Ще се радвам, ако ви хареса!

  • 30 753
  • 61
  •   1
Отговори
  • Мнения: 569
  Привет на всички кулинарки и кулинари!


Тук ще споделя рецепти , които обичам  и бих се радвала ,ако на вас също ви харесат. Рецептите са ,както мои, семейни, така и от форума, от Интернет, от книги ,от телевизия... важното е да продължаваме да готвим - вкусно , разнообразно , интересно!
[/size]

Пай с пилешко и спанак:


За пълнежа:

*1 глава лук
*1 голяма връзка спанак( 1 пакет замразен ако няма пресен)
*2 пилешки филета(150-200 гр)
*3-4 лъжици заквасена сметана
*2 с.л. масло
*1 кафена чаша брашно
*3 кафени чаши прясно мляко
*1ч.л. сол
*1/2 ч.л. черен пипер

*1/2 пакет бутер тесто

Първо слагам пилешкото филе да се свари леко.
В отделен съд задушавам 1 глава лук с малко масло и вода.
Спанака се почиства, измива и нарязва на ивички.
Когато пилето е посварено го накъсвам на късчета и прибавям към лука , а след това и спанака, добавям още вода.
Докато се задушават приготвям сос бешамел:
Запичам леко предварително пресятото брашно.
Разтапям маслото,свалям от огъня и постепенно прибавям брашното и бъркам.
Добавям малко от млякото и разбивам добре.
Затоплям на слаб огън останалото мляко и прибавям на струйка разбитото брашно.Като се посгъсти махам от огъня и добавям черен пипер.
Вече задушените лук, спанак и пилешко пасирам леко както са в същия съд и добавям соса.

На дъното на намазана с мазнина тавичка нареждам един ред бутер тесто.
Слагам половината от плънката, върху нея в средата разстилам подквасената сметана и отгоре останалата плънка.
Отгоре нареждам бутер тесто и пека в предварително загрята фурна.
Когато извадя напръсквам кората със газирана вода и завивам за малко със кърпа
 bouquet



Пиле "Капса"
  

*6-8 пилешки джопанчета (може и други пилешки части Smile)д
*1 ч.ч. ориз "басмати"
*1 глава лук (по-голяма)
*2-3 скилидки чесън
*1-2 домата(зависи от големината)
*Около 10-12 маслини-черни
*1 шепа стафиди
*1 1/2 ч.л. сол
*1/2 ч.л. чер пипер
*1 ч.л. турмерик( куркума)
*1ч.л. масала
*1/2 ч.л чили 9ако обичате по-пикантно)
*1 ч.л кимион

Най-напред се запържва лукът, до омекване , добавя се пилето и се запържва до получаване на много лек златист цвят.
 Намаля се огъня и се добавят чесъна и всички подправки+ доматите нарязани на ситно.
Около 5 мин се готви така с подправките , като се разбърква.
След това се налива гореща вода- за това количество ориз около 2 1/2 ч.ч. или колкото да покрие пилето.
Захлупва се и се готви така на слаб огън около 20 мин.
Измитият ориз се добавя , разбърква се няколко пъти и се оставя на бавен огън , разбърква се само един или 2 пъти с по 1-2 обръщания на лъжицата за да не се мачка и слепва.
Мисля , че за около 7-10 мин е напълно готов , но аз готвя на газов котлон , така че - пробвате - докато е готов и водата е напълно изпарена. При едно от разбъркванията се добавят маслините и стафидите.

Сервира се в голям плосък съд , може да се поръси с магданоз




    Спагети "Сицилия"


 *3 големи патладжана
 *олио
 *500 гр. телешка кайма
 *1 голяма глава лук
 *3-4 скилидки чесън
 *400 гр домати консерва
 *1/2 ч.л. орегано
 *2 с.л. доматено пюре
 *сол , черен пипер
 *250 гр спагети
 *250 гр замразени зеленчуци- микс
 *90 гр сирене Чедар или Пармесан (или и двете)
 *4 с.л.  галета
 


 
Патладжаните се измиват , изсушават и нарязват на филийки и се пържат в добре загрята мазнина до златист цвят.
Оцежда се върху готварска хартия.
Каймата се запържва леко в малко мазнина, след като се промени леко цвета се добавят нарязания лук и чесън.
Добавят се доматите,доматеното , пюре, ореганото, солта и пипера. Готви се на слаб огън без капак около 15 мин или до пълна готовност на каймата.
През това време се сваряват спагетите и замразените зеленчуци поотделно.
Когато всичко е готово се смесва в голяма купа- спагетите , каймата със соса, зеленчуците и сирената.
Подходяща по размер тава(кръгла ) се намазва с мазнина и се поръсва с част от галетата.
нареждат се колелца патладжан спираловидно на дъното и по стените като по-малките колелца се оставят за стените , а големите за центъра.
Изсипват се спагетите и отново се нареждат останалите колелца патладжан отгоре.Поръсва се с останалата част от галетата и се пече в умерена фурна за около 20-30 мин.
Поръсва се с магданоз.




      Пикантни зеленчукови кюфтенца



   *1 пакет замразен зеленчуков микс(царевица , грах,морков, зел фасул)-400гр.
   *2 средно големи  картофа
   *2 яйца
   *3 с.л. царевично брашно
   *1 к.л. сода бикарбонат
   *1ч.л. сол
   *1ч.л. куркума
   *!/2ч.л. кимион
   *1/2ч.л.черен пипер
   *1/2ч.л.лютив червен пипер - подправките може да варират според вкуса

   *4-5 с.л. олио за пържене

   Зеленчуковият микс и картофите(предварително обелени и нарязани) се сваряват в подсолена вода
   Изплакват се и се поставят в дълбок съд.
   Пасират се и след това се добавят яйцата, брашното смесено със содата,и всички подправки
   Сместа се разбърква добре- трябва да е нито много гъста , нито много рядка- може да се добави малко прясно мляко ако е прекалено гъста или  1 с.л. брашно ако е много рядка.
   Олиото се загрява и се пържат кюфтенца на средно гопрещ котлон, които се сипват в тигана или с лъжица или може да се използва формичка за пържене на яйца.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:11 от Dina767

# 1
  • Мнения: 569
   Торта с трицветни блатове

Преди да споделя рецептата искам да уточня , че за блатовете използвам полуготовата смес на Betty Crocker- Super Moist:

http://www.bettycrocker.com/images/SuperMoist/MainGraphic.png
Разбира се бихте могли да замените с всеки друг любим блат , който ви се получава.

 За балатовете:
  
  *1 кутия Super Moist-Ванила
  *3 яйца
  *1/2 ч.ч. олио
  *1 1/4 ч.ч. прясно мляко
  *3 с.л. какао

  За крема :- по рецепта на Червено винце bouquetКато за тортата малко видоизменям / добавям:
  *Ванилено-сметанов крем
    Направих двойна доза
    Трябваха ми още :
   *1/2 ч.ч. смлени орехи
   *1/2 млечен шоколад

 Към полуготовата смес за блатове прибавих яйцата , олиото и пр.мляко.
 разделих на 3 равни части, като едната оставих бяла , към другата прибавих съвсем малко от какаото и към 3-тата почти 3 лъжици какао.
 Изпекох блатовете в кръгла тавичка на около 180 градуса за не повече от 8-10 мин.

 Вече готовият крем също разделих на 3 равни части- едната остана с ванилов вкус и кремав цвят , към втората добавих половин чаша смлени орехи и към 3-тата половин разтопен млечен шоколад.

 Първият бял блат залях с ваниления крем,
 Вторият леко какаов блат с крема с орехи
 Третият шоколадов блат с шоколадовият крем

Наредих оградка от бишкоти , понеже имаше опасност крема да се разлее, а така попи в много меките и пухкави блатове и станаха сочни.
Отгоре залях с още 1 разтопен тъмен шоколад с 1 бучка масло.[/b]
 [/b]

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:13 от Dina767

# 2
  • Мнения: 569
Пиле по Грузински :


  *  1 глава лук
  *1 голям морков( или 2 малки)
  *1 голям домат9или 2 малки)
  *2 с.л. доматено пюре
  *3 големи картофа
  *3 пилешки бутчета или 3 пилешки филета по желание
  *3-4 с.л. подквасена сметана
  *по една червена , жълта и зелена чушка
  *2-3 кисели краставички
  *10-тина маслини(черни)
  *сол, черен пипер , червен пипер, 2-3 скилидки чесън

  Пилешките бутчета се сваряват в подсолена вода, обезкостяват се и месото се накъсва на средно големи късчета. Бульона се запазва
   В глинено гърне се нарежда лукът, нарязан на филийки, върху него морковите на колелца, доматите със доматеното пюре и половината картофи също на колелца- така наредени се посоляват леко.
   Следващият ред е пилешкото , което се поръсва с пресен черен пипер , червен пипер , малко сол, чесън на ситно и подквасената сметана.
   Следва още един ред от другата половина картофи и накрая предварително изпечените , нарязани на лентички чушки и нарязаните на тънко кисели краставички.Нареждат се маслините.
   Всичко това се залива с бульона от пилето.Слага се капака на гърнето и се готви около час и половина в силно загрята фурна.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:14 от Dina767

# 3
  • Мнения: 569
  Агнешко със сушени сини сливи

 *4-5 порции агнешко месо(без значение какви)
  *3-4 средно големи картофа
  *10-12 цели, малки лукчета(кромид)
  *10-12 сушени сини сливи
  *1 голям домат ( или половин консерва)
  *1 морков
  *1 червена чушка

  *1 ч.л. розмарин
  *1 ч.л. червен пипер
  *1 ч.л. черен пипер
  *1ч.л. суха мента (или няколко стръкчета прясна)
  *5-6 дафинови листа
  *2с.л. мед
  *сол
  *2с.л. олио

  Агнешкото месо  заедно с дафиновите листа , розмарина,ментата, меда и олиото и 2-3 ч.ч. вода (колкото да покрива месото) се слагат в тенджера под налягане и се готви за 10 -мин. Може и в обикновена тенджера , но тогава плътно затворете с капак и оставете поне 20-25 мин.
  След като месото е готово се поставя в глинено гърне , прибавят се настърганият морков , нарязаните на ситно домат и червена чушка, нарязаните на големи кубчета картофи , сините сливи , обелените цели лукчета и се добавя бульона от вареното месо. Добавя се сол .Гърнето се затваря плътно и се готви в силно загрята фурна за около 45 мин. Ако бульона ви е повече може да махнете капака за около 15 мин докато се поизпари.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:14 от Dina767

# 4
  • Мнения: 569
  Пица със зеленчуков блат ( и наденички Grinning)

  *3 тиквички
  *1 по- голям картоф
  *1 стрък праз
  *4-5 наденички , кренвирши или друг колбас
  *2 яйца
  *100 грама сирене
  *1 домат (половин консерва)
  *150-200 гр кашкавал
  *2 с.л. зехтин
  *1с.л. заквасена сметана
  *1ч.л. сода бикарбонат
  *1ч.л.сол
  *1ч.л.сух босилек(пресен още по-добре)
  няколко листа спанак


Тиквичките и картофа се настъргват и заедно с нарязаният праз се слагат в сух тиган. Посоляват се. След като поомекнат се изцежда водата и се добавят 2-те лъжици зехтин.След още 2-3 мин. се свалят от котлона и се изсипват в кръгла тавичка.
 Наденичките нарязани или цели се нареждат отгоре.
 2-те яйца със сметаната, малко сол , сухият босилек и содата бикарбонат ,  се разбиват и с таях заливаме останалите неща.
 След това се нареждат доматите на кръгчета.
 Настъргва се сиренето
 Нареждат се листата спанак
 Слага се в загрята фурна за около 15 мин , след което се настъргва и кашкавала и се пече до готовност и  зачервяване   на кашкавала.

 Ето и стъпка по стъпка:


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:16 от Dina767

# 5
  • Мнения: 569
  Маринован чесън на фурна

 Обелва се самo най-горният слой на чесъна-люспите. След това с вилица се надупчва внимателно, странично за да не се разпаднат скилидките.
 Главите чесън се поставят върху двоен  лист фолио.
 Заливат се с 2-3 с.л. зехтин, 2-3 с.л. балсамико , 1 с.л. мед.
 Увиват се добре и се оставят таказа час-два. Пекат се в силно загрята фурна върху скаричката за половин час.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:17 от Dina767

# 6
  • Мнения: 569
  Картофи Соте

  *4-5 картофа
  *3-4 скилидки чесън
  *1с.л. масло
  *копър
  **сол

  Желаното количество картофи се обелват и нарязват предварително на кубчета.
  Варят се в подсолена вода , но се внимава да не се разварят.
  Отцедените картофи се поставят в тиган-прибавя се маслото, посоляват се и се разбъркват много внимателно.
  Добавя се пресованият чесън и се пържат до получаване на леко златист цвят. Накрая се прибавя ситно нарязаният копър и червеният пипер.




  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:19 от Dina767

# 7
  • Мнения: 569
  Лешникови мъфини с шоколад

 Рецептата е от Гответе с мен Tired

http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/various_sorts/chil … en/recipe_864.php

[

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:20 от Dina767

# 8
  • Мнения: 569
  Супа със спанак и зеленчуци
      подходяща за дребосъци Laughing


  *1 малка връзка спанак
    *1 глава лук
    *1 домат
    *1 ч.ч. ориз
    *3-4 скилидки чесън
    *малко фиде
    *сол
    *масло
    *5-6 с.л. кисело мляко+1 яйце за застройката
    *свежа мента накрая
 bouquet
Аз я приготвям в тенджера под налягане, но ако се приготви в обикновена, принципа е същия - без запръжка , но се вари по- дълго време - около 45-50 мин.

Зеленчуците се нарязват на ситно, спанакът се измива и нарязва, чесънът на ситно и всичко без фидето се слага в тенджера под налягане с вода малко повече от половината на съда.
След като е готово, се добавя фидето и се вари без капак още 10 мин , следва застройката и най-накрая ментата.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:21 от Dina767

# 9
  • Мнения: 569
   Супа топчета със зеленчуци
     подходяща за дребосъци


*1 глава лук
*1 по-голям картоф
*1 червена чушка
*1 тиквичка
*1 k.ч. ориз
*суха мента

*150 гр кайма(телешка или смес)
*сол
*1/2 ч.л.кимон
*1 ч.л. чубрица
*малко брашно
*масло

Аз я приготвям в тенджера под налягане, но ако се приготви в обикновена, принципа е същия - без запръжка , но се вари по- дълго време - около 45-50 мин.

Зеленчуците се нарязват на ситно, посоляват се , прибавя се оризът,маслото ,подправките, вода - малко повече от половината на съда и се готвят в тенджерата под налягане.
Каймата се омесва с подправките, правят се малки топчета , овалват се в брашно и се добавятв супата. вари се без капака още 10-15 мин.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:24 от Dina767

# 10
  • Мнения: 569
  Мусака със зелен фасул

*300-400 гр зелен фасул(или 2 консерви)
*1 морков
*1 глава лук
*2 яйца
*1ч.ч. кисело мляко
*100 гр сирене
*сол
*1 ч.л.червен пипер
*1 ч.л.черен пипер
*1 ч.л.чубрица

*2 кренвирша по желание



Свареният зелен фасул (или консерва , както е при мен) се изсипва в тавичката за печене
Добавя се настърган морков и глава лук , предварително запържени леко
Добавят се подправки(според вкуса) и малко мазнина
Поръсва се със сирене
Залива се  с кисело мляко,разбито с 2 яйца и червен пипер.
Пече се до зачервяване.
Рецептата е от форума на Готви с мен , но не мога да намеря точно автора и самата рецепта в момента , ще приложа линк, когато я намеря.
.    bouquet

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:26 от Dina767

# 11
  • Мнения: 569
  Пирог със спанак , сирене и яйца


  *300 гр. спанак
  *1 стрък праз/пресен лук
  *2 яйца
  *1 ч.ч. фета сирене
  *1/2 ч.ч. предварително сварен ориз
  *3 с.л.  масло
  *сол
  *чубрица
  

  С 1 с.л. масло и малко вада задушаваме спанака и праза/пресния лук за около 5-6 мин
  Сваляме от огъня и прибавяме яйцата,3/4 от фета сиренето,ориза, солта и чубрицата и ги смесваме добре
  В намаслена, кръгла тавичка нареждаме една по една 6 кори за баница , всяка от които намазваме с останалите 2 ч.л. разтопено масло.Поставяме така че краищата на корите да са свободно извън тавата
  Изсипваме спаначената плънка в средата и завиваме краищата на корите навътре ги оформяме като пръстен
  В средата наръсваме останалата 1/3 част от сиренето и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 мин.

  


Рецептата взаимствах от тук , но с малко променени продукти и начин на приготвяне , според нашите вкусове  bouquet
  

 

  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:27 от Dina767

# 12
  • Мнения: 569
   Бисквитено руло с фъстъчено масло

  * 1 пакет бисквити - по ваш вкус , желателно с неутрален вкус(чаени)
   *3-4 с.л. фъстъчено масло
   *3-4 с.л. конфитюр (без значение какъв)
   *1 ч.ч. прясно мляко
   *1/2 с.л. пудра захар
   *1/2 ч.ч. заквасена сметана
   **100 гр орехи
   няколко блокчета шоколад

 Фъстъченото масло и конфитюра се смесват в купичка , като не е задължително да се получава еднородна смес
  Внимателно се намазват бисквитите една по една със сместа и се залепят една за друга, докато свършат бисквитите или сместа
  Слепените бисквитите се поставят в подходящ продълговат съд и се залива с леко затопленото прясно  ги докато се напоят, може да обърнете рулото след 10-Тина минути за да се напои и от другата страна във млякото
  Сметаната, пудрата захар и 1 -2 ч.л. фъстъчено масло се смесват добре и рулото се намазва внимателно и равномерно от горе и по страните
  Поръсва се с предварително запечените , смлени орехи и с малко настърган шоколад.
  Оставя се в хладилника за няколко часа.
  Реже се леко по диагонал.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:29 от Dina767

# 13
  • Мнения: 569
  Мини пици с бутер тесто


 *1 пакет бутер тесто
 *2 домата
 *2-3 вида сирена по ваш вкус(аз използвах фета , топено, моцарела и крема сирене)
 *2 с.л. маслинена паста
 **зехтин
 сух босилек

От бутер тестото се изрязват с помощта на чаша кръгчета.
Нареждат се в тавичка за печене.
Доматите се нарязват на колелца и се поставя по едно върху всяка пица,
отгоре се нареждат различните сирена
Слага се 1 ч.л. маслинена паста в средата на всяка пица.
Поръсват се със малко зехтин и сух босилек.
Пекат се за 10-12 мин в предварително загрята фурна.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:29 от Dina767

# 14
  • Мнения: 569
Бисквитено-маслени топки



*1/2 пакет бисквити (по ваш вкус-какаови, с шоколадов чип и т.н.- аз използвах с ядки макадемия)
*2с.л. масло
*2 капки бадемова есенция или 1 пакетче ванилия по избор
**1 шоколад
*12-14 цели бадема


Бисквитите се натрошават в блендер.
Прибавя се -трябва да е меко , но не прекалено,есенцията и ликьора и се смесват добре.
С леко намазнени ръце се оформят топчета и се поставят във формички за бонбони/сладки.
Шоколадът се разтапя на водна баня с 1ч.л. масло и се оставя леко да поизстине.
С лъжица внимателно се обливат топчетата с шоколад.
На всяко се поставя по 1 бадем.
Оставят се в хладилника за 1 денонощие.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:30 от Dina767

# 15
  • Мнения: 569
   Супа от настъргани тиквички , картоф и спанак



  *2 тиквички
  *2 по- големи картофа
  *1 връзка спанак
  *2 стръка пресен лук
  *1 к.ч. ориз
  *1/2 ч.ч. натрошено сирене
  *няколко стръка прясна мента
  *сол
  *2с.л. зехтин
 
Тиквичките и картофите се настъргват ,а лукът се нарязва на ситно.
Задушават се в тенджера със зехтина,чесъна, сол и малко вода за 10 мин.
Спанака се измива и нарязва на лентички.
Прибавя се към задушените зеленчуци за 2-3 минути- маха се от огънят.
През това време оризът се задушава отделно с 1 с.л. зехтин и 1 1/2 ч.ч. вода и сол.
Зеленчуците се прибавят към ориза , когато е почти готов и се добавят още 2 ч.ч. вода, сол, мента
Супата се вари още 5-7 мин
Накрая може да се добави 1/2 ч.ч. натрошено сирене.
Или да се направи застройка по желание.



Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 11:47 от Dina767

# 16
  • Мнения: 569
  Мариновани пилешки шишчета

  
  *1 кг пилешки гърди
  *2 с.л. соев сос
  *1 с.л. лимонов сок
  *3-4 скилидки пресован чесън
  *1ч.л. сол
  *1ч.л. черен пипер
  *1/2 ч.ч. бяло вино
  *1-2 домата
  *1 зелена чушка
  *1 глава лук

Пилешкото месо се нарязва на кубчета. Поставя се в дълбок съд заедно с соевия сос,лимоновия сок,чесъна,солта, черния пипер и бялото вино. Оставя се в хладилника за 4-6 часа.
Зеленчуците се нарязват на кубчета> Нанизват се на шишове редувайки месото със зеленчуци.
Пекат се на скара.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:32 от Dina767

# 17
  • Мнения: 569
   Крем супа от тиква

   *половин  тиква(около 500 гр изчистена и обелена)
   *2 стръка пресен лук
   *1 ябълка
   *1ч.ч. прясно мляко 2 с.л. заквасена сметана
   *сол на вкус
   *1/2 ч.л. черен пипер

Тиквата се изчиства , обелва и нарязва на парчета.
Вари се на пара.
Лукът се нарязва,ябълката се настъргва  и заедно се задушават в малко масло и 1к.ч. вода.
Прибавят се към сварената тиква и се пасират. Добавя се прясното мляко , солта и черния пипер
 и се слага отново на огъня за около 5-7 минути. Малко преди да се свали се добавя сметаната.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:33 от Dina767

# 18
  • Мнения: 569
 Пилешки дробчета с ориз и коприва


*250 гр пилешки добчета или смес пилешки дреболии
*1 ч.ч. ориз
*1 морков
*1тиквичка
*1 глава лук
*2-3 скилидки чесън
*1 връзка коприва
* няколко стръка магданоз
*сол
* черен пипер

Най напред пилешките дробчета слагам за няколко минути във вряща вода само за да се обере събралата се пяна на повърхността на водата.
Всички зеленчуци се нарязват на ситни кубчета, копривата на ситни ивички.
Слагам абсолютно всичко без копривата в тенджера под налягане + 2 1/2 ч.ч. вода и 2 с.л. зехтин
Готвя за половинчас , след като отворя капакя , включвам котлона отново и добавям копривата на слаб огън за оче 5-7 мин.
Ако е необходимо добавям още малко вода.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:34 от Dina767

# 19
  • Мнения: 569
  Мариновани лютиви чушки


  *15-20 бр лютиви чушки
  *1к.ч. оцет
  *1ч.л. сол
  *2с.л. зехтин
  *2 сл. мед
  *3-4 скилидки пресован чесън
  *няколко стръка магданоз

Чушките си пекат във фурната или на плоча без мазнина.

Оцета се кипва в малък подходящ съд , добавят се солта , зехтина , чесъна и на по- слаб огън се бърка маринатата за около 2-3 минути.
Чушките се нареждат в по-дълбока купичка и се заливат с маринатата докато е гореща.
Поръсват се със ситно нарязания магданоз.
Престояват няколко часа преди да се сервират.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:35 от Dina767

# 20
  • Мнения: 569
     Оризови спагети със зеленчуци


   *1 пакет оризови спагети(нудъли)
   *2 малки тиквички
   *1 морков
   *2-3 стръка пресен лук
   *2с.л. соев сос
   *1/2 ч.л. джинджифил на прах
   *1/2 ч.л. чесън на прах
   *2-3 с.л. зехтин


  Тиквичките и моркова се нарязват на кръгчета.
  2 стръка пресен лук се нарязват на кръгчета леко по диагонал.
  Запържват се с много малко мазнина в тефлонов тиган така , че да останат леко хрупкави за около 8-10 мин.
  Малко преди да са готови се добавя соевият сос , джинджифила , чесъна на прах и сол на вкус-след 1-2 мин се отстраняват от огъня.
  
  Оризовите спагети се поставят във вряща вода за около 10-15 мин ( но аз съм попадала на различни видове , и затова е относително- опитват се).
  Отцеждат се и се поставят в студена вода за 2-3 мин.

  Поставят се в дълбока купа, добавят се зеленчуците , добавя се още сол на вкус и 1-2 с.л. зехтин,
  третият стрък пресен лук се нарязва на тънки ивички и се използва за декорация.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:36 от Dina767

# 21
  • Мнения: 569
    Талапия с "Къри" подправки


   *1 средно голяма риба- талапия, треска , кат-фиш
   *сокът от 1 лимон
   *1ч.л. сол
   *1/2 ч.л. чесън на прах
   *1/2 ч.л. къри на прах
   *1/2 ч.л. джинджифил
   *1/2 ч.л. фиш масала
   *1/2 ч.л. чили на прах
   *2с.л. соев сос
   *2ч.л. сусам


Рибата се осолява отвън и отвътре.
Подправките се смесват и се поставят в плоска , чиния.
Рибата се овалва добре от двете страни и след това с останалата част от подправките се отърква и отвътре.

Поставя се в плик за фурна и след това в тавичка.
В чаша се смесват соевият сос , сокът от лимон и чашата се допълва с топла вода-тази течност се изсипва в плика.
Плика се завързва и се правят няколко малки дупки с вилица или остър нож.
Ако предпочитате може да се направи директно в тавичката, като се покрива с фолио.
Пече се в силно загрята фурна за 40 мин.
Сосът от плика може да се сервира в малка купичка и да се залива допълнително рибата с него.
За гарнитура може да се сервират оризовите спагети или ориз на пара.






Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:36 от Dina767

# 22
  • Мнения: 569
  Чийзкейк с ягоди




  
   *1 пакет сухи бисквити
  *2с.л. кафява захар
  *2 с.л. масло (разтопено)
  *2 жълтъка
  *1 п. ванилия

  *250 гр. извара
  *150 гр. сметана
  *3 с.л. захар

  *250-300 гр ягоди

Бисквитите се натрошават и се смилат за да станат на трохи.
В дълбок съд се смесват бисквитите, кафявата захар, жълтъците, маслото, ванилията. Трябва да се получи гъста смес , но ако е прекалено гъста- се добавят 2-3 с.л. прясно мляко.
Изсипва се в тавичка за печене с подвижно дъно.
Пече се на умерена фурна за не повече от 10 мин.

Изварата, сметаната, захарта и 2-3 ягоди нарязани на ситно се смесват.
След като блатът изстине се разстила сметановата смес равномерно.
Ягодите нарязани на половинки се нареждат отгоре и се оставя в хладилника за няколко часа.

  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:37 от Dina767

# 23
  • Мнения: 569
   Предястие със скариди


   *1/2 пакет замразени готови малки скариди(bаby shrimps)
   *2 с.л. зехтин
   *1/2 ч.л. чесън на прах
   *1 с.л. сок от лимон
   *няколко стръка кориандър

   *1 пакет краkърс

Скаридите се пекат за 5-7 мин на тефлонов тиган или тефлонова скаричка.
Поставят се в купа и към тях се прибавят зехтина , лимоновия сок, чесъна на прах , сол и нарязания на ситно кориандър. Объркват се добре.
В поднос за предястие се нареждат кракърите и върху всяка се поставят  с лъжичка по 2-3 скариди.


Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 19:04 от Dina767

# 24
  • Мнения: 569
 Бухти

*1 кофичка кисело мляко
*3 с. л. захар
*3 с. л. олио
* 3 с. л. оцет
*1 яйце  
*брашно - колкото поеме
*сол
*1 ч. л сода за хляб

Брашното се пресява ,  прави се  кладенче в средата и се  добавят яицата и киселото мляко, в което е сложена содата.
Добавят се останялите продукти и се омесва меко тесто. се другите продукти и се омесва меко тесто.
Оставя се да отпочине  10 минути.
Оформят се кругли малко по- големи от орех топчета  и се пържат в силно нагорещено олио.

Поръсват се  с пудра захар.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:39 от Dina767

# 25
  • Мнения: 569
  Портокалови мъфини


  Рецептата е на Танита, огромно благодаря- невероятно вкусни и ароматни!

  http://tanitaang.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html

 

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:39 от Dina767

# 26
  • Мнения: 569
   Печен картоф с плънка

  Продукти за 2 картофа:
  
 *2 големи картофа
 *50 гр масло
 *1 консерва риба тон
 *3-4 с.л. царевица от консерва
 *1 печена чушка
 *2-3 кисели краставички
 *черен пипер
 *2 с.л. зехтин
 *меродия
 *малко кашкавал- за отгоре

Картофите се разрязват наполовина , поставят се в подходящ плосък съд , набождат се в сърцевината с вилица , поставя се по 1 кубче масло и се посоляват.
Поставят се в микровълновата печка за около 5 мин.

В средата на голямо праче фолио се поставят картофите.
С лъжица се издълбава малка част от сърцевината им.
Продуктите за плънката се нарязват на ситни кубченца , прибавят се подправките и картофа , който сте отделили от сърцевината , разбърква се добре и се поставя върху всеки картоф по равна част.
Добавя се по половин с.л. зехтин  върху всяка половинка.Фолиото се завива без да притискате.

След 20 мин се отвива  фолиото и се настъргва по малко кашкавал или сирене, поръсва се с меродия и се пече за още 5 мин.Може да се добави по половин лъжица заквасена сметана преди сервиране.




 
  

Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 22:13 от Dina767

# 27
  • Мнения: 569
   Вита баница с лук , праз и сирене
        (с пълнозърнесто брашно)

 *1 ч.ч. пълно зърнесто брашно
 *1 ч.ч. бяло брашно
 *1 яйце
 *5 с.л. кисело мляко( Може и заквасена сметана)
 *1/3 ч. ч. олио
 *20 гр прясна мая
 *1ч.л. захар
 *1ч.л. сол
 
 *2 глави кромид лук(средни)
 *1 стрък праз
 *150 гр сирене
 *2 с.л. масло
 *чубрица, риган или мерудия - по ваш вкус

 Маята се слага в малко топла вода заедно с захарта и малко брашно и се оставя покрита с кърпа , докато удвои количеството си.

 Пресятото брашно се поставя в дълбока купа , прави се кладенче и се изсипва сместа с маята, яйцето , киселото мляко , олиото и солта.
 Замесва се меко тесто, което не лепне по ръцете. Оставя се в купа и се покрива с кърпа за около 4о мин , докато удвои размера си.

 През това време в тиган се загрява маслото, лукът се нарязва на тънки полумесци , празът на тънки колелца и се задушават с малко сол за около 10-12 мин , докато омекнат добре.

 Тестото се разточва на тънка по възможност правоъгълна или елипсовидна кора.
 Цялото количество лук+праз се разстила равномерно по кората, отгоре се натрошава равномерно сиренето и се поръсва с чубрица.
  Завива се на руло по дължина и след това внимателно се усуква.Поставя се в кръгла тава , като се навива на охлюв, започвайки от средата на тавата, към стените. Оставя се малко разстояние.
  Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.




Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:40 от Dina767

# 28
  • Мнения: 569
   Кошнички с кайма и зеленчуци
     ( с бутер тесто)

  *1 пакет бутер тесто( за 12 кошнички)
  *300 гр телешка кайма
  *1/2 консерва домати
  *2 с.л. доматено пюре
  *2-3 скилидки чесън
  *1 патладжан-малък
  *1-2 с.л. олио
  *сол
  *1/2 ч.л.черен пипер
  *1/2 ч.л. гьозум
  *1/2 ч.л. кимион

 
В тиган се загрява мазнината.Лукът нарязан на ситно се запържва докато омекне. Каймата се омесва с подправките , доматеното пюре и 2-3 с.л. вода и се добавя към лука. Запържва се за 3-4 мин . Към нея се добавя патладжана нарязан на ситни кубченца и доматите също нарязани на ситно. Добавя се още малко вода и се остава с капак за още 4-5 мин.

Бутер тестото се нарязва на колелца с подходяща чаша , диаметърът на която е малко по- голям от формичките за мъфини , в които ще се пекат кошничките.
Формичките се намазват добре с олио, кръгчетата бутер тесто се поставят и оформят по стените внимателно
Във всяка кошничка се поставя по 2-2 1/2 лъжици от сместа с каймата.Пекат се в предварително загрята фурна докато бутер тестото е готово. Поръсват се с магданоз.



  
  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:41 от Dina767

# 29
  • Мнения: 569
  Къри от бяло филе риба

За 2 порции:

*4-5 скилидки чесън
*1 главичка пресен джинджифил(не се използва цялата)
*1 люта чушка
*4 супени лъжици олио
*1 голяма глава кромид лук
*1/2 ч.л. млян кимион
*1/2 ч.л. куркума
*1/2 ч.л. рибена масала
*1/2 ч.л. къри
*1 ч.ч. кокосово мляко
*2.с.л. доматено пюре

*250-300 гр филе от бяла риба
*няколко стръка кориандър



Чесъна, джинджифила и чушката  се нарязват на парченца, след което се стриват в хаван или блендер заедно със 100 мл вода до получаване на паста.
Сгорещява се мазнината в подходящ тиган.
Лукът се нарязва на тънки полумесеци. Добавя се  и се пържи около 5-7 минути.
Добавя се  кимиона, турмерика,.масалата и кърито и  се пържи като едновременно се бърка около 30 секунди.
Добавя се  пастата от чесъна, джинджифила и чушката и се пържи още около 2 минути докато течността се изпари.

Добавя се  кокосовото мляко и изчаквате да започне да ври, след което намалявате огъня и оставяте на къкри докато остане наполовина. Добавят се  парчетата риба,  и се оставя за около 4-6 минути до готовност на рибата.
Поръсва се с нарязания на ситно кориандър.

Сервира се  с ориз.




  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:42 от Dina767

# 30
  • Мнения: 569
  Пиле с горчица и мед


  *1 пиле на порции или предпочитаните от вас пилешки части Laughing
  *1 сл.л. горчица
  *2 с.л. мед
  *2 по-големи картофа
  *2 глави лук
  *10-12 маслини(черни)
  *1-2 лъжици растителна мазнина
  *сол
  *черен пипер
  *1.ч.ч. вода или бира по желание

Пилето заедно с малко сол , черен пипер, горчицата и меда се обърква добре и се оставя за 1 час.
Картофите се измиват добре и се варят предварително без да се белят , но не до пълна готовност.
Лукът се нарязва на едри парчета- на 4 части.
Лютата чушка се нарязва на тънки диагонални ивички.
Всичко се нарежда в тавичка , добавя се още малко сол за зеленчуците , добавя се водата (или бирата), завива се с фолио и се пече в силно загрята фурна за около 45 мин.
След това Фолиото се маха и се запича за още 10-15 мин.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:43 от Dina767

# 31
  • Мнения: 569
  Джинджифилови кюфтенца в гриловани зеленчуци

  Рецептата и идеята взаимствах от невероятната кулинарка Йоли  bouquet

  http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_679.html

   Разликата е , че аз гриловах няколко вида зелечуци, нарязани на кръгчета , солени и поръсени с малко зехтин и ди използвах за  "легло"  на кюфтенцата.
Нужни са:
*1-2 глави лук
*1-2 червени чушки
*1 патладжан


Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 00:47 от Dina767

# 32
  • Мнения: 569
  Пълнени пилешки гърди

  Продукти за 2 порции:

  *2 бр. пилешки гърди
  *1 с.л. горчица
  *50-60 гр кашкавал(сирене Едам , Ементел , Чедар)
  *1 яйце
  *2-3 с.л. галета
  *сол
  *прясно смлян черен пипер

Пилешките гърди се изтъняват с чукче- някъде около 2 мм.
Посоляват се и се поръсват със прясно смления черен пипер.
Намазват се с по 1 ч.л. горчица.
Кашкавала/сиренето се нарязват на дълги ивици и се слагат по 2-3 парченца в средата на тънката пилешката пържола.
Същото следва и с киселите краставички.
Пилешката пържола се навива на руло , завиват се навътре и краищата и се увива със здрав конец, пристяга се и се завързва.
Посолява се и отвън и се поръсва с черен пипер.
Рулцата се овалват в разбитото яйце , а след това и в галетата.
пържат се в загрято олио , но не на силен огън , като се обръщат от всички страни.

За гарнитурата- зеленчуци на пара:

*2 тиквички
*2 моркова
*1 стрък целина
Зеленчуците се обелват и по дължина на по- дебели ивици.
Готвят се на пара, посоляват се , добавя се черен пипер и малко соев сос по желание.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:44 от Dina767

# 33
  • Мнения: 569
  Пай с ябълки и грозде


*1 ч.ч. брашно
 *1 яйце
 *1/2 ч.ч. захар
 *100 гр масло
 *1 ч.л. сода
 *2-3 капки ванилия(1 прахче)

За плънката:

*1 голяма ябълка
*2с.л. ликьор
*2 с.л. захар
*1 ч.л. канела

От пресятото брашно , содата, яйцето,захарта, маслото(не трябва да е прекалено меко) и к. мляко се забърква меко тесто, което да не лепне по ръцете.
Оставя се във хладилника за 15-20 мин.

Разточва се тънка кора и се изрязват 2 кръга- единият с диаметър малко по- голям от този на дъното на кръглата тавичка за сладкиши, в която ще печете, а другият с диаметър колкото отвора на тавичката(може да използвате самата тавичка за да изрежете кръга)
Тавичката се намазва с олио и се набрашнява.
Поставя се тестото и се разстила внимателно и по стените.
Ябълката се нарязва на много тънки резенчета, а гроздето на половинки(изчистват се семките внимателно)
Нареждат се резенчетата ябълка в кръг като ветрило , а отгоре и половинките грозде.
Поръсва се със захарта, канелата и ликьора. Отгоре се "затваря" със вторият кръг и се пече в умерена фурна около 20 мин
.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:47 от Dina767

# 34
  • Мнения: 569
  Рибни кюфтенца


Продукти за 10-12 кюфтенца:

*2 по- големи филета от бала риба, хек или треска
*1 малка глава лук
*2 скилидки чесън
*1 малко парченце от пресен джинджифил- настърган
*1 яйце
*2 с.л.  галета или 1 филия хляб
*сол
*черен пипер
*няколко стръка кориандър

Филето от риба се сварява предварително в подсолена вода.
Лукът се нарязва на много ситно, чесънът и джинджифилът се настъргват.
След като е сварена рибата се намачква добре с вилица и се омесва рибената кайма от всички продукти.
Оформят се кюфтенца с големината на орех.
Oвалват се в едно разбито яйце и в галета и се пържат в сгорещено олио на не много силен огън.

Сервират се с малко изцеден лiмон. Гарнитурата може да е картофи , ориз , зеленчуци- а при мен е зеленчукова лазаня Wink




Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:48 от Dina767

# 35
  • Мнения: 569
 Малки кексчета с крем сирене и ягоди

Рецептат отново е на Танита и отново е невероятна  bouquet

http://tanitaang.blogspot.com/2009/02/blog-post_19.html

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:49 от Dina767

# 36
  • Мнения: 569
  Запеканка с пилешко месо и картофи


*300 гр пилешки бутчета или пилешки гърди
*2 големи картофа
*50 гр масло
*4 с.л. брашно
*1 1/2 ч.ч. прясно мляко
*50 гр настърган кашкавал
*1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
*сол
*черен пипер
*магданоз

Пилешкото месо се вари предварително в подсолена вода.
Картофите се варят отделно.
Свареното пилешко месо се обезкостява(ако е бутче) и се накъсва на парченца.
Картофите се нарязват на колелца или полумесеци.

В подходящ съд  се препича брашното до леко златист цвят.
Маслото се разтапя и към него се прибавя запеченото брашно на слаб огън , бърка се непрекъснато след това се прибавя на тънка струйка прясното мляко и се бърка до получаване на не много гъст сос.
Прибавя се лимоновия сок , солта и черен пипер на вкус.
Пилешкото месо и картофите се разделят на по 2 равни части.
В малка кръгла тавичка се нарежда 1 слой пилешко месо, върху него 1 слой картофи и след това по още 1 слой
3алива се със соса и се поръсва с настъргания кашкавал.
Пече се до зачервяване и се поръсва магданоз .
Аз добавям още сос при сервирането.
Приготвям тази запеканка в малка формичка за сладкиш с половината продукти за детето- много му се радва Wink




Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 10:51 от Dina767

# 37
  • Мнения: 569
  Кошнички с гъби , кашкавал и бекон

   продукти за около 14-16 кошнички:

   *200 гр гъби
   *1 с.л. масло
   *50-70 гр. кашкавал
   *50-70 гр. бекон , пуешко филе или друг мек колбас
   *3-4 кори за баница
   *няколко стръка магданоз
   *сол
   *черен пипер

Гъбите се задушават предварително с маслото, сол, черен пипер и малко водичка-както са цели( може и в фурната в тавичка за около 15 мин)

Форма за мъфини се  намазва с малко олио.
Корите както са една върху друга се нарязват или накъсват внимателно първо по дължина на 2 дълги ленти и след   това на квадрати - малко по големи от формите за мъфини.
Многолистните квадрати се поставят във всяка формичка и се оформят -както са сурови корите.
Във всяка се слага по една гъбка, и от настъргания кашкавал, ситно нарязания бекон и магданоз- отстрани около гъбата.
Запичат се в умерена фурна докато корите придобият златист цвят и кашкавала леко се разтопи.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:51 от Dina767

# 38
  • Мнения: 569
   Запеканка с кайма и зеленчуци


   *1 голям картоф
   *1 тиквичка
   *1 малка главичка лук
   *100 гр. гъби
   *1/2 консерва царевица
   *1/2 консерва грах (или замразен)
   *1/2 консерва или 2 пресни домата
   *250 гр кайма
   *1 яйце
   *1 филия сух хляб
   *1 ч.л. куркума
   *1/2 ч.л. кимион
   *1 с.л. сусам
   *100 гр. настърган кашкавал
   *сол
   *черен пипер
    
Каймата се омесва с 1 яйце , ситно нарязания лук, намокрената филия хляб, сол , черен пипер , кимион

Разстила се на дъното на кръгла тавичка , предварително намазнена.
Гъбите се нарязват на ситно , задушават се за 5 мин с малко масло и се слагат върху каймата.
Зеленчуците се нарязват на малки кубчета(картофите и тиквичката) , добавя се царевицата и граха, куркумата, сол, джоджен-объркват се и се изсипват върху  каймата и гъбите.
Нареждат се доматите нарязани на кръгчета ,всичко се поръсва със сусама, добавя се 3/4 чаша гореща вода и се слага в силно загрята фурна за около 45 мин. Малко преди да се извади се поръсва с настъргания кашкавал и малко магданоз.

Оригиналната рецепта е на Иван Звездев , но приготвена с Тофу , вместо кайма Wink



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:54 от Dina767

# 39
  • Мнения: 569
   Пиле с кус-кус и зеленчуци


  *1 ч.ч. кус-кус
  *400 гр. пилешко месо
  *1 голям картоф
  *1 морков
  *2 тиквички
  *1 глава лук
  *1 зелена чушка
  *1/2 консерва домати
  *1/2 ч.л. канела
  *1/2 ч.л. джинджифил
  *1 ч.л. табаско
  *пилешки бульон
  *сол

Пилето  се осолява , нарежда се в тавичка , намазва се с меда и се слага в предварително загрята фурна за около 20 мин
Лукът се запържва с малко мазнина докато омекне.
Зеленчуците се нарязват и се добавят към лука. Прибавят се подправките- сол , канела , табаско, джинджифил.
Зеленчуците се запържват така на слаб огън , при непрекъснато бъркане за 4-5 мин.Добавят се доматите нарязани на ситно и 1 ч.ч. гореща вода и се оставя да къкри на тих огън.
Запеченото пилешко месо се добавя към зеленчуците и се готви още 15-20 мин.

Кус-куса се залива се 1 ч.ч. вряла вода , в коятое разтворен о ч кубче пилешки бульон и се оставя похлупен да набъбне.
Пилето и зеленчуците се сервират върху кус-куса.


 

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:55 от Dina767

# 40
  • Мнения: 569
  Запеканка  с тиквички и патладжани


  *1 патладжан
  *2-3 тиквички
  *1 консерва домати
  *2-3 скилидки чесън
  *1 стрък праз
  *150 гр. топено сирене
  *магданоз
  *джоджен

 Патладжана и тиквичките се нарязват на кръгчета , нареждат се върху кърпа и се посоляват.
 Доматите се нарязват на ситно ,чесънът се пресова и се добавя към доматите заедно с 1 ч.л. джоджен.
 Празът се нарязва и се задушава за 3-4 мин с  малко масло и вода.
 В кръгла тавичка намазана с олио се нарежда 1 ред тиквички. Върху тях се слага задушения праз.
 Следва 1 ред патладжани, а върху тях доматите с чесън и подправки,топеното сирене нарязано на парченца.
 Най-отгоре още 1 ред тиквички . Залива се с около 3/4 ч.ч. гореща вода- поставя се фолио и се пече в силна фурна около 30   мин  , след което се маха фолиото и се запича за още 15-20 мин.
Сервира се с кисело мляко.



Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 01:13 от Dina767

# 41
  • Мнения: 569
Пълнено пиле с гъби и зеленчуци


1 прясно цяло пиле (около 1,5 кг)
1 с.л. зехтин
1 с.л. пресни листа мащерка

за плънката:

*1 с.л. зехтин
*100 г гъби (нарязани на ситно)
*1 печена червена чушка
*2-3 кисели краставички
*70-80 гр,. натрошен сух хляб
*2 с.л. прясно нарязан магданоз
*1 яйце
* сол
* черен пипер
*мащерка

 
Маслото се загрява в тиган и  се добавят ситно нарязаните лук, гъби и чушка -последователно.
Запържват се леко за 5 мин., докато  придобият златист цвят.
Тази плънката се поставя в подходяща купа , добавят се  натрошения хляб, магданоза и яйцето и  се разбъркват добре.
Подготвя се пилето-измива се , подсушава се и се осолява.
Пилето се  напълва с получената плънка , краката се завързват , поставя се с гърдите нягоре в подходяща тава.
Полива се  със зехтина и се  поръсва с черен пипер, мащерка и сол на вкус.
 Пече се  за около 1,5 часа - до равномерно позлатяване.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:56 от Dina767

# 42
  • Мнения: 569
  
   Пълнено пиле с гъби и булгур


*1 цяло пиле
*200 гр. пресни гъби по избор
*1 връзка пресен лук
*1/2 ч.ч. булгур
*2 ч.л. мед
*сол
*червен пипер

Пилето се измива и осолява отвън и отвътре.
Гъбите се нарязват на ситно, пресният лук също.
С малко мазнина се задушават гъбите за 3-4 мин, прибавя се лука и след още 2-3 мин се долива3/4 ч.ч. гореща вода и булгура. Покрива се с капак и се оставя за 7-8 мин.

Пилето се пълни с готовата плънка , зашива се отвора.
Поръсва се с малко червен пипер.
Кората на 1 лимон се настъргва , добавя се изцедения сок и 2 ч.л. мед
Пилето се намазва с тези лимонени стърготини.
В тавичката се добавя 1 ч.ч. гореща вода (може и бяло вино) , завива се с фолио и се пече около 45-60 мин.
След това се пече за още 10 мин без фолиото до златист цвят.



  





Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:58 от Dina767

# 43
  • Мнения: 569
   Сладкиш с овесени ядки и ябълки


*2 ч.ч. овесени ядки (или 1 ч.ч. овесени ядки и 1 ч.ч. овесени трици)
*1/2 кофичка кисело мляко
*1 яйце
*1-2 капки есенция- ванилия
*1ч.л. бакпулвер
*3 ябълки
*2с.л. мед
*1 кафена чашка филирани бадеми
*канела


От овесените ядки , киселото мляко към което е прибавена содата, яйцето, захарта и ванилията се замесва , мека смес -малко по гъста от колкото за кекс.
разстила се в правоъгълна или квадратна тавичка.
Ябълките се настъргват на по-едро ренде , добавя се меда, бадемите и малко канела и сместа се разстила върху "тестото".
Пече се в предварително загрята , умерена фурна за около 25-20 мин според фурната, като се слага на скаричка след като се запече леко отдолу.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:00 от Dina767

# 44
  • Мнения: 569
   Риба на грил с тахан


 Продукти за 2 порции:

 *2 филета от бяла риба(може и замразена)
 *1 лимон
 *2 с.л. тахан
 *2-3 скилидки пресован чесън
 *сол, прясно смлян черен пипер
 *1ч.л. куркума

Филетата се осоляват , поръсват се с черен пипер , заливат се със сока на 1 лимон и леко се поръсват с малко куркима.
Слагат се на скара или тефлонов грил за около 7-8 мин. След това се обръщат. Вече запечената страна се намазва с малко пресован чесън и 1 с.л. тахан и се оставя така да се изпече и другата страна.
След като са готови върху страната намазана с тахан се пръсва ситно нарязан магданоз.

Сервира се с ориз(може да е приготвен с куркума) , задушени зеленчуци , картофено пюре
Hug

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:00 от Dina767

# 45
  • Мнения: 0
Всичко изглежда много вкусно! Simple Smile Поздравления и за темата - много добре е оформена Simple Smile)

# 46
  • Мнения: 569
  След мнооооого дълго отсъствие,по време на което не съм спирала да готвя , но спрях да снимам - няколко нови предложения Heart Eyes
  Симона- много благодаря!

  Сьомга със зелени подправки-импровизация

  Продукти за 2 порции:
  
  *300-400 гр. сьомга
  *1 голяма глава бял лук или 1 връзка зелен лук
  *1/2 връзка копър
  *3 скилидки чесън
  *сока на 1 лимон
  *1-2 с.л. зехтин

Сьомгата се слага във вряща , подсолена вода за около 3-4 минути. След като изстине малко се раздробява на много ситни частици и се залива със сока на 1 лимон.
Лукът се нарязва на тънки ивици и се задушава за 7-8 минути.
Чесънът с 1 ч.л.сол се стрива , добавя се зехтинът , малко сол , нарязаният на ситно копър, задушеният лук и малко сок от лимон.
Подходяща тавичка се покрива с парче фолио , няколко капки зехтин на дъното, разстила се сьомгата и върху нея сместа от лук , копър и чесън , завива се отново с фолио и се пече за 10 мин в умерена фурна.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:02 от Dina767

# 47
  • Мнения: 569
  Диетична пица със зеленчуци

  Рецептата за тестото е от тук:
  http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/dough/recipe_671.php

  За една голяма пица е достатъчна половин доза.
  Замених  1/2 от брашното с пълнозърнесто.

  *1 голяма тиквичка нарязана на много тънки колелца
  *кромид лукчета- обелени(използвам готови)
  *1 жълта и 1 червена чушка нарязани на тънки ивици
  *10-12 маслини , нарязани на ситно
  *1/2 консерва белени домат
  *2 с.л. зехтин
  *50-70 грама обезсолено бяло сирене
  *подправки на вкус

  Зеленчуците без доматите се поставят в тавичка завити във фолио , осоляват се , добавя се зехтинът и се пекат за около  15-мин. в силно загрята фурна.
  Тестото се разточва,  доматите нарязани на ситно се разстилат , следват задушените на фурна зеленчуци, маслините и сиренето и се пече за около 15-20 мин в умерена фурна


  

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:03 от Dina767

# 48
  • Мнения: 569
Салата  с авокадо, гриловани пилешки късчета и нар

* 1 авокадо нарязано на ивици
*1 нар
*1 връзка зелена салата- рикота , бейби спанак, киселец или  комбинация
*1 краставица
*сока на 1 лимон
*2 с.л. зехтин
*2 средни пилешки филета , нарязани на тънки ивици , мариновани в малко зехтин , сол ,лимон,розмарин и изпечени на скара за 3-5 мин
*50 гр. крутони
  


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:04 от Dina767

# 49
  • Мнения: 569
  Крем супа от тиква- II -ри вариант
 
  продукти за 4 порции:

 *1/2 изчистена и нарязана на кубчета тиква(ако е голяма) или 1 средно голяма
 *2 ябълки - за предпочитане жълти
 *1 глава бял лук
 *1 с.л. зехтин
 *1 стрък мащерка

 Обелената и нарязана тиква, обелената и нарязана ябълка и лукът нарязана на едро нареждам в тавичка , посолявам леко , заливам със зехтина и 1/4 чаша вода, добавям и мащерката.
Запечатвам добре с фолио и пека около 45 мин в силно загрята фурна.
Вече изпечени тиквата , ябълката и лука се пасират много добре , добавям малко готварска сметана или кисело мляко.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 22:42 от Dina767

# 50
  • Мнения: 569
  Риба по Тайландски с кафяв ориз


  За 4 порции:

  *1 кг филе бяла риба
  *1 манго- нарязана на ситни кубченца
  *джинджифил- 1 средно голям корен, обелен и настърган на много фино ренде
  *2-3 скилидки чесън
  *сока на 1 лимон
  *2 с.л. соев сос
  *1 с.л. сусамено олио
  *1 щипка чили на прах
  *сол на вкус
  *1 бананово листо( ако не намерите може и без него)

  

Рибата се осолява леко и се нарежда плътно едно до друго в тавичка, в която предварително е поставено на дъното банановото листо, разположено така че половината да остане за завиване.
Настърганият джинджифил, стритият чесън, мангото , лимона , соевия сос и подправките се разбъркват добре и получената смес се разстила равномерно върху рибата.
След това се завива с другата половина на банановото листо , а отгоре се запечатва с фолио.
Пече се в умерена фурна около 45 мин.

За гарнитура- варен кафяв ориз.



  
  

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:06 от Dina767

# 51
  • Мнения: 569
   Салата с домати , краставици и булгур


 * 4-5 големи домата
 *2-3 краставици
 *няколко листа зелена салата (по желание)
 *1/2 ч.ч. булгур (ситно смлян)
 *сокът на 1 лимон
 *1 връзка магданоз
 *сол на вкус
 *щипка черен пипер
 *зехтин на вкус
 

Доматите се заливат с гореща вода за около 1 минута и се обелват. Нарязват се на средно големи кубчета.
Краставиците се обелват и нарязват на кубчета.
Магданозът се нарязва на ситно.
Булгурът се залива с подсолена вряща вода-около 1 1/2 ч.ч. и се вари около 10-тина минути ( аз опитвам и внимавам да не  е много разварен , ако има не извряла вода , прецеждам)
Всички продукти се смесват , заливат се с сока на лимона и се украсява с листа от зелена салата.

  


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:07 от Dina767

# 52
  • Мнения: 569
  Пълнени патладжани с доматен сос и фета


 * 3-4 големи патладжана
  *1 глава бял лук
  *2-3 домата
  *1 предварително изпечена и обелена червена чушка
  *300 гр. фета сирене
  *3-4 скилидки чесън
  *1/2 връзка магданоз
  *сока от 1/2 лимон
  *2 с.л. зехтин
  *сол , черен пипер  и джоджен на вкус


 Патладжаните се изпичат във фурната - цели до готово състояние.
 През това време се приготвя сос от ситно нарязания и задушен лук, обелените и ситно нарязани домати, нарязаната на ситно печена  чушка- продуктите се добавят последователно и се готвят около 15 -20 мин.

 Чесънът се стрива, добавя се зехтинът, сокът от лимон, сол и черен пипер.
 Патладжаните се разрязват на половина без да се белят , с нож се правят разрези в сърцевината и се разпределя пастата от     чесън , лимон и зехтин.
 В готовият доматен сос се добавя нарязаното на кубчета сирене , магданоза и се разпределя върху половинките патладжан.
 Запичат се за около 10 мин в умерена фурна.



Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:08 от Dina767

# 53
  • Мнения: 569
  Скариди в доматен сос и фета по Гръцки ( Саганаки)


  *2 глави бял лук ( 1 голяма)
  *4-5 средно големи обелени домата
  *2 с.л. доматено пюре
  *1/2 чаша сухо бяло вино
  *1 1/4 ч.ч. натрошено фета сирене
  *сокът на 1/2 лимон
  *2 с.л. зехтин
  *1 ч.л. сух риган
  *сол и черен пипер на вкус


Нарязаният на ситно лук се задушава за 5-7 мин, добавя се стритият чесън , нарязаните на ситно домати , доматеното пюре,магданозът , солта , пиперът и риганът.Добавя се бялото вино и се оставя за около 15 мин. със затворен капак.
Изчистените скариди се заливат в плитък съд с лимоненият сок за няколко минути.
В подходящ съд ( аз използвам глинени гювечета) се разпределя доматения сос , скаридите и се поръсва с натрошеното фета сирене. Пекат се в силно загрята фурна около 15-20 мин. Върви с мек, топъл хляб и бяло вино или узо;-)


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:09 от Dina767

# 54
  • Мнения: 569
  Къри от картофи и карфиол


* 3-4 големи картофа
*1 средна гл.карфиол
*2 с.л. доматено пюре
*2 обелени домата
*2 см.парченце джинджифил
*2 скилидки чесън
*1 глава лук
*1/2 връзка кориандър
 
*1 прясно 1червено чили
*2 с.л. зехтин 1/2 ч.л. кимион смлян
*1 ч.л. къри
*1 ч.ч. вода
 *сол и пипер на вкус

Картофите се нарязват на средно големи кубчета.
Карфиолът се начупва на средно големи цветчета.
Доматите и лукът се нарязват на ситно.
Чесънът се стрива заедно със ситно нарязаният джинджифил и чили.
Задушава се лукът за около 7-8 мин. Добавят се стритите чесън , джинджифил и чили. След около 3 мин се добавят картофите , Карфиолът , доматите , доматеното пюре и всички подправки. Добавя се водата и се готви на умерен огън под капак за около 45 мин. до пълната готовност на картофите. Добавя се още вода при необходимост. Накрая се поръсва със ситно нарязаният кориандър.
Гарнира се с кисело мляко и се сервира с нан.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:10 от Dina767

# 55
  • Мнения: 569
 Сладкиш с овесени ядки и круши


*1 консерва круши или компот( използвам Williams 825 гр.)
*1/2 ч.ч. пълно зърнесто брашно
*1 1/2 чаша овесени ядки
*1/2 ч.ч. мед
* 2 с.л. кисело мляко
*2 яйца
*2 с.л. меко масло
*1/2 ч.л. канела
*1 п. бакпулвер


Яйцата, киселото мляко , медът и маслото се разбиват с миксер.
Добавят се към овесените ядки, пълно зърнестото брашно, бакпулверът и канелата.
Сместа се разстила в подходяща тавичка , с хартия за печене.
Нарязаните на резенчета круши се нареждат отгоре , като леко се притискат.
Пече се на умерена фурна за около 20 мин.
Сокът от консервата круши (компот) се загрява и сладкишът се залива равномерно докато е топъл.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:11 от Dina767

# 56
  • Мнения: 569
  Пай с пилешко месо

  или нещо като пай по селски-импровизация

*6 пилешки джопана (големи)
 *4 картофа
 *1 глава лук
 *2 моркова
 *консерва домати
 *1 консерва грах или 1/2 пакет замразен грах
 *сол
 * черен пипер
 *червен пипер
 *Джоджен

Картофите -обелени и нарязани на едри кубчета  и пилешките джопани слагам в тенджера под налягане заедно.Ако не използвате , просто се сваряват поотделно или заедно.
Сварените пилешки джопани се обезкостяват , а месото се накъсва на много ситно.
Картофите осолени на вкус се пасират.
Лукът се задушава за около 10 мин. с 2 с.л. зехтин.
Добавят се на стърганите моркови и 1 ч.ч. от бульона , в  който са варени пилето и картофите.
Добавят се доматите, граха, пилешките късчета сол , черен пипер ,червен пипер и джоджен на вкус.
Оставя се да къкри под капак на слаб огън за около 20 мин. ,докато соса изври напълно.
Сместа се изсипва в подходяща тавичка, най-отгоре се разстилат или шприцоват пасираното картофено пюре.
запича се  в силно загрята фурна за около15-20 мин.



Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:12 от Dina767

# 57
  • Мнения: 569
  Тарталети със сьомга и зелен лук


  продукти за 4 порции:

*250-300 гр. сьомга
*1 връзка магданоз
*2 домата
*1 лимон
*2 скилидки чесън
*1/2 черен пипер
*1 ч.л. чесън
*2 с.л. зехтин
*2 с.л. заквасена сметана за гарнитура

за тестото за тарталети;
*250 гр брашно
*125 гр. масло- стайна температура
*1 ч.л. сол
*1/2 ч.ч. топла вода

Замесва се меко тесто, което се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 20 мин.

 Сьомгата се вари за 10 -12 минути в подсолена вода.
Зеленият лук и магданозът и доматите се нарязват на много ситно.
След като изстине малко , сьомгата се "натрошава" на ситно.
Омесва се с лука , доматите и магданоза .
Добавят се лимона , солта и зехтина.

Тестото се изважда от хладилника и се разточва.
Изрязват се формички със самите форми за тарталети , тестото се поставя във формите , като се притиска леко.
Правят се няколко проождания с вилица.
Отгоре се слагат по около 15 зърна боб и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 165 мин , като малко преди да се извадят се махат бобените зърна и се оставят за още 2-3 мин.

Слага се плънката , гарнира се с малко заквасена сметана и се поръсва с черен пипер.



Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 19:17 от Dina767

# 58
  • Мнения: 569
  Фритата с гъби и чери домати



*4-5 чйца
*100 грама фета сирене
*50-70 грама пресни гъби
*100-150 гр. чери домати
*100 грама шунка или друг колбас
*1/2 ч.л. сода бикарбонат
*1 ч.л. сол
*1 с.л. зехтин
*1/2 ч.л. черен пипер
*джоджен


Яйцата се разбиват добре , добавя се солта ,содата, черният пиер , и се рабива за още  около минута
Добавят се нарязаните гъби , шунка , домати(на половинки) , натрошеното сирене.
Продуктите се слагат в намаслен тиган с огнеопорна дръжка, Готви се на умерен котлон под капак до готовност на фритата от долу и след това се поствя в предварително загрята фурна за около 5 минути до получаване на леко златист цвят.

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 19:18 от Dina767

# 59
  • Мнения: 569
 Пълнени доматки с кафяв ориз, зеленчуци и кайма

*1 чаена чаша(220 мл.) кафяв ориз
*1 глава лук
*1/2 или малко повече пакет зеленчуков микс ( или пресни, ситно нарязани зеленчуци по избор- морков, броколи , зелен    фасул,карфиол,грах)
*250 гр, кайма (аз използвах пилешка)
* 2 с.л. доматено пюре + вътрешността на доматите, нарязани на ситно
* 10-12 половинки домати , на които вътрешността се издълбава
*2ч.л. сол
*1/2 ч.л. черен пипер
*1ч.л. джоджен
*2 с.л. зехтин

Лукът се нарязва на ситно и се задушава, добавят се зеленчуците, сол и 1 чаша вода и се покрива с капак за около 10-12 мин.
След като се изпари водата се добавя предварително смесената кайма с подправките, доматеното пюре и нарязаните на ситно домати и се готви за още 7-8 мин., като се бърка често.
В отделен съд се вари кафявият ориз в подсолена вода. Когато е почти готов се смесва със задушените зеленчуци и кайма, добавя се още половин чаша гореща вода и се оставя за 3-5 мин.Приготвям оризът отделно , понеже кафявият отнема малко повече време за да се свари, а зеленчуците и каймата се приготвят бързо.
Доматите се нареждат в тавичка, пълнежа се разпределя , на дъното на тавичката се слага 1 пръст гореща вода , завива се с фолио и се слага в предварително загрята фурна за 15 мин.


# 60
  • Мнения: 569
  Мъфини с тиква


*1 1/2 ч.ч. брашно
*1 ч.л. сода бикарбонат
*1 ч.л. канела
*1/4 ч.л. джинджер на прах
*1/2 ч.л. сол
*1/2 ч.ч. масло със стайна температура
*1 ч.ч. захар
* 2 яйца
*1 ч.л. екстракт ванила
* 3/4 ч.ч. пюре от тиква (печена и пасирана)

В купа се смесват брашното,солта, канелата , джинджера и содата.
С миксер се разбиват маслото и захарта докато се получи пухкава смес.
Добавят се яйцата - едно по едно, разбива се добре , следва екстракта от ванила.
Добавя се  от брашното, разбърква се , добавя се  тиквеното  пюре и след това втората половина от брашното.
Сместа се разлива равномерно във формичките за мъфини (запълва се 2/3 от всяка)
Пекат се в предварително загрята фурна за около 18-20 мин.
Получават се около 18 мъфина.

За гарниране аз използвах 1 пакетче сметана на Dr.Oetker + 3 с.л. тиквено пюре.

източника:

http://www.joyofbaking.com/cupcakes/PumpkinCupcakes.html



# 61
  • Мнения: 569
  Пресни картофи и още нещо



* около 500 гр. пресни картофки
*3  чушки( жълта или червена)
*200-250 гр. броколи
*200-250 гр. карфиол
*2 ч.л. сол
*2 с.л. зехтин
*1-2 ч.л. сусамено семе -по желание
*соев сос -по желание

Добре измитите картофи  се слагат в подсолена вряща вода. След около 10-12 мин. се добавят начупените на розички броколи и карфиол за около 5 мин.

Чушките се изпичат , обелват и нарязват на ивици.
Чесънът се нарязва ма тънки ивички.

Всичко се слага във подходящ съд от йенско стъкло, добавят се солта , зехтина и чесъна и се запича в предварително загрята фурна за 10-12 мин.
Ние го обичаме поръсено със сусамено семе и с малко соев сос.


Общи условия

Активация на акаунт