Тиквеник

  • 4 178
  • 32
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 6 015
Търсих, но не намерих рецепта за тиквеник, но ако случайно има същата рецепта, нека модераторите да изтрият темата.

Тиквеник
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1 пакетче канела
0.500гр. захар
200-300гр. смлени орехи
100мл олио
2ч.ч. вода
около 1кг тиква
Приготвяне:
Тиквата се минава през ренде, слага се в тава и се изсипват 2ч.ч. вода, канелата, захарта и
100мл олио. След това се слага на котлона и се задушава докато водата изври. Всяка една кора се поръсва със смес и се навива на фитил. Всички фитили се нареждат в предварително намаслена тава, а отгоре се посипват с малко олио. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като се изпече се завива с мокра кърпа.
Да ви е сладко,  Hug

Стъпка по стъпка:

http://foto.bg/data/500/medium/DSC000075.JPG
http://foto.bg/data/500/medium/DSC000095.JPG
http://foto.bg/data/500/medium/DSC000108.JPG
http://foto.bg/data/500/medium/DSC000127.JPG
http://foto.bg/data/500/medium/DSC000136.JPG

Последна редакция: пн, 12 ное 2007, 20:05 от Сладко и Солено

# 1
  • Мнения: 3 622
Много обичаме тиквеник в къщи и често го правя, но аз слагам и орехи - по вкусно ми е  Grinning

# 2
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Мммм , браво !
И при мен изстиват 2 тави .
Едната ще изпратя на приятели .
Правих тиквениците със сурова тиква , макар да обичаме с пържена , не ни понася .
О , да и орехи - много ... вкусно !

# 3
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Всяка кора поотделно ли навиваш или по няколко?

# 4
  • Мнения: 3 622
Аз навивам по две 

# 5
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Благодаря за уточнението,защото и на мен една ми се вижда тънко.

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 10 821
Много го обичам,но задължително с орехи.

# 7
  • Мнения: X
И аз много бичам тиквеник, но също го правя със сурова тиква.Пак се минава през ренде, изстисква се, след което се разбърква със захарта, канелата, орехи и малко галета.Галетата се слага, за да не става тиклав след заливането.

# 8
  • Мнения: 2 199
Ох , супер, незнам кога ще мога да си хапна и аз тиквеник  Sad мама го прави със сурова тиква, настъргана, захар орехи и канела, става адски вкусна, тя обаче не ги навива на руло, а ред кори ред тиква  Peace най-горният пласт кори става адски вкусен, много го обичам и обирам горният слой на всяка тава  Crazy  Blush

# 9
  • Мнения: 6 015
Всяка кора поотделно ли навиваш или по няколко?
Всяка кора по отделно
Много обичаме тиквеник в къщи и често го правя, но аз слагам и орехи - по вкусно ми е  Grinning
Аз забравих да запиша орехите, иначе и аз го правя с орехи  Wink

# 10
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Много го обичам,но задължително с орехи.
И аз!  Peace

# 11
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Още един въпрос-заливате ли тиквеника със сироп или не?

# 12
  • Мнения: X
Аз го заливам.

# 13
  • Мнения: 6 015
Още един въпрос-заливате ли тиквеника със сироп или не?
не.

# 14
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Направих тиквеника,запържих тиквата,но водата не ми извря и се наложи да я изцедя,някъде навивах по една,някъде по две кори(където бяха залепени),после го задуших с влажна кърпа.Там,където бяха по 1 кора стана много мек,другаде малко по-твърд,но не съм го сиропирала.Като за първи опит беше супер,всички го харесаха. 
Сладко и Солено  -благодаря за рецептата  Hug

# 15
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Аз го правя със сурова тиква.Настъргвам я но не я смесвам със захарта .
Една кора -малко олио - ръсиш две лъжици захар-ръсиш тиква колкото имаш ,повече по-добре
орехи и канела ако обичаш.Отгоре слагам втора и по същия начин.
После двете ги завивам заедно.
Когато ги наредя в правоъгълна тава -нарязвам ги на две места и по разрязаното слагам масло така твърдо с ножа.
и във фурната.

# 16
  • варна
  • Мнения: 1 830
Оф, как ми се яде тиквеник ooooh!.Досега не съм правила, ама като прочетох рецептата в най - скоро време ще я пробвам.Мерси за рецептата  bouquet

# 17
  • Мнения: 2 849
И аз навивам по 2 кори .тиквата я запържвам с малко олио и захарта ,задължително много орехи . Grinningи без канела,че не ми понася тази подправка .

# 18
  • Мнения: 11 747
Ох,много обичам тиквеник,ама кой да ми направи...?

Момичета дайте идея за стъргане на тиква, да е по-лесно от ренде - нямам робот.Например, дали в Пикадили или друго подобно място не се продава готова настъргана??

# 19
  • Мнения: 6 015
Радвам се че ви е харесал тиквеника  Wink

# 20
мама го прави мого вкусно попринцип аз на обичам тиква но нейния тиквеник е екстра Grinning Joy

# 21
mama go прави страхотно защото аз попринцип не обичам тиква Peace

# 22
  • Мнения: 224
Аз си го правя сама.Обаче слагам на две кори от плънката и навивам.Предварително си пържа малко тиквата,после настъргвам и една ябълка вътре.Слагам и малко канела,орехи и ванилия.

# 23
  • Мнения: 5 001
Ох,много обичам тиквеник,ама кой да ми направи...?

Момичета дайте идея за стъргане на тиква, да е по-лесно от ренде - нямам робот.Например, дали в Пикадили или друго подобно място не се продава готова настъргана??
Аз съм виждала да продават настъргана тиква,но никога не си купувам такава...(всичките витамини са "заминали").И у нас тиквеника много се уважава с орехи задължително.
Сладко и Солено...Браво за тиквеника   bouquet .И аз май ще тичам да правя,че ми се прияде  Laughing

# 24
  • Мнения: 423
Майка, ми прави по същия начин тиквеника с орехи и канела. Ох, как ми се дояде Heart Eyes!

# 25
  • Мнения: 1 290
Развълнувахте ме с тези тиквеници и днес се засилих и аз да правя.
Стана вкусно и затова си позволявам да споделя експеримента Wink

Оказа се, че сред варените снощи компоти от дюли, има един с въртяща се капачка.
И така .. влезе и той в тиквеника ми Wink

Нямах време да вия рула, че идеха гости и го направих наложен:


На дъното на правоъгълна тава олио.
Следва лист от корите, малко олио и пак лист.
Върху него наръсих:

малко олио,
настъргана тиква,
дребни парченца дюли от компот,
1 с.л. захар,
смлени орехи и
малко галета
(може и канела, но аз не я долюбвам)

После 1 лист, върху него от горната плънка и така докато свършиха и листите
Нарязах на квадратчета и залях със сока от компота по разрезите ( около 1 ч.ч.)
После пак по разрезите парченца масло, наръсих със захар и във фурната

Стана вкусна изгъзица на тема Тиквеник

Последна редакция: вт, 13 ное 2007, 20:20 от Gvendolin

# 26
  • Мнения: 22 867
...................Нарязах на квадратчета и залях със сока от компота по разрезите ( около 1 ч.ч.)
После пак по разрезите парченца масло и наръсих със захар

Стана вкусна изгъзица на тема Тиквеник

Gvendolin, интересна рецепта си измъдрила, то май импровизациите са най-добри.   bouquet   Само не ми стана ясно кога заля с компота - преди печенето или след него?

# 27
  • Мнения: 4 700
Вече zнам каквоЩе правя таzи вечер.  Laughing

много, много вкусно zвучи.

# 28
  • Мнения: 1 290
labrex,

да си призная и аз си задавах този въпрос  Mr. Green
Чудех се дали да сиропирам изпечения сладкиш или не

В крайна сметка го залях с малко от компотения сироп преди да го опека
Като го извадих от фурната само го задуших с кърпа докато е топъл.

(направих поправка в горния ми пост, защото въпроса е съвсем правилен за сока)

Последна редакция: вт, 13 ное 2007, 20:22 от Gvendolin

# 29
  • Мнения: 22 867
labrex,

да си призная и аз си задавах този въпрос  Mr. Green
Чудех се дали да сиропирам изпечения сладкиш или не

В крайна сметка го залях с малко от компотения сироп преди да го опека
Като го извадих от фурната само го задуших с кърпа докато е топъл.

(направих поправка в горния ми пост, защото въпроса е съвсем правилен за сока)

Благодаря за уточнението, ще го опитам тоя нов модел тиквеник!  Grinning

# 30
  • Мнения: 4 700
Naправи го най после. Стана страхотен.   chef

Обаче го направих със сурова тиква и орехите бяха счукани, а не смляни.

Мерси zа рецептата.  Hug

# 31
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Gvendolin  -интересен тиквенодюлник си измислила,сигурно се е получило голяма вкусотия.Аз скоро пак ще правя,може да пробвам и твоя вариант. Mr. Green

# 32
  • Мнения: 121
Здравейте, аз правя тиквеник така : наръсвам кората с 1-2 ч.л. олио, отгоре настъргана тиква (сурова), след това последователно поръсвам със захар, орехи, канела и 1-2 ч.л. мед (разтопявам го леко в микровълновата). Завивам кората на нестегнато руло ,  редя в тавата и поливам с няколко лъжички мазнина. След изпичане завивам с кърпа да отпусне. Готовият тиквеник поръсвам със захар.

Ето снимка на днешния ми тиквеник:

http://images20.snimka.bg/004534140.jpg

Общи условия

Активация на акаунт