Подходящи ястия при гастрит?

  • 54 817
  • 36
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 2 132
Здравейте, момичета и мадам Бондуеле Simple Smile
Хайде да обменин информация и рецепти подходящи за хора с гастрит и други стомашни проблеми Simple Smile

# 1
  • Мнения: 413
отговарям ти мила, от личен опит.
Преди живеех в БГ имах язва на дванадесетопръсника и гастрит на пилора. Бях на 20 като ми ги откриха и то защо - от неправилно хранене, тежките запръжки, "киселинните храни", кафето...стрес нямах, въпреки, че някои казват, че това е болест на нервните и хората без време за себе си.
  Как се излекувах - като бях в БГ ми помагаше единственно като пиех прясно мляко, някакъв прополис ми правеше баба ми, бла бла, един куп билки....Като се преместих в Австрия промених начина на храненето си, само пресни зеленчуци, продове, варени и печени храни, коренна промяна на кулинарията. След 3-4 мес нямаше и следа от  язвите и гастритите.
 Има няколко вида гастрит, някои се повлияват добре от зехтина, други от мляко, трети от меда...просто открий кои храни ти действат добре, и кое зле. И готви в тенджера под налягане, пълниш всичко, вода, по малко, по възможност без подправки, че те дразнят, затваряш и готвиш.
  Това е от моят личен опит.
  Успех и постоянство

# 2
  • Мнения: 334
Така е - пърженото, многото подправки, силните кафе и чай, фрешовете от цитрусови плодове, суров чесън и лук, алкохолът и други, дразнят стомашната лигавица и е следва да се избягват. С част от пресните зеленчуци трябва да се внимава, много често стомахът сам подсказва какво не понася.
Препоръчват се, както казва : -))), варени и печени храни, част от зеленчуците могат да бъдат бланширани, това улеснява работата на стомашно-чревния тракт. Ще потърся рецепти и ще се включа отново, ако междувременно някой знае нещо допълнително по темата е добре дошъл.
Поздрави
 

# 3
  • Мнения: 413
Жени - като се храних с нормалните ястия, не можех нито сурова салата, нито цитрусови плодове да ям, нито чесън...
  Много лекари съветват да се премине на суровоядство, като първоначално храносмилателната система реагирала на смяната на храната, после преминавала през етап на пречистване, и накрая болните от гастрити, колити...били излекувани. ядях всичко, което ми беше забранено, настъргани моркови, зеле, панджар, корени от кервиз, чесън, отслабнах с помоща на 3х дневно сок от грейпфрут - след 3 месеца нямах и следа от язвата и гастрита ми.
Потърси в гугъла, преди време бях попаднала на няколко статии преведени на български за суровоядството и различните болести.
  Довери се на природата, на това което ни е дарила и ще получиш здравето си. Прочети и книгата на Ванга и тя съветва да се яде само сурово и натурално, без консерванти, без...


# 4
  • Мнения: 2 959
Привет, Суровоядке! Все още ли го караш на тоз режим? И ако можеш да ми кажеш какво е това в цитата, интересно ми стана, не съм го чувала друг път. За първи път засичам някой да споменава за "киселите" храни, наистина е добре да се поддържа алкална среда в стомаха- това е здравословната среда.
ЖениБ, много сте сладки с Ивато, нали все още се кърмите с малката принцеска?! Предполагам че е така, и ако следваш съветите на Клементина/ от личен опит споделени/ и на Мадам Бондюел ще можеш едновременно да продължиш това удоволствие и да си излекуваш хран. тракт.

# 5
  • Мнения: 413
Привет, СуровоядкеИ ако можеш да ми кажеш какво е това в цитата, интересно ми стана, не съм го чувала друг път.
,...

отиваш на гугъл и пишеш думата и четеш
http://www.google.bg/search?hl=bg&q=%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B4 … meta=lr%3Dlang_bg

# 6
  • Мнения: 59
Стана ми интересно  Hug
А може ли и няколко идеи за рецепти да ми дадете?  newsm78
Аз от тези кафета на гладно сутрин, започнах да имам проблеми  Sad Sad
Това което правя е:
- чай от лайка на празен стомах сутрин
- хранене по няколко пъти на ден - по малко, но често; предпочитам пюрета, крем-супи, мляко, извара (не я обичам ного), нетлъста риба (напоследък пангасиус), варени зеленчуци (по-често на пара или на фурна); избягвам тлъста храна (а толкова обичам свинско  Cry) и люто;

# 7
  • Мнения: 2 132

ЖениБ, много сте сладки с Ивато, нали все още се кърмите с малката принцеска?! Предполагам че е така, и ако следваш съветите на Клементина/ от личен опит споделени/ и на Мадам Бондюел ще можеш едновременно да продължиш това удоволствие и да си излекуваш хран. тракт.
Още се кърмим да Grinning Е кърмата сега е понамаляла, че мама се възстановява от престоя в болницата и бебка не успява да се нахрани както преди за 5мин Simple Smile

Иначе за гастрита четох, че помага сок от моркови. Освен това май и цвеклото. На етикет на сусамов тахан съм чела и че препоръчват по 1 лъжичка на гладно при язви и гастрит. Майка ми е взела гел от алое вера да пия сутрин и вечер- също било много добре.

# 8
  • Мнения: 2 132
Стана ми интересно  Hug
А може ли и няколко идеи за рецепти да ми дадете?  newsm78
Аз от тези кафета на гладно сутрин, започнах да имам проблеми  Sad Sad
Това което правя е:
- чай от лайка на празен стомах сутрин
- хранене по няколко пъти на ден - по малко, но често; предпочитам пюрета, крем-супи, мляко, извара (не я обичам ного), нетлъста риба (напоследък пангасиус), варени зеленчуци (по-често на пара или на фурна); избягвам тлъста храна (а толкова обичам свинско  Cry) и люто;


И аз събирам рецепти. Ще чакаме и мадам Бондюеле да се включи. Иначе то е ясно - без пържено, пушено, лютиво, пикантно, тлъсто, солено .. И още редица храни, които да се избягват(кафето е в списъка). За чая от лайка също четох, че е добре при гастрит.

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 122
/Извинявам се за спама/
Жени, много съжалявам, мила, че си имала здравословен проблем. Не мога да помогна с някакви съвети, но ти пожелавам по-бързо възстановяване и да се виждаме по-често в парка  Hug

# 10
  • Мнения: 2 959
...без пържено, пушено, лютиво, пикантно, тлъсто, солено ...
Ами, с една дума готови сте за суровоядните режими. ЖениБ, бързо възстановяване Ти желая/ затова не Те засичах при мартенките/ и да вземеш в ръце стомашните проблеми. От АБ ли се обостри гастрита? Пробвала ли Си джинджър, зелен чай? За рецепти не мога да Ти кажа, защото съм на Вие с кулинарията.
Усмивчице, ама при Теб високото кръвно с гастрит ли е съпроводено?
Клементинко, благодаря за цвеклото.

# 11
  • Мнения: 334
Ами, с една дума готови сте за суровоядните режими.

Няма да мога да се съглася. Един от рисковите фактори за раздразнение на стомашната лигавица е прекомерната консумация на целулоза (например, суровото зеле). Има и обяснение за това. Човешкият организъм не притежава способността да я усвоява, така както се случва при тревопасните животни с преживянето. Когато се храним с богати на целулоза храни, в  стомаха се отделя повече солна киселина, която от своя страна дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. При една вече раздразнена лигавица, допълнителното количество солна киселина може да има неприятни последствия. Суровоядството е една изключително интересна философия, но и към нея трябва да се подхожда с внимание. Най-вече, ако започвате такъв режим, да нямате оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт.
Съжалявам, че така се бавя с рецептите, съвсем скоро ще се включа. Междувременно, ако някой може да даде рецепта в тази насока, е добре дошъл   bouquet.

# 12
  • Мнения: 59

Усмивчице, ама при Теб високото кръвно с гастрит ли е съпроводено?

Слава богу - още не  newsm26
Но тъй като сутрин не ми се яде изобщо, пропускам зкакуската (знам че не се прави така...) и пия кафета на гладно. А това понякога предизвиква доста неприятни усещания в корема  #Shocked И зтова като не мога да хапвам сутрин, то поне гледам да взимам някакви мерки по отношение на храненето  Wink

# 13
  • Мнения: 2 959
...Когато се храним с богати на целулоза храни...
Мадам Бондюел, от класическа медицинска гл. точка сте абсолютно права. Но аз съм на мнение че метода на пробите и грешките е най- приложим. Всеки чов. организъм е различен и реагира по различен начин на различните храни, така че всеки има право да опита от всичко и вече след това в зависимост от самоусещането Си и изграденото лично впечатление да маха или добавя храни към листчето Си. Още повече че в суровите плодове и зеленчуци се съдържат ценните ензими, необходими за цялостно разграждане и усвояване на храната. Отново научих нещо ново от Вас, благодаря Ви че намирате време за всичките ни питания!
...И зтова като не мога да хапвам сутрин, то поне гледам да взимам някакви мерки по отношение на храненето...
Киселяче, ами реално погледнато първата крачка е да се помъчиш да намериш време за закуската Си, ако не цялостна, поне един сок или плод сложи в стомаха Си, ще Ти е благодарен, наместо да го тероризираш с това кафенце. деня е пред Теб, и в него можеш да намериш доста време за една силна и стимулираща чашка от ароматната напитка. Колко пъти дневно се храниш, събираш ли ги поне 3, като гледам че Си спестяваш дори закуската?

# 14
  • Пловдив
  • Мнения: 122

... пропускам зкакуската (знам че не се прави така...) и пия кафета на гладно.

Усмивчица, можеш да пробваш да хапваш добре узрял банан с кафето - много си "вървят" като вкусове, не изисква никакво приготовление и не е голямо като количество  Simple Smile.

# 15
  • Мнения: 334
Ето една примерна рецепта:

Огретен със зеленчуци


Необходими продукти
1 kg картофи
македонски микс Bonduelle
3-4 яйца
1-2 лъжици кисело мляко
250 g сирене
малко масло или зехтин за намазване на тавата
копър

Начин на приготвяне
Картофите леко се сваряват, след което се нарязват. Поставят се в тава, предварително намазана с масло/зехтин и към тях се добавят изцедените зеленчуци от Македонския микс.
В отделен съд сиренето се намачква, към него се добавят яйцата и млякото, и сместа се разпределя върху зеленчуците. Пече се около 20-30 мин, като 5 минути преди изваждането се поръсва с нарязан на ситно копър.

Bon appetit!   chef

# 16
  • Мнения: 334
Мадам Бондюел, от класическа медицинска гл. точка сте абсолютно права. Но аз съм на мнение че метода на пробите и грешките е най- приложим. Всеки чов. организъм е различен и реагира по различен начин на различните храни, така че всеки има право да опита от всичко и вече след това в зависимост от самоусещането Си и изграденото лично впечатление да маха или добавя храни към листчето Си. Още повече че в суровите плодове и зеленчуци се съдържат ценните ензими, необходими за цялостно разграждане и усвояване на храната. Отново научих нещо ново от Вас, благодаря Ви че намирате време за всичките ни питания!

Факт е, методът проба-грешка си остава най-доброто решение. И аз потърсих по темата, има статия, според която комбинирането на месо с прясна салата от сурови зеленчуци е подействала благотворно на 93 пациента с хронични стомашно-чревни заболявания. Не важи за пациенти в обострена фаза на заболяването, но ако на човек му понася такъв режим - няма проблем. Препоръчваното количество е три пъти на ден по сто грама пресни зеленчуци.
Тук ще вметна, че е желателно по-твърдите плодове и зеленчуци (моркови, ябълки...) да се режат на ситно и да се сдъвкват добре. Има препоръка за ябълките да се белят.
Все пак, специално при заболяванията на стомашно-чревния тракт, термичната обработка - печене, варене, пара - улеснява усвояването на хранителните вещества и щади лигавицата.

ПП. Kalida, аз благодаря за присъствието Ви тук, винаги е хубаво, когато стане добра дискусия.

# 17
  • София
  • Мнения: 5 741
Мен повечето зеленаци са ми дразнили гастрита,за това и голяма част от тях ги избягвам. Огретена звучи страхотно,само ще пропусна копъра(без него).

# 18
  • Мнения: 1 259

... пропускам зкакуската (знам че не се прави така...) и пия кафета на гладно.

Усмивчица, можеш да пробваш да хапваш добре узрял банан с кафето - много си "вървят" като вкусове, не изисква никакво приготовление и не е голямо като количество  Simple Smile.

Това съм го пробвала...+ 1-2 блокчета шоколад...мммм

# 19
  • Sofia
  • Мнения: 9 727
Огретена ще го пробвам и аз, чудесно звучи Peace
Само да вметна, че при JeniB метода салата+месо няма как да стане, понеже още не съм я навила да яде месо Mr. Green

Да споделя и аз малко опит- преди 6-7 години имах язва на стомаха. Успях напълно да я излекувам, но в продължение на две години мнооого внимавах как се храня. Специално за язва препоръчвам силно броколите. Леко задушени с малко сол. Комбинирах ги с обезсолено (в топла вода за 10мин) сирене на плоча или фурна (във фолио). Естествено всичко друго запечено или на пара. Пържено, люто, подправено и прочее тотално изхвърлих от менюто си.
Ще взема да си припомня какви рецепти си правех тогава. Thinking

Е и специалният билков чай де, но него ще го пратя на Жени скоро Hug

# 20
  • Мнения: 1 263
Записвам се в темата.
От опит потвърждавам, че някои от суровите зеленчуци или плодове наистина дразнят стомаха.
 От българският зелен чай си докарах такива болки и спазми, че вечер не можех да спя.
В Гърция при силни болки се препоръчва няколко дни да се мине на диета със сварен ориз като се пие и водата.   
Интересно ми е какво мислите относно ракията(в малко количество) и дали наистина помага при гастрит?

# 21
  • Мнения: 2 110
Много полезно и хубаво нещо е за закуска филия намазана с масълце,отгоре мед и топло мляко за пиене.

# 22
  • Мнения: 334
Интересно ми е какво мислите относно ракията(в малко количество) и дали наистина помага при гастрит?

Ракията има затоплящо действие и може да се получи субективно усещане за подобрение, но алкохолът като цяло дразни стомашната лигавица и не се препоръчва за такива случаи.

Последна редакция: пн, 05 яну 2009, 14:00 от Madame Bonduelle

# 23
  • София
  • Мнения: 803
И аз от личен опит да споделя
Гастритът ми се обостри от консумация на череши в несметни количества и пиене на кафе . Последва оздравителна диета от варени картофи и моркови на по-късен етап. След което чай билков в никакъв случай с танин всмисъл черен , зелен , с препечени филийки и сирене  , след около 15 дни всичко отшумя. В предишните постинги пишеше за суровоядството , това според мен трябва да започне след , като стомахът вече е укротен и леко закален ,защото солната киселина , която се отделя може да бъде активирана от по-твърди сурови зеленчуци и плодове с обвивки. Запръжките и "кавърдисаните" манджи  Laughing Laughing Laughing просто са аут.

# 24
  • Мнения: 334
При обострен гастрит диетата наистина е различна. Режимът прилича донякъде на захранването - започва се с пюрета и постепенно се въвеждат други храни.

# 25
  • Мнения: 2 132
А някой пробвал ли е соколечение? Чета на няколко места, че соковете помагали. За гастрит дават сок от моркови и комбинация - 3 части моркови, 1 краставица, 1 цвекло. Имаше и още един, но трябва да погледна.

# 26
  • София
  • Мнения: 7 014
Аз съм с гастрит и в същото време съм частичен суровоядец. Ям и доста неща , които не се ядат сурови- картофи, гъби и т.н.
Ще следя темата за интересни рецепти  Peace

# 27
  • Мнения: 1 217
Различните крем супи са много подходящи.И печеното крехко месо също.Аз съм чувала,че една л.мед разтворена в чаша топла вода сутрин на гладно е много полезна напитка.С гастрит съм от малка.Като ме заболи много ми помага Талцид,или в най-лошия случай-системи Confused

# 28
  • Мнения: 592
С интерес ще следя темата заради мъжът ми, който е с такива проблеми. Освен гастрит има и висок холестерол. Почти от всичко му се образуват киселини и вече съм се видяла в чудо Sad
Рецепта за огретена ми звучи добре и ще я пробвам.

Последна редакция: ср, 21 яну 2009, 17:13 от Sissa

# 29
  • Мнения: 334
Ето една рецепта, която ми се вижда подходяща (ако леко се намали количеството лук и моркови):

Пилешки бутчета печени с ориз и гъби

# 30
  • Мнения: 592
Да се отчета за огретена. Стана вкусен, но доста сух и заливката от зеленчуците и яйцата се отдели от пласта с картофи. Определено ще влезе в менюто ни с малки подобрения Peace

# 31
  • Мнения: 2 110
Ето най-общите правила, които трябва да се спазват:
•Яжте по 4-5 пъти на ден, на малки порции.
•Храната и напитките не трябва да бъдат прекалено горещи или прекалено студени.
•Никога не гълтайте твърда храна, преди да сте я сдъвкали на каша.

Диетите при гастрит с понижена и повишена киселинност са различни.

Гастрит с понижена киселинност
Необходимостта да се щади лигавицата на стомаха се съчетава с необходимостта да се стимулира изработването на стомашен сок. Затова на болния се назначава специална диета - пълноценна, от която са изключени млечните продукти. Но присъстват бульоните и компотите. Храната може да се вари, запича или задушава. Забранените продукти при този вид гастрит са малко и това са основно гъбите и чесънът. Болните трябва да приемат сок от живовлек, както и ферменти.

Гастрит с нормална и повишена киселинност
При него секреторна-та функция на лигавицата на стомаха е запазена и дори повишена. Затова се изключват всякакви вещества, възбуждащи секрецията на стомашния сок. Хранете се често, на всеки 2-3 часа. Забранена е грубата растителна тъкан, бульоните, млечнокиселите продукти, подправките, кафето.
Болните приемат препарати, изхвърлящи излишните киселини.

За успокояване на нервната система се препоръчва настойка от страхливче или отвара от корените на валериана.

# 32
Здравейте на всички!
Днес ходихме на лекар и на приятелят ми му казаха че има гастрит... И така стигнах до тази тема, която много искам да продължи.
Изчетох всичко за това кое трябва и кое - не да се консумира, но никъде няма конкретни рецепти, освен огретена, който ще пробвам Simple Smile
Още от тази вечер започвам с диетата му, но тъй като е нещо ново за мен Ви моля да дадете съвети за разнообразие в менюто.
Благодаря предварително.

# 33
  • София
  • Мнения: 15 469
Внука го оправихме със зехтин и маслини.Първо му правехме препечени филийки със зехтин и резенче домат за закуска. После започнахме да му даваме по една чаена лъжичка зехтин сутрин на гладно.После прояде маслини и досега си ги яде в големи количества.Отдавна не се е оплаквал от болки в стомаха.Бяха му забранили млякото и млечните продукти, сега яде сирене, кашкавал, пие мляко с какао и кисело мляко и не се оплаква.

# 34
  • Мнения: 2 132
Здравейте на всички!
Днес ходихме на лекар и на приятелят ми му казаха че има гастрит... И така стигнах до тази тема, която много искам да продължи.
Изчетох всичко за това кое трябва и кое - не да се консумира, но никъде няма конкретни рецепти, освен огретена, който ще пробвам Simple Smile
Още от тази вечер започвам с диетата му, но тъй като е нещо ново за мен Ви моля да дадете съвети за разнообразие в менюто.
Благодаря предварително.
Трябва да знаеш дали е с висока или с ниска киселинност.

За зехтин екстра върджин по една лъжичка сутрин и аз съм чувала. Трябва да пробвам Wink И за сусамов тахан също- 1 лъжичка на гладно Peace

# 35
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Добрата новина е, че дори хроничния гастрит се лекува, с медикаменти+ продължителна диета. Преходните сезони есен и пролет обикновено се обостря, както и при стрес. Тук има интересна статия по въпроса
Относно храненето: забранените храни освен алкохол, пържено, люто, сурови зеленчуци и плодове (заради фибрите в тях) включват (за мое най-голямо учудване) и сурови листни зеленчуци.

# 36
Здравейте,
наскоро разбрах, че гастретът ме от преди 6-7 години се е възвърнал. Включвам се за да добавя някои неща, които не са споменати и може да са от полза.
След всичко вече изброено - не трябва също да се косумира никакъв кофеин, което ще рече не само кафе, а и шоколад (може бял), чай (черен и други); никакви плодове, в които има семки - като ягоди, малини, никакви цитрусови (лимон - най вече); без ябълки, круши, краставици, домати, лук. Има изключения - може да се яде краставица, ако няма семки и е обелена; круша - ако е обелена. Не се яде нищо кисело - оцет, зелени маслини. Никакво газирано, включително бира. Никакво червено и бяло вино, никаква водка.
Също не е добре да се яде пълнозърнест хляб - бял е подходящ.
Първият път, когато се появи гастритът се излекувах с едни хомеопатични лекарства, на които за съжаление не помня името. Сега съм в чужбина и тук много ми се промени начинът на живот и хранене и доведе пак до това.
Единствените подходящи готвени храни, които се сещам са картофена крем супа и картофено пюре.
Може бе всички знаете как се приготвя супата, но все пак ще ве припомня  Simple Smile
5-6 големи картофа
2-3 моркова
половин глава лук (може да се сложи, защото почти не се усеща)
1 ч.ч. прясно мляко
сол на вкус
Нарязаните на едро лук и моркови се слагат във вряща вода със сол - 20 мин
Добавят се обелените и нарязани на едро картофи - 20 мин
Махате от котлона - пасирате с пасатор. Слагате млякото и връщате на котлона докато заври за 4-5 минути
Може да си купите готови кротонки или да си направите като препечете няколко филиики бял хляб - нарязват се на кубчета и се запържват съвсем леко в масло.
Ще чакам съвети за още рецепти  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт