Да ви представя и моите рецепти!

  • 20 319
  • 21
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1 485
Бухти със сирене



1 коф.кисело мляко
2 яйца
1 непълна ч.л сол
½ ч.л сода за хляб
брашно за средно меко тесто
сирене
олио

Тестото се омесва,разточва се кора дебела около5мм,режат се правоъгълници.
В единият край се слага натрошено сирене и краищата се притискат.
Аз това го правя с дръжката на вилицата.Пържат се в сгорещената мазнина.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:42 от Fior

# 1
  • Мнения: 1 485
Бухти със захар

Продукти:
1ч.ч прясно мляко(може и с кисело)
1ч.ч захар
2 яйца
1ч.л сода
щипка сол

Омесва се тестото,разточка се кора дебела около 1 см и се режат като  ромбоиди.
Пържат се в сгорещената мазнина.

# 2
  • Мнения: 1 485
Гофрети



Забележка:
Продуктите са за голямо количество гофрети!!!

3яйца
6 с.л захар
1ч.л сол
1ч.л хлябна сода
3 ванилии
½ ч.ч олио
2ч.ч вода
1л.прясно мляко
1 кг.брашно

От посочените продукти се прави смес,2 пъти по- гъста от палачинково тесто.
Печат се в гофретник.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:42 от Fior

# 3
  • Мнения: 1 485
Солен кекс



2 яйца
1ч.ч кисело мляко
1/2ч.ч сода за хляб
1ч.ч брашно
1к.ч натрошено сирене
3 с.л олио

Продуктите се разбъркват.Сместа се изсипва  в намазнена форма и се пече на 200 градуса около 20 минути.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:43 от Fior

# 4
  • Мнения: 1 485
Мъфини със сирене и маслини



Източник:
Интернет

2 ч.ч брашно
1 бакпулвер
1-2 щ.сол
1 и 1/3 ч.ч кисело мляко
1/2.ч.ч олио
2 яйца
3/4 ч.ч натрошено сирене
1/2 ч.ч маслини

Първо се разбъркват течните продукти.Към тях се добяват сухите.
Сместа се разбърква добре,изсипва се във формички(тук при мен силиконови)
И се печат в загрята фурна.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:44 от Fior

# 5
  • Мнения: 1 485
Празничната питка на моята баба



Продукти:

3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 к.л сол
1 с.л захар
1 с.л олио
1 кубче мая
брашно –около 1 кг
масло за намазване

Омесва с тестото.Разделя се на 2 части и се оставя да почине около 15 минути.
След това се разточва на 2 кори,които се намазвт с розтопено масло.Навива се на руло и се реже на парчета.Нареждат се в тава,оставя се да втаса,намазва се с яйце и се пече.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:45 от Fior

# 6
  • Мнения: 1 485
Еклери



Продукти:
4 яйца
2 к.ч вода
1 к.ч олио
1 ч.ч брашно

Водата и олиото се слагат да заврят.След това се прибавя брашното и се бърка ,докато започне тестото да се отделя от стините на съда.
След като изстине се добавят яйцата едно по едно,като се бърка непрекъснто.Оформят се малки топчета или с лъжица или с шприц и се пекат.
След като изстинат се пълнят с крем по желание.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:51 от Fior

# 7
  • Мнения: 1 485
Плодов пандишпан



Продукти:
4 яйца
1ч.ч захар
1 ч.ч брашно
1 пакетче чаени бисквити
1 пак масло-125гр
плодовете на един компот по ваш избор(тук съм го правила с праскови)

Яйцата се разбиват със захарта.Прибавя се брашното.
Маслото се разтопява в съда в който ще се пече-в случая тавичка.
Нареждат се бисквитите,отгоре се нареждат плодовете ,предварително изцедени от сока.
Отгоре се залива с получената смес.Пече се около 20-25 мин.при 180 градуса.

# 8
  • Мнения: 1 485
Пита-хляб за Бъдни вечер



Продукти:
1 с.л сол
1 кубче мая-42 г
400 мл.вода
брашно да стане тесто

Замесва се тестото.Разстила се в намазнена тава и се оставя да втаса,докато удвои обема си.
Преди печене се намокря с вода.

Украсата е по ваше желание!

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:53 от Fior

# 9
  • Мнения: 1 485
Тутманик



Продукти:
600гр брашно
1-2 яйца
1-1,5 ч.л сол
1 ч.л захар
50 гр олио или масло
1/2 ч.л сода за хляб
100 мл прясно мляко
1/2 кубче мая

сирене
 
Омесва се тесто,оставя са да втаса.След това се точат кори,мажат се с мазнина,наръсва се със сирене,редят се така една върху друга и се пече. В моя случай съм навила корите на охлювче, нарязала, и съм ги подредила в тавата.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:59 от Fior

# 10
  • Мнения: 1 485
Кифлички



ПРОДУКТИ
400мл.прясно мляко или 400гр.кисело мляко-може и от двете по 200гр.
4 яйца
1/2ч.ч олио
1кубче мая
1к.л сол(ако ще бъдат само солени)
3к.л захар(ако ще бъдат сладки)
брашно-около 800-900гр.

Маята се разтваря в затопленото прясно мляко.Ако е с кисело мляко-в малко хладка вода.Яйцата се разбиват,като предварително се отдели един жълтък за намазване.Добавя се олиото.Аз разделям сместа с маята и яйчната и слагам в едната захарта ,а в другата солта.И меся две теста,средно меки.Оставям да втасат,след което разточвам,ража на триъгълни парчета,слагам плънка от сирене или сладко,навиам ги и слагам в намаслена тава.Изчаквам малко да втасат,мажа с жълтък(садкити ги поръсвам със захар)
и печа на около 180гр.Стават много меки и вкусни

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 15:00 от Fior

# 11
  • Мнения: 1 485
Питка с шарена сол и чубрица



500 г. брашно
100 мл. топла вода
150 мл. прясно мляко
1/2 кубче мая
3 с. л. олио
2 ч. л. захар
2 ч. л. сол

Омесваме тестото,оставя се да втаса.После се разделя на 2 части и се точят кори,като всяка от тях се намазва с мазнина(аз го направих с мас) и едната се поръсва обилно с шарена сол ,а другата с чубрица.Поставят се една върху друга,увиват се като руло,режат се парчета,редят се в тава и се оставят да втасват.След като се изпече,веднага се намазва с ароматно олио,което аз приготвих от :
загрято олио,чубрица,шарена сол,чесън на прах,риган-изобщо тук е въпрос на вкус и предпочитания.
Оформянето не е задължително да е точно това,просто това направих аз ,понеже бързах.  
Дано ви хареса!!!

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 15:01 от Fior

# 12
  • Мнения: 1 485
Тиквеник със сироп




Продукти:
1 пакет кори за баница
тиква
орехи счукани на едро
захар
канела
олио


Тиквата се настъргва,след което се изтисква.Добавят се орехите-на око-колкото повече,толкова по-добре.
Прибавя се захар-около 1 ч.ч,може и малко повече.
Канела на вкус-който не обича-не слага!
Така плънката е готова.Вземат се корите-може по една,може и по две.Всяка се ръси с олио,плънката с тиквата и се навива на руло.
Слага се в намазнена тава.Залива се с 1.ч.ч сгорещено олио.
Пече се стандартно -на около 180 градуса,около 20-30 минути,докато покафенее отгоре.

Преди това е хубаво  да се свари сиропа:
2ч.ч вода
1ч.ч захар
Ако обичата по сочно-увеличете количеството!

И след като го извадите от фурната го заливате с вече изстиналият сироп.
Хубаво е да престои едно денонощие-у нас това обаче не може да се получи! Mr. Green



Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 15:06 от Fior

# 13
  • Мнения: 1 485
Парфе с ванилов крем



За пандишпановия блат:
4 яйца
1к.ч и 1/2 захар
1 к.ч и 1/2  брашно
Пече се в по-голяма форма-по възможност да е с разкопчаващ се ринг.Оставя се след печенето във формата

Продукти за крема:
0,5л прясно мляко
1к.ч брашно
1ч.ч захар
5яйца
0,100мл.вода
2с.л желатин
1 пак.масло
1ванилия
1с.л какао

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с 3с.л от захарта на твърд сняг.
Жълтъците се бъркат с брашното и част от млякото.
Млякото се загрява със захарта и след завирането се прибавя жълтъчната смес.
Бърка се до сгъстяване.
Сваля се от котлона и се прибавт разтворният в 0,100мл. вода желатин и маслото.
Прибавят се и разбитите белтъци.
Част от крема се оцветява с какаото.
И така двата крема се изсипват върху готовият блат.
Слага се в хладилник да се стегне.


Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 15:07 от Fior

# 14
  • Мнения: 1 485
Пълнени печурки с бекон



Продукти:
гъби печурки
бекон
лук
моркови
подправки
кашкавал

Нарязват се лука,морковите на ситно и се задушават в мазнина.Прибавят се нарязаният на дребни кубчета бекон,ситно нарязани гъби-предварително задушени,подправя се с чубрица,чер. пипер,риган.
С така приготвената плънка се пълнят предварително почистените и измити печурки.Слагат се в тавичка с малко вода на дъното и се печат.Преди края на печенето се поръсват с настърган кашкавал.

# 15
  • Мнения: 1 485
Миди с ориз



Продукти:
миди с черупките
ориз
лук
подправки

Мидите се изчистват много добре-всичко от черупката се остъргва с нож.Измиват се.
Лука се реже на ситно и се задушава в олио.Прибавят се мидите и се задушават с малко вода.
След това се добавя изчистеният и измит ориз.Долива се вода,слага се сол,черен пипер,червен пипер(малко!)
и се оставя да къкри на тих огън до готовност на ориза.Накрая се поръсва с магданоз.

# 16
  • Мнения: 1 485
Печени зеленчуци на скара

източник:
Интернет



4 тиквички
4 чушки
3 патладжана
2 глави лук
за маринатата:
2 -3 клонки мащерка
4 -5 скилидки чесън
сок от 1/2 лимон
2 с.л. олио
1 ч. л. сух риган
за доматената заливка
4-5 домата, около 1 кг
2 скилидки чесън
4 с. л. олио
1 с. л. оцет
1 ч. л. босилек
1 с.л. магданоз

Патладжаните и тиквичките се нарязват на филии от по 1 см, чушките - на половини. Продуктите за маринатата се смесват в купа и се разбъркват до получаване на еднородна смес.Зеленчуците се слагат в тава, заливат се с маринатата и се оставят да отлежат 10-15 минути. След това се пекат на скара по 5-10 минути от всяка страна.Сосът се приготвя, като доматите се настъргват на едро ренде. Подправят се със сол, оцет, олио, ситно нарязан магданоз, счукан чесън и босилек. Разбърква се хубаво. Зеленчуците се заливат със соса и се сервират.

Аз тук пекох само тиквички и патладжани.

# 17
  • Мнения: 1 485
Паниран патладжан в корнфлейкс



Патладжаните се почистват,нарязват се на филии,посоляват и се оставят да се отцедят.
После всяко парче се потапя в брашно,яйце и натрошен на дребно корнфлейкс.(
Пържи се в загрята мазнина.Става навероятен на вкус!
Може и с галета,но вкуса на този определено повече ни допада!

# 18
  • Мнения: 1 485
Козунак с кисело мляко







Това е моя рецепта за козунак,която беше по принцип с прясно мляко.Имам я от доста време от едно списание,и все нея правя.
Но четейки и ровейки се из разни рецепти,срещнах мнение,че става козунак и с кисело мляко.Реших да пробвам-точно сега е и времето за опити преди Великден.
Със сигурност това е козунака ,който ще направя за наближаващите празници! Peace
Замесих тестото в машината за хляб.

ПРОДУКТИ-всички  да са със стайна температура
20 г.мая(половин кубче)
180г.захар
150г.кисело мляко
50 мл.прясно мляко
80 г.мазнина-(олио и мас сложих тук)
3 яйца(единият жълтък за намазване)
настъргана кора на 1 лимон
щипка сол
брашно-около 600гр,но може и малко повече

Маята се размива в затопленото прясно мляко+1с.л захар и малко брашно.
Оставя се да втаса.
През това време разбивам яйцата и захарта,и изсипвам в контейнера на машината.
Добавям киселото мляко,брашно и сместа с маята.Пускам на програма месене и добавям по малко от останалото брашно.После включвам още веднъж на месене и прибавям по малко мазнината-като оставям малко за оформянето.
След този цикъл оставям малко да си почине и пускам още веднъж на месене,като сега добавям настърганата кора от лимон.
И после оставям да втаса.След втасването се оформя козунака,добавям стафиди,може и да са предварително накиснати в ром.Оставя се да втаса отново,намазва се след като е втасал с жълтък и малко прясно мляко,поръсва се със захар и се пече.Аз печа на 180 градуса.

И смело мога да заявя,че се получи много вкусен козунак-на конци,мекичък......Формата не се получи много добре,но не се и старах-все пак беше за проба Wink
Дъщеря ми,която не обича особено козунак,заяви,че това бил най-вкусният козунак. LaughingДори на третият ден беше мек.



Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 13:23 от Fior

# 19
  • Мнения: 1 485
Милинки



Продукти:
1/2 л прясно мляко
2 яйца
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
мая - 1/2 кубче от 42 гр.
брашно за средно меко тесто(не съм го мерила,но към 1кг със сигурност има)
галета за поръсване
масло за поливане

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко с малко брашно и захарта.Оставя се да втаса.
После се добавят останалите продукти.Омесва се тестото,оставя се да втаса.
Правят се топченца колкото орех и всяко се потапя в разтопено масло. Нареждат се в тава едно до друго и се оставят да втасат.
Само,че аз не ги топя едно по едно,а после като са втасали ги заливам с маслото.Поръсвам с галета и пача на 180 С.
В рецептата пише,че се слага отгоре натрошена на ситно морска сол,но аз не съм го правила това.

Това е,дано ви харесат!

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:37 от Fior

# 20
  • Мнения: 1 485
Дърпана баница със спанак и ориз(вид зелник)



За тестото:
1ч.л сол
2с.л олио
1с.л оцет
300мл.вода
брашно за средно меко тесто

За плънката:
спанак-300-400гр
ориз-1ч.ч
яйца-3 бр.
сирене-250гр

Разделя се на 6-7 топки.Всяка се прави на питка и се оставят да починат10-15 мин, като преди това се мажат с олио.После започва дърпането-на маса върху постлана покривка.

Плънката се приготвя по следния начин:
Спанака се нарязва на ситно и се задушава в малко мазнина.Ориза се сварява и се отцежда от водата.Яйцата се разбиват със сиренето,добавя се ориза и спанака и всичко се разбърква.

Взема се от плънката и се слага върху кората и се завива.Така се процедира до края.
След което се залива с мазнина и се пече при т.180.

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:39 от Fior

# 21
  • Мнения: 1 485
  
Домашни бисквити с крем

4 яйца
4 к.ч. захар
4 к.ч олио
1 пак.амонячна сода
1 к.л сода за хляб
брашно-около 400гр-за средно меко тесто
Продукти за крема:
4 и 1/2 ч.ч прясно мляко
3 жълтъка
3 с.л брашно
масло по желание-150гр.
2 с.л какао(ако сте любители на кафявите кремове

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта.Прибавят се олиото,содата и брашното.
Омесва се тесто,средно меко.Разточва се на кора,с 1см дебелина.Режат се кръгчета(може и с обикновена чаша).Режат се 1 кръгче цяло,и друго с дупка.Печат се на около 180гр.температура.
За крема:Млякото се слага да заври със захарта,като предварително се отделят 1ч.ч .
Към нея се прибавят жълтъците и брашното.След като заври ,при непрекъснато бъркане се слага сместа и се вари до сгъстяване.Оставя се да изстине.
Може да се добави към изстиналия вече крем масло,което е предварително разбито,и към него се добавя по малко от крема.Разбива се до еднородна смес и става по вкусно.Но ако не ви се играе-слепвате бисквитките с изстиналия крем.
Аз тук добавих и какао,защото повече обичаме кафяви кремчета.
Друг вариант за крем е с пудингите на Йоткер,които са с варене.
И като за финал да уточня-оставят се бисквитите да престоят поне 24ч.,за да си поемат крема.
Стават невероятно меки!Най -вкусни са дори след 48,ако останат разбира се!:)
Добър апетит!

Последна редакция: чт, 04 апр 2013, 14:40 от Fior

Общи условия

Активация на акаунт