Предястия ,хапки и специалитети за гости

  • 56 613
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 337
Какво приготвяте , когато имате гости . Събирам идеи за всякакви хапки , саладки и мезенца . Лесни , вкусни и оригинални.
Ако имате и снимки - покажете Simple Smile

# 1
  • Мнения: 3 036
Любимото ми предястие за гости е много пипкаво за правене,но е голяма вкусотия.
1.Предястие от пилешки дробчета
дробчета 1 килограм;
1 глава лук;
2,3 скилидки чесън;
коняк 50 грама;
сметана 5,6 с.л. или аз слагам една малка;
гъби 200 грама;
2,3 ореха;
 сол,чер пипер.
Лук и чесън се запържват.Изсипват се дробчетата и също се запържват.Фламбират се с коняк.Прибавят се гъбите ,докато остане на мазнина.Слага се пипер,сол,индийско орехче ,сметаната.
Накрая  всичко се пасира.
Поднасят се с ръжен препечен хляб.

# 2
  • Мнения: 5 001
Зависи от гостите ми и случая...Поднасям различни неща....

*Чешки рулца(шунка с по-голям диаметър се пълни с руска салата или снежанка,навива се на рулце и се нарежда в плато върху листа зелена салата)
*Панирани пилешки хапки
*Малки коктейлни кюфтенца
*Чушки бюрек
*всякакви салати или туршийки(сега им е сезона даже)
*Плата със сирена или пастърма,луканка,филета...

# 3
  • Мнения: 337
Благодаря момичета... Hug
Никой друг ли няма да се включи ?.. Вие какво, гости не посрещате ли ... Laughing

Добре ще попитам така:
Помогнете ми с идеи какво да приготвя за около 20-30 човека гости? Наистина съм затруднена и имам нужда от повечко идеи , надявам се вие да ми дадете някой 
А и вярвам и други ще бъде интересно  bouquet

Последна редакция: чт, 06 ное 2008, 17:09 от Mаxi

# 4
  • София
  • Мнения: 974
Идеи ..има мнооого Laughing
Надникни в Готварската книга Hug

ето и една тема, която открих http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224930.0 , за съжаление другите са попаднали вече в архива, поне за още 4 се сещам newsm78

Ако дадеш повече информация какво точно търсиш /лесно, бързо или пък ефектно меню, с или без основно ястие/десерт /, мисля че ще се включат повече хора с мнение Hug

# 5
  • Мнения: 3 036
Скоро имахте коктейл на работното място.
Бяхме направили следното:
Една дълга продълговата чиния сложихме листа от салата.
Върху нея наредихме хапки от кашкавал орли,хапки с шунка и още едни със сирене.
В друга чиния пак със салата сложихме две,три питки като тези за хамбургери.Върху тях набучихме на клечки за зъби малки кюфтенца.
Ако можеш да си поигреш можеш да оформиш питката като таралеж и с тези кюфтенца стават като иглички.

# 6
  • Мнения: 337
Да ,надникнах и в Готварската книга , наистина има много идеи , ще взаимствам и от там нещичко. Иначе , като цяло търся нещо не много завъртяно и трудоемко ,тъй като не разполагам с много свободно време , а и ще трябва да се справям сама ,  нещо лесно , но и вкусно ,  и да има повече разнообразие .

# 7
  • Мнения: 6 796
Разгледай в тази тема. Има страхотни идеи.

# 8
  • Мнения: 337
Разгледай в тази тема. Има страхотни идеи.

Аууу , тук наистина невероятни идеи , но за съжаление рецептите не са дадени.Но ще потърся Hug

# 9
  • Мнения: 216
Пълнени гъби със смес от галета крема сирене, сол, чер пипер, магданоз, чесън , и пармезан, запичаш за 20-тина мин,. и си готова ( от пънчетата можеш да си приготвиш сос към месо, супа за другият ден или каквото си искаш)

Коктейл от скариди( най лесно от всичко ) за 20-30 чов ти трябват 60 скариди почистени( люспи и вени) само ги пускаш за 3 мин в кипяща подсолена вода и правиш сос, за топене от доматен сос( не пюре или сок ами като за спагети, но без подправки) и слагаш вътре смлян корен от хрян( пюре от хрян) чер пипер, и сол, декорираш с резени лимони

малки банички с плънка от гъби и лук( ползвай останалите пънчета)

малки катрофки пълнени с айоли ( майонеза и лимон малко горчица, чесън) и с по парченце кърначе,

рачешка салата( можеш да ползваш изкуствен рак- рачешки ролца) и да го напълниш в пънчета от краставица,

миниатюрни пилешки шишчета( спокойно можеш да приготвиш предният ден и да затоплиш преди сервиране)



# 10
  • Мнения: 503
Интересни плата за вашата маса...    http://www.snimka.bg/album.php?album_id=239980

# 11
  • Мнения: 2 829
ето и от мен предястие-
селски бохчи-нямам снимка за съжаление
но,правя смес за палачинки ,като в сместта добавям малко олио и мед,
за пълнежа--си правя задушени гъби,с шунка ,яйце ,...кой каквото м харесва--солено да е

палачинката я правя като бохча,като накрая  я завързвам с попарени листа от зелен лук
става доста ефектно и вкусно  chef
нещо такова е,
http://farm4.static.flickr.com/3203/2736214916_900074609e.jpg

другото което правя за предястие е салата костенурка-от форума е рецептата
страхотно ефектна е,вкусна,-малко трудоемка е,но си струва усилията
http://images22.snimka.bg/004685043.jpg

# 12
  • Мнения: 3 315
записвам се да следя интересните ви предложения  Crazy

# 13
  • София
  • Мнения: 974
Разгледай в тази тема. Има страхотни идеи.

Това мнение май изчерпва темата Laughing
Въпреки това, ето едно примерно меню /това ще приготвям следващият месец за тържество от подобен калибър ...25 човека/

Салати и предястия - Солени еклери, Лакерда, Мексиканска салата в купи от кори, Сух таратор, Пикантна салата с чушки, Класическа шопска салата, Гъбена салата, или ако има гъби в основното, салата със соеви кълнове, Месни плата, плата със сирена, ядки
Основно - канелони с месна плънка, но в палачинка или шишчета във фурната приготвени така , или тези гнезда /не съм решила още newsm78/
Десерт - шоколадово-бананов сладкиш

Общо взето като теб и аз ще готвя сама, така че съм си подбрала по-лесно меню
Ако си харесаш нещо, питай Hug

# 14
  • Мнения: 337
Страхотни сте , благодаря!
Има невероятни идеи наистина много ми помогнахте Hug

# 15
  • Мнения: 27 524
Много варианти има. Ето един и от мен  Simple Smile

9 филии ръжен хляб
400гр Филаделфия или крема-сирене
2 с.л. доматена салца
1 ч.л. лют червен пипер
3 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
1 ч.л. паста от хрян
2 с.л. копър
200гр пушена сьомга

Разделяте сиренете на две в две купички. Правите съответно два крема - оранжев и бял.

Оранжев:

Към едната половина добавяте:

 - салцата, червеният пипер и чесънът.

Бял:

(към другата половина)

 - лукът, копърът и хрянът.

Махате на филийките коричките. Разделяте ги на 3 групи по три. На първата филия мажете от белия крем. Да бъде плътен и обилен слой. Отгоре слагате резен сьомга. След това от оранжевия крем. На втората филия повтаряте процедурата и я лепвате върху първата, най-отгоре слагате третата филия, без нищо. Така и другите. Получавате 3 пакета. Увивате ги стегнато във фолио и слагате за един час във фризера. След това нарязвате на 9 равни пастички, украсявате по желание - може да заделите малко от крема, маслинка, магданоз...

     

# 16
  • Мнения: 3 034
най-често правя хапки, за друго рядко остава време - с хайвери, рибни (сьомга, аншоа), шунка/филета, отгоре слагам зеленчук или маслинка и набождам с клечки за зъби. ако имам повече време - малки кюфтенца, пилешки хапки, зеленчукови малки кюфтенца за вегетарианци, зеленчукови шницели - тиквички, патладжан, картофени к'фтенца или крокети. за десерт обикновено слагам плодове в големи плата - най-лесно ми е, а и най-универсално  Peace

# 17
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Напоследък хит при събиранията ни са Топчетата със синьо сирене и круши на pep-4o от gotvetesmen.

# 18
  • Мнения: 6 390
търся идеи - запис

# 19
  • Германия
  • Мнения: 111
 Правиме фондю. Много е бързо и доста се харесва от гостите ни.  chef

# 20
  • Мнения: 549
страхотна тема.Ще я следя с голям интерес.
Благодаря  bouquet

# 21
  • Мнения: 899
Най-лесното и любимо мое предястие (макар че официално е след-ястие) са платата със сирена. Редят се кубчета ементал, върху тях зрънце грозде, набучени на клечка. Отделно си нарязвам синьо сирене, гауда, камамбер, бри, каквото има налично. Кръгчета моцарела със забодено на тях чери доматче, заляти с малко зехтин и босилек.

Тази рецепта също е много хубава: http://menumag.bg/recipes/view/403

И тази: http://menumag.bg/recipes/view/440

Най-лесно е да се купят готови крекери и да се намажат с пастет, риба тон, крема сирене, украсяват се с някой зеленчук, горчица, маслинка. А също така много вкусно е черен хляб с маслинена паста и доматче. Ако ти се занимава може да си изпечеш солени тарталети.

И разбира се брускети с домати, зехтин и чесън.

# 22
# 23
  • Мнения: 2 803
Снощи правих канапе от пържена филийка отгоре варено яйце и залях със сос от майонеза, горчица, лимонов сок, подправка къри и украсих. Много се хареса от гостите.

# 24
  • Мнения: 444
Ето няколко интересни неща, някой от които съм пробвала: Мини пици - много ефектни
Печурки със сирене
Капрезе в буркан
Вегетариански шишчета

Дано са ти от полза Simple Smile

# 25
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Блонди, това предястие изглежда страхотно!  Peace

# 26
  • Страната на приказките
  • Мнения: 368
Синьо сирене, нарязано на кубчета, набоцкано с клечка за зъби и парченце ананас от кутия. Зърна грозде вършат същата работа. Може и от двете, да има разнообразие. Продава се едно филе пушена сьомга, много тъничко нарязано, като на листа, върху малки филийки черен хляб, нарязан на квадратчета. Филийки бял хляб, тъничко намазани с масло, нарязани пак на квадратчета, намазани с черен и червен хайвер. После се редят в чиния-шахматно-филийче с черен, до него - с червен, а на следващия ред се разминават. Има едни рибки-шпроти, които са направо изумителни със забодено лимонче с клечка. Готови лозови сърмички също вършат добра работа като хапки.

# 27
Всичко зависи от домакинята и в зависимост от повода и гостите аз приготвям една малко позабравено ястие от моето детство. Един ден реших да си го припомня и открих следната рецепта в интернет:

Зимна яхния със сини сливи и телешко /може и свинско/

500 г телешко или свинско месо
300 г сушени сини сливи
1 с.л. олио
2 - 3 глави кромид лук
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. захар
1 с.л. доматено пюре
1 – 2 с.л. брашно
Нарежете месото на парчета и го задушете в мазнината и малко вода, заедно със ситно нарязания лук. След това към него прибавете червения пипер, доматеното пюре. Залейте месото с 1 чаена чаша топла вода и го оставете да ври на слаб огън.
Накиснете предварително в топла вода сушените сливи докато набъбнат и ги прибавете към месото заедно с 1 ч.л. захар.
Гозбата се вари на тих огън под капак.
Важно е да знаете, че за да приготвите успешно това ястие, не трябва да го разбърквате, а да го разклащате от време на време. Когато месото омекне, прибавете смесеното с малко вода брашно.
Сервирайте горещо.
Може да се приготви и в гювече във фурната.
Това ястие ще бъде приятна изненада за ваши близки и гости, които обичат смесването на пикантни и сладки подправки. Невероятният букет от аромати, който ще получите, придава на ястието неповторим вкус и го нарежда сред най-оригиналните кулинарни шедьоври.
Идея: Сините сливи могат да се заменят с дюля, ефекта беше много ароматна яхния.
ДОБЪР АПЕТИТ!

Общи условия

Активация на акаунт