Моите вкусни предложения за празници и делници

  • 9 692
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 940
Запеканка с пилешко, боб и още нещо--мексиканска кухня

Това не съм го готвила, само съм яла, така че незнам дали се получава по рецептата. Преди съм го хапвала това в една мексиканска кантина в Хюстън. А днес докато се рових из нета да търся рецепти за 4-ти Юли, попаднах на тази рецепта. Яденето е много вкусно. Препоръчвам го.

 -         3 чаши сготено и нарязано на кубчета пилешко месо
-       2 чаши черен боб от консерва
-       2 1/2 чаши леко натрошен царевичен чипс
-       4 чаши сирене чедър (настъргано)
-       2 чаши настъргана моцарела
-       4 големи пшенични тортии или питки за дюнер
-       3 чаши салса
-       2 зелени люти чушки, наситнени

Загрейте фурната. Намазнете тавичката леко. На дъното сложете натрошения чипс. Предварително нарежете питките за дюнер/тортиите на ленти.
Наредете по следния начин: половината боб върху чипса, после 2 чаши сирене (смесено от двете),половината пиле,  половината ленти от питките, 3 чаши салса.
После добавете 2 чаши сирене (смесено пак), останалите пиле и ленти от питките, боба. Отгоре завършете с останалото сирене.

Закрийте с фолио, което е намазнено, за да не залепва сиренето и печете около 50 минути на 180 градуса. 
След това махнете фолиото и печете още 10 минути.



снимка и рецепта: RecipeTips

Пилешки хапки--рецепта от www.recipezaar.com, по идея на Chili's Bar and Grill--опитано, изпробвано лично от мен

    * 1 яйце, разбито
    * 1/4 чаша мляко
    * 3/4 чаша пилешки бульон
    * 1 1/2 ч.л. сол
    * 1/2 ч.л. черен пипер
    * 1 чаша брашно с бакпулвер в него
    * 10 пилешки флейки
    * 1/2 чаша брашно
    * мазнина за пържене

Загрейте мазнината. Смесете разбитото яйце с млякото, пилешкия бульон, солта и пипера. Бъркайте около 30 секунди докато солта се разтвори напълно. Добавете 1 чаша от брашното с бакпулвер и оставете сместа 5 минути да почине. Покрийте всяка флейка с брашно, и после потопете в сместа. Оставете да се поизцеди и сложете да се пържи.л Стават готови за около 10 минути. Изцедете на хартия и сервирайте.





снимка: Chili's Bar and Grill

Месно руло с гъби и сирене

 -         800 грама смляно телешко
-       1 яйце, разбито
-       1 ч.л. сос Уорчестър
-       1/4 ч.л. черен пипер
-       1/4 ч.л. сол
-       1/2 чаша прясно мляко
-       1/4 чаша нарязан лук
-       1/3 чаша галета
-       1 cup чаша настърган кашкавал
-       200 грама гъби--пресни, сотирани в малко масло
-       3/4 чаша кетчуп
-       1/4 чаша кафява захар

    * Смесете телешкото, яйцето, соса Уорчестър,пипера, солта, млякото, лука и галетата. Размесете добре.
    * Разтелете на правоъгълник
    * Разтелете сиренето и гъбите отгоре.
    * Навийте на руло
    * Печете на 180 градуса за час, като го обърнете поне един път.
    * Смесете кафявата захар и кетчупа.
    * Намажете с колкото искате отгоре когато извадите от фурната.




рецепта и снимка: RecipeTips

# 31
  • Мнения: 940
Бавно телешко

    * половин килце телешко
    * чесън на прах
    * черен пипер
    * пилешки бульон--2 чаши
    * 1 глава лук, нарязана
    * доматен сос
    * 1/4 чаша кафява захар
    * 1/4 чаша кетчуп
    * 3 с.л. дижонска горчица
    * сос Ъорчестър--само една идейка
    * сос барбекю--някакъв готов от магазина

Мариновайте месото с чесъна на прах, пипера и сложете в тенджера. Добавете всичко останало, освен соса барбекю. Може да се сложат в тенджера под налягане. Сварете докато телешкото не стане сочно и крехко. Накъсайте месото и запазете една чаша от сока, който е в тенджерата. Другия излейте, върнете едната чаша, и добавете соса барбекю. Варете още 10-15 минутки.



снимка: www.omahasteaks.com
рецепта: сборна

Телешко задушено с гъби

Взимам телешко бон филе или контра филе. Нарязвам го на пържолки и го овкусявам със сол, чер пипер и малко кимьон. Взимам гъби и нарязвам на филийки.
В йена тава слагам 2-3 капки мазнина, намазвам и забърсвам със салфетка. Отдолу нареждам гъби. Върху тях пържоли и така докато свършат. Накрая заливам с ниско масленно прясно мляко. Не слагам много, преценявам на око, да е около на 1/4 от съда.

Пека под похлупак. Когато е готово, отварям, наръсвам с пресен лук и връщам във фурната на вентилатор докато сока се поизпари и лука омекне.

Пиле маргарита--рецепта от www.recipezaar.com по идея на Chili's Bar and Grill--опитано, изпробвано

За пилето:

    * 4 пилешки гърди без кожа
    * 1 чаша микс за Маргарита (рецепта по-натам)
    * 1/4 чаша текила
    * 1 ч.л. наситнен чесън
    * сол и черен пипер на вкус
   
За ориза:

    * 1 чаша бял ориз
    * 2 чаши пилешки бульон
    * 1/4 чаша салса
    * кимион на вкус
    * сол и черен пипер
    * 1 с.л. олио или зехтин

Мариновайте пилете в останалите съставки за една нощ. После доподправете с подправки на вкус, и изпечете на грил или скара.
За мексиканския ориз: Запържете ориза докато леко покафенее. Добавете пилешкия бульон, салсата, кимиона и подправки,затворете с капак и варете докато ориза е готов. Сервирайте с пилето.



снимка: Chili's Bar and Grill

# 32
  • Мнения: 940
Мексиканска скара

* 12 големи скариди
* 6 тънки парчета бекон
* нарязана зелена чушка(на полумесеци)
* нарязана червена чушка(на полумесеци)
* нарязани две глави червен лук на полумесеци
* 3 пилешки гърди, нарязани на парчета по ширината, подходящи за шишчета
* 3 телешки пържоли от филе, контра филе или бут, нарязани на парчета за шишчета
* 6 парчета ананас (6 половинки, значи 3 кръгчета)
* черен пипер
* червен пипер
* лют пипер
* масло
* чесън на прах
* 1/2 чаша бяло вино
* Италиански дресинг (рецептатат при сосове)


Пригответе си дървени или метални шишчета. Изчистете скаридите, като оставите последната част необелена (с опашки демек). С малък нож срежете по дължина скаридата (до необеленото) по дължината на вената. Нарежете всички съставки, така че да са подходящи за шишчетата, които използвате. Смесете черния пипер, червения пипер и лютия пипер. Оставете маслото да се размекне на стайна температура, и го разбийте с тел заедно с виното и чесъна.
Обвийте всяка скарида в малко бекон (без опашката). На шишовете наредете в този ред: зелена чушка, телешко месо, лук, пилешко, червена чушка, скарида обвита в бекон, червена чушка, пилешко, лук, телешко и зелена чушка.
Пригответе си огъня или грила или скарата Smile Натопете шишчетата в Италианския дресинг за 2-3 минути. Поставете на грила, и намажете с масло.
Изпечете и бон апети!!!

Пилешки хрупкави флейки

Взимам си една или две тарелки пилешки флейки. Доизчиствам ги ако има вени и такива (понякога оставят) и ги измивам.
В една купа си смесвам една опаковка майонеза, 100 мл течна сметана, една с.л. горчица, копър, подправка за пиле (куркума, червен пипер, черен пипер, сол, чесън на прах, лук на прах и подобни), други подправки на вкус, 1 с.л. лимонов сок. Сложих флейките вътре и ги покрих хубаво. В една чиния си смесих пакет картофено пюре на прах, натрошен(направо смлян) корнфлейкс, подправки за които се сетих--риган, майоран, босилек, червен пипер и подобни и покрих хубаво флейките една по една.
После сложих флейките в намазнена тавичка и изпекох. Може и да се изпържат, но мен не ми се занимаваше точно днес. Естественно, пържени ставам малко по-вкусни.

# 33
  • Мнения: 940
Пиле \"Монтерей\"

    *  пилешки гърди
    * 2 с.л. BBQ сос
    * 2 парчета изпърzен или изпечен бекон
    * 1/4 чаша смесени сирена--кашкавал и чедър примерно

Начукайте съвсем лекo пилешкото и подправете със сол и чер пипер. Изпечете на грил и прехвърлете в чиния за сервиране. Намажете с BBQ сос, сложете бекон и сирене.
Сложете във фурната и изпечете докато сиренето се зачерви.



снимка: Chili's Bar and Grill

# 34
  • Мнения: 940
Топеница със зехтин

* 1/4 чаша зехтин
* 2 cкилидки счукан чесън
* 1 с.л. риган, майорана, мащерка и босилек (смесени)
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 с.л. морска сол (смляна)
* 1 с.л. червен пипер

Смесваме и готово Smile

Ориз със стафиди в зехтин и балсамов оцет

За стафидите в зехтин:

* 1 чаша стафиди
* 1 с.л. балсамов оцет
* 1/4 чаша зехтин
* 2 с.л. нарязана мащерка
* 2 скилидки чесън, накълцани ситно
* прясно смлян черен пипер

За ориза:

* 1/4 чаша кедрови ядки
* 1/2 с.л. зехтин
* 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
* 3 с.л. олио
* 2 чаши ориз
* 3 чаши вода
* 1/4 ч.л. канела
* сол
* пипер
* 3 с.л. ситно нарязан копър
* 3 с.л. ситно нарязана мента
* 3 с.л. ситно нарязан магданоз

Смесете стафидите, оцета, зехтина, мащерката и чесъна. Наръсете с черния пипер. Оставете да почива поне 4 часа.
Запечете кедровите ядки в половин с.л. зехтин за около 2 минути.
Отделно запържете лука с обикновенна мазнина, добавете ориза докато стане прозрачен, добавете водатата, солта, пипера и канелата.
Оставете да заври, намалете котлона, и варете докато ориза поеме всичката вода.
Махнете от огъня и оставете да почива поне 10 минути. Добавете другите подправки и разбъркайте. Гарнирайте с маринованите стафиди.

Зелен боб, сотиран в орехово олио и сусамови семки

Пресен зелен боб
Орехово олио (може и сусамово)
Сусамово семе

В дълбок тиган сложете вода и сварете боба. Само го бланширайте, но не много леко. Хем да е хрупкав, хем да е сварен. С опитване става най-добре.

Като стане готов, извадете, изцедете водата. Върнете боба вътре, поръцете с 2-3 лъжици орехово олио и сусамовите семки.

Сотирайте, като го обръщате често.

Дип от патладжани със сусамово олио

* 2 средно големи патладжана
* 4-5 скилидки чесън
* 6 с.л. сусамово олио или сусамов тахан
* сока на 4 лимона
* 2 с.л. вода
* сол и черен пипер
* 1 щипка лют червен пипер
* нарязан магданоз за гарниране
* печени кедрови ядки за гарниране
* семки от нар за гарниране

Изпечете патладжаните, обелете и намачкайте. В робот сложете скилидките чесън, смелете ги, добавете сусамовото олио или тахан, лимоновия сок и водата. Разбийте до еднаква гладка консистенция.
добавете патладжана, и оставете да се смеси. Подправете с черен пипер и сол на вкус. Добавете и лютия червен пипер ако желаете.

Оставете в хладилник за 1-2 часа.

Сервирайте с хляб или зеленчуци.

Зелева салата с ленено олио


* половин зелка
* 1 с.л. джинджифил
* 1 с.л. счукан чесън
* 1 с.л. сусам
* 3 с.л. ленено олио
* 2 с.л. соев сос
* 1 с.л. ябълков оцет
* 1 с.л. прясно смлени ленени семки

Нарежете зелката. Смесете чесъна и мокрите съставки, полейте върху зелето и объркайте.
Поръсете сусама и лененото семе отгоре, и оставете поне половин час да отлежи преди да сервирате.



# 35
  • Мнения: 940
Марината "Фахита"

* 1/2 чаша сок от зелен лимон (има едни в бутилки)
* 1/2 чаша зехтин
* 1/4 чаша бира
* 1/4 чаша кафява захар
* 1-2 скилидка счукан чесън
* 2 люти чушлета, нарязани ситно
* 2 с.л. кимион
* 2 с.л. лют червен пипер (може и сладък)
* 1 1/2 с.л. сос Уорчестър

Смесете всички съставки. В тях мариновайте пилешко, свинско или телешко.

Сос "Чимичури"

    *   1/2 чаша зехтин
    * 1 чаша оцет
    * 1 ч.л. сол
    * 2 счукани скилидки чесън
    * 2 с.л. накълцан на дребно магданоз
    * 1/2 ч.л. кимион
    * 1/2 ч.л.паприка
    * 1/2 ч.л. чили на прах
    * 1/2 ч.л. риган
    * 2 стрити дафинови листа
    * 1 накълцана на дребно зелена чушка--аз слагам изпечена
    * 1 глава малка нарязан лук (много ситно)
    * 2 домата, обелени, нарязани на кубчета.

Смесете всички съставки. Оставете в хладилник поне 12 чаша преди да сервирате. Този сос се използва към телешко на грил, фахити и други.



снимка: farm2.static.flickr.com
рецепта: сборна

Сос 1000 острова--използва се за сандвичи и салати

1 чаша майонеза
1/3 чаша кетчуп (ама да е хубав ей!!!)
1/4 чаша ситно нарязани кисели краставици
1 с.л нарязан лук
1 твърдо сварено яйце, нарязано на кубчета

Може да се добави и малко чили сос (така става Руски сос).

Смесете всички съставки и оставете на хладно няколко часа.



снимка:www.real-restaurant-recipes.com
рецепта: сборна

# 36
  • Мнения: 940
Сос Маринара

* 400 грама сварени(по-скоро леко попарени) и обелени домати
* 170 грама Доматено пюре, използвам на Олинеза
* 4 ч.л. нарязан пресен магданоз
* 1 скилидка намачкан чесън
* 1 ч.л. сух риган
* 1 ч.л. сол
* 1/4 ч.л. смлян чер пипер
* 6 с.л. зехтин
* 1/3 чаша ситно нарязан лук
* 1/2 чаша бяло вино

1. Поставете в блендър доматите, доматената паста, магданоза, чесъна, ригъна, солта и пипера. Оставете да се получи пюре.
2. В тиган или тенджерка задушете лука със зехтина за няколко минути. Добавете доматения сос и бялото вино
3. Варете 30 минути, като разбърквате

Сервира се топъл



снимка: z.about.com/d
рецепта: сборна

# 37
  • Мнения: 940
Сос "кезо" за царевичен чипс

    * някакво сирене по вкус, което е от тези за сандвичи на квадратчетата-4 опаковки
    * мариновани люти чушки
    * скилидка чесън, финно нарязана
    * половин главичка лук, наситнен
    * 1/3 чаша прясно мляко
    * половин доматче, наситнено
   
Стоплете млякото и разтопете сиренето вътре. Добавяйте малко по малко млякото, защото сместта не трябва дае много рядка. Когато сместта стане гладка, добавете нарязани на кубчета лютите чушки.
Добавете чесъна, лука и бъркайте докато лука започне да придобива прозрачност. Отдръпнете от огъня, сложете доматите и сервирайте.



снимка: Chili's Bar and Grill

# 38
  • Мнения: 940
Салса

    * 4 цели домата
    * 1 малка глава лук, наситнена
    * 1 малка люта чушка с махната семки
    * целина (не много)
    * 1/8 ч.л. риган
    * 1/4 чаша наситнено силантро (листата на кориандър), може и малко кориандър
    * 1/2 ч.л. захар
    * 1 свежа зелена чушка, по-месеста
    * 1/4 ч.л. чесън на прах
    * 1/2-3/4 чаши вода
    * 1/4 ч.л. черен пипер

В тиган леко намазан с мазнина, запържете чушките докато омекнат и покафенеят леко. Добавете доматите и оставете да омекнат. Отместете тигана.
Сложете лука и разбъркайте. В блендер или робот, сложете целината, ригана, захарта, чесъна на прах и черния пипер. Добавете и другите съставки и водата. Разбийте до необходимата гъстота (да не е много като пюре, да се виждат парченца тук там).
Върнете на котлона, затоплете и сервирайте соса топъл.



снимка: Chili's Bar and Grill

Гуакамоле--дип от авокадо и още нещо-мексиканска кухня

# 1 голямо авокадо--намачкано
# 2 с.л. заквасена сметана
# 1 с.л. салса
# 1 смачкана скилидка чесън
# 1 с.л. ситно нарязан лук
# 1 ч.л. силантро или магданоз, наситнени
# 1 с.л. наситнен домат
# половин наситнена люта чушка
# 2 ч.л. много наситнени маслини
# 1 ч.л. сок от лайм, или от лимон или балсамов оцет
# сол на вкус

Намачкайте авокадото. Аз оставям по малко от плода ненамачкан, и нарязвам на ситни кубчета. Придава не толкова кремообразен вид на целия дип.
Смесете всички останали съставки заедно. Сервирайте веднага като добавка към всяко мексиканско ястие. Става за меса, за зеленчуци, както и за топене на царевичен чипс с биричка.



снимка: www.avocadocentral.com
рецепта: сборна

# 39
  • Мнения: 940
"Кула от тиквички"

Тиквички, нарязани на кръгчета подходящи за пържене
брашно
копър
сол
черен пипер
чесън-много
кисело мляко
заквасена сметана
кисело мляко

Изпържете тиквичките и оставете настрани. В една купа разбъркайте на вкус кисело мляко и заквасена сметана, добавете счукан чесън и копър, сол--пак на вкус.

В една плитка чиния сложете от соса и го разнесете по повърхността. Отгоре наредете тиквичките като кула една върху друга. Поръсете "върха" с копър. Отгоре украсете с чесън. Да Ви е сладко.




# 40
  • Мнения: 940
Пълнен патладжан (или тиквички) "Болонезено чудо"

3 патладжана и 3 тиквички
750 гр телешка кайма
1 морков
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 фикс на Маги малки тайни за сос Болонезе
3 с.л.доматено пюре
1 малко бърканче стерлизирани гъби, или две шепи пресни
риган
мащерка
босилек
майорана
сол
черен пипер
кимион

Срязваме зеленчуците на две и ги издълбаваме. Посоляваме, и обръщаме, за да се изцедят от водата малко. През това време задушавам лука и чесъна в малко зехтин. Слагам и моркова да омекне. Прибавям и гъбите и нарязаната вътрешност на патладжана и тиквичката(не сложих всичката вътрешност, само половината). Ако са пресни, чакам да изври водата.
Отместваме зеленчуците и слагаме каймата да се запържи (аз я запържих до готовност). Слагаме й от всички подправки на вкус. Когато се запържи каймата, връщаме зеленчуците вътре и овалваме да се омесят вкусовете набързо. Ако има нужда, салагаме още подправки. Разтваряме си фикса за Болонезе, добавяме му доматеното пюреи изсипваме при каймата.

Сложих малко галета в соса, за да не ми е воднист.

Напълних зеленчуците и поставих в тава с 1 пръст вода и 2с.л. зехтин. Пекох един час.

За сос направих един готов Бешамел с малко гъбена супа и прясно мляко (за да не е толкова солен). Предварително си добавих и масло.




# 41
  • Мнения: 940
Маслен сладкиш с ядки

Прави се маслен блат отдолу, който се замесва за 2 минути от 100 грама масло, 100 грама захар, 200 грама брашно и ванилия.

Разстила се в 23 см тавичка, като се прави борд отстрани. След това се изпича за 15 минути на 170 градуса.

После карамелизираш 200 грама ядки по избор (аз избрах бадеми и орехи)--с филирани бадеми става хубаво, но вчера нямах, а реших десерта да го направя спонтанно. Та разтапям 100 грама кафява захар с 4 лъжици мед и 60 грама масло. После мятам ядките. Изсипвам върху блата и пека около 20 минутки или докато ти се види готово.

После оставям да истине, нарязвам на квадрати. Потапям единия край в разтопен натурален шоколад. Много е вкусно, макар и калорично.



# 42
  • Мнения: 5 183
Впе4атлена съм!
Само малко ми се стори неуместно да се слага масло на сьомгата за барбекю... newsm78
Тя и без масло си е супер мазна риба и доста тежи4ка.
Ние и тримата я обожаваме, но я готвя без абсолютно никаква мазнина.

# 43
  • Мнения: 940
Слагам много малко масло, просто една идея, за да може да се размесят подправките. Иначе може и без.

# 44
  • Мнения: 5 183
Аз мариновам сьомгата в смес от мед и соев сос и мятам в тавата или на барбекю
Понякога само с малко сол и сух копър
Но определено най ни харесва с мед и соев сос.

Общи условия

Активация на акаунт