Бързи кифлички без втасване
Продукти за тестото:
Прясно мляко - 1 чаша (200 мл)
Мая - 42 г (жива)
Захар - 1 с. л.
Сол - 1 щипка
Яйце - 1 бр.
Мазнина (олио, маргарин, мас) - половин чаша
Брашно - колкото поеме за мекичко тесто, приблизително 700-800 г
Приготвяне:
Маята се разтваря със захарта и солта в част от млякото, леко затоплено, и се оставя да шупне.
В брашното се оформя кладенче, изсипва се маята, останалото мляко, мазнината и яйцето. Меси се мекичко тесто. Накъсва се на 4-5 топки, според това колко големи искате да са кифличките и веднага започвате да ги оформяте. Тестото, с което не работите в момента, е добре да е на студено, за да не втаса.
Сниманите кифлички ги правих с три пълнежа:
рогчетата - сирене с яйце
охлювчетата - сладко с орехи
възелчетата - кафява захар и орехи
Слагат се в постлана с хартия за печене тава. Пекат се около 15-20мин. на предварително загрята до 200 градуса фурна.
Post Memoriam - за майка ми