Рецептите на Madam Stasita...

  • 15 165
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 2 430
Неаполитански сладкиш
продукти: 2 пакетчета д-р Йоткер(кафяв и бял),бишкоти 1.5л прясно мляко,ликъор(по възможност Амарето или Пина Колада),стафиди,малко лешници и бадеми
в съд се изсипва 250мл. прясно мляко със 4 с.л. от ликъора
в приготвената смес се топят бишкотите и се покрива тавата от един ред
върху бишкотите се слага белият крем д-р Йоткер(разбит с 0.5л мляко)
поръсва се с половината от стафидите,счуканите лешници и бадеми
отгоре пак се реди нов ред от бишкоти напоени и върху тях кафявият крем(пак разбит с млякото)поръсва се с ядките и стафидите
 Сладкиша се оставя няколко часа в хладилника,за да се стегне крема
Приятен апетит  chef  bouquet

Последна редакция: чт, 10 юли 2008, 19:43 от Madam Stasita

# 1
  • София
  • Мнения: 2 430
домати Шмеркезе
продукти:6 средно големи домати
за пастата:1/2 кофичка кисело мляко,1 майонеза,сирене бяло,чесън пасиран,червен пипер,босилек,щипка черен пипер
на домата се маха сърцевината,получената паста се пълнят доматчетата.Декорира се с маслинка
Пастата може да сеизползва и като разядка,намазана върху препечени филийки  chef

# 2
  • София
  • Мнения: 2 430
Кус-кус със сирене
продукти:
500 г кус-кус
60 г масло
100 г сирене
30 г кашкавал
сол
Кус-кусът се вари в кипяща подсолена вода до омекване. Отцежда се и се залива с разтопеното масло, смесва се с надробеното сирене и се разделя на порции. Всяка порция се наръсва с настърган кашкавал.

# 3
  • София
  • Мнения: 2 430
салата с кус - кус
150 гр кус-кус,равни част майонеза и кисело мляко(висока масленост),1-2 кисели краставички,зеле,1 морков,сладка царевица,2-3 полца от раци,малко грах(около една шепа 50-70гр),сол
Сварява се кус-куса, нарязват се киселите краставички и зелето наситно, прибавя се царевицата, нарязаните полца от раци и граха, залива се е маионезата и киселото мляко. Посолява се. По желание може да се прибави магданоз или копър.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 430
                  Мусака с тиквички 1-ви вариант
продукти:
6-7 бр. (1 кг) тиквички
2 ч.ч. (400 мл) прясно мляко
3 бр. яйца
2-3 бр. (150 г) домати
2/3 ч.ч. (150 мл) растително масло
1/2 ч.ч. (100 г) ориз
1/2 връзка магданоз
черен пипер
сол
Тиквичките се остъргват и се нарязват на кръгчета, посоляват се и се оставят да се отцеждат 10-15 минути, след което леко се запържват в част от мазнината. В останалата мазнина се задушават настърганите на ренде домати. Прибавя се оризът заедно с черния пипер, залива се с 1 ч.ч. топла вода и се вари, докато поеме водата, след което се разбърква със ситно нарязания магданоз. В тавичка се нареждат на пластове тиквичките и оризът, като се започва и завършва с пласт от тиквички. Ястието се залива с разбитите с прясното мляко яйца и се пече в средно силна фурна.


# 5
  • София
  • Мнения: 2 430
мусака от тиквички и кайма
Мусака с тиквички

Продукти:

300г телешка кайма
1 средно голяма тиквичка
2 супени лъжици олио
1/3 пакетче (40г) краве масло)
1 глава кромид лук
1 супена лъжица ориз
2-3 домата
1 яйце
1 супена лъжица брашно
червен пипер
магданоз, сол

Нарязаният на дребно лук и оризът се задушават в олиото и малко вода. Добавят се част от настърганите домати, каймата и червеният пипер. Сместта се задушава 3-4 мин., след което се прибавя тиквичката, нарязана на кубчета и ситно нарязаният магданоз. Посолява се, разбърква се добре и се изсипва в тава. Долива се малко вода, добавят се останалите домати и отгоре се нареждат парченца масло. Мусаката се пече в умерено силна фурна. Когато е почти готова, се залива със смес от яйцето, брашното и киселото мляко.

# 6
  • София
  • Мнения: 2 430
    Кюфтенца от карфиол
Продукти:

1 кг карфиол(или 2 средно големи зели от карфиол)
1 ч.ч. брашно
глава лук
150 гр. сирене
2 яйца
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:

Измийте добре и сварете карфиола. След като изстинат ги пасирайте добре до кремообразна гъстота. Прибавете яйцата, ситно нарязания лук, натрошеното сирене, нарязания магданоз и останалите подправки.

Омесете добре сместа и от нея оформете кюфтета, които овалвате в брашно и изпържвате до златисто. Кюфтета се изпържват по-добре ако ги сплескате малко.

Поднесете кюфтетата топли със сос от кисело мляко, чесън и копър или със зелена салата

# 7
  • София
  • Мнения: 2 430
В крак с пролетта ви предлагам

ПРОЛЕТНА СУПА
продукти:1глава лук,3 картофа,2 моркова,2с.л. олио,1л.бульон,сол,черен пипер,200гр.крема сирене,
1ч.л.настъргана кора от лимон
1ч.л.лимонов сок,магданоз
Приготвяне:
лукът и морковите се нарязват на кубчета и се задушават,добавят се нарязаните картофи и се заливат с бульона,подсоляват се и се варят до омекване.
Правят се топчета от крема сирене,топчетата се оформят с влажни ръце!Получените топчета се овалват в магданоза(ситно нарязан),и се добавя към супата заедно с лимоновият сок

# 8
  • София
  • Мнения: 2 430
             ПРОЛЕТНИ ИДЕИ

Киселец с яйца и сирене на фурна

Много вкусно и зелено.  Wink
Необходими продукти:
1 кг. киселец
3 с.л. зехтин
5-6 стръка пресен лук
3 бр. яйца
200 гр. сирене
100 гр. кашкавал
2 с.л. брашно
сол и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:

Почистете киселеца и лука и ги нарежете на ситно. Задушете ги до омекване в съд с мазнината.

Прибавете натрошеното сирене, нарязания на малки кубчета кашкавал и яйцата. Подправете със сол на вкус и разбъркайте.

В посипана с брашно тавичка изсипете сместа и я запечете във фурната на средно висока температура.

Поднесете киселеца поръсен с малко червен пипер и по желание гарнирайте с кисело мляко.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 430
 Пюре от киселец(ако нямате може да го замените с лапад)
Разликата между киселеца и лапада е леко киселият вкус на първият,но лапада може да овкусите по желание с лимон Peace
100 г сирене
1 кг киселец
80 г масло или маргарин
4 с.л. брашно
4 с.л. счукани орехови ядки
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. олио
2 скилидки чесън
сол
черен пипер
Почистеният киселец се задушава с щипка сол в олио за някол­ко минути. Претрива се през сито. Приготвя се светла запръжка от маслото и брашното, която се разрежда със студено мляко и се прибавя към претрития киселец, кипва се, като се разбърква, и се подправя на вкус със счукан чесън и смлян черен пипер. След като пюрето ври няколко минути, се добавя настърганото сирене и яс­тието се оттегля от огъня. Поръсва се със счукани орехови ядки

# 10
  • София
  • Мнения: 2 430
Много бърз и много лесен сладкиш с орехи и стафиди

необходими продукти:
3 бр. яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. смлени орехи
2 ч.ч. стафиди
2-3 с.л. брашно
настъргана лимонова кора
Продуктите се разбиват в дадения ред. Сместа се изсипва в намазнена тавичка и се пече.

# 11
  • София
  • Мнения: 2 430
                  Великденски сладкиш
Крем-карамел с козунак(кроасани)
Великден е времето в ,който се оказваме с безброй много козунаци,които се чудим след ден два какво да ги правим.Предлагам лесна рецепта.Филийте от козунак може да се заменят с кроасани Wink
 филийки от козунак (или4 кроасана )
6 яйца
1л мляко
200гр захар
1 ванилия
Кроасаните се разрязват и се слагат в тава с пълнежа на горе.Заливат се с яйцата,млякото,захарта и ванилията/предварително разбъркани/ и се пече на 220-250 градуса.Консумира се студено от хладилника.

# 12
  • София
  • Мнения: 2 430
Пикантна картофена салата
Необходими продукти:
400г сварени картофи
 2 варени яйца
 2 чушки /може и консервирани/
 2 стръка зелен лук
 40мл растително масло
 20мл оцет
 сол
В купа се смесва  растителното масло и оцета.
Добавете нарязаните на кубчета картофи и яйца, на дребно лук и сол.
Разбъркайте салатата.
Гарнирайте с яйца нарязани на филийки или пък кисели краставички или червени чушки.
Сервирайте я студена и поръсена с бял пипер

# 13
  • София
  • Мнения: 2 430
Баварски крем
Приготвянето му е много бързо и лесно
Продукти:
1 литър прясно мляко
 1 л кисело мляко
 3 ч.ч. захар
 6с.л желатин на кристали
 плодове по избор(може сезонни,аз  слагам банани)
 ядки по избор(аз лично предпочитам лешници)
Прясното мляко се сварява и докато е още горещо се разтваря желатина и захарта в него, след като изстине до 50 градуса, се добавя при непрекъснато бъркане с миксер, киселото мляко.
Редят се в подходящ съд плодовете, нарязани на ленти или плоски фигури, както и ядките.
Заливат се със сместа и се оставя в хладилник да престои на 1-2 градуса температура 4 часа.
След изваждане от хладилника се поставя съда на топла баня за 2мин, обръща се върху поднос и се сервира с желе, сметана или други плодове.
Може да се излее сместа и в чаши и да се сервира като десерт в чаша

# 14
  • София
  • Мнения: 2 430
                          Грис халва
продукти:
200г грис
 100мл растително масло
 200г захар
 250мл вода
 50г орехови ядки
 1г канела
 кокосови стърготини за поръсване
Грисът го слагате в тиган или тавичка със сгорещената мазнина и изпържвате на слаб огън до зачервяване.След това заливате с горещ сироп, приготвен от захарта и водата, като бъркате непрекъснато, за да се разбие добре.Прибавяте счуканите или смлени орехови ядки и канела.
Сместа отново се разбърква, след което се оставя да изстине за около 1 час.
Нарязвате на парчета и поръсвате с кокосовите стърготини.
Вместо орехови ядки, може да прибавите бадеми и стафиди

# 15
  • София
  • Мнения: 2 430
                      Пиле с пушено сирене и гъби
 продукти:
1 пиле
 300г гъби
 1 опаковка пушено сирене
 черен пипер,сол,олио
 
Пилето се нарязва на порции и се посолява.
В йенска тенджера се режат част от гъбите и пушеното сирене , подрежда се пилето , като се ръси с черен пипер , режат се другите гъби и сирене полива се с малко олио и 1 чашка вода.

# 16
  • София
  • Мнения: 2 430
          Боб на фурна с орехи
500 г стар боб
1 бр. морков
парче целина
джоджен
3-4 глави лук
1 ч.л. червен пипер
1/3 ч.ч. ориз
1/3 ч.ч. нарязани орехи
олио
сол
Бобът се сварява с морков, целина и джоджен до омекване. Лукът се запържва, прибавят се червеният пипер, оризът и орехите. Размесва се с прецеденият боб, изсипва се в тава, залива се с 1 ч.ч. вода от боба и се запича.

# 17
  • София
  • Мнения: 2 430
 ЗЕЛЕН ФАСУЛ С ЧЕСЪН И ОЦЕТ
Много подходящо ястие за пролетта и лятото
1.5 кг зелен фасул (или 1 консерва)
2-3 глави лук
1/3 ч.ч. олио
1 глава чесън
2 с.л. оцет
сол
копър или магданоз за поръсване
Почистеният и измит зелен фасул се задушава до омекване с олиото, половин чаша вода и ситно нарязания лук. Когато е напълно готов, се посолява и задушава още няколко минути. Поднася се поръсен със ситно нарязан копър (магданоз) и отделно се сервира скълцания чесън, разреден с оцет, за да може всеки да си добавя.

# 18
  • София
  • Мнения: 2 430
               Запечени чушки с извара
продукти:
500 г извара
1 буркан (от 800 г) печени чушки
1 връзка лук
1 връзка чесън
3-4 с.л. зехтин
за заливката:2 бр. белтъци,3-4 стръка копър
Дъното на съд от йенско стъкло се намазнява със зехтина и се покрива с консервирани печени чушки. Чесънът и лукът се нарязват на колелца и се поръсват върху чушките. Отгоре се разпределя изварата, като се притиска внимателно с нож. Процедурата се повтаря, докато продуктите се изчерпят. След последния слой извара се пече в загрята фурна около 15 минути. Приготвя се заливка, като белтъците се отделят, разбиват се на сняг и към тях се прибавя нарязаният на ситно копър. Когато изварата се зачерви, заливката се нанася се върху ястието. Връща се във фурната за още 10-15 минути

# 19
  • София
  • Мнения: 2 430
     мусака от гъби
продукти:
300 г гъби(печурки)
5 глави лук
4 с.л. ориз
2-3 бр. моркови
5-6 бр. картофи
10-15 бр. маслини
3 с.л. доматено пюре,сол,чубрица
Всички зеленчуци се нарязват на едро. В глинен гювеч се слага олио, изсипват се продуктите. Доматеното пюре се разрежда с 1 ч.ч. вода и се излива отгоре. Захлупва се и се пече в умерена фурна.

# 20
  • София
  • Мнения: 2 430
  бисквитен крем  с кисело мляко
кисело мляко
заквасена сметана
2-3 с.л. мед
5-6 с.л. сладко по избор
обикновени бисквити
обикновени шоколадови бисквити
Бисквитите се натрошават и се разбъркват. Киселото мляко, заквасената сметана и меда се разбъркват много добре. В чашки се редят сладко, млечна смес, натрошени бисквитки и така до горе, като се завършва пак със сладко. Готовият крем се оставя да престои няколко часа.

# 21
  • София
  • Мнения: 2 430
Гъбено мезе
продукти:
400-500 г гъби
200 г царевица
2-3 стръка пресен чесън или няколко скилидки стар
100-150 г кашкавал
2-3 с.л. бяло вино
соев сос,масло,черен пипер,копър
Гъбите се нарязват на филийки и се запържват в маслото. Добавят се бялото вино и соевият сос и се задушават до готовност. Малко преди да се махнат от огъня се добавят царевицата, пресният чесън нарязан на ситно (ако няма може и 3-4 скилидки ситно накълцан), копърът, черният пипер и едро настъргания кашкавал. Разбърква се докато се разтопи кашкавала и се поднася топло.

# 22
  • София
  • Мнения: 2 430
          пълнени картофи с шунка
продукти(за 2 порции)
4 средно големи картофа
100 гр гъби
100 гр шунка
50 гр краве масло
50 гр стърган кашкавал
2-3 стръка пресен лук
4 кръгчета домат
сол
Картофите се измиват и се полусваряват в подсолена вода. Не се белят, а откъм широката страна се изрязва капаче. Вътрешността се издълбава.
За плънката се задушават лука, гъбите и шунката, като се прибавя и издълбаното от картофите.
Пълнят се, а отгоре се поставя кръгче домат и бучка масло. Слагат се в тавичка с малко вода и се запичат във фурната.
Накрая върху ладиите се настъргва кашкавал и се оставят отново за няколко минути във фурната, да хванат коричка.

# 23
  • София
  • Мнения: 2 430
Тиквички с ориз

3 средно големи тиквички
1 възка зелен лук
2 домата
1и 1/2 чаена чаша ориз
копър,олио,черен пипер
Задушваваме в мазнината ситно нарязния лук и тиквичките обелени и нарязани на кубчета. Като омекнат прибавяме доматите, нарязани на ситно. След като се задушат зеленцуците се заливат с вода (съотнопението течност-ориз е 3,5:1). Оставяме водата да заври и тогава добавяме изчистения и измит ориз. Когато оризът понабъбне, прибавяме сол на вкус, черен пипер и ситно нарязания копър. Може да прехвърлите в тавичка и да допечете или да оставите да се довари на бавен огън

# 24
  • София
  • Мнения: 2 430
Гнезда от кайма и точени кори
продукти:
200 г кайма
1/2 пакет точени кори ,
 1 кг картофи
 1 глава лук ,
50 г краве масло
 1 ч. л. чубрица , 1 ч. л. кимион , 1 щипка индийско орехче , сол на вкус , олио за пържене , кашкавал за поръсване
Картофите се сваряват и се обелват. Лукът се нарязва наситно и се запържва в нагорещеното олио. Приготвя се картофено пюре, като картофите се намачкват с преса и към тях се прибавят маслото и сол на вкус.При запържения лук се слага каймата и се овкусява с кимиона и индийското орехче. Всеки лист точени кори се намазва до половината с масло, сгъва се на две, отново се намазва и пак се сгъва. Процедурата се повтаря, докато листът добие големината на цигарена кутия.Сгънатите листове се подреждат в намазнена тава, върху всеки се поставя от картофеното пюре и в него се прави гнездо, в което се слага от каймата.Отгоре се покрива отново с картофено пюре и се поръсва с настъргания кашкавал. Гнездата се пекат 15 минути в предварително загрята до температура 200–230 градуса фурна

# 25
  • София
  • Мнения: 2 430
Гювечета с кайма
продукти:
100 г смляно месо (смес от свинско и телешко)
2 супени лъжици нарязан лук
2 супени лъжици прясно мляко
1 яйце
1 супена лъжица олио, сол, черен пипер
Месото, подправките и млякото се разбъркват и от сместа се правят сплеснати кюфтета, с които се покриват намаслените дъно и стени на гювечетата. Пекат се в сгорещена фурна 15-20 мин, докато се зачервят. В средата на всяко гювече се счупва по 1 яйце, поръсва се с олиото и се допича още 6 -7 минути. Сервират се топли.

# 26
  • София
  • Мнения: 2 430
Дроб сарма
1 агнешки комплект
сол за варене на комплекта
3-4 стръка лук , 2 с. л. олио
200 г ориз , 1 ч. л. червен пипер , 1 ч. л. сух джоджен (2-3 стръка пресен) , 1 с. л. пресен девесил
1 агнешко було
В тенджера със студена вода се слага агнешкият комплект (бял и черен дроб, сърце, далак), посолява се и се сварява. След това месото се нарязва на малки кубчета, а бульонът се запазва.Лукът се нарязва и се кавърдисва (запържва) в тиган със сгорещеното олио. Добавят се дреболиите и когато се позапържат, се сипва оризът. Подправя се с червен пипер, сол, джоджен и девесил и се разрежда с около 200 мл бульон от месото.Булото се нарязва на еднакви по големина парчета, в тях се слага плънката, завиват се сарми и се поставят в тава. Наливат се 1-2 пръста вода и ястието се пече около 20-30 минути във фурна.

# 27
  • София
  • Мнения: 2 430
Език с гъби, лук и майонезен сос
голяма порция!!!
продукти
1,5 кг език
2 кг мариновани гъби
 400 г лук
500 г майонеза
50 г сол, 50 г магданоз, 200 г лимони,
100 г лютеница,
0,5 кг зеле,
0,5 кг моркови
400 г грах
Езикът се сварява в подсолена вода, в която има 2-3 глави лук. Обелва се и се нарязва на ивици, след което се задушава в мазнина с останалия лук и гъбите. На водна баня, при непрекъснато бъркане, се загрява майонезата заедно с лютеницата и сока от лимоните. Приготвя се пюре от зеленчуците - зелето, морковите, граха. Порцията се подрежда, като се слага пюрето, до него езикът и майонезеният сос, който може да се поръси с магданоз.

Последна редакция: пт, 15 май 2009, 16:54 от Madam Stasita

# 28
  • София
  • Мнения: 2 430
Пилешки дробчета с гъби и бекон
продукти:
200 г пилешки дробчета
100–150 г бекон 
100–150 г печурки
100 мл течна сметана 
1 с. л. олио , 30 г краве масло , 1 кубче пилешки бульон , 1 ч. л. мед , 1 ч. л. соев сос , сол и черен пипер на вкус
Изчистените дробчетата се запържват за 2–3 минути в сгорещеното олио.Добавят се нарязаният на ивички бекон и бланшираните преди това в масло печурки. Пържи се 3–4 минути, налива се сметаната и се овкусява с натрошения пилешки бульон и соевия сос

# 29
  • София
  • Мнения: 2 430
Боб с царевица
това  е едно от любимите ми ястия
продукти
2 червени чушки
2 зелени чушки
2 ч. ч. зрял червен фасул
 2 с. л. доматено пюре
1 глава лук
 3 скилидки чесън
1 ч. л. кимион , 4 с. л. олио , 1 ч. л. червен пипер , 1 люта чушка , 1 консерва царевица , сол на вкус , магданоз , 1 ч. л. риган
Фасулът се накисва в студена вода и се оставя да престои една нощ. След това се отцежда, залива се с вода, колкото да го покрие, и се кипва.Кипналата вода се изхвърля и се налива нова (8 чаши). Вари се в тенджера под налягане 30-40 минути. Лукът и чесънът се нарязват наситно, чушката – на ивици.Лукът и чесънът се запържват в олио за минута, прибавят се чушката, разтвореното в малко вода доматено пюре, подправките и царевицата. Сместа се изсипва в тенджерата при фасула. Вари се под налягане 15 минути. Всяка порция се поръсва с нарязан магданоз.

# 30
  • София
  • Мнения: 2 430
СОЛЕН КЕКС
Продукти:
3 яйца
2 и половина ч.ч. брашно
половин ч.ч. маргарин
1 с.л. сол
150г. сирене
100г. кашкавал
100г. салам
1 ч.ч. кисело/прясно мляко
1 бакпулвер
2 с.л. сок от лимон или 1 ч.л лимонена киселина

 
Начин на приготвяне:

 
Яйцата се бият до побеляване, слага се маргарина разбърква се леко и се слага млякото бърка се леко и се слага брашното, солта, сиренето, кашкавала, салама и сока от лимона бърка се леко. Изсипва се в тава или форма за кекс и се пече на умерена фурна до зачервяване.
 

# 31
  • София
  • Мнения: 2 430
СОЛЕН КЕКС 2
150 г масло
1 ч.л. сол
6 яйца
300 г брашно
1 бакпулвер
150 г кисели краставички
200 г шунка
150 г настърган кашкавал
черен пипер
сусам

 
Начин на приготвяне:

 
Маслото се разбива със солта, прибавят се едно по едно яйцата, брашното с бакпулвера, нарязаните на ситно кисели краставички, нарязаната на ситно шунка , настъргания кашкавал и черен пипер, разбърква се и се изсипва в тавичка или форма намазана с масло и поръсена леко с брашно, наръсва се отгоре със сусам и се пече в умерена фурна до зачервяване.

# 32
  • София
  • Мнения: 2 430
СПАГЕТИ  БОЛОНЕЗЕ
продукти:
1 п. спагети
200 гр. пармезан(кашкавал)
250 гр. кайма
100 мл. червено вино
1 консерва домати
1 гл. лук
1 морков
3-4 ск. чесън
Стрък целина
Зехтин
Сол
Щипка захар
Черен пипер
Босилек


Начин на приготвяне
Сваряват се спагетите и се измиват под струя течаща вода. Оставят се да се изцедат, а през това време се прави сос "Болонезе".
Нарязват се на ситно, лука, моркова, целината и чесъна. Запържват се в няколко лъжици зехтин. Бърка се десетина минути след което се прибавя каймата. Когато каймата си пусне водата се залива с виното.
Бърка се докато се изпари виното, после се прибявят доматите от консерва, предварително намачкани за да се получи пюре. Когато заври се намаля котлона и се оставя на тих огън около 30 минути. Междувременно се подправя на вкус със сол, щипка захар и черен пипер. Като е готово, се прибавят ситно нарязани листенца от пресен босилек.

С готовия сос се заливат спагетите и отгоре се настъргва пармезана(кашкавал)

# 33
  • София
  • Мнения: 2 430
Пълнени домати с ориз и кашкавал

1,5 кг домати
1 ч.ч. (200 г) ориз
250 г кашкавал
100 г наденица
7 с.л. (140 мл) растително масло
1 ч.л. (5 г) червен пипер
сол
магданоз
черен пипер

  Доматите се издълбават и леко се посоляват. Оризът се сварява в малко вода и се охлажда. Към него се прибавят настърганият на ренде кашкавал, ситно нарязаният магданоз, нарязаната на ситни парченца наденица, червеният и черният пипер. С тази смес се пълнят доматите. Нареждат се в намазана с масло тавичка, в която е изсипана настърганата вътрешност на доматите, заливат се с мазнината и се пекат в умерена фурна.


# 34
  • София
  • Мнения: 2 430
Яйца с праз на фурна

5 бр. яйца
3 стръка праз
3-4 бр. домати
1/3 ч.ч. олио
1 бр. люта чушка
1 ч.ч. сирене
1 ч.л. червен пипер
сол
Празът се нарязва и задушава в мазнината. След като омекне се прибавят настърганите домати. Сместа се изсипва в тавичка и се поръсва със сиренето. Яйцата се разбиват, посоляват се и се добавя ситно нарязаната люта чушка. Изливат се върху праза, поръсва се червен пипер и се запича

# 35
  • София
  • Мнения: 2 430
Тиквички, картофи и гъби на фурна
1 кг тиквички
1 кг картофи
300 г гъби
300 г сирене
200 г кашкавал
сол, черен пипер
чесън
копър
Задушавате гъбите в масло със сол и черен пипер. Нарязвате тиквичките и картофите на кръгчета. Слагате в тавичка малко мазнина и редите ред картофи, ред тиквички, гъби, сирене и чесън на парченца. Солите картофите и тиквичките. Повтаряте редовете, завършвате обаче не с гъби, а с картофи или тиквички. Сипвате малко вода или бульон - около 150 мл. Печете на около 180 С 40-50 минути. Като стане готово слагате отгоре настъргания кашкавал и връщате ястието във фурната само да се стопи кашкавала. Поднасяте с кисело мляко с чесън, може да се яде и студено, но топло е по-вкусно.

# 36
  • София
  • Мнения: 2 430
картофени ладийки с лук

продукти:
3 големи картофа
кромид лук(може и праз според сезона),чесън нарязан на ситно,магданоз .
Картофите се обелват (сурови),срязват се наполовина и с лъжичка се прави ладийката.
Отделно се запържва лукът,чесън,подправки по избор(аз слагам букет от зеленчуци на Маги) и издълбаното от картофа.Така с готовата смес се пълнят картофите.Когато се наредят в тавичката се долива малко вода и се пече на умерена фурна.Поръсва се с магданоз.
По избор след като са готови могат да се поднесат със сос Тартар

Последна редакция: пт, 04 дек 2009, 11:37 от Madam Stasita

# 37
  • София
  • Мнения: 2 430
Традиционни зелеви сърмички
500 гр. кайма (смес)
2 к.ч. мазнина
1 средно голяма кисела зелка
2 к.ч. почистен и измит ориз
1 глава ситно нарязан лук
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л.черен пипер
1 непълна с.л. доматено пюре
сол на вкус
 
Начин на приготвяне: Листата от зелката се отделят едно от друго, като кочанът се отрязвя по-дълбоко и по-широко. Лукът се задушава в мазнината, докато омекне. Слага се ориза и се разбърква няколко пъти. Прибавя се червения пипер и разреденото доматено пюре. Вскичко се посолява и се залива с вода ( 1 част ориз- 1.5 до 2 части вода) и се оставя да ври. Като поври, се отстранява от котлона и се прибавят сляното месо, черния питер и солта. Листата на зелката не трябва да са по-дълги от 6-8 см. Сармите се подреждат в плитка тенджера и се притискат с чиния, заливат се внимателно с топла вода и се варят на тих огън.

# 38
  • София
  • Мнения: 2 430
САЧ ПО РОДОПСКИ

продукти
2-3 кг месо (по възможност различно)
0,5 кг гъби
0.4 кг чушки (зелени и червени),моркови
0.3-0.5 кг лук ,малко син домат по избор
2-3 домата
подправки (по ваш вкус)
кашкавал
при подготовката на месото няма ограничения. Може да го сложите нарязано на кубчета или цели пържоли. Загрявате сача и ги слагате вътре на слаб огън. След като се получи златистият загар и след като сте опитали няколко парчета за да видите дали са готови, може да сложите лука,морковите и чушките. Печурките пускат доста вода.

Най-накрая след,като всичко е готово се рендосва кашкавал.

# 39
  • София
  • Мнения: 2 430
питка
продукти:
1,200кг брашно
0,5л вода
сол(една непълна супена лъжица)
1ч.л.захар
олио 3 с.л.
3бр.яйца
2 с.л. кисело мляко
мая 20гр
краве масло 125 гр
приготвяне: Много,много подробно Laughing
в чаена чаша се слагат маята,захарта и малко брашно(2 с.л) в хладка вода и се бърка на водна баня докато маята леко шупне(образува балончета).
Пресявам си брашното, поставя се  в дълбока купа.Правим си в брашното кладенче и се слагат :олиото,яйцата,кис.мляко, кравето масло около 100гр.(трябва да е много меко)и вече готовата мая(от чашата).
В отделен съд 0,5 литра хладка вода се изсипва солта.
Хладката вода постепенно се налива в брашното и се бърка с лъжица до получаване на хомогенна смес.Която започваме да замесваме за тесто.
Полученото тесто се дели на 6 равни части.
Всяка част се разточва с точилката до питка с диаметър около 15 см.Всяка питка се намазва с масло.
Получените се нареждат по двойки една върху друга,като само най-горната(последната) не се намазва с масло .
Започват да се точат до получаване на диаметър малко по-голям от този на тавата.
Получената пита се разрязва на кръст(4 части) и всичка четвърт на още 5 (снимка 1)
Всяко едно триъгълниче се навива на малка кифличка и започва да се реди в тавата.
Общо от питката се получават 20 парчета.(снимка 2)
оставя се да втаса тестото около 30-40 мин при слабо затоплена фурна фурна(снимка 3).
След,като втаса питката се намазва с жълтък и  се поставя във фурната.
Пече се около 30-40 минути на 200 0[/size]С,зависи от фурната.
Забележка:Питките ,когато ги пека никога не си загрявам фурната предварително,защото кората ще се опече по-бързо,а от вътре ще остане недоизпечена.

1.правят се няколко блата с масло между тях и се разрязват

2.правят се малки кифлички и се подреждат
3.тестото вече хубаво е втасало

4.печем около 45 мин.,на 200 о[/size]С

Последна редакция: пн, 04 яну 2010, 20:54 от Madam Stasita

# 40
  • София
  • Мнения: 2 430
Шоколадови кексчета

2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. олио
2 с.л. натуралноо какао (ако е гранулирано повече)
1/2 блокче шоколад, начупено на парченца
пудра захар за поръсване

Пресейте заедно брашното, ванилията и бакпулвера в голяма купа. Добавете захарта и разбъркайте добре.
В друга купа с вилица разбийте яйцата, добавете постепенно олиото и накрая прясното мляко, в което предварително сте разтворили какаото.
Направете кладенче в средата на сухата смес и постепенно добавете яйчната смес, като се стараете да не разбърквате прекалено много ( иначе мъфините няма да станат пухкави).Намажете   формата с масло и поръсете с брашно.
Напълнете всеки отвор до 1/2 от височината с тесто. Отгоре поставете по парченца от шоколада (може да използвате и течен шоколад). Допълнете с тесто до 3/4 от височината на отворите.
Печете около 20-25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност, проверете с клечка за зъби.
Извадете от фурната, охладете за около 5 минути и извадете кексчетата от формата. По желание поръсете отгоре обилно с пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт