става въпрос за хляб в саксия за цветя.
за някои странно, за други - логично.
съдовете за готвене, направени от глина заемат важна част от нашата кухня.
почти всеки има гювеч или сач, почти всяка млада домакиня има гювечета...
саксията не е по-различна от тези съдове, просто има друга форма
както и функция.
но сега можем да подарим за 8ми март на свекървата вместо букет цветя, една саксия с тутманик
какво ни трябва:
- глинена, незползвана и негледжосана саксия (големината според вкуса и големината на печката)
- хартия за печене
- малко галета или грис
- тесто за хляб, питка, тутманик, козунак - кой каквото желае.
саксията се измива добре с четка, оставя се половин час в съд с вода, да поеме водата.
после празна се слага във фурната на 150 С за около 10 -15мин.
това се прави, за да се унищожат бактериите.
след като се охлади саксията напълно, отново се потапя във вода и стои там докато спре да "пие" вода.
за разлика от глеждосаните глинени съдове, негледжосаните трябва винаги преди печене да се киснат за около половин час във вода, защото са порьозни и поемат вода.
ако съдът не е накиснат във вода, то ще изсмуче влажността от тестото и след печене ще ни остане камък...
затова винаги се накисват във вода.
след като сме накиснали саксията я намазняваме отвътре добре с олио.
изрязваме от пекарска хартия едно кръгче за дъното, за да не изтече тестото през дупката (в случай, че саксията е с дупка ).
поръсваме обилно с грис или галета, за да не залепне хлябът по стените на саксията.
слагаме омесенето тесто, което трябва да заема половината, до 2/3 от саксията
оставяме да втаса и после печем.
след изпичането хлябът има само отгоре коричка.
за любителите на коричка - хлябът се вади от саксията и се слага без саксията за още 10 мин във фурната.
така от всички страни ще е с коричка.
сега всичко в снимки....