Около килограм картофи се сваряват, обелват и нарязват на кръгчета. В намаслена тавичка стъпаловидно (като керемидки) се редят кръгче картоф - парче шунка. Аз използвах пуешка, но ще стане и с друга. Върху картофките се слагат и парченца масло и се пече, докато хванат лека коричка. През това време се приготвя соса - в тенджерка се разтапя парче масло, прибавя се супена лъжица с връх брашно и се налива внимателно половин литър прясно мляко, като се бърка непрекъснато. Към сместа се прибавя и една кутийка топено сирене и се бърка, докато сиренето се стопи. Преди да се свали от огъня се прибавя и малко черен пипер.
Върху запечените картофки се наръсва натрошено сирене и се заливат със соса. Тавичката се връща обратно във фурната да се зачерви заливката. Преди поднасяне се наръсва с пресен магданоз.
Продуктите са общо взето на око - ако сложите повече картофи, добре е да увеличите и количеството на соса - при заливане картофите трябва да са покрити. Сол не съм слагала - сирената и шунката са достатъчно солени, но ако прецените - можа да добавите.
Крайният резултат е невероятен - от топеното сирене сосът придобива плътност и аромат, а съчетанието със запечени картофи и шунка е страхотно! Опитайте!