Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 5 577
Момичета, здравейте!

Кажете ми - защо купената руска салата е по-свежа, по-вкусна от моята.  Confused

Аз приготвям с хубава шунка (а не с малотраен колбас както готовата  Sick), с лека майонеза...е нестава. Тежка ми е, мазна ми е...не мога да изям повече от 3 лъжици. А на Кенар тая вечер изядох 500 гр. Rolling Eyes


Има някаква тънкост...
Имате ли представа?
Къде бъркам?

# 1
  • Мнения: 5 299
Ами сигурно, защото слагаш много майонеза(майонезата на Калиакра много ми харесва). Аз предпочитам да си направя, но в повечето случаи не ми се занимава Laughing

# 2
  • Мнения: 5 228
Понякога е по-добре да не знаеш. Аз така все се чудех защо снежанката на кенар е хиляди пъти по-вкусна от домашната. Една позната, която работи в Кенар ми каза, че слагали.... мас  Sick. Е, вече не ми е толкова вкусна.

# 3
  • Мнения: 1 216
Опитай да слагаш по- лека майонеза и няколко лъжици кисело мляко. Лично аз правя така за някои видове салати с майонеза, но специално за руската слагам само майонеза, дори и 2-3 сварени яйца.

# 4
  • София
  • Мнения: 6 363
идея нямам защо така ти се получава (или струва). за мен, вкусът на руската салата на Кенар е отвратителен и няма нищо общо с вкуса на истинската руска салата, да оставим, че тяхната е полутечна, което е абсолютно неправилно.
баща ми приготвяше сам майонезата за коледната руска салата, аз я правя с готова майонеза (Краси) и въпреки това народа се изтрепва да яде и хвали.
моите малки тайни са следните:
морковите и киселите краставички са от саламура. (в кенарската слагат варени моркови, гррр).
краставичките се изстискват хубаво след нарязване, за да изтече водата и да не става водниста салатата.
всичко се нарязва много на дребно.
съставките са: варени картофи, моркови, краставички, ако имам - и зелени доматчета от туршия, грах от консерва, шунка (или мек салам), малко сварени яйца (само белтъка). майонеза се слага толкова, колкото само да свърже компонентите, не да плуват в нея, както я правят в Кенар.
грешка няма никога...

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 5 921
Момичета, здравейте!

Кажете ми - защо купената руска салата е по-свежа, по-вкусна от моята. Confused

е не и от моята  Wink (всъщност не зная какво не се получава при теб ........) Моята тайна за да не е много мазна салатата е да са леко разварени картофита, та като ги омеся с майонезата да се получи нещо като пюре от майонеза и картофи, което е вкусно и никак не е "тлъсто"

# 6
  • Мнения: 25 636
И моята салата е подобна на тази на jam, но аз винаги пасирам първо картофите с майонезата и другите подправки (сол, лим. сок), размесвам ги хубаво - става като пюре. Тогава чак прибавям останалите продукти и то по много - шунка, кис. краставички, мариновани моркови(да хрупат!), няколко варени яйца - всичко нарязано на ситно, плюс грах (от замразения, не от консерва!) и обърквам леко, за да не се смачкат грахчетата. Винаги става вкусно! От 2 кг картофи и 2 пак. майонеза ("Краси") плюс др. продукти изкарвам една голяма тенджера салата - бъркам с голяма дървена лъжица, че с обикновена не става - потъва.
А купешките салати ги мразя - в много майонеза плуват по малко от другите продукти, блях! Sick
Но пък който обича така, а му е мазно - може да смеси майонезата с кис. мляко - става по-лека.

# 7
  • Мнения: 5 577
Колко много и хубави предложения!

Благодаря!

Само Фуклата малко ме стресна с тая мас... Shocked

Ще опитам каквото сте ме посъветвали и ще кажа.

# 8
  • Мнения: 4 176
АЗ слагам равни количества майонеза и кисело мялко. Изобщо не е тежка.

# 9
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
  • Мнения: 6 406
Освен майонезата(ние слагаме домашна) ,киселото мляко,
картофите,морковите,граха,киселите краставички,колбаса
ние слагаме и една ябълка-всичко много ситно нарязано.
Винаги става много вкусна и свежа.

# 10
  • Мнения: 5 228

Само Фуклата малко ме стресна с тая мас... Shocked


Нема да се пуашиш!  Laughing
Това беше просто пример. Иначе по темата - и моята руска салата става много по-хубава от купената. Слагам 2 майонези, ок.1 кг. картофи, 5-6 моркова, кисели краставички, грах. Заедно с майонезата слагам сок от половин лимон и 1 ч.л. горчица, сол и черен пипер

# 11
  • Мнения: 5 140
Аз слагам и царевица, когато имам.
Фен съм на царевицата.

# 12
  • София
  • Мнения: 748
и моята салата е като тази на как'сийка и става много вкусна!

# 13
  • Мнения: 202
За много години!
И аз да се включа. Тук във форума преди една година имаше рецепта за домашна майонеза от прясно мляко. Вече доста пъти съм правила руската салата с нея и цялото домочадие е удивено от руската ми салата.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7623.0
Това беше и първата ми среща с бг мамите.
Благодаря мами ,че Ви има!!

# 14
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Абе да кажа и аз нещо по темата. Руската салата всъщност е е руска, а френска , измислил я е Оливие и в негова чест и салатата се казва Оливие. Ама сигурно знаете така. Вашите салати сигурно са много вкусни, но са далеч от оригинала. А дори най-малкото изменеие в рецептата я превръща в друга салата. Няма да пиша пропорциите на салатата, която знам аз, защото не мога да претендирам за явтентичност. Аз също съм си изградила свой стил на салатата и всички много а харесват и се чудят защо не им става като моята. Е имам си една тайничка разбира се. Но всички я харесват докато не знаят какво слагам вътре, като разберат, си го спестяват и не го слагат ,и не получават вкус като на ммоята салата. Защото е непривично за нашия вкус, но аз го обожавам. А тайната е една малка кисела ябълка нарязана на много ситно. 

# 15
  • София
  • Мнения: 6 363
Джемма, права си, че това, на което в България се казва "руска салата", не е руска салата. и само толкова.
изобщо не може да се говори вече, че става дума за вариации на някакъв оригинал, защото това ястие е толкова популярно от десетки години в България, че на практика се е превърнало в някаква нашенска си рецепта.
така че, рецептите, които ние даваме тук, са си дефакто оригинални, спрямо нашенската... ако ме разбираш.
а какво разбират руснаците под салат оливье или винегрет е нещо съвсем друго и също много вкусно, разбира се!

в тая връзка, наскоро гледах един руски сайт за международна кухня - какво беше изумлението ми, когато видях в раздел "чешка кухня" рецепта за "шопский салат"!!! естествено, и рецептата не беше нашата...
мисля, че с чехите и шопската салата се е случило същото, както с българите и руската салата Simple Smile

колкото до киселата ябълка, чудесна идея, и аз слагам понякога на майонезени салати, които се нуждаят от освежаване на вкуса. ако правиш руската салата с варени зеленчуци, тя ще е просто задължителна, но ако морковите и краставичките са от кисело-солена туршия, няма нужда и тя ще се загуби като вкус.

Последна редакция: пн, 02 яну 2006, 19:08 от jam

# 16
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
АЗ слагам равни количества майонеза и кисело мялко. Изобщо не е тежка.
и аз винаги слагам кисело мляко и обикновена майонеза- от тая на "Краси", ако пък добавиш и малко сметана и става много пухкава  Wink

# 17
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Е, аз също правя моя си модификация на салатата, краставичките са ми мариновани, а моркови не слагам на салатата- не обичам, особено от трушия- някаква отварат се получава, и шпековия салам в руската салата за мен е някаква перверзия. Или шунка или сварено пилешко месо слагам ( то месото си е в оригиналната рецепта, а не колбас Laughing)Та така, без моркови и с киселичка ябълка е добре за мен. Но и гостите ми я харесват.Но на вкус и цвет...

# 18
  • Мнения: 373
А моята малка тайна е майонеза + малко кис. мляко + малко от марината на краставичките!

Народа буквално я прехвалва, ама май при всичките ни е така Joy

# 19
  • Мнения: 1 999
Руската салата предпочитам аз да си я направя и става много по-вкусна от тази на Кенар. Grinning Тя моята не е точно руска, защото слагам освен стандартните продукти и царевица, нарязани на ситно маслини и гъби.  chef

# 20
  • Варна
  • Мнения: 4 969
АЗ слагам равни количества майонеза и кисело мялко. Изобщо не е тежка.

подкрепям Peaceна мен пък купената ми е много водниста някак си Sick

# 21
  • Мнения: 6 472
Аз също слагам кисело мляко, защото само с майонеза ми е доста тежка. В моя вариант, както и при Джема има мъничка ябълка, но има и варени моркови. Пробвах и с мариновани моркови, но нещо не ми допадна. Ако изобщо слагам колбас това е шунка, а не саламчета тип кучешка радост Laughing

# 22
  • София
  • Мнения: 8 283
Момичета, здравейте!

Кажете ми - защо купената руска салата е по-свежа, по-вкусна от моята.  Confused
...

Това просто не е за вярване...
Най-малкото е безобразно нарязана, разварена, катофена, мазна и няма гаранция какво са слагали.

Ето моята рецепта.
Майонеза "Краси"/Олинеза "Тапезна"/Майонеза на Бойчиновци.
Всички продукти нарязани на еднакви кубчета, малко по-малки от зърната на граха.
Картофите се режат докато не са още топли.
Целта ми е да е по-сухичка.

# 23
  • Мнения: 515
опитай следващия път да сложиш и кисело мляко 2% в зависимост от количеството руска салата която приготвяш. Аз на 2 кг картофи, слагам 2 майонези краси, 1 буркан дом.кис.краставички, 1 консерва грах, 2 твърдо сварени яйца целите и нарязани на ситно и моркови - 2-3 големи + кренвирши кен - 3 бр. Варира количеството според вкусовете на ядящите. Имам огромен успех на празници с тази рецепта.

но за да стане по-лека салатата винаги ДОБАВЯМ КИСЕЛО МЛЯКО

ПС: малко късно се включвам, но "развален " телефон е по-добре от никакъв телефон eat

Последна редакция: пт, 06 яну 2006, 18:57 от nad

# 24
  • Мнения: 310
Освен майонезата(ние слагаме домашна) ,киселото мляко,
картофите,морковите,граха,киселите краставички,колбаса
ние слагаме и една ябълка-всичко много ситно нарязано.
Винаги става много вкусна и свежа.

Никога не съм слагала ябълка,но смятам да пробвам.Как да я нарежа?(в смисъл дали ситно и ли по някакъв по-специален начин)

# 25
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
нарежи я на мънички кубченца, но не я стържи

# 26
  • Мнения: 310
нарежи я на мънички кубченца, но не я стържи

 newsm10

# 27
  • Мнения: 993
Е, аз също правя моя си модификация на салатата, краставичките са ми мариновани, а моркови не слагам на салатата- не обичам, особено от трушия- някаква отварат се получава, и шпековия салам в руската салата за мен е някаква перверзия. Или шунка или сварено пилешко месо слагам ( то месото си е в оригиналната рецепта, а не колбас Laughing)Та така, без моркови и с киселичка ябълка е добре за мен. Но и гостите ми я харесват.Но на вкус и цвет...

Джема, а какво пилешко използваш - бяло или тъмно месо? Ако не те затруднява, дай оригиналната рецепта, моля.

# 28
  • Мнения: 1 464
Вергилия,ти си се объркала нещо LaughingКаквото и да измайсториш вкъщи ще е по-хубаво от тоя буламач-руска салата на Кенар Sick
Аз я правя с картофи,варени моркови/но не преварени/,грах ,кисели краставички,шунка или сварено пилешко месо и ябълка на малки кубчета.Омешвам с майонеза+кисело мляко и става супер.Всъщност ябълка слагам на повечето салати с майонеза WinkНа нова година се събирахме с едни приятели,аз готвих но се събирахме у тях и те трябваше да направят руска салата и да наредят мезетата.Купили руска на Кенар и нарязали луканака вътре/щото нямали кренвирши/такъв беше отговорът... #Crazyе по-голяма гадост не бях яла Sick

# 29
  • Мнения: 310
Кенар правят хубава Снежанка.Другите им салати са  Sick.За готовите им храни си нямам и представа.
Някой пробвал ли ги е?  chef

# 30
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
Кенар правят хубава Снежанка.......... chef
Подкрепям  newsm10

# 31
  • Мнения: 6 472
Ами аз си купувах разни работи на Кенар, до момента в който ни станаха клиенти и ходих на посещение в цеха им Tired От тогава само при спомена и  Sick Sick Sick Sick

# 32
  • Мнения: 5 713
Да си кажа и за моята рецепта на " Руска " салата, която е наследство от баба ми и за нищо на света не я сменям с разни там Кенаровци.
Варя картофи, моркови и целина. Слагам грах, кисели крастави4ки, шунка, яйца, малка глава лук. Вси4ко е ситно нарязано. Подправям със сол, 4ерен пипер и лимонов сок. Майонезата е колкото да свърже продуктите. От няколко години майка ми по4на да прибавя и ябълка, беше го 4ела някъде.

# 33
  • Мнения: 1 464
Кенар правят хубава Снежанка.......... chef
Подкрепям  newsm10
Не виждам какво и е хубавото,водна и гадна и с мас на всичкото тогоре Sick

# 34
  • София
  • Мнения: 8 283
Ядох подобие на "нашата руска салата" в Русия и наистина няма нищо общо, тъй като бяха наблегнали много на целината. Въпреки че много я харесвам като подправка, нещо в салатата вкуса й беше прекален и не ми се понрави.

# 35
  • София/Осло
  • Мнения: 4 541
Кенар правят хубава Снежанка.......... chef
Подкрепям  newsm10
Не виждам какво и е хубавото,водна и гадна и с мас на всичкото тогоре Sick
Въпрос на вкус Peace

Общи условия

Активация на акаунт