Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 405
Ако имате някои специфични умения ще ги предадете/предавате ли ги на децата си? 
Преди известно време познат ме попита дали ще науча детето си на еди какво си. Аз зяпнах, защото изобщо не ми беше хрумвало.
Принципно съм на мнение, че децата сами трябва да избират с какво да се занимават и, че ще ги науча на това, което умея само ако те сами пожелаят. Да, ама в последно време установявам, че голямото хлапе, ако го чакам само да пожелае каквото и да било различно от игри и забавления, ще се отчакам..
Та, все пак каво мислите за предаването на знания и умения на наследниците  Simple Smile?

# 1
 • Мнения: 3 929
Фактът, че съществува т.нар. семеен бизнес, че има фамилии, които поколения наред развиват един бизнес и успяващ при това, говори сам по себе си. Очевидно уменията до голяма степен са генетично заложени и обусловени. Друг е въпросът, дали детето иска да се занимава с нещо, с което родителят се занимава.
Аз бих се опитала да науча детето си на това, което мога много добре, но не бих насилвала нещата да се случват. Синът ми очевидно носи много от уменията на баща си и виждам, че проявява желание да прави определени неща, които се удават на баща му. Малък е и не знам, дали няма да промени предпочитанията си, когато порасне, но ако тогава не го влече, не бих го насилвала. Обаче не съм много сигурна в това, което казвам. Сякаш, зависи от момента, от времето, от обстоятелствата. Засега така разсъждавам, ама знам ли...

# 2
 • Мнения: 7 728
Разбира се, ако не го науча на това което знам и мога най- добре, на какво да го науча ?

# 3
 • Мнения: 3 447
Хм, не съм се замисляла.
В интерес на истината, сега се замислих какви умения имам всъщност, които бих могла да предам на някого  Blush Знания, култура някаква - да. Бих искала също така да усвои от баща си разни елементарни технически умения, да не е вързан в ръцете.
Ама дайте с примери, че не ми е много ясно - за какви умения става въпрос? Професионални, домашни, хоби...?

# 4
 • Мнения: 9 817
Освен че, готвя хубаво не мога да се сетя какви други умения мога да предам на дъщеря си Blush
Ако, говорим за професионална насоченост, едва ли ще се натискам да предавам опита си, не искам дъщеря ми да избере моята професия. Но, ако поиска разбира се, че ще й помогна няма да я спра.

# 5
 • София
 • Мнения: 36 891
Обикновено става съвсем естествено - децата гледат какво как правим и после подражават. У нас е заложено да им предаваме нашите умения и знания, защото на това се крепи човешкото развитие във всяка област (култура, техника и т.н.) и оцеляването на всяко следващо поколение.

Понякога споменавам за някоя прилика в способностите и им показвам нещо. Понякога се случва да се впечатлят от някое мое умение и да искат да ги науча. Същото важи и за баща им и бабите и дядовците.

Например, щерката открила мои стари рисунки при нашите и беше много впечатлена. Попита ме защо никога не ме е виждала да рисувам така и поиска да я науча. Но така като гледам по-скоро аз имам нужда от уроци.

# 6
 • Мнения: 15 822
Разбира се, ако не го науча на това което знам и мога най- добре, на какво да го науча ?

Абе, то ученето е ясно, ама ако някой отсреща приема, а не само ти да предаваш.
По лични мои наблюдения много комплекси и семейни трагедии са свързани именно с настояването на родителите да предадат знанията и уменията си на потомците. А повечето от тях са свързани с неща като дарба, интереси, физиология, ако щете...
Достатъчно съм се нагледала, например, на пишман доктори около мен - все издънки на прочути лекарски фамилии или на пишман художници, или на пишман...
Амбициите са хубаво нещо, ама да има и почва за тях.

Последна редакция: вт, 12 авг 2008, 21:20 от Как' Сийка

# 7
 • Мнения: 7 728
Да де, ако има интерес

# 8
 • Мнения: 14 774
Не знам. Май уменията не се предават насила, с някои човек си се ражда и при добри обстоятелства може да ги развие. Не мога да науча сина си да рисува ако държи четката като кирка, нито баща му може да го научи да пее и свири ако няма слух и глас. До този момент ми се струва, че в тези области детето ни е съвсем посредствено. Водя го на кръжок по рисуване, защото му е приятно и се забавлява.

# 9
 • Мнения: 12
Със сигурност бих насочила вниманието на децата си към моите знания и умения и, ако те проявят интерес, бих им помогнала да ги развият. Но ако нямат изявен талант за точно определено занимание, не бих ги карала насила да го правят. По-добре самите те да харесват това, с което се занимават, отколкото да се занимават с това, което родителите им харесват.

# 10
 • Мнения: 5 877
Винаги ме е било яд, че майка ми не ме научи да шия на машина.
Баба ми ме учеше да плета, ама нямах интерес. Мога обаче да бродирам бод зад игла, макар да не практикувам Simple Smile
Да, мисля, че е много хубаво човек да научи детето си на това, което умее. Не става въпрос за професия, а за домашно "можене". Когато е споделено, е много приятно. Не толкова, защото бодът зад игла е рядко и ценно умение, а защото любим човек те е научил.

# 11
 • София
 • Мнения: 6 982
Вече съм й показала моето умение да избирам и купувам обувки... схваща неочаквано бързо.  Mr. Green
Манията ми за подреденост също е прихванала...
Смятам е добре с оглед на това, че майка ми не ме научи ни да шия, ни да плета като нея.  Tired

Що се отнася до професията - абсолютно никакви амбиции нямам.  Stop

# 12
 • София
 • Мнения: 32 283
Да, бих предала знанията си и уменията на децата си. Естествено ако има някакъв интерес.
Ние учим децата си до 7годишна възраст, после го поемат учители. Учим цял живот.

# 13
 • Мнения: 1 734
Още не мога да простя на баща ми, че не ме научи да свиря на барабани, а толкова много исках!!!
Молех му се, постоянно!!! Praynig
А неговият отговор беше:"Не е женска работа това, хвани някой друг инструмент."  Tired
Много се ядосвах на този толкова тъп отговор!
В крайна сметка, бягах от училище и ходех да се уча сама в едни гаражи, където свиреха едни батковци, които ми даваха да свиря след техните репетиции... и т.н.... историята нататък е дълга и не по темата...
Идеята е следната: предпочитам да съм такава каквато съм с моето дете, без да се опитвам да му натикам това или онова умение, но в момента в който то прояви интерес към нещо, което мога да правя, да му предам умението си, без да го разочаровам.
Ако не съм много сигурна в себе си, ще му предам умението донякъде, а после ще го пратя на уроци, ако има амбиция и талант.

# 14
 • Мнения: 1 044
Сетих се за един дядо от моето село, който се кахъреше, че има само внучки - кой да научи да пълни както си е ред пръскачката и да пръска лозето както трябва. "Ех, ако имах внук, па седнем с него, да му покажа, да го науча, спокоен да си ида, че лозето няма да буреняса".
Аз нямам такива "специфични" умения за предаване. Затова съм и по-спокойна от дядото за бъдещето. Засега де.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт