Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 1
        
В Източна Европа има носталгия по социализма. Най-силно изразена е тя в България. Според статистиката 38% от българите биха желали да живеят в условията на социализъм. Този факт ни изправя пред ред сериозни въпроси. От една страна, има желание да се живее при социализъм. От друга – не се прави нищо по въпроса.

Беше време, когато, според същата тази статистика, между 97 и 99 процента от българите искаха да живеят при социализма. Тогава по границите имаше телени мрежи. Край тях обикаляха граничари с кучета. Като нищо можеше да те убият, ако се опиташ да минеш. Опитите за напускане на страната се наказваха със затвор. Имуществото на избягалите се конфискуваше. И въпреки това хората бягаха, та се късаха.

Днес живеем в свободна страна. Можем да я напуснем легално. Социалистически страни – колкото щеш. Например, Северна Корея.

Хайде да оставим настрана Северна Корея. В нея условията са по-специфични. Да вземем Куба. Там също има социализъм. При това с романтична отсянка. Мулатки, барбудоси. Патрия о муерте. Можеш да разпродадеш имуществото си и да емигрираш. С тези пари там дори ще си богат човек. Местната преса ще пише за теб. Може дори самият Фидел да ти стисне ръката.

Само дето никой не ще да ходи в Куба. Съседната ней Доминиканска република е пълна с българи, а в Куба – никой.

Или да вземем Белорусия. Социалистическа страна на един хвърлей от тук. При това братска. Говори на руски. Поне русофилите трябваше да са се изнесли вече натам. Но де го тоз късмет!


Ясно е, че тези 38 процента не бързат да се измъкнат от отровната прегръдка на капитализма. Искат социализъм, но не съвсем...


Продължението на идилията тук

# 1
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
И защо трябва да ходя другаде, за да видя плана? Ами изложете се тук, защо не?

# 2
 • Мнения: 91
"все още не приватизирани бивши социалистически предприятия, държавни земи и пр."                                

Има ли още такива?

"Приятно е дори само да си го представиш."

По скоро е страшно,но това е друга тема.

# 3
 • Мнения: 1
Никакъв проблем! Ето и продължението,на вашите услуги! Simple Smile

"Възможно е и друго обяснение. Всички тези хора са патриоти и искат да живеят при социализъм в собствената си страна, такъв, какъвто си го спомнят от време оно. Нека вземем това обяснение като работна хипотеза. В такъв случай трябва да се направи нещо. Една демократична страна не може да си позволи да пренебрегва настроенията на такава голяма част от обществото.

Какво да се прави? Най-добре ще отговорим на този въпрос ако се обърнем към класиците на марксизма. Ленин е открил, че социализма може да бъде построен и в една отделно взета страна.  Ние ще покажем, че той може да бъде построен и в една отделно взета част от някоя страна. За тази цел ще изложим в общодостъпен вид, като поредица от действия, които трябва да се предприемат,  настоящия

ПЛАН

за възстановяване на социализма в България

Учредява се Българска социалистическа общност (БСО) като отделно юридическо лице към Министерството на труда и социалните грижи.

Държавата прехвърля в собственост на БСО, с цел социалистическото му стопанисване, държавно имущество, като: все още не приватизирани бивши социалистически предприятия, държавни земи и пр.

Желаещите да ползуват социалистически начин на живот граждани се регистрират в Българската социалистическа общност. Регистриралите се  прехвърлят в собственост на БСО цялото си движимо и недвижимо имущество с изключение на разрешеното от Закона  за собствеността на гражданите от 1972 г. Те трябва да обменят всичките си пари срещу напълно не конвертируеми ваучери, издадени от Финансовите органи на Общността, по курс, определен от същите тези органи. Така те стават Членове на Общността (ЧО). Натрупаните по посочените начини средства стават материалната основа за изграждане на социалистическото стопанство на Общността.

Членовете на Общността могат да работят само в социалистическите предприятия или трудово-кооперативните земеделски стопанства (ТКЗС) на Общността. Те също така са задължени да работят в тях. Трудовото им възнаграждение се изплаща във ваучери. Ваучерите са задължително  платежно средство само в социалистическите търговски обекти на Общността. В тях се намира всичко необходимо за съществуването на ЧО, като хляб, кисело мляко, народен салам, а също така и най-различни други стоки, ако има потребност. С ваучери на първо време могат да се извършват плащания и извън Общността, стига  някой да ги приеме. Размерът на заплатите и цените се определя от Ръководството на Общността.

Социалистическите предприятия могат да търгуват само с други социалистически предприятия в рамките на Общността. Търговия извън Нея може да се извършва само от Ръководството.

Членовете на Общността имат право на  безплатно  образование, здравеопазване и погребение. Тези дейности се финансират от бюджета на Общността на остатъчен принцип, т.е., с каквото остане. Ако не остане – не се финансират.

ЧО могат да притежават пари само с разрешение и в количества, определени от Финансовите органи. БНБ вероятно няма да приема ваучери, така, че фиксинга лев/ваучер ще се определя пак от тях. Полицията (обикновената, не тази на БСО) може да проверява членовете и при наличие у тях на пари без съответния документ да предава ЧО на Органите на вътрешния ред на Общността, за да бъдат наказани за незаконни валутни операции.

ЧО не могат да напускат територията на страната без разрешение от Ръководството. Документите им за самоличност се прибират и съхраняват от Органите на вътрешния ред, в замяна на което им се издават пропуски за движение по социалистически образец. Остава открит въпросът дали те  ще могат да напускат и границите на Общността, но той е от компетентността на Органите на вътрешния ред. ЧО също така не би трябвало да гласуват на демократични парламентарни и местни избори. Те могат да гласуват на вътрешни избори за ръководство на Общността, на които има само един кандидат. Могат и да не гласуват. Това няма да промени нищо.

Тъй като най-вероятно ЧО няма да могат да плащат таксите си за вода, ток, смет и др. комунални услуги, ще се наложи териториалното им обособяване. Ще изникнат нови селища от социалистически тип. Необходимите средства за бараки, бодлива тел и колци може да се отпуснат от бюджета на водещото министерство. Така ще се наложи възстановяването на категорията “жителство “. Също и на категорията “активни борци против фашизма”, които ще се наричат пак  АБПФК (активни борци против фашизма и капитализма).

По принцип вътрешното устройство на Общността трябва да бъде решено от самите й членове. По-особен проблем е само назначаването на първоначалното ръководство, което да поеме нещата. Ние предлагаме то да се избере по естествен път, така, както става изборът на нов Папа. За целта се събират ръководствата на всички партии и организации от социалистически тип в страната, а също така и всеки, който желае да вземе участие в новото ръководство. Те се затварят в помещение, достъпът до което е ограничен. След три дни помещението се отваря и, ако няма резултат, останалите живи се затварят за още три дни. Това продължава до постигането на консенсус относно ръководството на Общността. Някой може да възрази, че така се отдава предпочитание на силовия подход в постигането на консенсус, но да не забравяме, че този консенсус е динамичен и така или иначе подлежи на промяна.

Този план възпроизвежда условията, съществували при реалния социализъм в България от втората половина на 20 век и задоволява и най-придирчивите натури. Неговото значение е огромно. Сегашната ляво центристка коалиция веднага  трябва да се заеме със законовата му уредба. Когато той стане реалност, хиляди хора би трябвало да се втурнат към БСО. Несъмнено господа като Добромир Гущеров и Петър Манджуков ще са измежду първите, както и членовете на ВС на БСП. Така множество българи ще се избавят от гнетящото ги чувство на носталгия. Останалата част от българите пък ще се избави от тях.

Приятно е дори само да си го представиш."

# 4
 • Мнения: 1
Ами то май има вече такъв концлагер/КНДР/,милите колко плакаха заради смъртта на любимият си вожд! То затова и авторът на планът ни предупреждава благосклонно! Но,съгласете се,все пак това е някаква сигурност за маргиналните прослойки в обществото? По-добре ли е да просят по улиците или да мародерстват? Ехх,мечти...

# 5
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Луда работа.

# 6
 • Мнения: 2 405
Заглавието на темата силно ме интригува, но предвид късния час не мога да изчета постовете. Записвам се да се изкажа утре.

# 7
 • Мнения: 3 371
не мога да изчета всичко, само на две думи давам акцент - върнете ме в социализъм, 80 -та година, в куба обратно.

благодаря, и ще ви благославям ежедневно от предпоследния етаж на фокса.

# 8
 • Мнения: 341
Тука - като в личен блог на Веселин Кандимиров, като в преглед на печата, като в профил на 55-годишен политпропагандатор или нещо подобно.

Се едно няма друг начин за лелеене на славния настоящ капитализъм, ами пак със стъргане по плочата за "ужасния соц." трябва да му прайм реклама на днешния лайф.
Няма дъно таз безидейност как да повярваме колко ни е гот сега, ей.

# 9
 • Мнения: 1 278
Тука - като в личен блог на Веселин Кандимиров, като в преглед на печата, като в профил на 55-годишен политпропагандатор или нещо подобно.

Се едно няма друг начин за лелеене на славния настоящ капитализъм, ами пак със стъргане по плочата за "ужасния соц." трябва да му прайм реклама на днешния лайф.
Няма дъно таз безидейност как да повярваме колко ни е гот сега, ей.


"Политпропагандатор" и "безидейност"-какви думички само! Бяхме ги позабравили, но някои не са. Ами дайте и други идеи, за да ни стане още по интересно! Холограма, ти си на ход! Дай идеи за светлото ни бъдеще! Ето, догодина другарят Гоце може и премиер да стане. Подскажете му как да ни построи бленуваното  "светло бъдеще". Като беше "социален президент" за 10г. не успя, но знае ли човек. Като премиер може и да успее особено с подкрепата на своя голям руски приятел Путин.

# 10
 • Мнения: 1 072
На който му е домъчняло - не е като да няма къде да отиде!
Северна Корея едва ли ще ви върне! Притесненията ви за там са напълно неоснователни.
Чувствайте се напълно свободни да осъществите мечтите си.  Mr. Green

# 11
 • Мнения: 1
Много добре ще му дойде за отрезвяване на всеки,който иска да поживее в КНДР! Щеше да си поплаче при кончината на великия вожд! А ако не е достатъчно убедителен в мъката си,следват различни тегоби.Четох наскоро за там,че министерството на здравеопазването им е публикувало справочник за годните за храна треви,много натравяния имало,щото ги берели за ядене!!

А за капитализма,той е ненавиждан от уж "демократичните" страни,които както и в ислямските диктатури,които са най-големите му врагове! Каква е причината за успеха на явлението прогрес на капитализма? Като пиша капитализъм,нямам предвид мутро-капитализма в територията България!
Западният капитализъм не е доктрина или утопия. Не е идея, родена в нечия глава и след това осъществена посредством рязане на други, несъгласни с нея глави. Той е практика, съобразена с естествените човешки възможности, която се е наложила именно, защото в конкретните условия отговаря най добре на човешката природа.
Ето малко за принципите на свободата,основа на които е устройството на "противният,  прогнил" капитализъм!     http://www.jonathangullible.com/sites/default/files/PoL3/philoso … elected=Bulgarian

# 12
 • София
 • Мнения: 12 944
А не, никакъв социализъм, благодаря  Stop

# 13
 • Мнения: 10 444
Защо така? Като се отвори някоя тема, такава носталгия тече по соца.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 817
Губи ми се смисълът от темата, но на първо четене се сещам за 2-3 местенца, които биха задоволили най-носталгично настроените.

# 15
 • Мнения: 9 990
А къде ги намирате тези, носталгичните?Аз нещо не ги виждам...Ако визирате разни теми тук, то носталгична нотка се е усещала само и единствено по Детството, а спомените ни са от време соц., та неминуемо се преплит факти разни, но Точно Носталгия по Соца-няма. Rolling Eyes

# 16
 • Мнения: 341
... Каква е причината за успеха на явлението прогрес на капитализма?...
http://kandimirov.com/ibi/114-neka-se-vazpolzvame-ot-predimstvata-mu.html

Кандимиров, просто помолете да ви заковат личния блог на първа.
Ще си спестите копито му есе по есе в теми и мнения на парче.


ПП
Още не сте покрили "Форумът на Шумен", вече заливате сичките мами и татковци в рОдината накуп. Амбициозно  Laughing! Успех!

http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=44&p=254441

# 17
 • Мнения: 1 072
Отначало Бойко ви беше виновен, защото завзел цялата власт и ще стане като преди.
А сега това не е достатъчно. Трябва всички да сме "равни".
Аз лично, вместо комуна по български, бих предпочела наистина равни, например:

http://www.theage.com.au/articles/2003/07/02/1056825453141.html

http://www.twinoaks.org/# 18
 • Мнения: 77


Това е сателитна снимка на корейският полуостров, снимана вечерно време от спътник на американската метеорологична сателитна програма (DMSP). Разликата е особено показателна защото това е един народ, една нация, допреди 60 години една държава сега разделене на две, Северна Корея (КНДР) в която има тоталитарна социалистическа политическа система и Южна Корея, която е демократична, капиталистическа държава. За разликата в икономическото състояние на двете Кореи няма да пиша защото се вижда дори с просто око от космоса.

# 19
 • София
 • Мнения: 123
Бате Бойко, никога няма да го позволи, той е десен  Simple Smile

# 20
 • Мнения: 7 837
Този план, част от Онзи план ли е?

# 21
 • София
 • Мнения: 1 663
        
В Източна Европа има носталгия по социализма. Най-силно изразена е тя в България. Според статистиката 38% от българите биха желали да живеят в условията на социализъм. Този факт ни изправя пред ред сериозни въпроси. От една страна, има желание да се живее при социализъм. От друга – не се прави нищо по въпроса.

Беше време, когато, според същата тази статистика, между 97 и 99 процента от българите искаха да живеят при социализма. Тогава по границите имаше телени мрежи. Край тях обикаляха граничари с кучета. Като нищо можеше да те убият, ако се опиташ да минеш. Опитите за напускане на страната се наказваха със затвор. Имуществото на избягалите се конфискуваше. И въпреки това хората бягаха, та се късаха.

Днес живеем в свободна страна. Можем да я напуснем легално. Социалистически страни – колкото щеш. Например, Северна Корея.

Хайде да оставим настрана Северна Корея. В нея условията са по-специфични. Да вземем Куба. Там също има социализъм. При това с романтична отсянка. Мулатки, барбудоси. Патрия о муерте. Можеш да разпродадеш имуществото си и да емигрираш. С тези пари там дори ще си богат човек. Местната преса ще пише за теб. Може дори самият Фидел да ти стисне ръката.

Само дето никой не ще да ходи в Куба. Съседната ней Доминиканска република е пълна с българи, а в Куба – никой.

Или да вземем Белорусия. Социалистическа страна на един хвърлей от тук. При това братска. Говори на руски. Поне русофилите трябваше да са се изнесли вече натам. Но де го тоз късмет!


Ясно е, че тези 38 процента не бързат да се измъкнат от отровната прегръдка на капитализма. Искат социализъм, но не съвсем...


Продължението на идилията тук

Само една забележка за Куба...Една камара болни хора от просперираща Европа и благоденстващи САЩ, ходят да се възползват от достиженията на тяхната медицина.

# 22
 • Мнения: 742
Винаги съм се радвал на такива теми - концлагери, ядене на треви, липса на банани .... Хората тъгуват за свободата си, а не за шибаните ви банани и глупостите за концлагери... Наистина е малко малоумно да говориш без да погледнеш фактите, без да се запознаеш с реалното минало, а не с това което дрисльовци като кошлуков и цветков насаждат на обществото. Наглия хампарцунян за къде е ? Убиеца на детето от Перник за къде е ? Заслужаваме ли да се молим за 2 лева за живото спасяваща операция и тези доктори които искат пари от нас, иначе не ни поглеждат за къде са? Според нормите на соца са за затвора - според сегашните норми са за кв. Бояна и щастливо комшулуващи с магистрата който ги е пуснал....

# 23
 • София
 • Мнения: 12 944
Винаги съм се радвал на такива теми - концлагери, ядене на треви, липса на банани .... Хората тъгуват за свободата си, а не за шибаните ви банани и глупостите за концлагери... Наистина е малко малоумно да говориш без да погледнеш фактите, без да се запознаеш с реалното минало, а не с това което дрисльовци като кошлуков и цветков насаждат на обществото. Наглия хампарцунян за къде е ? Убиеца на детето от Перник за къде е ? Заслужаваме ли да се молим за 2 лева за живото спасяваща операция и тези доктори които искат пари от нас, иначе не ни поглеждат за къде са? Според нормите на соца са за затвора - според сегашните норми са за кв. Бояна и щастливо комшулуващи с магистрата който ги е пуснал....


 Laughing Бис, моля.

# 24
 • Мнения: 135
Аман от комунизъм и комуняги.. но на България явно 45 години са и малко.
Носталгия по отминалите времена и порядки не изпитвам грам.. но бих се ужасил ако нещата се върнат обратно.

# 25
 • Мнения: 341
Излишни нерви, Пълнени картофи.

Темата е в прослава на капа и блога на Кандимиров. Бъди рахат.

http://dnes.dir.bg/news/uolstriyt-times-square-dvijenie-vazmuten … -alchnost-9700631

http://www.manager.bg/news/vazmutenite-kazaha-stiga-v-82-darzhav … i-sblasatsi-video# 26
 • Мнения: 77
      Единствената държава осъдила официално налудничавите марксистки теории е Етиопия и то най-вече за геноцида проведен там,макар че репресии и терор е имало във всички диктатури- дали комунистически или ислямистки!
   В Германия, Чехия, Полша, Унгария, също има немалко възрастни хора, и те са имали младост, но въобще не им е мъчно за онова време.
      В тези страни много от хората имаха собственост. За тях социализмът е всичко друго, но не и добро. При нас нещата стоят по друг начин - социализмът насилствено постави на власт едни недемократични индивиди и когато въпреки къртовският и незаплатен труд на "Новият "човек,системата рухна! Такава е съдбата на недозрелите и неадекватни системи!  Силните идеи надделяват над слабите-такъв е живота!

Общи условия

Активация на акаунт