Скариди със сос..

  • 8 388
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 122
Интересуваме как да направя скариди със сос от майонеза и кетчуп????

# 1
  • Мнения: 27 524
Е, да сготвиш кетчуп и майонеза няма да стане.  Confused Просто ги изчисти, свари ги с лук и мокрови и си ги топвайте в едно от двете и  това е  Simple Smile

Иначе със сос ги правя така:

Килограм замразени скариди, една глава чесън, 200мл бяло вино, 50гр масло, сол, черен пипер, 150мл сметана.

Слагате да заври маслото, добавяте скаридите. Предварително леко ги размразявате - или в студена вода, или леко ги стопляте с вода на котлона, или на стайна температура, за да можете да изчистите всичко излишно. След тях слагате пресованата глава чесън и подправките. Добавяте виното и бъркате и чакате почти да изври. Тогава сипвате бавно на струйка сметана, като бъркате непрекъснато. Оставяте на огъня до приятно сгъстяване на сосчето.

Последна редакция: нд, 23 ное 2008, 18:47 от Блонди

# 2
  • Мнения: 1 906
Никога не съм готвила скариди, а ми се иска.
Блонди, има ли значение, какви ще са скаридите?

# 3
  • Мнения: 2 199
Скаридите минават ли някаква термична обработка преди консумация?  Embarassed  Shocked

# 4
  • Мнения: 5 001
Скаридите минават ли някаква термична обработка преди консумация?  Embarassed  Shocked
Разбира се,че минават....Или се варят или пекът или се задушават....
Когато са сурови са едни сиви на цвят,а когато минат термична обработка почервеняват.

# 5
  • Мнения: 2 199
Имах предвид следното:
В маркетите ги продават замръзени в пакети(дори нямат очи и мустаци...) на външен вид приличат на ролца от раци...
Те имат ли нужда от термична обработка?

Аз съм виждала рецепти за салатки със скариди и се питах дали
може да се използват такива скариди(без обработка като ролца от раци) за които писах или трябва
да се сварят предварително...

# 6
  • out of space
  • Мнения: 8 573
или трябва да се сварят предварително...

Трябва, иначе са  Sick

# 7
  • Мнения: 5 001
Кипват се в подсолена вода.После им махам хитиновата обвивка и ги приготвям както съм решила....

# 8
  • Стара Загора
  • Мнения: 88
Аз си купувам замразени тигрови и ги приготвям така: в тиган слагам зехтин половин глава лук и 2-3 скилидки чесън, след като загрее зехтина слагам размразените и отцедени скариди. пържа докато започнат да се цепят люспите и се покаже месото. Стават много приятни на вкус. След това може да се добави сос, но го предпочитам отделно.

# 9
  • Мнения: 27 524
Блонди, има ли значение, какви ще са скаридите?

Не, с всякаквите размери е едно и също  Simple Smile

Когато са сурови са едни сиви на цвят,а когато минат термична обработка почервеняват.

А, зависи от породата им - има и сурови розовки  Flutter

Аз винаги ги кипвам с лук и моркови и бяло вино, защото силната им миризма не ми допада много. Въпрос на вкус, разбира се  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 1 655
В нашето семейство са на почит скаридите. На седмица веднъж правя. Ето и моята рецепта: охладени скариди/ от Метро или Пикадили/, чесън- глава, чили, сметана, синьо сирене.
Загрявате мазнина- малко и добавяте чесъна нарязан на ивички, след това скаридите. При постоянно бъркане и когато прецените, че са готови прибавяте синьото сирене, сметаната и ако ви се стори рядък соса добавяте пшенично нишесте да се сгъсти сосче

Последна редакция: пн, 24 ное 2008, 18:14 от dolores

# 11
  • Мнения: 27 524
И как ги ядете с тез очи и краци  Sick

# 12
  • Стара Загора
  • Мнения: 88
И как ги ядете с тез очи и краци  Sick
Joyкойто може ги яде, аз предпочитам да ги махна Joy

# 13
  • Мнения: 5 001
И как ги ядете с тез очи и краци  Sick
Joy Joy Joy Joy
Хитиновите обвивики могат много сериозно да раздразнят стомаха и червата.Да не говорим за острите неща на главата на скаридите  ooooh! ooooh! ooooh!
Че на всичкото отгоре не се и разграждат от стомашният сок.Така,че внимавайте.....

# 14
  • Мнения: 27 524
Имахме гости скоро и съм направила таз чудесия:



като съм оставила само крайчето на опашката, за да се хване, топне в сосчето и да се хапне, без да се цапаш. А опашките едни твърди, разперени  Crazy И единият от гостите, бре, хрупа ли хрупа нещо, притесних се да не са песъчинки някакви, а той с все опашките ги яде. Така каза, че ги ядяли в Бургаско- цели и непочистени  #Puppy dog

# 15
  • Мнения: 5 001
...... а той с все опашките ги яде. Така каза, че ги ядяли в Бургаско- цели и непочистени  #Puppy dog

 ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!
Олеле!

Блонди хубаво изглежда платото.....А пастърмичката в средата рибна ли е?  Crazy Crazy Crazy Crazy

# 16
  • Мнения: 27 524
Не, сушен свински бут  Simple Smile

# 17
  • Мнения: 80
Аз пък ги запържвам леко със соев сос и мартини, както са си с обвивките + обелени, после добавям малко заквасена сметана и малко вода, целите скариди придават невероятен аромат...но са ми трудни за белене.

# 18
  • Spain
  • Мнения: 3 750
скаридите тук се сервират цели и непо4истени - всеки запретва ръкави и си ги 4исти . трябва да погледнете на опаковката,  защото 4есто се продават ве4е сварени . това зна4и 4е просто трябва да се размразят и попарят във вряща вода и стават за ядене . хубави стават като се поизпекат  на скара , после само се изтисква лимон4е по тях и готово . тези които са обелени оба4е не стават за скара - те са по скоро за приготвяня - както някои беше описал -задушени  , с 4есън4е . сос майонеза смесена с кет4уп (салса роса ) може да си го приготви6 отделно .
ето в тази тема има няколко на4ина за приготвяне на скариди
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=208061.0

Последна редакция: пн, 24 ное 2008, 20:29 от АдаДеспейнада

# 19
  • Мнения: 122
Благодаря много за рецептите. Ще видя тази тема ако си харесам нещо ще го направя.
Аз от тези рецепти тук със сигурност ще си направя.

Общи условия

Активация на акаунт