домашно пиле - дайте идея

  • 14 872
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 2 755
За мен е много по-вкусно от купеното, обаче моят мъж е голям капризанин на птичите истории, че се чудя как да го направя. Каза, че го искал на пържоли. Аз пък знам, че не става и освен това не обичам пилешките пъжоли. Дайте идея как да го сготвя. Нещо по-интересно и засукано.

# 1
  • Мнения: 5 001
Хе-хеее домашно пиленце....мммм вкуснооо Grinning За засукани рецепти поже да ти помогнат по-големите кулинарки от мен.Аз се сещам само за по-простички нещица от рода на попска яхния,или с кисело зеле на фурна.Е, и всичките му там пилешки манджи(фрикасе,картофи,сметанови сосове,топени сирена и т.н.).Но за попската яхнийка....става страхотен вкус с домашно пиленце.   bouquet

# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Нарязва се на порции, слагат се в тава, между мръвките се нареждат цели обелени картофки, поръсва се със сол и малко чубрица или риган и се сипва вода до около половината на тавата. Може част от водата да се замени с бира - например около 1 чаша бира и останалото вода. Завива се с фолио и се пече поне 3 часа. Като след като мине около 1 час, фурната се намаля на половината на мощността. Като минат 2 и половина часа, отварям мъничко фолиото, за да видя до къде е стигнало с печенето - обикновено иска още малко, но за всеки случай - зависи колко е силна фурната. Моята фурна е Раховец и сдомашна кокошка се изпича нормално точно за 3 часа. Мазнина обикновено не слагам, защото домашните кокошко в повечето случаи са много мазни - имат направо цели парцали мас. Ако понякога се случи да е кльощава, тогава слагам върху месото парченца краве масло.

# 3
  • Мнения: 22 867
Направи му хубава супа, от домашна кокошка става най-вкусна. Аз обикновено варя кокошката до готовност, нарязана на парчета, правя супа, а няколко порцийки - от гърдите, бутчетата ги панирам. Не е завъртяно, но става вкусно.

# 4
  • Мнения: 11 747
Ох,цяло лято се мъчих с 3 грамадни домашни пилета (кокошки).
Най-добрия начин,който открих за приготвянето им е - в пръстен гювеч + парче масло,подправки и 2/3 капачки ракия.От ракията омеква и има хубав аромат (не на ракия).Малко вода също.И така 5-6 часа... ooooh!

Не знам какво ти е пилето,но ако е като мойто- домашен бройлер (според мен дърт,а според други млад...),ако го направиш на пържоли ще стане подметка!

# 5
  • София
  • Мнения: 1 210
Наистина е грехота да имаш домашно пиле и да не сготвиш супа. А и без това е добре да го свариш, преди да го готвиш.
Много вкусно става като го накъсаш после и го вариш с бира и зелени подправки. Както са те посъветвали - на пържоли ще е сухичко.

# 6
  • Мнения: 720
И аз бих те посъветвала първо да свариш пилето и после да го готвиш.
Пък от бульона най-добре супа  Grinning
Иначе аз най-обичам пиле с ориз, но не е никак засукано  newsm78

Последна редакция: чт, 25 окт 2007, 12:59 от Eli*

# 7
  • Мнения: 1 403
Ако ти се играе, можеш да го направиш пълнено с ориз или пък пълнено с кисело зеле. А ето и една рецепта, в която има и зеле, и ориз :http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.693.html. Можеш да замениш дреболиите с гъби или с орехи и стафиди, според вкуса на мъжа ти. Намазваш го с мазнина, ръсваш му някакви подправки, покриваш го с фолио и го забравяш във фурната. Накрая като го запечеш за малко без фолио...ммм! Peace

# 8
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Обезкости го, смели месото и направи шницели с кашкавал и т.н.

# 9
  • Мнения: 2 755
Слагам го да се вари, пък после ще измислям манджата

# 10
  • космополитно
  • Мнения: 941
Дайте идея как да го сготвя. Нещо по-интересно и засукано.

Слагам го да се вари, пък после ще измислям манджата

Тъкмо бях готова със засуканата идея, но ако си го сварила си го ликвидирала за нея!

Ако имаш друго пиле-сурово го одери внимателно - все едно, че му събличаш кожата (ако е по-едро е къде-къде по добре)!

 Приготви плънка от запържен (или задушен) ориз+ нарязани дреболийки (ако имаш)+всякакви мерудии и с нея напълни кожата! Заший я, намажи я с масло и я печи на фурна до златисто!

Изглежда досущ като пиле и изненадата е пълна, когато го (я) разрежеш! Интересно е, вкусно, засукано и изгодно-имаш си настрана цяло домашно пиле, което да посветиш на някоя манджа! Hug

Рецептата я имам от един професионален готвач, специализирал в Япония! Правила съм я многократно с всякакви птици (без щраус) Wink
Дрането е сравнително лесно, особено като му хванеш цаката!

Приемам поздравления-току що записах първата си рецепта тук! Дано Ви допадне!

Последна редакция: пт, 26 окт 2007, 01:47 от Venecias

# 11
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Ако имаш друго пиле-сурово го одери внимателно - все едно, че му събличаш кожата (ако е по-едро е къде-кcде по добре)!
Приготви плънка от запържен (или задушен) ориз+ нарязани длреболийки (ако имаш)+всякакви мерудии и с нея напълни кожата! Заший я, намажи я с масло и я печи на фурна до златисто!
Изглежда досущ като пиле и изненадата е пълна, когато го (я) разрежеш! Интересно е, вкусно, засукано и изгодно-имаш си настрана цяло домашно пиле, което да посветиш на някоя манджа! Hug
Рецептата я имам от един професионален готвач, специализирал в Япония! Правила съм я многократно с всякакви птици (без щраус) Wink
Дрането е сравнително лесно, особено като му хванеш цаката!
Приемам поздравления-току що записах първата си рецепта тук! Дано Ви допадне!

А с купено пиле става ли? Имам предвид, че кожата е по-тънка и дали няма да се накъса, докато се дере?

# 12
  • Мнения: 11 747
Става с купено пиле - правила съм го!
Има вариант да се напълни с пилешкото месо - обезкостено и сварено + гъби,грах или там каквото ти хрумне,може топено сирене и прочие.
Знам го като "драно пиле" или "фалшиво пиле"

# 13
  • Мнения: 6 017
ПИЛЕ на сол

# 14
  • Мнения: 2 755
Още не съм го сварила, размразява се. Идеята за пълненото пиле е добра, само че моето е разделено на две. Във варианта с ориза какво правиш с месото?

# 15
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Става с купено пиле - правила съм го!
Има вариант да се напълни с пилешкото месо - обезкостено и сварено + гъби,грах или там каквото ти хрумне,може топено сирене и прочие.
Знам го като "драно пиле" или "фалшиво пиле"

И аз съм го правила с купено пиле, става. В по-старите книги е "Кокошка Галантин"

# 16
  • Мнения: 105
Ние ги правим в гювеча с много лук (част от който оставяме на цели глави), гъби (ако имеме), червен пипер и други подправки по избор, малко бяло вино ...... Печем на слаба фурна почти цяла нощ. Става приказка Wink

# 17
  • Мнения: 34
Ако пилето още не е сготвено и изядено, ти препоръчвам пиле на лютика. Много е вкусно - знам рецептата от баба ми. Сваряваш пилето и го накъсваш на парчета. Правиш лютиката - 3-4 глави лук, 1-2 кг чушки опечени, обелени и нарязани, домати - също печени, обелени и нарязани. Пържи се лука ,добавят се чушките и доматите и също се пържат. Накрая добавяш пилешкото месо и от бульона, в който е вряло и печеш във фурната. Подправки - чубрица и магданоз. Ако месото и бульона са много - правиш си и супа от пиле.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 6 235
Задължително направи една супа от бялото месо. Аз често правя супи или с домашно пиле или с патици или каквито птици ми донесе дядо ми и стават божествени. Никога не слагам зехтин, защото домашните животни си пускат собствена мазнина
2/3 капачки ракия.От ракията омеква и има хубав аромат (не на ракия).Малко вода също.И така 5-6 часа... ooooh!
Да, от баба ми знам, че винаги, когато се готви дивеч се слага малко ракия за да уври по-бързо месото.

# 19
  • Мнения: 720
Не знам дали питаш мен за ориза, но аз да си кажа  Mr. Green
Обезкостявам свареното пиле и махам кожата (не я обичам варена) Нарязвам го. Задушавам 2 - 3 големи глави лук, няколко чушки и няколко големи моркова. Изсипвам ориза и той малко да се задуши. В тава изсипвам вече задушеният ориз със зеленчуците, месото и бульона (ориз/бульон - 1/3), черен пипер, сол и 2 зеленчукови бульончета. Пека и готово. Grinning

# 20
  • Високо в планината на изобилието
  • Мнения: 484
Не знам дали питаш мен за ориза, но аз да си кажа  Mr. Green
Обезкостявам свареното пиле и махам кожата (не я обичам варена) Нарязвам го. Задушавам 2 - 3 големи глави лук, няколко чушки и няколко големи моркова. Изсипвам ориза и той малко да се задуши. В тава изсипвам вече задушеният ориз със зеленчуците, месото и бульона (ориз/бульон - 1/3), черен пипер, сол и 2 зеленчукови бульончета. Пека и готово. Grinning
[/quote
Покриваш ли тавичката с фолио или не?

# 21
  • Мнения: 720
Не, не слагам фолио.

# 22
  • Мнения: 2 755
Направи лютика - стана страхотно. Спомних си манджите на баба. Отлична рецепта благодаря  bouquet

# 23
  • Мнения: 2 591
и мен свеки често ме снабдява с домашни пиленца - най-вкусна от всичко става супата, направена с бульона, в който е вряло месото Peace такава вкусотийка не може да се сравнява с нищо друго.... а и за супа не ти трябва много месо Wink, така че с останалото може да сготвиш още една или две манджи Peace

това за ракията не го знаех  bouquet

# 24
  • Мнения: 1 461
Да попитам при приготвянето на пиле лутика задължително ли трябва да изпечени чушките и доматите, защото аз нямам скара в момента а печката ми е с керамични кутлони.

# 25
  • Мнения: 2 214
Искаше засукано, заповядай. Hug
Имам една тайна рецепта но ще ти я споделя.
Вземи 2-3 дюли белиш ги, нарязваш ги като динята на такива дълги парченца, чистиш ги.
Взимаш 4-5 по големи картофа белиш и нарязваш на същите парченца.
Смесваш двата плода слагаш 150-200 грама майонеза бял пипер мъъъничко (може и черен).
Чесън на прах половин чайна лъжичка. малко къри, сол на вкус. Разбъркваш хубаво
Вътре в пилето слагаш 50 грама нарязано на кубчета краве масло. Пълниш пилето със направената смес. зашиваш го.
Отвънка мажеш пилето със смес от майонеза краве масло, черен пипер къри, сол.
Слагаш пилето в специален плик за печене и във фурната за 1 ч 30 мин, все пак поглеждай пилето може да ти трябва и по малко време. Когато разбереш че пилето е почти готово извади го от плика сложи го в тава или каквото имаш в плика ще имаш и течност нея също я излей в тавата сложи там и остатъка от сместа от плодовете. Още мъничко да се попече, коричката да стане препечена а картофите и дюлята да омекне . Махай конците или клечките за зъби с които си зашила пилето и си готова.
 bowuu Можеш да подаваш на капризния си мъж Joy

# 26
  • Мнения: 1 494
Аз Лютиката я знам по друг начин:
Пилето, нарязано на порции се слага в тава и се пече до готовност- това, че е домашно задължително трябва да се има предвид. В тавата се слага само един или 2 домата-на едро, малко мазнина и водичка. Когато е изпечено и е останало само на мазнина, се изсипва в тавата следната смес- много печени чушки- нарязани на парчета, счукан чесън повечко, магданоз. (хубаво е да се омесят тези продукти и дори леко да се 'начукат' с чукало например). Обърква се с месото и се изключва фурната. Готово! Да ви е вкусно!
Много вкусна и любима рецепта- за нас е деликатес. Хубава е топла и студена също.

Аз си пека чушките в един стар тефлонов грил-тиган на газовия котлон. Wink Но ако не са печени- просто няма да е същата рецепта и вкуса абсолютно различен.

Общи условия

Активация на акаунт