Продукти:
700-800 грама картофи
3 яйца
малка глава кромид
джоджен (гьозум) - сух или пресен
сол
олио, масло
по желание- сирене и/или кашкавал - 100 гр.
1. Картофите и лука се настъргват на едро ренде. Ако пуснат много сок, картофите леко се оставят да се поизцедят. Смесват се с яйцата и се объркват добре, по желание се слага сирене и кашкавал (в оригиналната рецепта е без тях, но ние така обичаме) пак настъргани на ренде, посолява се на вкус, слага се щедро и джоджен.
2. В тефлонов тиган се слагат 2 супени лъжици олио и се омазнява добре. Слагаме 2-3 готови фини кори или една домашно точена кора, така че краищата да излизат извън тигана.
3. Разпределяме добре плънката и притискаме леко към стените на тигана, за да се оформи.
4. Слагаме отгоре няколко кори и завиваме добре с краищата на долните кори. Печем под капак на умерен котлон (аз пека на степен 5 от 9 максимум).
5. Като се зачерви добре отдолу, обръщаме пататника върху чиния, поднос, капак. После приплъзваме обратно, за да се опече и от другата страна. Тоя път печем без капак, за да стане хрупкава коричката. След като стане готов, намазваме отгоре с масло и оставяме да поизстине.
Аз го попрепекох пататника на снимката, но така ни е най-вкусен.