Несъвместими са витамин А и С. Даже не бива да се правят опити да се използват, без значение в каква последователност, козметични средства, които ги съдържат - ефект няма да има. За да се доставят на кожата тези витамини козметичните лаборатории разработват специални формули, криейки тези "индивидуалисти" един от друг в отделни "пашкули", както например в дневните кремове Reti-C на лабораториите Vichy.
Козметиката на базата на органични вещества (белтъчни вещества, витамини) "разваля" продуктите с чист витамин С. Получава се реакция, коренно променяща свойствата на крема, а самият той, в знак на протест при нанасяне върху кожата се пресича.
Козметичните средства на основата на плодови киселини не се съчетават с тези, които съдържат морска сол.
Не се препоръчва подхранващите средства на маслена основа с голямо съдържание на липиди да се нанасят върху лек гел. Образуващият се в случая филм оставя кожата "гладна".
Подхранващите масла са несъвместими с крем. Тази комбинация до такава степен натоварва кожата, че тя започва да се задушава.
За ефективно действие на различните серуми за старееща кожа (противостареещи, антистресови) е необходимо те да бъдат укрепени и защитени с тънък слой крем, за да не се неутрализират или "изпарят". Серумът е концентрат от активни съставки, проникващи дълбоко в кожата благодарение на включените в него специални вещества. Той никога не работи на повърхността на кожата. Там неговото действие продължава кремът. Само такава комбинация, и то ако е от един "отбор" - една марка или една линия - може да даде желания резултат.