Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2
Интересът към биологично произведените продукти нараства с всяка година. Младото вино Bouquet Nouveau 2017 е вече на пазара.

Винарска изба Edoardo Miroglio в село Еленово е един от най-големите производители на органични вина у нас. За да може едно вино да е с удостоверен биопроизход, има много изисквания, като основните са: лозята трябва да са торени само с оборски тор, прекопаването да е извършено на ръка, за да бъде съхранена изключително важната почвена фауна, като същевременно се отстраняват и плевелите.
Не се  използват никакви хербициди и пестициди. Следвайки всички тези изисквания, от 2012 г. избата произвежда органичното вино Bouquet Nouveau, което е направено от един от най-интересните български сортове "Букет".Създаден през 1951 г., този сорт, за разлика от произтичащото от името му внушение за съвкупност от ароматни цветя, не е българската версия на купаж от всички сортове в лозето. Той е създаден по метода на половата хибридизация чрез кръстосване на "Мавруд" и "Пино ноар" от екип български селекционери.
   
Bouquet Nouveau е произведено по технология на "божоле нуво" – с въглекисела мацерация. Типично за тези вина е, че ферментацията се провежда на цяло грозде (непресовано). Гроздовите зърна се пълнят в съда, където се оставят, за да започне ферментацията.
 
При  този  процес зърната  се спукват и сокът се събира в долната част на съда. Това трае около 12 до 15 дни. Виното се източва, засява се за яблъчно-млечнокисела ферментация, след което се стабилизира, филтрира и се бутилира веднага, за да се консумира съвсем младо и плодово. В резултат на въглекиселата мацерация виното е със силно изразен плодов характер, лек и елегантен вкус.

Bouquet Nouveau е с рубиненочервен цвят и лилави отблясъци, свеж плодов букет от аромати (както подсказва името на сорта), червени и черни плодове, с очарователна, игрива свежест и леко цветист финал със спомен за теменужки, горски цветя и плодове в послевкус. Пивко и приятно вино за всеки ден, подходящо за почти всяко ястие, но най-добре се комбинира с паста, пица, ястия с нетлъсти меса и жълти сирена. Препоръчително е да се сервира леко охладено до 13 градуса. Заради несъмнените си качества, заради толкова важната грижа за околната среда от страна на производителя, както и заради много разумната цена на органичното вино Bouquet Nouveau - BIO на винарска изба Edoardo Miroglio, това вино е изключително изгодна покупка, която ще достави радост на всекиго, за всеки  повод.

Желаете ли да опитате Bouquet Nouveau 2017 на Edoardo Miroglio?
Споделете до 26.11. какво знаете за „младото вино“: как и къде е възникнало, какви обичаи са свързани с него и всичко останало, с което можете да допълните историята за тази ежегодна традиция.
На томболен принцип трима от участниците в темата ще получат бутилка Bouquet Nouveau 2017 с персонализиран етикет.

Последна редакция: чт, 16 ное 2017, 14:27 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 510
По традиция младото вино е направено така, че да се изпива в рамките на половин, максимум една година. И неизменно важи правилото – колкото по-скоро, толкова по-добре. Защото чарът на младите вина е в свежестта и плодовостта им.
Ароматният профил на тези вина е подчертано плодов (малина, банан, бонбони дропс и цветя), а телата им са изключително леки, свежи и почти без танини. Затова е важно те да се поднасят на правилната температура – 12°- 14° C – и да не бъдат подтискани от тежка и прекалено ароматна храна.

# 2
 • Мнения: 941
Историята за "младото вино" е типична френска история за виното и празника. Истинска приказка.
След войната, през 1951 г., производителите на вина от района на Бургундия, по-специално между градовете Лион и Макон имали страшно много вино, защото годината била добра и топла, а реколтата – изобилна. След като се оказват с наистина огромни количества, помолили френската държава да им позволи да продават вино, което да бутилират на момента. Тогава е било забранено така да се продава вино, било е задължително да се изчака процесът на винификация. Поискали такова разрешение и го получили. Производителите решили, че трябва да изберат под каква форма да го продават и го нарекли божоле нуво, което е и името на региона. Особеността на това вино е, че то се прави от сорта гаме. Основната му характеристика е, че трябва да се пие веднага, най-късно до края на съответната година. Производителите през 50-те години се чудели как да накарат клиентите си да купят младото вино, и съответно да го изпият веднага.

Често казваме, че маркетингът и комуникациите за нищо не служат, обаче тогава са използвали чисто маркетингова стратегия, казвайки си, че за да го продават, трябва да му направят празник. Решили да определят дата, на която да го продават – третия четвъртък на месец ноември.

# 3
 • Сф
 • Мнения: 3 449
Младото вино е леко и свежо, почти без танин.Много ароматно. Аз /родителите ми / идваме от винарски край и винаги, когато се пробва младото вино, се събира семейството и приятели да дегустират, тържествен момент!
Особено при дегустацията на Мавруда, всички затаяваха дъх .
Аз харесвам младото вино повече от отлежалото. Heart Exl

# 4
 • Мнения: 13 056
Младите вина са с изразен плодов вкус и са за незабавна консумация. Т. е отлежаването им не подобрява техния вкус.

# 5
 • Мнения: 1 673
Tо е с по-малко танини, с по-малко екстракция от гроздето, в сравнение с други вина. И съдържа повече сулфити, тоест серни съединения (разбира се, има различни видове и марки, има и изключения). Има един специфичен силно плодов аромат на виното. Натрапчиво се усещат ягоди, малини, банан, дори може да се каже, че виното мирише на бонбони виолетки или подобни, ароматизирани с плодови аромати.
Цветът на божолето е виолетов, рубин, към розов, на вкус тялото е леко, плодово, с приятна киселинност.
Появява се на пазара 6-8 седмици, след като е набрано гроздето.
Божолето се консумира изстудено като бяло вино, между 10 и 13 градуса. По принцип всяко изстудяване прикрива някакви дефекти или грубости във вкуса. Така и божолето, ако се пие на по висока температура, ще изпъкне още суровият му вкус, доста различната структура, в сравнение с качествено вино, отлежало достатъчно, преди да бъде пуснато на пазара.

# 6
 • София
 • Мнения: 808
Виното е продукт, получен изключително в резултат на пълна или частична алкохолна ферментация на смачкано или несмачкано прясно грозде или гроздова мъст от прясно грозде.

Гроздоберът на младото вино се извършва задължително на ръка, през септември. Мецерацията на виното е само 4-5 дни, и така се запазва свежият плодов аромат. В рамките на месец преминава през две ферментации, между реколтата и разливането в бутилките.
Виното се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост.

Самият процес на ферментация може да има много варианти, които в голяма степен зависят от условията и традициите. Ферментация при естествени температурни условия;Ферментация в дървени съдове (бурета, бъчви, кадуси);Ферментация в затворени метални кадус.
Полученото след ферментацията младо вино обикновено се филтрира.

# 7
 • Мнения: 958
Младите вина са с изразен плодов вкус и са за незабавна консумация.Нормите за неувреждащо пиене са до 2 чаши вино дневно - до 200-300 мл., според градуса на виното. При такова количество е малко вероятно някой да го боли глава, но при мнозина това се случва дори от една чаша. Особено при дамите, на много от които и малки количества алкохол действат силно. Ако някой се изсили, повлиян от радостната кампания за новото вино, да изпие цяла бутилка младо вино, или, недай си Боже, повече, вероятността да го боли глава е голяма.

# 8
 • Мнения: 1 052
Младото вино е за бърза консумация, в рамките максимум на една година, почти без танин. Силно изразен плодов аромат и лек, свеж вкус.

# 9
 • Мнения: 1 624
Имам малко информация за младите вина и темата ще ми е полезна. Също с интерес бих опитала Bouquet Nouveau 2017 на Edoardo Miroglio. Simple Smile

# 10
 • Мнения: 541
По традиция младото вино е направено така, че да се изпива в рамките на половин, максимум една година. И неизменно важи правилото – колкото по-скоро, толкова по-добре.Имат силно изразен плодов аромат,лек  и свеж вкус.

# 11
 • Мнения: 351
Младото вино е леко и свежо, почти без танин и с изразен аромат.Wine GlassWine GlassWine Glass

# 12
 • Мнения: 2 310
Виното има богата история и винаги носи усещане за традиция и празничност, възможности за срещи с близки приятели, за наслада от удоволствията на живота.
Времето за младото вино е втората половина на ноември. То носи понякога странни, но много интересни винени усещания.
По традиция младото вино е направено така, че да се изпива в рамките на половин, максимум една година като за него важи правилото – колкото по-скоро, толкова по-добре. Чарът на младите вина е в свежестта и плодовостта им.
Ароматът му е плодов, а тялото му е леко, свежо и почти без танини.
Поднася се на правилната температура – 12°- 14° C – и без тежка и прекалено ароматна храна.
Когато става въпрос за младо вино, става въпрос за празнуване, за събиране с приятели и семейство, за вдигане на тост за нещо ново и хубаво.
Младите червени вина на българските изби, са прекрасна възможност за събиране с приятели.

# 13
 • Мнения: 6 566
Миналата година за първи път чух думата - Божуле, споделена от мои приятелки Simple Smile Разбрах че се касае за младо вино, но нищо повече. Сега едва прочетох повече за традицията, която е възникнала във Франция преди много години, може би в 30-те. Всяка година ноември месец започва масирана кампания за току що произведеното младо вино Божуле. По традиция излиза в последния четвъртък на ноември и е голям рекламен и маркетинг трик, благодарение на който производителите на Божоле нуво от Франция продават около 60 млн. бутилки по цял свят. Френската мода е повлякла крак и в други винарски страни, с различни сортове грозде и божуле нуво се предлага и в България.
Въпросната технология на "божоле нуво" – с въглекисела мацерация е специална технология, при която гроздето без да се мачка се оставя в инертна среда, съд, изпълнен с въглероден двуокис, за да няма въздух и да могат да се развият определени микроорганизми. Престоява 2-3 седмици, протича слаба спонтанна ферментация вътре в зърната, чак тогава се смачква с преса и заквасва с дрожди и тогава се осъществява същинската ферментация. Благодарение на тази технология се развива силно плодов аромат на виното.
Появява се на пазара между 6 до 8 седмици, откакто е набрано. Ей това се казва бързо вино Simple Smile
Младо вино, с малко танини, с по-малко екстракция на грозде и плодов вкус. Консумира се леко охладено.
Във Франция младото вино се нарича Божуле Нуво, в Италия - Vino Novello, в Испания, Чили и Аржентина - Vino Nuevo, а в САЩ - Nouveau Wine
И ако приемем за вярно, че от него глава не боли, стига да не се прекалява, да кажем до 2 чаши, то с удоволствие бих опитала това младо вино с плодов вкус.

# 14
 • Мнения: 228
Харесвам младото вино заради плодовият  му, свеж вкус. То е леко и за незабавна консумация.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт