ГРИС

  • 34 457
  • 45
  •   1
Отговори
  • Мнения: 261
Здравейте,купих грис,но на  опаковката има рецепта за приготвяне на грис халва,а моите не я обичат.Предпочитат грис с мляко,но не си спомням какви бяха точните пропорции мляко-грис,някой може ли да би помогне

# 1
  • София
  • Мнения: 604
700 мл прясно мляко
6 равни с.л. грис
5 равни с.л. захар
1 с.л. масло
1 пак. ванилена захар

Млякото се слага на котлона и след като заври се слага захарта и започва да се ръси гриса като непрекъснато се бърка, за да не се получат бучки. След като се посгъсти, се слагат ванилията и маслото и се бърка до хомогенизиране. Докато е топло се сипва в купички.

Може да се консумира топло или студено.

Ако се гарнира със сладко от вишни или боровинки, става много красив и вкусен десерт 

# 2
  • Мнения: 4 433
Ето рецепта за мляко с грис:

· 800 мл. прясно мляко

· 500 мл. вода

· 1 чаша (300 мл.) пшеничен грис

· 1 k. чаша захар

· 1 флаконче есенция ванилия

Млякото, водата и захарта се загряват до кипване (най-добре в млековарка или на водна баня). Изсипва се на тънка струйка пшеничения грис и с постоянно разбъркване крема се вари  5 - 8 минути. Отстранява се от огъня, добавя се есенцията, разбърква се и се разлива в купички. Оставят се да изстинат в хладилник. Всяка купичка се обръща в чиния и се гарнира по желание.

# 3
  • Мнения: 22 867

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.

# 4
  • Мнения: 5 183
Ха, тъкмо смятах да я пиша   chef  Wink
Гарантирам, че става супер вкусно

# 5
  • Мнения: 707
Така и така става въпрос за гриса, я дайте рецепта и за грис-халвата, че ми се ще да я пробвам.
Благодаря.

# 6
  • София
  • Мнения: 1 341
мога да ви предложа торта от грис!
продукти:
6 яйца;1 ч.ч. захар;1 ч.ч. грис;настърганата кора на 1 лимон.
за сиропа:
1 1/2 ч.ч. захар;2 1/2 ч.ч. вода;1 ч.ч. ром.

приготовление:
   Жълтъците се бият със захарта до получаване на пухкав крем.
Гриста се прибавя на тънка струя,като се бърка непрекъснато.
Добавя се настърганата лим.кора и разбитите на сняг белтъци.
Сместа се изсипва в намазнена и поръсена с брашно форма за торта.
Пече се в умерена фурна.После се оставя да изстине.
   През това време се прави сиропът с всички продукти.
Сиропът не трябва да е много гъст.
Изстиналата торта се набожда с вилица и се залива с топлия сироп,
захлупва се за да може по=-добре да попие сиропа.
Когато изстине обилно се поръсва с пудра захар.

# 7
  • Мнения: 1 283

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.

Правила съм тази рецепта, страхотно вкусна! Поздравления  bouquet

# 8
  • Мнения: 1 777
Ето и от мен една лесна и бърза рецепта.
                         Грис в микровълновата



4с.л.грис
1ч.ч.прясно мляко
1-2с.л. захар
щипка сол

В купа подходяща за микровълновата смесваме всичко разбъркваме добре.Включваме на две минути ,но на всеки 30 секунди разбъркваме и гледаме да не кипне.Тази доза е за една порция.Аз слагам и 1с.л. какао.
Аз  го правя за закуска на децата.

# 9
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Тази рецепта съм я взела от форума гответе с мен , но не си спомням името на авторката...  bouquet става много красива на външен вид, поне на снимката която беше публикувана.Не съм я пробвала обаче, защото след последния път когато си правих мляко с грис, ми се отщя изобщо да правя някога нещо с грис.Рецептата на Майка ме заинтригува, зашото редът на последователността на продуктите на обратен на този по който аз пробвах. Ще си я запиша. PeaceМерси   bouquet

Грис - халва

1 и 1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. олио
3 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 - 3 супени лъжици разтворимо какао

Гриста се запържва в олиото на слаб огън до светлокафяв цвят, като периодично се разбърква. През това време се загрява млякото със захарта, към гриста внимателно се добавя млякото и се вари до гъста каша, като постоянно се бърка. Половината смес се излива в тава и се заглажда, другата половина се оцветява с какаото и се излива върху първата, заглажда се. Поднася се охладена

# 10
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Ето рецепта за грис-халвата,която аз правя:

1 чч грис
1/2 чч олио
3 чч вода
1 чч захар
Захарта се разбърква със студената вода до пълното й разтваряне,отнема около 5-6 минути.
Гриса се запържва до леко покафеняване в олиото,при непрекъснато бъркане.
Прибавя се полученият студен сироп(на порции)към гриса,докато се поеме всичкия.
Могат да се добавят стафиди или орехови ядки.
Още топъл гриса се изсипва във форма или тава.Изчаква се да се охлади,сервира се нарязан на парчета.

# 11
  • Мнения: 707
Благодаря за рецептите   bouquet! Само ще сменя олиото с масло, че ще ухае по-приятно  Grinning.

# 12
  • Мнения: 5 183
Мммм, грис-халва много обичам, но никога не съм правила.
Ще взема да спретна една скоро по вашите рецепти, и без това съм в едноседмичен отпуск.

# 13
  • Мнения: 22 867
Ето рецепта за грис-халвата,която аз правя:

1 чч грис
1/2 чч олио
3 чч вода
1 чч захар
Захарта се разбърква със студената вода до пълното й разтваряне,отнема около 5-6 минути.
Гриса се запържва до леко покафеняване в олиото,при непрекъснато бъркане.
Прибавя се полученият студен сироп(на порции)към гриса,докато се поеме всичкия.
Могат да се добавят стафиди или орехови ядки.
Още топъл гриса се изсипва във форма или тава.Изчаква се да се охлади,сервира се нарязан на парчета.

max-mama , голямо търсене му ударих, докато открия поста ти. Благодаря ти за подсещането.   bouquet  Аз правя грис халва по същата рецепта, но с повече добавки - доста ванилия, орехи, стафиди, че и сушени плодове, когато имам под ръка. Прияде ми се и снощи я забърках набързо, вкусотийка стана Heart Eyes.


Последна редакция: чт, 02 сеп 2010, 18:06 от labrex

# 14
  • Мнения: 2 166
Дано не много нахално от моя страна, но имате ли изпитана рецепта за баклава с грис?  Crazy

# 15
  • Мнения: 5 183
Захир, ето в тази тема за сиропираните сладкиши има рецепта за баклава с грис.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=375378.0

# 16
  • Мнения: 2 166
Благодаря, МАЙКА   bouquet

Тази рецепта намерих във въпросната тема, но в рецептата няма кори  newsm78 Така ли се прави?

# 17
  • Мнения: 3 205
700 мл прясно мляко
6 равни с.л. грис
5 равни с.л. захар
1 с.л. масло
1 пак. ванилена захар

Млякото се слага на котлона и след като заври се слага захарта и започва да се ръси гриса като непрекъснато се бърка, за да не се получат бучки. След като се посгъсти, се слагат ванилията и маслото и се бърка до хомогенизиране. Докато е топло се сипва в купички.

Аз го правя по тази рецепта, но слагам захарта (обикновената, не ванилената) да се вари с млякото. Освен това добавям на края заедно с маслото и ванилената захар  лимонови кори и малко лимонова есенция. Става лимонов грис  Laughing 

# 18
# 19
  • Мнения: 804
ето моята грис рецепта:900мл.мляко+200мл.вода завират със 150гр.захар.добавя се 80гр.грис и се вари до набъбване на гриса.ароматизира се с 1ванилия и воалла!!!

# 20
  • Мнения: 1 998

От времето,когато децата бяха малки та до сега грис приготвям така:
на 1 л мляко 1 кафяна чаша грис 1 ваниилия
захар на вкус

# 21
  • Мнения: 58

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.

Правила съм тази рецепта, страхотно вкусна! Поздравления  bouquet
  Откакто видях тази рецепта,която LABREX пусна преди няколко месеца,в къщи грис се прави само така.Искам да благодаря за рецептата,защото наистина се получава нещо страшно вкусно   bouquet

# 22
  • Мнения: 22 867

Тия дни бях на вълна грис халва, та си я оформих като тортичка. Grinning

Последна редакция: чт, 02 сеп 2010, 18:10 от labrex

# 23
  • Мнения: 100
Като бях малка не обичах грис.Явно дъщеря ми се е метнала на мен. Когато вземахме детската кухня и десерта беше мляко с грис, тя го отказваше категорично и съответно аз го хапвах и установих,че вече обичам.Това обаче беше преди почти 2 години.Време е вече да я пробвам дали вече не е заобичала и мисля да пробвам по рецептата на МАЙКА.
Мерси за рецептите!  bouquet

# 24
  • София
  • Мнения: 117
  bouquet  Hug   chef Браво,бях забравила че съществува думичката грис! А го обичам много!

# 25
  • Мнения: 6 390
грис - л´бим десерт  - никога не съм го готвила ...ще опитам по някоя рецепта...
labrex
изглежда супер

# 26
  • Мнения: 2 166

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.

Правила съм тази рецепта, страхотно вкусна! Поздравления  bouquet
  Откакто видях тази рецепта,която LABREX пусна преди няколко месеца,в къщи грис се прави само така.Искам да благодаря за рецептата,защото наистина се получава нещо страшно вкусно   bouquet

Вкусно е наистина, обаче ми стана доста рядко...при положение, че добавих 1 супена лъжица нишесте накрая  ooooh!

# 27
  • Мнения: 22 867
...........Вкусно е наистина, обаче ми стана доста рядко...при положение, че добавих 1 супена лъжица нишесте накрая  ooooh!

Захир, може би зависи от гриста, купувала съм и по-ситна и по-едра, не ми е ставало рядко досега и не ми се е налагало да добавям нишесте. Пробвай да увеличиш количеството грис.

# 28
  • Мнения: 1 271

От времето,когато децата бяха малки та до сега грис приготвям така:
на 1 л мляко 1 кафяна чаша грис 1 ваниилия
захар на вкус

това е и моята рецепта но почти никога не слагам ванилия

тези дни правя грис от едни нови пакети мъж ми купил, като го сложа във врящото мляко започва да кипи като вулкан, обикновено спада пяната на млякото, а сега кипи и се питам какви ли добавки има вътре????
днес пак така стана, но вече знаех че кипи и не успях да омацам току-що почистения котлон   ooooh!

# 29
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Момичета, говорим за пшеничен грис, нали? Аз с него правя десерти на Габи, но се чудя дали мога да ползвам и царевичен грис... Или той е само за качамак, а?  newsm78

# 30
  • Мнения: 229
Таня аз правих с царевиен грис  по рецептата на МАЙКА с карамелизирания грис и захар -стана нещо божествено.Хареса се на всички,даже и на малката дъщеря-каприз.

# 31
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
arte_mida47, благодаря! Ще пробвам!  Peace

# 32
  • У дома !
  • Мнения: 700
Ето и от мен един страхотен десерт с грис:
              АРАБСКО РЕВАНЕ
Продукти: 1/2 ч.ч олио
                  2 с.л. какао
                  1 ч.ч. захар
                  1 1/2 ч.ч. грис
                  100гр. натрошени орехи
                  400гр. кисело мляко с 1ч.л. сода
                  1 ванилия
За сиропа: 1 1/2 ч.ч.захар
                  3 ч.ч. вода
                  сока на един лимон
Начин на приготвяне: Всичко се смесва последователно по начина,по който са изброени продуктите.В намаслена и набрашнена тава се изсипва сместа и се слага в предварително загрята фурна.Пече се на 180 гр.около 35 мин.Продуктите за сиропа се смесват и се варят 15мин.Изстинал сладкиша се нарязва в тавичката на квадратчета и се залива с топлия сироп.Държи се в хладилника и колкото повече време минава,толкова по-вкусен става Peace
Приятен апетит!
П.с приятели,които казват,че не обичат грис, го ядат с удоволствие и въобще не знаят за какво става въпрос Joy                               

# 33
  • Мнения: 11 607
Фалшив хайвер съм правила с грис....На мен ми харесва, на домашните - не. Но нещо съм изгубила рецептата......Да се сеща някой?

# 34
Фалшив хайвер съм правила с грис....На мен ми харесва, на домашните - не. Но нещо съм изгубила рецептата......Да се сеща някой?

Аз правя така: На една чаша грис (сварен с мляко и готов) се добавя една настъргана глава с лук (аз я пускам на блендера щото иначе много сълзливо става  Joy ), един жълтък, 3 сл олио, сока от един лимон, сол на вус. Всичкото се слага в блендера да стане гладка смес. Гарнирам с настъргана лимонова кора, черно пиперче и стръкче магданоз.

# 35
  • Попово
  • Мнения: 687
ето и моята рецепта за грис:
800гр прясно мляко
1 чч грис
60-70гр масло
1/2 чч захар
2-3 почистени настъргани ябълки
10тина смлени ореха
 слагам маслото на огъня като се стопи добавям гриса, след това заливам с млякото и захарта, преди да смъкна от котлона и настърганите ябълки, като разсипя в купички поръсвам с орехи

# 36
  • Мнения: 2 166
...........Вкусно е наистина, обаче ми стана доста рядко...при положение, че добавих 1 супена лъжица нишесте накрая  ooooh!

Захир, може би зависи от гриста, купувала съм и по-ситна и по-едра, не ми е ставало рядко досега и не ми се е налагало да добавям нишесте. Пробвай да увеличиш количеството грис.

Благодаря, Лабрекс. Другият път ще сложа двойно количество   bouquet

# 37
  • Мнения: 1 271
ето и моята рецепта за грис:
800гр прясно мляко
1 чч грис
60-70гр масло
1/2 чч захар
2-3 почистени настъргани ябълки
10тина смлени ореха
 слагам маслото на огъня като се стопи добавям гриса, след това заливам с млякото и захарта, преди да смъкна от котлона и настърганите ябълки, като разсипя в купички поръсвам с орехи

а гриса запържваш ли го
и може ли ако не го пържиш да се сложи маслото накрая с ябълките

# 38
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Много интересни рецепти сте дали Hug.Досега съм правила само грис халва, сега смятам да пробвам и вашите вкусотии - май ще започна с карамеленият грис на МАЙКА  Wink.

# 39
  • Мнения: 1 901
И аз обожавам грис.Моята рецапта и пропорции са безпогрешни и винаги се получава
1л.мляко,но знам,че по-добре става,ако се сложи 800мл.мляко и 200мл.вода.
Та млякото завира с щипка сол,задължително.Намаля се силата на котлона на по-слабо,слагат се 4с.л.захар и 4с.л.грис при бъркане с бъркалка,за да не стане на бучки.Вари се до сгъстяване,при мен не повече от 15мин.Когато се отстрани от огъня се слага 1-2ванилии и се разсипва по купичките.Може да изглежда малко рядко,но с изстиването се сгъстява.Супените лъжици са от по-големите.
А иначе с удоволствие ще изпробвам рецептата на майка.Аелис ако го направиш преди мен,моля те сподели резултата Flutter

# 40
  • Варна
  • Мнения: 1 179
На дъното на всяка купичка с грис слагам по лъжица сладко от цели вишни. Става невероятно, опитайте  Peace

# 41
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
съсипвате ме с тези точни мерки и теглилки...  ooooh!
Но гриса по рецептата на МАЙКА ще се пробва, много ясно.

Аз сипвам в мет. купа на котлона около 200-300мл. прясно мляко. Малко преди да заври сипвам 2-3 с.л. захар и 1-2с.л. грис. Намалявам котлона и бъркам нон-стоп. след 3-4 мин. е готово. Може да се сложи бучка масло и да се бърка до разтопяването му.

Аз, а сега и децата ми обичаме да хапваме така добре приготвения от мен  bowuu грис    chef с обилно количество кис. мляко (смесвам гриса с млякото и сервирам). Хем по-бързо изстива, хем се сгъстява, хем е лекичко ястие (или десертче).

# 42
  • Мнения: 59
А някой да даде рецепта за хляб с грис...четох някъде ставал много вкусен.

# 43
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
направих го този на МАЙКА, но...
Вече в готовия продукт сложих малко пр. мляко (че ми стана твърде гъст), какао и 1/2 банан, нарязан на парченца.
Наистина стана страхотия  Grinning

# 44
  • Мнения: 1 271

По рецептата на МАЙКА става страшно вкусно. Цитирам нейната рецептата, защото не съм копнала адреса.

Цитат
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис
.


стана супер грисчето - ароматно вкуснооооооооооооооо

# 45
  • Мнения: 8
От една приятелка - българка, която живее тук, нау4их следния на4ин за приготвяне на грис и само така го приготвям ве4е. И двамата ми мъже много го харесват по този на4ин. По-вкусен е наистина.
В тенджерка се слага масло да се разтопи, сипва се грис с бъркане до златисто да стане. /за 1 литър мляко 4-5 супени лъжици; аз слагам понякога само лъжица и половина за 1 порция/. Редом с гриса се слага и захарта /на вкус, аз слагам малко по4ти толкова, колкото и грис/ и се бърка да станат златисти - не много тъмно, 4е ще гор4и. През това време в отделен съд се загрява млякото - аз го правя в микровълновата. Сгорещеното мляко се изсипва с бъркане при златистите грис и захар, намалям малко котлона и бъркам ... Става сууууууууууууууууууууупер!!! И после /без дори да съм прибавяла някакви аромати, има вкус на нещо между карамел и препе4ено брашно. Томи с голям кеф си хапва цяла купа от така приготвения грис.



А да споделите в колко масло запържвате гриса? Praynig  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт