Какво е това на снимката?

  • 14 348
  • 70
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 500
http://images14.snimka.bg/002418973.jpg
имам 1 торба от него и не знам как се яде!

# 1
  • Мнения: 5
Ако не греша, това са земни ябълки. Гулия май се казваше. Белят се и се ядат в суров вид. На вкус са като сладък картоф. Опитвала съм и не са лоши.

# 2
  • Мнения: 27 524
Гулията или алабаша са големи репи, обикновено люти, отвън са черни и обли, това определено не е гулия.
Корен някакъв е, ама и аз не знам точно какъв. За съжаление чичко Гугъл не може да търси по картинки  Laughing

# 3
  • Мнения: 5
Блонди, благодаря за корекцията! Остава първото предположение - земни ябълки. На вкус не е лошо.

# 4
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 517
Според мен гулиятя и алабаша нямат нищо общо.

Според мъжо си е земна ябълка (гулия). Ядяло се сурово. Освен това може да се слага в туршия.

# 5
  • в ябълковата градина
  • Мнения: 1 706
И според мен е земна ябълка. Като дете съм го яла.

# 6
  • Мнения: 5 500
Според гугъл земна ябълка и гулия е едно и също нещо. Гледах снимка на гулия и моето определено не е гулия!
А пък, че е корен, корен е, ама какъв?
http://images.pop.bg/content/pics/29766.jpg ето я гулията.

# 7
  • Мнения: 5 500
Сега реших да се престраша  Mr. Green обелих го, лесно се бели, крехко и хрупкаво!
Каква е вероятността да е сладък картоф? Да не го ям сурово, че виж съм вдигнала температура  Joy

# 8
  • Мнения: 5
Нищо лошо няма да ти стане от него. Похапвай си, колкото си искаш.

# 9
  • в къщи
  • Мнения: 467
Ние го имаме това в градината.Незнам как се казва.Само се размножава.Мъжът ми го бели и така го хрупа Grinning.Било полезно за бъбреците.Аз го слагам в трушиите.

# 10
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Това е земна ябълка със сигурност ...ние много го ядем .... белиш и хрупаш ...много вкусно ммммм

# 11
  • Мнения: 946
Мъжът ми каза,че е гулия/земна ябълка/ Хрупай не се притеснявай  Peace

# 12
  • Мнения: 27 524
Дива Роза, извинявам ти се тогава   bouquet
По мое време гулия и алабаш бяха едно и също  Crazy

# 13
  • Мнения: 27 524
Абе, и аз пускам Гугъл и на гулия, и на алабаш ми дава едно и също, но не и това, за което иде реч  Grinning
Гулия
Алабаш


Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 21:34 от Блонди

# 14
  • Мнения: 5 500
Верно! Права си!
А какво ще е това мойто тогава ?

# 15
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Верно! Права си!
А какво ще е това мойто тогава ?


Земна ябълка ...алабаша е ряпа

# 16
# 17
  • Мнения: 108
Това се казва също Пащарнак. Свекърва ми си го сее и го ползва за супи, като го сложиш на супата има вкус на морков. Свекурва ми дори си го обелва, нарязва на дребно като морков за супа и го замразява за зимата. На мен ми хареса.

# 18
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650

http://www.gotvetesmen.com/useful/products/index.php?alphabet=%D0%90&id=3

# 19
  • Мнения: 27 524
http://kulinar.gbg.bg/spiceview.php?spid=61 Това уж е пащърнак, не знам и аз вече  Rolling Eyes

# 20
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650


латинското му наименование е Helianthus tuberosus

# 21
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
http://kulinar.gbg.bg/spiceview.php?spid=61 Това уж е пащърнак, не знам и аз вече  Rolling Eyes

да, това е пащърнак

# 22
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 517
Всъщност по различните краища на България може да го наричат как ли не.  Laughing

В Стара Загора алабаш казват на това лилавото. А снаха ми от Русе е носила такова, ама зелено. И пак му казват алабаш.

Ама май повечето сме за земна ябълка. Яж, не бой се.  Laughing

# 23
  • Мнения: 1 488
това не нито гулия, нито алабаш, нито пащърнак!това е земна ябълка или ginger, на английски. можеш да го обелиш и да го хрупаш така или се приготвя по разли4ен на4ин.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ginger

ако разбираш английски можеш да си направиш нещо по рецепта от тук http://homecooking.about.com/library/archive/blspice10.htm

Последна редакция: сб, 17 мар 2007, 23:27 от cherry

# 24
  • Мнения: 5 500
cherry, абсолютно същото като това на снимката е!!!
Значи е земна ябълка? А защо гугъл казва, че гулия и земна ябълка е едно и също нещо, което очевидно не е така?
Иначе го пробвах на вкус, някак си безвкусно, неутрално ми се стори!

# 25
  • Мнения: 373
И аз мисля, че е земна ябълка, по нашия край му казват " йералма", баща ми го хапва защото помагала за болни бъбреци.

# 26
  • Мнения: 1 797
http://images.google.bg/images?sourceid=navclient&ie=UTF-8&a … p;sa=N&tab=wi

ето тук повече снимки на гулията. Но на всички е с добре изразена кръгла форма, а твоето е с издължена такава  newsm78

http://images.google.bg/images?sourceid=navclient&ie=UTF-8&a … p;sa=N&tab=wi

ако прилича по-скоро на това, но то пък наподобява морков по форма  Rolling Eyes значи е пащърнак  Wink

# 27
  • Мнения: 1 797
това е земна ябълка или ginger, на английски. можеш да го обелиш и да го хрупаш така или се приготвя по разли4ен на4ин.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ginger

ginger =джинджифил  smile3521

http://www.gotvetesmen.com/useful/spices/index.php?alphabet=%D0%94&id=18

# 28
  • Мнения: 391
На времето дядо ми много купуваше такова нещо и от него го знам като земна ябълка, много го обичах като дете, трябва да си взема, гледам, че по пазарите бабите и дядовците го продават в момента.

# 29
  • Мнения: 983
Пащърнак е със сигурност Peace

# 30
  • Мнения: 3 647
И аз мисля, че е земна ябълка, по нашия край му казват " йералма", баща ми го хапва защото помагала за болни бъбреци.
и по нашият край така му  викат
 newsm78
ИСОЛДЕ тества ми го вече ?

# 31
  • Мнения: 391
Пащърнака е като бял морков, мисля, че това не е същото.

# 32
  • Мнения: 4 068
Това, което си показала на снимката е гулия или земна ябълка/едно и също е/. Яде се сурово и е много вкусно. Другия ваиант за ползване е да го слагаш в туршията. Става страхотно. Аз всяка година правя и от опит ти казвам.

# 33
  • Мнения: 3 537
Земна ябълка е 100 %  Peace
Баща ми прави от него салата по същия начин както се прави салата от ряпа и става хубаво, не безвкусно.Можеш да го рендосаш на едрото ренде, да добавиш и рендосани моркови,зеленце ако искаш, с оцет,олио и сол става чудна салатка.Друг вариянт на салата е като я направиш половината земната ябълка и половина ряпа/с моркв или без по желание / и така.....стават много хубави салати,баща им така прави.....и за туршия става идеално, най-полезно е да се яде сурово както ряпата Peace

# 34
  • Бургас
  • Мнения: 6 323
И на мен ми прилича на гулия /земна ябълка /.Имам спомени от детството си ,че беше много вкусно и се ядеше сурово. Peace

# 35
  • Мнения: 22 867
Това, което си показала на снимката е гулия или земна ябълка/едно и също е/. Яде се сурово и е много вкусно. Другия ваиант за ползване е да го слагаш в туршията. Става страхотно. Аз всяка година правя и от опит ти казвам.

Точно това е! По нашия край му казват гулия, баба ми го садеше в двора. Унищожила съм сигурно с тонове от него. Аз пък обичам да си го хрупкам, да го рендосвам в салати, яла съм го и в туршия. Някъде имаше инфо, че помага срещу рак. Не е джинджифил - "Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка".

Малко полезна информация:
Растението топинамбур (гулия), което има доста удивителни свойства: - грудките на гулията не натрупват на практика нитрати, тежки метали и радиоактивни съединения, което ни дава правото да го смятаме за екологично чист продукт, качеството на който не зависи от състоянието на околната среда; - съдържа голямо количество желязо, кремний, цинк, магнезий, калий и манган , витамини С, РР, В1, В2; - съдържа белтъчини, които регулират развитието и активността на клетките на имунната система. Но най-голяма извесност гулията получава, когато в нейните грудки откриват инулин. Инулинът е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. И това обяснява повечето му положителни ефекти. Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инулин, което позволява да се избегне "енергийния глад" на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване. Редовната употреба на инулина помага за: - намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина; - намаляването на нивото на холестерина в кръвта, като се намали развитието на сърдечно-съдови заболявания; - нормализирането на въглехидратната и мастна обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса; - възстановяването на нормалната чревна микрофлора и подтискането на вредните чревни микроорганизми. За съжаление дори най-новите технологии за преработка на гулията не позволяват да се създаде от нея продукт със съдържание на инулин повече от 40-50%.

Така че, хрупкай си спокойно съдържанието на торбата, пък аз ще ти завиждам, че нямам такава торба................... Embarassed

# 36
  • Самоков
  • Мнения: 561
Това със сигурност е земна ябълка, яде се в суров вид, ето това е пащърнак  http://kulinar.gbg.bg/spiceview.php?spid=61, а това е алабаш http://kulinar.gbg.bg/foodview.php?spid=2  Peace

# 37
  • Мнения: 27 524
това не нито гулия, нито алабаш, нито пащърнак!това е земна ябълка или ginger, на английски. можеш да го обелиш и да го хрупаш

Леле, ти хрупала ли си джинджер  #Crazy Това е ужасно и изобщо не става за хрупане. Има ужасно, ама ужасно силен вкус, адски е лютиво. Доколкото знам за хрупане става само след захаросване и пак е  Sick Shocked

# 38
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Така, агрономът току що се произнесе:
това е земна ябълка, наричана още гулия или топинамбур. Латинското наименование е Helianthus tuberosusq точно както е писала secretgarden.
И изобщо не е джинджифил, алабаш или пащърнак.
Ако имате проблеми с бъбреците - песъчинки или камъни - внимавайте - изкарва ги и може да ви предизвика бъбречна криза.

# 39
  • Мнения: 1 488
http://images14.snimka.bg/002418973.jpg - снимката на авторката
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.menumagazine.c … 204GB204%26sa%3DN
при сравнение ясно се вижда 4е е ginger. на български незнам как то4но се казва. маика ми го нари4аше земна ябълка. и да яла съм го сурово и има точно същия вкус, какъвто ISOLDE е описала. според google, ginder и джинджифил са едно и също!
http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&rlz=1B2GG … B&btnG=Search

# 40
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
http://images14.snimka.bg/002418973.jpg - снимката на авторката
http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.menumagazine.c … 204GB204%26sa%3DN
при сравнение ясно се вижда 4е е ginger. на български незнам как то4но се казва. маика ми го нари4аше земна ябълка. и да яла съм го сурово и има точно същия вкус, какъвто ISOLDE е описала. според google, ginder и джинджифил са едно и също!
http://images.google.com/images?svnum=10&hl=en&rlz=1B2GG … B&btnG=Search
Джиндижфилът няма естествени местообитания в България. И ясно се вижда на снимките, че става въпрос за две различни растения. По-горе съпругът ми /агроном, научен сътрудник/ даде точното наименование и определи въпросното растение.
А що се касае до яденето - съмнява ме, че някой може да яде суров джинджифил в посочените от Вас количества!

# 41
  • Мнения: 5 713
Това не е ли сладък картоф?
На такова мяза.
Не съм ви чела какво сте писали, сега щв разлистя. Simple Smile

# 42
  • Мнения: 3 367
сладкият картоф вътре е оранжев и не може да се яде суров,абсурд да го хрупаш несготвен; прили1а на него определено,но явно не е..
ето как изглежа суит патеито-то
http://www.iskconbangalore.org/contents/recipes/images/sweet-potato.jpg

суров ginger е невъзможен за хрупане,адски много люти,слага се в китайски манджи и е много по-малък,разколнен един такъв
http://www.danish-schnapps-recipes.com/images/ginger-root.jpg

# 43
  • Мнения: 11 607
Земна ябълка е! Антиракова е! Има направени американски лекарства на нейна основа!  Peace Яжте смело и искайте още!

# 44
  • Мнения: 5 713
Пroчетох.
Да се доверим на Мариета Simple Smile

Последна редакция: нд, 18 мар 2007, 15:24 от Вери

# 45
  • Мнения: 5 500
http://images14.snimka.bg/002425291.jpg
Eто по-добра снимка!
Обелих го, бяло е на цвят, по-крехко от ряпа, но почти безвкусно!
Мъжа ми го яде вече де, ще чакам да видя дали ще му стане нещо Joy

# 46
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 291
На мен ми заприлича на захарно цвекло  , но след като агрономът се произнесе, значи е земна ябълка  Grinning

# 47
  • Мнения: 27 524
при сравнение ясно се вижда 4е е ginger. на български незнам как то4но се казва. маика ми го нари4аше земна ябълка. и да яла съм го сурово и има точно същия вкус, какъвто ISOLDE е описала. според google, ginder и джинджифил са едно и също!

Да, джинджър и джинджифил е едно и също и то определено не е земна ябълка и избщо не става за ядене и сурово хрупане  Grinning

# 48
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Пroчетох.
Да се доверим на Мариета Simple Smile
10х  bouquet!
Аз не мога да го близна - отвратително ми е на вкус, удря на пръст. А и имам песъчинки в бъбреците и не ми се ще да си докарам някоя криза.
Есента като орахме разсадника събрахме две кофи покрай оградата - раздадох ги на съседките. Иначе самото растение става много високо и цъфти с цветове като на слънчогледа, но много по-малки. Затова и латинското му родово име е Хелиантус - същото като на слънчогледа. Цялото латинско наименование  е Хелиантус туберозус, а на слънчогледа - Хелиантус аннум.
Ето, вижте го тук:
http://images.google.bg/imgres?imgurl=http://www.museum.state.il … 6hl%3Dbg%26sa%3DG

# 49
  • Bristol
  • Мнения: 9 363
И аз бих заложила на земната ябълка  Peace
Джинджер и пащърнак имам в момента в хладилника и ги ползвам редовно, по различен начин изглеждат!

# 50
  • Мнения: 226
Земна ябълка Peace . Ние в къщи много го обичаме и го ядем направо като го обелим без да го стържем.В градината на село има доста .Яжте смело Laughing

# 51
  • Мнения: 3 478
Определено за мен това е земна ябълка, която обожавах като дете. От тогава не съм яла, ама то тук няма и къде. Няма нищо общо с джинджъра, който както е казала Блонди е същото като Джинджифил.

Малко ОФФ, ама само за сведение.Сладкият картоф може да бъде и бял. По-рядко срещан е и са ми казвали че  епо-сладък от оранжевия.

# 52
  • Мнения: 1 488
при сравнение ясно се вижда 4е е ginger. на български незнам как то4но се казва. маика ми го нари4аше земна ябълка. и да яла съм го сурово и има точно същия вкус, какъвто ISOLDE е описала. според google, ginder и джинджифил са едно и също!

Да, джинджър и джинджифил е едно и също и то определено не е земна ябълка и избщо не става за ядене и сурово хрупане  Grinning

добре, стигнах до извода 4е земната ябълка и джинджифила много си прили4ат , на външен вид! Simple Smile

# 53
  • Мнения: 420
Земна ябълка е - сто процента съм сигурна.
Яж, полезна е.

# 54
  • Мнения: 27 524
[добре, стигнах до извода 4е земната ябълка и джинджифила много си прили4ат , на външен вид! Simple Smile

Абе, те тия кореняци всички си приличат  Crazy Трябва човек да върже една мечка-вегетарианка и да я следва нея кое какво е  Laughing

# 55
  • Мнения: 780
Според гугъл земна ябълка и гулия е едно и също нещо. Гледах снимка на гулия и моето определено не е гулия!
А пък, че е корен, корен е, ама какъв?
http://images.pop.bg/content/pics/29766.jpg ето я гулията.

това е алабаш
http://images14.snimka.bg/002418973.jpg - това е гулия . в къщи сме гледали и от двете / гулия още си  гледам - слагам я в трушията и е супер на вкус . не е лютива /

# 56
  • Мнения: 5 500
Ок, значи земна ябълка надделява  Peace ще го ядем  Laughing благодаря на всички   bouquet

# 57
  • Мнения: 93
Аз съм от Петрич и по нашия край го има доста викаме му гулия,а го ядем като го обелим го нарязвам на тънки кръгчета слагам сол и оцедт и ядеш колко ти е сладко без да се притесняваш.Ако ти остане дай и на нас!!! newsm10

# 58
  • София
  • Мнения: 3 271
Пащърнак е според мен

# 59
  • Мнения: 1 271
гулия е или още се нарича земна ябълка и е много вкусно
може така да се хрупа без оцет и сол
  chef

# 60
  • Мнения: 7 091
Пащърнак е според мен

Пащърнака е като голям бял морков и има сладникав вкус ( и силен мирис), а момичето казва, че това няма вкус и мирис, също така прилича повече на картоф, отколкото на морков.
Нямам идея какво е земната ябълка, но ginger-а ( джинджифила) е ужасно лют и не става за хрупане със сигурност.
 Peace

# 61
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Земна ябълка е, ама вече са я поизяли след чуденето Simple Smile
Вкусно и полезно нещо.
А сладкия картоф печен си е баш тиква Simple Smile

# 62
  • Мнения: 2 425
Земна ябълка е. На турски е йер алмасъ. Белиш и ядеш. Аз в момента ям ( даже сутринта си обелих една и я изхрусках) заради бъбреците. Полезно е, не се притеснявай нищо няма да ти стане Peace Wink

# 63
  • Мнения: 1 906

Мога да добвя само - МНОГО ВКУСНО!  Laughing

# 64
  • Мнения: 243
И аз й казвам гулия. Чувала съм, че и викат и земна ябълка. В суров вид не съм я яла, но всяка година слагам в трушията. Става страхотна и хрускава. А, пащърнака наистина е като голям бял морков. Имаме в градината и го използвам за супички. Laughing

# 65
  • Мнения: 6 167
на мен ми прилича на джинджифил, но май не е.
джинджера е май с по-малки и по-разклонени рамена.
това сигурно е някакъв вид картоф Laughing

# 66
  • Мнения: 222
И аз й казвам гулия и го слагам в зелената трушия. Много е хрупкаво и вкусно.

# 67
  • Мнения: 127
При нас му викат градуни и съм го хапвала само  в суров вид!

# 68
  • Мнения: 5 500
Вчера минах през пазара и попитах един човек, който продаваше същото нещо  Grinning
всички, кото казаха: земна ябълка, гулия и иерълма бяха прави  Peace но ние така или иначе го преполвихме вече  Mr. Green
Благодаря на включилите се   bouquet

# 69
  • Варна
  • Мнения: 3
ММММ мноого обичам и е мноого полезна , аз си хапвам в големи количества но сурово (е болеше ме корема един път но то от лакомия) Laughing

# 70
  • София
  • Мнения: 1 355
Ако ти е безвкусно - посоли го. Аз така го обичам, с малко сол.

Общи условия

Активация на акаунт