Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 юли 2017, 21:06 ч.

Базедова болест - тема 6

 • 35 228
 • 745
 •   1
Отговори
# 195
 • Мнения: 6 729
Еви, как така се чудиш? Нали обсъждахме.
Понеже ти е рано за спиране на лекарствата - методите са два: Или намаляват на 1 таблетка тирозол (по-честа практика), или при запазена доза тирозол(метизол, пропицил) включват и тироксин, т.е - комбинирано лечение. Някои доктори са против метода.
Идеята на комбинираното лечение е да не намаляват много тирозола, да не стане изведнъж да потъне ТСХ и решават да запазят дозата, но да включат тироксин, който да намали ТСХ ако скочи много от тирозола, но без да го потисне.
Избор на лекуващия лекар на база цялостна картина: Пациент, давност заболяване, епизод, години, ехография, хормони, всичко. Е, че има някои дето карат на метод проба-грешка, има.
Някои доктори прилагат и двата метода, други само един.

# 196
 • Бургас
 • Мнения: 4 518
Определено е от трън та на глог.
Аз се шегувах за килограмите,дори нямах идея,че ще отслабна.Очаквах пак да гоня 90 кг.Майка ми е с махната жлеза,но тя имаше тежко възпаление,все забравям диагнозата.Тя така напълня,онзи ден бяхме заедно в една аптека.Видях кантар и веднага му се метнах,показа 67.Майка ми също се качи и горкия кантар за малко не се счупи-95.Дори дрехите от най-дебелия ми период вече не ѝ стават,ходи постоянно да ѝ разширяват дрехите.Че и никак не е добре,претърпя инсулт преди два месеца.Днес пак беше на лекар,казали ѝ,че не е добре положението.Аз се радвам,че поне се движи,но все е бледа,лошо ѝ е и доста лежи.

# 197
 • Мнения: 7 684
Мария, и при вас е една черна серия, като при нас...не ми се говори просто.  Tired

# 198
 • Мнения: 6 729
Мария, а майка ти спазва ли някакъв хранителен режим?
Какъв е инсулта, исхемичен или хеморагичен?
Знам че ако няма сърдечно-съдов проблем, докторите препоръчват да се хапват мазнини, за възстановяване. Не само докторите, то като напишеш хранене при инсулт и излиза информация в интернет. Да се ограничат въглехидратите и да се увеличат мазнините за въстановяване на мозъка. Това препоръчват ако няма сърдечно-съдови проблеми, макар да смятам, че независимо какви са причините за инсулта, важно е да се коригира теглото, да се коригира храненето, да има движение. Човек да води по-спокоен начин на живот и да не се ядосва и да мисли за дребни, битови проблеми.

# 199
 • Бургас
 • Мнения: 4 518
Ами има високо кръвно,но сърцето ѝ е здраво.Тя едва ли би яла мазно,дори месо не обича.Никой нищо не ни е казал за диета.Исхимичен е инсултът,цяла голяма засегната зона се е видяла на скенера.Тя работеше след пенсионирането,на четири часа и беше много доволна,сега няма да може да работи,даже написа молба за освобождаване след изтичане на болничните.Много се ядосва затова,тя по принцип пали от четвърт.Да не говорим с мен колко се притеснява.Аз като знам ако моят син нещо го боли как съм смазана,не искам и да си представя какво е детето ти да е зле.Постоянно ми готви откакто се влоши колитът ми, настоява тя да го прави,не ми дава да готвя за другите,че някой път не издържам и плача при вида на нещо вкусно.Е,вече се старая да не го правя,ама то ѝ е ясно,че ми се хапва.

# 200
 • Мнения: 1 746
Инсултът е съдово заболяване, исхемичният- от запушване на кръвоносен съд или недостатъчен приток на кръв в него. Мазнините, особено наситените, увеличават холестерола, усилват отлагането на холестеролови плаки по съдовете и така се усилва стесняването им. Повишеното кръвно е друг, независим рисков фактор. Диабетът- трети.  Пушенето- четвърти. Сърдечните аритмии- пети.
Марияиванова, да поддържа кръвното в нормални стойности с лекарствата, да си пие аспирина, да се проследи холестерола и кръвната захар, ако трябва да спазва диета за това, много  е важно да отслабне и да не спира да се движи- да не се залежава в никакъв случай. Ако има аритмия, то обикновено се дават и лекарства за разреждане на кръвта /антикоагуланти/ с цел профилактика на следващ исхемичен инсулт.
Извинявам се за отклонението.
За момента съм в прилично състояние. Сякаш отвреме навреме не съм съвсем добре, но съм решила, че няма да се вторачвам и да си търся симптоми, защото се самонавивам и психясвам. Ходя на работа, справям се с всичката нервотия и екшъни, съзнанието така поне ми е заето и не ми остава време да се самонаблюдавам. Ще пусна контроли след нова година, каквото е, ще се види.

# 201
 • Мнения: 6 729
ra2, не ми се искаше да навлизам в тази тема, защото честно казано, не ме интересува особено и не ми се водят спорове и диалози дори, но не мога да не споделя поне, че наситените мазнини не увеличават холестерола, не се образуват холестеролови плаки и не се стесняват, в буквалния смисъл написано по този начин. Ако не се консумира безразборна храна, напротив, мазнините са полезни, но трябва да не се консумират с въглехидратна храна или по-точно, да се съчетават с ниско-въглехидратно хранене. Това с плаките и стесненията от мазна храна, никой на практика никъде не го е показал нагледно, че точно от това се получава. Само приказки. Както каза една докторка от темата за високо-мазнинно хранене, че едва ли не хора, които не се хранят по този начин си представят как ядеш мазно, то минава през съдовете ти и ги омазнява и запушва. Нещо такова, което на практика звучи нелепо. Трупането на килограми, застоялия начин на живот и други фактори, които са изредени от теб, могат да доведат до инсулт, но не и като причина запушване на съдовете от хранене с мазнини. Това вече поне и по телевизия са го говорили в различни предавания, че холестеролът е важен, че наситените мазнини са важни. Говорим освен за растителни като зехтин, кокосово масло, авокадо, кокосово масло, то и за наситени като свинска мас, патешка мас, краве масло.
Остарели разбирания в медицината, практикувани и до днес в много страни, но не във всички.
Понеже не съм се интересувала пряко, не съм отделяла споделената информация с цел да ми се наложи да предоставям на други лица, не мога да се обоснова и да назова източници, статии, проучвания и т.н.
Информацията е споделяна в темата за високо мазнинно хранене и ниско-въглехидратно, в предавания, в блогове в интернет, практикува се в две страни (доколкото разбрах Швеция и Кам в темата за ВМ хранене мисля писа и при тях в Кейптаун при деца с диабет) с цел добър контрол при диабет, инсулинова резистентност, наднормено тегло, лечение на поликистоза.
От личен опит мога да споделя, че освен че отслабнах много бавно на този високо-мазнинен режим, още първите месеци ми се подобри кръвния профил, след месеци бях спряла лекарствата за кръвната захар, а кръвното ми влезе в норми. Не съм имала завишен холестерол. Всъщност имах - граничен и на липиден профил се оказа, че е граничен, защото добрият ми е по-висок, но това беше още в началото, не след като отслабнах.
Когато баща ми направи първия инсулт именно към мазнинно хранене беше насочен (думи като пача и мас, ме втрещиха тогава, докато не прочетох повече за инсултите и че са важни мазнините за възстановяване на мозака), но понеже имаше инфаркт, това ги спря, а не е правилно. Не трябва да се ограничават мазнините, трябва да се ограничават въглехидратите. Но когато сме закърмени с въглехидратно хранене и всеки доктор повтаря едно и също петдесет години, по едни и същи учебници, без да иска да приеме нищо ново, нещата тъпчат на едно място. Хората си остават болни, ядат въглехидрати, избягват мазнините и месото и си умират от инсулти и инфаркти. Да, от инфакрт и инсулт може да умре или да се парализира човек както и да се храни. На какъвто и режим да е. Да пуши или не, да пие или не. Да спортува или не.  При стресови ситуации, системна тревожност и т.н.
Баща ми не кусваше месо. Хранеше се предимно въглехидратно. Супички, хлебче... плодове...компотче.
Холестеролът му беше 3,8, което за мен е критично ниско, а за да функционира организма добре е нужен холестерол. Да не казвам, че кръвната му картина беше добра, като изключим холестерола и чаках кардиоложката да се изкаже. Добре бил, предвид заболяванията му. А мен ме притесняваха ниските нива. Отделно че приетите норми за нормален холестерол са сигурно пак от преди 50 години. И на витамини, и граници на разни показатели. В чужбина се променят, в БГ тъпчем още на стари медицински показатели и чат пат някъде се чува, че нещо се променя.
Та за баща ми, това че не ядеше месо и мазно не попречи да направи 3 инфаркта, 3 инсулта. Не пушеше, не пиеше, нямаше диабет, но го водеха с леко висока захар, която без лекарства си беше 4,5-5, а при боледуване се вдигаше до 6, което при хиляди българи дори не считат за проблемно, а при боледуване се считаше - за нищо проблемно.
Фактори всякакви. Днес човек ще се преумори, ще му стане лошо, ще заспи и няма да се събуди. Ще има хора ще кажат - млад, здрав, прав, не пиеше, не пушеше, какво стана...
За друг ще кажат - ядеше, пиеше, пушеше, дебел беше - от това е. За трети ще кажат като за втория и ще се чудят, че не го ловят такива болести. И пият, и пушат и се хранят с вредни храни  някои - и казват, ген. Здрави, нищо има няма.
Да се чуди човек, кое е правилно и кое не.
Затова се водим по това, кой как с каква храна и начин на живот се чувства добре и здрав. И е нормално, ако се случи нещо, да преразгледа човек начина си на живот и да го промени. Като вижда, че хранейки се по определен начин няма положителен резултат, той не се чувства добре и сит, все още ги има болежките, значи има грешка в начина на хранене, пък било то и предписан от доктор.
Безобразно е на хора с диабет да се предписват 50% от менюто въглехидрати и да се препоръчва всекидневно да ядат и месо. С тази комбинация единственото което ще постигнат е да си пият хапчетата в прилични дози, да си контролират постоянно пиковете на захарта, като просто се заситят при поредната хипогликемия.
И е правилно, както беше казал един доктор, ама не му помня името. Защо трябва да даваш хапче, да се справи с въглехидратите, като просто може да ги намалиш и да не ги ядеш. Както се лишават някои хора от месо, без да смятат, че си вредят, така може да се лишат и от въглехидрати. Няма нищо в тях, което да не се съдържа в мазнините, яйцата, месото, млечните, ядките. Особено пък така преекспонираните витамини В, които в букет ги има дори само в дроба. Без да се налага да ядеш 16 вида неща, ако си на безмесно хранене, че да си набавиш всички витамини, протеини и т.н.

Извинявам се за голямото отклонение. Просто моментно. Не бих спорила по дискусията, както казах, не ме засяга особено и кой как се храни, аз гледам себе си. Просто ми се искаше да споделя мислите си.

Ето полезни източници:
http://lubomirivanov.com/7804/

http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/search/label/%D0%A5%D0%BE%D0 … D1%80%D0%BE%D0%BB

http://foodforthoughtbg.blogspot.bg/search/label/%D0%A5%D0%BE%D0 … amp;by-date=false
- назад има още инфо.

Това са само 2 източника, а ако човек напише: Наситени мазнини - вреда, в чичо Гугъл, то излизат толкова статии, че излишно писах всичко това. Просто, на българите, а и не само, но в голяма част в България се консумират не само мазнини основно, а изключително много тестени изделия, в комбинация към тях, алкохол, цигари, газирани напитки и освен че всички сме под стрес, то вече кой не е, водим и много застоял начин на живот. Не се движим достатъчно, не спортуваме. Малко са хората, които го правят. И то пак гаранция за нищо няма.

Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 21:02 от Merelenda

# 202
 • Бургас
 • Мнения: 4 518
Много ви благодаря и на двете за мненията,ще дам на майка да прочете.Много е пълна,онзи ден се тегли-95 .Ужас.Не пуши,не пие,даже и почти не яде, направо от въздуха пълнее.ТСХ уж ѝ е добре,на Л Тироксин 100 на ден е.
Не може да пие аспирин,и двете сме алергични към него.Странно е,уж не са наследствени алергиите,ама...Дано дребния нищо от нас не е прихванал.
И той ме притеснява,често го боли глава.Водих го на невролог,назначи ЕЕГ-нищо необичайно не се видя.Обаче все по-често го боли.Знаете ли нещо за главоболие при дете?Казаха ми мигрена,да давам Нурофен.Амс не мога през ден да давам.Баща му дълги години беше с мигрена,сега казва,че му минала.

# 203
 • Мнения: 6 729
Мария, на мен за мигрената ми предписваха хапчета. Реално, една невроложка видя изкривяване в шийния дял и след манулана терапия (наместване), за сигурно 5 години да съм изписал 2 аналгина. А преди това живеех на аулин и немизил. Само те ми помагаха.
Каза, че от възглавницата се получило и защото спя с ръцете над главата. Навик от дете. Обърни на това внимание, малкият как спи. С възглавница или я избутва. Или я подпъхва твърде много, чак да обхваща раменете.Трябва да попада в ямката на врата, без да се подпъхва и без да повдига главата много нагоре. Без възглавница също съм имала проблеми, защото и така спях. Сега си я намествам добре и макар да се въртя вечер, пак намествам удобно, да не се изкривявам.
Точно на тила имах едно леко изпъкнало топче, което дори не усещах, докато докторката не ме натисна там. Мигрените ми бяха ужасни. Не търпях шум, светлина, движение, абе... нищо. Много ми помогна докторката след наместване и изпукване на шията, а предния доктор нищо не видя. Прегледа ме в право положение, натисна тук там, направиха рентгенова снимка и ми каза, че нищо ми няма и само ми изписваше успокоителни, мазила, милгама хапчета, противовъзпалителни Афламил и т.н.

# 204
 • Бургас
 • Мнения: 4 518
Ако му купя анатомична възглавница ще се оправи ли?
Той много се върти и всякак спи,но с ръце над главата не съм го видяла.
През лятото чак ми повърна от главоболие и тогава ходихме на детски невролог.И като по-малък го болеше,и тогава ходихме.Първия път невроложката ни даде талон за очен лекар-да,има проблем,носи очила.Постоянно( на шест месеца) го водя на очен лекар.
Носи си ги детето,онзи ден им правили снимка на класа,чак и на снимката си е с очила.Когато не чете ги сваля,те са само за четене,таблет, телевизия и т.н.
Напоследък много зачестиха главоболията.През лятото невроложката каза,че ако има проблем може и ядрено магнитен резонанс да направим,но майка ми и неговия баща се опъват за резонанса.
Мога да го заведа при един лекар,който намества кръстове,гърбове и т.н.,да го види и той.Като ми каже,че го боли главата и сърцето ми прескача и коремът ме заболява и свят ми се завива.Много се притеснявам.

# 205
 • Мнения: 6 729
Не знам какво да ти кажа. На мен докторката ми каза след наместването ако искам да си купя ортопедична възглавница, но не съм взимала такава.
По-добре е специалист да види, да изключи проблем в шийния дял. Често причини се откриват там, относно главоболия и мигрена. Но не е задължително мигрената да се дължи на тях. Просто споделих при мен къде се откри проблем.
До повръщане и аз съм стигала и вместо след повръщане да ме облекчи, болката се засилваше и имах чувството, че буквално ще ритна камбаната.
Може да пробваш и с масаж когато сподели, че го боли. Продължителен, някъде около 15 минути в областта на тила и странично в ямките и раменете. Разтриваш без сила, с кръгови движения, да се отпусне мястото, не детето да се стяга и напряга.  Ако сподели, че му действа облекчаващо, може да направиш поредни такива за няколко дни и да следите, дали няма подобрение.

# 206
 • Бургас
 • Мнения: 4 518
Аз подозирам,че е на емоционална основа,но не ми беше хрумвало,че може и шийните прешлени да имат връзка.Ще проверим.
Че вече и манипулатор стана"Мамо,боли ме глава,оцвети ми контурите карти/напиши ми домашните." И мама пише,рисува,чете му на глас уроците,после му ги разказва...

# 207
 • Мнения: 1 741
Merelenda, много ти благодаря за разясненията за Метизола и Еутирокса  Hug

# 208
 • Мнения: 7 684
И той ме притеснява,често го боли глава.Водих го на невролог,назначи ЕЕГ-нищо необичайно не се видя.Обаче все по-често го боли.Знаете ли нещо за главоболие при дете?Казаха ми мигрена,да давам Нурофен.Амс не мога през ден да давам.Баща му дълги години беше с мигрена,сега казва,че му минала. През лятото невроложката каза,че ако има проблем може и ядрено магнитен резонанс да направим,но майка ми и неговия баща се опъват за резонанса.
Може да е на емоционална основа това главоболие, а може и да е наследствено, щом баща му е имал мигрена. А може и да е нещо трето.
За мигрена и аз не бих давала нестероидно противовъзпалително, на детето си  Confused
С какви мотиви се опъват за магнитния резонанс, защо не са съгласни? Аз мисля, че в крайна сметка трябва да се направят необходимите изследвания, пък било то и ЯМР. Предполагам, че ще чакате дали ще ви одобри касата.

Последна редакция: пт, 08 дек 2017, 20:36 от Lemy

# 209
 • Бургас
 • Мнения: 4 518
Защо да чакаме да ни одобри касата?Ако невроложката ни даде талон,няма ли да стане?
Аз мисля след Нова година да го водя, защото сега навсякъде са изчерпани направленията.
Опъват се майка ми и баща му,че било голямо облъчването,а и май се вкарва контрастно вещество,майка ми не спира да мрънка колко били опасни тези вещества.На мен ЯМР са ми правили без контрастни вещества защото съм много алергична.
И аз подозирам,че при моето Мише е на емоционална основа, защото прилича на мен,много е емоционален милият.Все при вълнение или повече натоварване се получава.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт