да се вари без да се нарязва, заедно с 1-2 главички лук (обелени, но цели и надупчени, така че хем да си "пуснат", хем да могат после да се извадят) и 1-2 моркова (нарязани на 1-2, така че и те да могат да се извадят лесно после).
Като заври се намалява котлона и се оставя да къкри докато шкембето уври. Водата трябва да е почти извряла.
Изваждам шкембето, лука и морковите.
Нарязвам месото на дребни парченца и го връщам в тенджерата. Заливам го с около литър прясно мляко и го оставям да заври.
През това време разтопявам около половин пакетче (от малките, т.е. около 50-60 гр.) краве масло, в което запържвам 1-2 лъжички червен пипер.
След като шкембето, заедно с млякото заври, го дърпам от котлона и го заливам с маслото с червения пипер.
Отделно приготвям концентрат оцет с чесън за подправка, за който иска.
Яйца не слагам, защото съм алергична. Брашно - също не слагам.

П.С. шкембето е телешко

# 1
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Аз го варя около 30 минути в тенджерата под налягане и го правя по същия начин, но без лук и моркови.

# 2
  • София
  • Мнения: 4 423
точно така го правя и аз. супер вкусно е!

# 3
  • София
  • Мнения: 10 324
Момичета, 30мин. не е ли малко  Thinking  аз телешкото месо го варя поне час...

# 4
  • София
  • Мнения: 10 324
zaek, bubolina, какви 30мин.  #Shocked  варих го повече от час, стори ми се малко 30 мин., и пак не беше готово Wink

# 5
  • София
  • Мнения: 625
Аз шкембето го варя час и 30 минути под налягане. Много хубаво ставало според мъжа ми! Аз не опитвам!

# 6
  • София
  • Мнения: 4 423
Цитат на: Eli===
Цитат на: nad_tab
Момичета, 30мин. не е ли малко  Thinking  аз телешкото месо го варя поне час...


шкембето в тенджера под налягане трябва да се вари 1 час, 1ч10мин Sign Exclamation
имах  впредвид начина а не времето.

# 7
  • Мнения: 163
Във Варна готвим шкембето по един страхотен начин. Отиваме на едно заведение "Гюрлата" и си хапваме най-страхотното шкембе на света Flutter Мисля, че Варненци ще ме подкрепят.

# 8
  • Мнения: 191
Цитат на: sunsvet
Във Варна готвим шкембето по един страхотен начин. Отиваме на едно заведение "Гюрлата" и си хапваме най-страхотното шкембе на света Flutter Мисля, че Варненци ще ме подкрепят.

Това важи не само за Варна. Според мен е най-вкусното, което сме опитвали в България!!! Не сме от Варна за съжаление  Simple Smile и сме обикаляли доста. Да стигнеш до Варна и да не ядеш шкембе в "Гюрлата" е като да отидеш в Рим и да не видиш папата! Grinning

# 9
  • вляво от асансьора
  • Мнения: 1 262
Момичета,само да вметна за измиването и хммм....как да кажа обезмирисяването му.Та аз го почиствам както ме е учил баща ми(а той го прави невероятно eat )-предварително го накисвам в оцет,да е покрито цялото и сода бикарбонат-няколко чаени лъжички.Да кисне около половин час,после цитирам баща ми:"......го переш като чорапи" Laughing  Laughing  Laughing  Laughing Ако има нужда процедурата се повтаря още веднъж-накисването и прането,имам предвид.Така се премахва непрятния мирис и става мноооогто вкусно

# 10
  • София
  • Мнения: 4 423
Цитат на: djidjislava
Момичета,само да вметна за измиването и хммм....как да кажа обезмирисяването му.Та аз го почиствам както ме е учил баща ми(а той го прави невероятно eat )-предварително го накисвам в оцет,да е покрито цялото и сода бикарбонат-няколко чаени лъжички.Да кисне около половин час,после цитирам баща ми:"......го переш като чорапи" Laughing  Laughing  Laughing  Laughing Ако има нужда процедурата се повтаря още веднъж-накисването и прането,имам предвид.Така се премахва непрятния мирис и става мноооогто вкусно
Ей това не съм го пробвала. Embarassed ,но ще пробвам още утре,защото ще правя шкембе. newsm10

# 11
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Абсолютно подкрепям sunsvet - в "Гюрлата" го правят страхотно шкембето. Но... има още едно място, за което знаят малко хора - и това е механа "Табаната" - зад бензиностанцията на гарата. Вярвайте ми там е още по-добро шкембето!

# 12
  • София
  • Мнения: 10 324
заек, а какви бяха тия 30мин.  #Shocked  за малко да се изложа...

# 13
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Ами аз го варя около 30 минути. Не съм имала проблем с недоваряване. Възможно е ако е било по- старо да не се свари бързо?

# 14
  • София
  • Мнения: 10 324
Цитат на: zaek
Ами аз го варя около 30 минути. Не съм имала проблем с недоваряване. Възможно е ако е било по- старо да не се свари бързо?

Нещо бъркаш... говорих с няколко "майстора" и всички казаха, че няма шкембе дето да се вари по-малко от час!

# 15
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Хммм....аз го варя в хирметическа 40 мин., става си чудесно... Rolling Eyes

# 16
  • София
  • Мнения: 10 324
Цитат на: Erica
Хммм....аз го варя в хирметическа 40 мин., става си чудесно... Rolling Eyes

Аз го варих около 1ч и 10-15мин и беше жилаво...

# 17
  • В центъра на моретата
  • Мнения: 1 608
Варя го в тенджера под налягане за около 30 мин. ( не по-малко от 30 м.) и не съм имала проблем до сега. След като отворя тенджерата, ако видя, че е жилаво го доварявам. Но това ми се случи само веднъж. Бях говорила с месари и разбрах, че ако шкембето е от старо животно е възможно да се вари по-дълго.

# 18
  • Мнения: 254
Napravih dneska shkembe chorba po tazi retzepta i moite gosti dokato ne svarshiha supata ne sprjaha da jadat:)) Az sam na dieta i ne mojah da ja opitam. Ama sled kato moite gosti znaeha, che ima oshte i postna jahnija s bamja i zelen bob i Palneni Piperki i vapreki vsichko prodaljavaha da jadat, javno naistina rezultatat e bil velikolepen.

Blagodarja Vi mnogo za tazi retzepta!!! Edna stara gotvachka, imashe restorant tuka, mi kaza, che e hubavo da se dobavi i malko brashance... neznam izjadoha ja taka, trjbva prosto da sravnja sledvashtijat pat vkusat sas i bez brashance i da vidja za mene koe e po-dobrijat variant.



Цитат на: Mamma
Аз правя шкембе-чорбата по рецепта, която съм научила от майка ми и баба ми и става изключително вкусно.

# 19
  • Мнения: 955
Всяко шкембе ври с различна продължителност, последния път бях взела телешко и се изненадах, когато на 30-тата минута реших да отворя херметическата и установих, че даже е преварено. Самото шкембе беше тъничко, може би зависи и от възрастта на животното.
В нас се яде месо 7 дни в седмицата, мъжът ми е ловец и винаги, когато надписвам пликовете за фризера пиша животното дали е било старо или не, за да знам после колко време да го готвя. Случвало се е да варим от 200 кг. свинкя по 2 часа и повече и пак да е жилава.

Общи условия

Активация на акаунт