телешка пържола

  • 44 043
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • София
  • Мнения: 1 809
Някои да ми помогне каква марината да направя за телешки стек и как да го приготвя? Незнам защо не мога да отворя готварската книга? Непрекъснато ми дава грешка, която и рецепта да избера, а там виждам, че има много. Пусках и търсачка, но нещо при мен явно не се получава. Ще бъда благодарна и за линк. Hug

# 1
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Сока на половин лимон, соев сос, вино или бира, пикантина, черен пипер, пресован чесън, зехтин. Смесваш ги, мажеш пържолите и ги оставяш да си почиват в хладилника няколко часа.

# 2
  • Мнения: 5 001
Намазвам месото с черен и червен пипер,поръсвам с вино и втривам с ръце да се разнесе хубаво.Оставям да отлежат.

Или правя течна:олио,черен,червен пипер,вино.Потапям ги да си киснат така няколко часа.Но не да плуват в маринатата.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2008, 13:26 от TheNMaster

# 3
  • Мнения: 28
Само ще попитам! От киселината на лимона не се ли стяга месото, защото при мен така се получава дори с пилешко?

# 4
  • Мнения: 5 001
Само ще попитам! От киселината на лимона не се ли стяга месото, защото при мен така се получава дори с пилешко?
Аз слагам само 1 с.л. не съм забелязвала да се стяга....
Но винаги можеш да го пропуснеш или да го заместиш с половин изстискан портокал примерно.Правила съм - хубаво е.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 809
Благодаря  bouquet
После колко време горе-долу печете във фурна и на колко градуса? Покривате ли тавичката с фолио?

# 6
  • Мнения: 5 001
Аз винаги съм правила в йенска с капак....И винаги съм слагала водичка и винце,освен мазнината.....Ако е в тавичка трябва да има фолио,че иначе ще изсъхне месото,а така става сочно и крехко(от алкохола)...Градусите в началото са силни,докато заври,после намалявам на по-умерени.

# 7
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Аз не ги правя във фурна,а като купя парче месо,слагам го за малко във фризера,да се стегне,вадя и режа много, ама много тънки шницели ,като хартийка,овкусявам по начините които са изброени,но без чесън,в нас не е на почит. TiredЗагрявам оребрения тиган и мятам да се пекат.....колкото да побелеят и леко да почервенеят.След това слагам  изпечените шницили в чиния с капак да се задушат и така докато изпека всичките.Стават невероятно крехки.Така най ги харесваме Wink

# 8
  • Мнения: 5 001
Аз не ги правя във фурна,а като купя парче месо,слагам го за малко във фризера,да се стегне,вадя и режа много, ама много тънки шницели ,като хартийка,овкусявам по начините които са изброени,но без чесън,в нас не е на почит. TiredЗагрявам оребрения тиган и мятам да се пекат.....колкото да побелеят и леко да почервенеят.След това слагам  изпечените шницили в чиния с капак да се задушат и така докато изпека всичките.Стават невероятно крехки.Така най ги харесваме Wink
Ох,така най-много ги харесвам  Crazy....Ама я кажи откъде намираш телешко?
Че тука в БГ телешкото е говеждо(както и друг път съм казвала)...Става ми на дъвка всеки път,ако реша да пробвам по твоя вариант....  Tired Tired Tired

# 9
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Хм.... Thinkingами от магазина......ти сега ме размисли какво си купувам аз Rolling Eyes
Ама като ги нарежа тънки,не стават жилави.....де да знам пък,може и в нашия град да имаме телешко......знае ли човек Party

# 10
  • София
  • Мнения: 1 809
Загрявам оребрения тиган и мятам да се пекат.....колкото да побелеят и леко да почервенеят.След това слагам  изпечените шницели в чиния с капак да се задушат и така докато изпека всичките.Стават невероятно крехки.Така най ги харесваме Wink
Така звучи мн.добре, но и в тавичка с винце и фолио също ми звучи добре. Ще видя, кое ще пробвам. Благодаря ви момичета Hug

# 11
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Ама разбира се,че както и да го направиш телешкото си е телешко...много си го тача Crazy

# 12
  • Мнения: 11 607
Телешкото никога не ми се е получавало. Единствено и само го обичаме с грах.

Освен дадените марини.....има ли друга тайна за да станат крехки, сочни и не като дъвка телешките пържоли?

# 13
  • Мнения: 1 313
Аз мариновам телешко в прясно мляко и много олио +подправки на вкус за много време Peace
Разбира се знам и производителя на месото Laughing
По магазините е ужасно Close
Е, има в метро аржентинско от специална месна  порода, но е към 40 лв. кг. ако не се лъжа  Confused

# 14
  • Мнения: 5 001
Телешкото никога не ми се е получавало. Единствено и само го обичаме с грах.

Освен дадените марини.....има ли друга тайна за да станат крехки, сочни и не като дъвка телешките пържоли?
Когато готвя манджа с телешко(с грах,картофи) винаги използвам тенджера под налягане(независимо,че след това мога да прехвърля и да позапека във фурната примерно дадено ястие)...И никога не ми е ставало на дъвка......На дъвка ми става,когато реша да пека ,когато телешкото не е телешко,а говеждо  ooooh!....

# 15
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
За манджа с телешко и аз винаги ползвам тенджера под налягане,като там месото е на хапки,и винаги става крехко Wink

# 16
  • Мнения: 3 268
Сока на половин лимон, соев сос, вино или бира, пикантина, черен пипер, пресован чесън, зехтин. Смесваш ги, мажеш пържолите и ги оставяш да си почиват в хладилника няколко часа.
Сок от  лимон според мен би превърнал телешкото месо в подметка.

# 17
  • out of space
  • Мнения: 8 573
Сока на половин лимон, соев сос, вино или бира, пикантина, черен пипер, пресован чесън, зехтин. Смесваш ги, мажеш пържолите и ги оставяш да си почиват в хладилника няколко часа.
Сок от  лимон според мен би превърнал телешкото месо в подметка.

Никога не ми е ставало на подметка.

# 18
  • Мнения: 107
Аз правя марина от зехтин, мед, сок от лимон и малко водка. Пържолите натривам с малко черен пипер и чеснов прах , слагам марината и така ги оставям една нощ. Не слагам сол и соев сос в марината, защото солта стяга месото. След това ги запържвам леко и ги слагам в  глинено гърне или йена, добавям малко бяло вино, морковче, гъбки и стават много крехки и сочни.

# 19
  • Мнения: 3 268
Ще ви се доверя и ще сложа лимон,ама само да ме лъжетееее

# 20
  • Мнения: 1 101

Е, има в метро аржентинско от специална месна  порода, но е към 40 лв. кг. ако не се лъжа  Confused

ако е подобно на това то е невероятно вкусно но става само на скара и си има тънкости при приготвянето...
Тук е деликатес Peace
А ина4е теле6ки бифове(както ги нари4ат тук) правя винаги по един и съ6ти на4ин  тънко нарязаното месо налагам с вино ,4есън на прах, едра сол,и дафинов лист да постои най малко 4ас...след това пържа, заду6авам( понеже изсиспвам и марината вътре) в маргарин докато се изпари те4носта и се позапържи малко.
По принцип теле6кото се втвърдява при продължителна обработка Peace bowuu

# 21
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
Да точно така е ,телешкото се втвърдява,ако се обработва по дълго от необходимото. PeaceТова го установих сама,след като започнахме да купуваме по често телешко  в нас и да го приготвям по начина ,който съм писала по надолу.Момента е много тънък за това да го "уловиш",кога да го махнеш от котлона,трябва сама да го усетиш....затова писах,че се махат шницелите веднага след като побелеят и съвсем леко започнат да се зачервяват Wink
Сега се сетих,че имаше една много хубава рецепта дадена от една дама от форума....Червено Винце и е ника.Правила съм я и става божествена,но е за тенджера под налягане Peace
Ако се интересуваш пусни търсачката Hug

Общи условия

Активация на акаунт