За приготвянето на грис

  • 2 987
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 75
мами как приготвяте грис,че на опаковката не пише?а по колко жълтък давате на наште месеци?мерси много Laughing

Последна редакция: чт, 16 фев 2006, 00:48 от Vivi

# 1
Aз слагам на котлона около 250гр. мляко, след като заври слагам 2 супени лъжици грис и малко захар, разбърквам постоянно, като се позгъсти го махам от котлона Simple Smile Това е любимата ми закуска, защото е много лесна Simple Smile
На колко месеца е бебето ти Rolling Eyes

# 2
  • Мнения: 1 427
Мисля, че сте малки за прясно мляко.Аз го правя с адаптирано.Слагам да заври 200г.вода.После 2-3 супени л.грис(май все на око ги правя Wink).Като започне да се сгъстява ,отнемам от котлона,защото после още се сгъстява.Добавям 2-3 мерителни л.АМ.Понякога го правя с плод , настърган Peace

# 3
  • Мнения: 3 042
  chefКогато синът ми беше на 7м му правех
"Каша от грис"
Продукти:    120мл вода
                     2 равни с.л. грис
                    100мл плодово пюре
                    4 мерителни лъжици АМ
Приготвяне: Гриста се вари при непрекъснато бъркане. В пюрето и с малко водичка се разрежда АМ /4 мерителни лъжички /. Когато гриста е вече сварена и охладена се добавя плодовата смес с млякото.

# 4
  • Мнения: 3 537
Мисля, че сте малки за прясно мляко.Аз го правя с адаптирано.Слагам да заври 200г.вода.После 2-3 супени л.грис(май все на око ги правя Wink).Като започне да се сгъстява ,отнемам от котлона,защото после още се сгъстява.Добавям 2-3 мерителни л.АМ.Понякога го правя с плод , настърган Peace
И аз по същия начин го правех.С прясно мляко е по-вкусно,ама е хубаво да  изчакате поне до 10 месеца за него. newsm10

# 5
  • Мнения: 1 110
Извиняваите за тъпия въпрос ама грисът глутен съдържа ли ,
защото ние още не сме въвели глутеновите храни?
Мерси

# 6
  • Мнения: 144
Мацки, а аз на моята госпойца може ли вече да й правя грис. Вече хапваме за закуска попарка със сухар.

# 7
  • Мнения: 83
elegance_av  може да и правиш аз бравя на Стефи от както направи 6 месеца и го правя с прясно мляко много е вкусно и много му харесва.

# 8
  • Мнения: 16
Аз слагам по равно вода и прясно мляко и малко захар, когато заври слагам грис на око (да се сгъсти).

# 9
  • Мнения: 1 410
За жълтъка: по 1/2 варен 10-12 минути. Прибавям го към пюрето на обяд, когато е зеленчуково.

# 10
  • Мнения: 7 640
грисЪТ обикновено е пшеничен- т.е. глутенсъдържащ. Но мисля, че има и царевичен, без глутен

Последна редакция: чт, 16 фев 2006, 23:29 от PolarFox

# 11
  • Мнения: 1 427
грисЪТ обикновено е пшеницчен- т.е. глутенсъдържащ. Но мисля, че има и царевичен, без глутен

Да, има и царевичен.

# 12
  • Мнения: 1 110
Polar Fox и Marianna благодаря за отговорите.
Ние за сега хапваме ориз, елда и царевица.

Има ли още нещо безглутеново което мога да предложа на дребния?

# 13
  • Мнения: 1 427
Май елдата беше без глутен, но може и да съм в грешка newsm78

# 14
  • София
  • Мнения: 2 271
Мисля, че сте малки за прясно мляко.Аз го правя с адаптирано.Слагам да заври 200г.вода.После 2-3 супени л.грис(май все на око ги правя Wink).Като започне да се сгъстява ,отнемам от котлона,защото после още се сгъстява.Добавям 2-3 мерителни л.АМ.Понякога го правя с плод , настърган Peace
И аз по същия начин  Peace

# 15
Приготвям грис : като сложа малко масло и една супена лъжица грис на котлона и леко го запържа.След това наливам 120-130 мл вода и го оставям на тих огън за няколко минути.Прибавям на върха на малка лъжичка захар.Като поистине и две мерителни лъжички адаптирано мляко.Един път слагам обезсолено сирене, а на следващия плодово пюре- по този начин го разнообразявам.Бебо го харесва и по двата начина.

# 16
  • Мнения: 76
Малкият е на 6 м. и половина, от 1 седмица през ден му правя царевичен грис (на опаковката пише "Царевичен грис за качамак". Знам, че царевицата е много полезна, разгражда мазнините в организма, съдържа много виамини и пр. Приготвям като пшеничения грис - става вкусно! Добавям намачкан банан и е супер! Може и от готовите плодови пюренца да се добави.
А за елдата (гречката) - купих едно пликче от диетичния щанд - на зърна. Варя я заедно със зеленчуковото пюре и после пасирам всичко. Богата е на желязо и затова държа на нея. Иначе не е много вкусна, ако се дава само елда, без друго...

# 17
  • Мнения: 827
Мисля, че сте малки за прясно мляко.Аз го правя с адаптирано.Слагам да заври 200г.вода.После 2-3 супени л.грис(май все на око ги правя Wink).Като започне да се сгъстява ,отнемам от котлона,защото после още се сгъстява.Добавям 2-3 мерителни л.АМ.Понякога го правя с плод , настърган Peace
  Точно и аз така го правя, лесно и бързо. А и често в последния момент слагам и настърган плод.

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 2 469
да попитам захар слагате ли !?

# 19
  • Мнения: 7 640
да, слага се захар- както на кисела- около 1 непълна с.л.

# 20
  • Мнения: 1 427
Захар не слагам, защото в повечето случаи добавям плод(пресен или от компот).

# 21
може ли само да се свари грис и с различни добавки-плодове,пюре,адапте

# 22
в смисъл без да се пържи или нещо подобно

# 23
  • Мнения: 46 511
мами как приготвяте грис,че на опаковката не пише? ...
И аз го правя като marianna.
Захар не слагам, само плодове.
С масло и сирене също става много хубаво.

... а по колко жълтък давате на наште месеци? ...

Виж в Библиотеката, аз още не съм давала.

# 24
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 290
може ли само да се свари грис и с различни добавки-плодове,пюре,адапте
в смисъл без да се пържи или нещо подобно
Ами да де- вари се. На котлона, с вода или прясно мляко, после слагаш добавките по желание на клиента.
Аз правя за закуска със сирене и масло вместо попара.

# 25
  • Мнения: 7 640
някой наливал ли е горещ грис в бурканчета да се вакуумира? Става ли му нещо?

# 26
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
С АМ:

400мл.вода
35гр. грис
3-4м.л АМ
половин ч.л масло

Грисът се сварява във водата, прибавя се маслото, след като поизтине се слагат мерителните лъжици АМ и се бърка здраво за да не стават бучки

С прясно мляко:

200мл. вода
200мл. прясно мляко
35гр. грис
15-20гр. захар
половин ч.л масло

Грисът се вари във водата, след като се сгъсти се добавя топлото прясно подсладено мляко и се бърка до сгъстяване, маха се от котлона и се добавя маслото

Става с гъстота на каша  Grinning

# 27
  • София
  • Мнения: 15 219
някой наливал ли е горещ грис в бурканчета да се вакуумира? Става ли му нещо?

Аз.
Нищо му няма. Давала съм го до ден-два след като съм го приготвяла-съвсем си е истински.
Когато Иво още ядеше кремчета и грис приготвях по 2-3 порции наведнъж. Едната я изяждаше същия ден, другите-следващите дни.

# 28
  • Мнения: 7 640
Виви smile3525
Благодарско!!!
Ако знаеш колко време ми спести този ти съвет- киселите ги правя за няколко дни напред, щом става и с гриса- супер.
Какво друго правиш по този начин?

# 29
  • София
  • Мнения: 15 219
Виви smile3525
Какво друго правиш по този начин?

Какво имаш предвид под "друго"?
Ако е за десерти-само нишестени кремчета и грис съм правила така (Иво не искаше да яде мляко с ориз или с овесени ядки, например). Но не виждам пречка всичко, което ври, за да се приготви, да се съхранява по този начин.

# 30
  • Мнения: 7 640
да, от десертчетата имах предвид.

# 31
  • Мнения: 1 427
Аз го сварявам с вода,добавям няколко лъжички АМ и после някакъв плод.

# 32
  • Мнения: 7 640
Виви, а ти как правиш гриса за бурканчета Laughing

# 33
  • Мнения: 2 672
на вашите мес. давах по 1 цял жълтък.
Иначе грис приготвям така - в 200мл. прясно мляко слагам една с.л. захар, която бъркаш за да стопиш, завира , слагам 2 с.л. грис , бъркам малко и готово Wink

# 34
  • Мнения: 27 524
някой наливал ли е горещ грис в бурканчета да се вакуумира? Става ли му нещо?

И аз  Peace Но рядко,правя го за деня,става много бързо,но ако знам,че ще съм по-заета утре с излизане,си правя и за утре в бурканчета,всичко си е ок.Сварявам го и веднага го сипвам в бурканчето,затягам капачката и го обръщам да легне върху нея.Като изстине го изправям и го слагам в хладилника.  Simple Smile

# 35
  • Мнения: 7 640
ще ги гощавам тия дни значи  chef

Общи условия

Активация на акаунт