Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Здравейте Майчета с опит в кърменето!

Синът ми е на 12 дни и още сме в борба да се кърмим. Аз искам да кърмя, но имам нужда о т съвет.

Родих секцио и в МД не можах да се преборя да не ядем добавки, та там се опитвах да кърмя, но освен сълзи - и при него, и при мен нищо не се получи!

Сега вече 5 дни сме си вкъщи без АМ. Давам цица на поискване, но като че ли нещата не се подобряват особено. Гърдите ми преливат нощем и той суче наистина ефективно с примляскване и гълтане - събужда се през 3-4 часа и яде, после спинка спокойно. Но денем... сме абсолютен кошмар. Буди се през 30 мин до 1час и плаче, а като му дам да яде, само захапва и смуче, без да суче наистина. Това може да продължава с часове и ме побърква, защото в гърдите ми пак има кърма (е, не е много де, защото ако изцедя е слаба работа, но все пак...), а той не я суче, а само си смуче там нещо и туй то. От друга страна като го махна от гърдата и плаче и само тя го успокоява наистна. какво да правя, уж го слагам хубаво да захапе, но не става нещо както трябва!

Ака горе-долу 3 пъти в денонощие. Само да добавя, че се роди 4800 гр, т.е. доста е голям, ако това има значение!

# 1
 • Мнения: 750
Не разбрах кърмиш ли нощем.
Дали отваря широко уста като налапва гърдата? В какво положение е долната устна? Като го махнеш от гърдата по устичката има ли кърма, поглеждаш ли езичето? Повръща ли по нещичко след уригване? Мокри ли пелените?

# 2
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Нощем кърмя и само нощем яде като че ли! Нощем захапва правилно и суче със звуци от преглъщане и кърмата ми е в изобилие, денем, обаче, не е така! Денем като захапе, абе уж захапва правилно, но смуче само, без да му влиза нещо в устата. Аз като стисна с ръка, излиза кърма, но като че ли не успява да я засуче. Май денем ми намалява!

Не цедя с помпата от няколко дни, та не знам колко би излязло, а и не смея да изцедя, че знам ли го кога ще се пробуди! Днес беше много зле положението - изобщо не е сукал ефективно и реве непрекъснато. Пробвах да му дам изцедена кърма (имах малко от преди - около 50 мл) с лъжичка - ужас - всичко плюе. И накрая направих първото си отстъпление - дадох му я с биберон и се успокои.

Не знам какво да правя! а и следродилната яко ме тресе та си ревем двамата по цял ден!

# 3
 • Мнения: 750
Пробвала ли си преди да засуче да му цеднеш кърма на устичката? Като те " засмуче" му проследи " захвата" на устичката, и ако е добър, го остави да стои колкото иска, та дори и да не гълта. Но го побутвай лекичко / някак му напомняй за какво е на гърдата/. Ако писка, когато го махаш и се успокоява при слагане, дръж го, докато се "насити". Моята маймунка отначало пискаше при всяко отстраняване, чв сме имали кърмения от по 1.30ч и след 30мин. пак и нощем пак...Може да иска близост, например. Отначало ако цоква малко може да е бил жаден. Възможно е от жегите да не иска да стигне до задното мляко. Това си го мисля, защото каза, че папка нощем.Но не давай залъгалки. Слагай го на гърдата, знам, че е трудно, но дано се справите!

# 4
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Ами захапва широко, но само с бузки мърда и няма нито една глътчица да се чуе. Сега май заспа! Уф, ще видя нощес как ще е ....

Вече в чудо се виждам - яде ли това дете, днес е акал само два пъти!

А за увеличване на кърмата се чудя дали да цедя - нали се уреголирало количество, по това колко сучем, ама ако не сучем ефективно, то и това няма да помогне!

# 5
 • София
 • Мнения: 352
Здравей, скоро ще се включат мамите с повече опит, които са и доста по-комптетентни ма аз да си кажа  Embarassed Най-вероятно и двете - и яде, и те използва за залъгалка Simple Smile аз пусках подобна тема, ние и досега се кърмим доста често (поне 2-3 пъти на ден) по час и половина. Но според мен при вас може би не е минала напълно жълтеницата и те бебчетата тогава са по-лениви. Нещото, което действаше при нас е леко да го стискаш по рамото от време на време - моя човек тогава много лакомо почваше да суче Simple Smile
Успех и най-важното - Не се шашкай!

# 6
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Ама ние изобщо нямахме жълтеница!

И го стискам за рамото - вече синка може да му излезе, но нищо не помага! А и той не заспива, а си смуче като хипнотизиран! Само си играе... и стои гладен!

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
При два пъти акане дневно и особено ако в добавка си мокри пампите добре, значи не седи гладен Wink Но е възможно да се храни основно нощем, по много проста причина - всичко, което описваш, е типично за т.нар. объркване на зърното заради храненията с шише в болницата. Бебето суче добре само нощем и полузаспало, защото тогава по инстинкт суче правилно, а когато е будно и гладно, не се ориентира какво да прави с гърдата и как да суче от нея (начина на сучене от шише и от биберон е различен), защото е било $научено$ да суче по различен начин и когато съзнателно се опитва да суче, суче като на шише - т.е. неефективно за гърдата. Така може да се случи през деня да поема само спонтанно изтичащото в устата му мляко и затова да е постоянно гладно, а нощем да си суче добре, защото го прави насън.
Сигурно вече се сещаш какъв е един от начините да го нахраниш и денем Wink А именно - да го дебнеш кога е полузаспало или едва-едва се разбужда и тогава бързо да предлагаш гърдата. Можеш да се цедиш на ръка директно в устичката му, докато схване как ефективно да суче на гърдата и будно. Прилагането на компресия на гърдата (как се прави е описано в статия в библиотеката, подобно е на цеденето на ръка), когато бебето започне да се унася, също помага, тъй като засилва струята и кара бебето да гълта, така че му поддържа интереса и не му позволява да заспива. Като започне да се унася дори с компресия, прехвърляш на другата гърда, където млякото тече силно и пак всичко отначало. В Библиотеката има и няколко статии за будене на сънливо бебе, които може да са ти от полза.
Междувременно не трябва изобщо да ползваш шишета и биби, докато се оправят нещата. Просто трябва да се елиминират бибероните и възможността за неправилно сучене, поне докато се затвърди правилното сучене на гърдата - т.е. минимум първите 6-8 седмици.
С търпение и упоритост от твоя страна нещата бързо ще се оправят Grinning Сега човекът е още сънлив и новороден, но много скоро ще те почне здраво Laughing
И една поправка - бебето няма как да те ползва за залъгалка, тъй като гърдата е оригиналът Wink Залъгалката е направена да го лъже, че е на гърдата - не обратното Mr. Green Т.е. детето има пълното право да си ползва гърдите по всичките им предназначения, за папане, за утешаване, за приспиване, изобщо да си живее постоянно на тях първите няколко месеца. Много ми беше харесало следното описание - че веднага след раждането плацентата се замества от гърдата, т.е. не само задоволява всичките потребности на бебето, ами са неразривно свързани.
Звучи чудесно и логично - но често е изтощително и се разминава с представите и желанията, които има човек. По-леко става, ако гледаш на това като инвестиция от време и работа, които влагаш, за да изградите с малкия човек връзката помежду си - и можеш да си сигурна, че не трае вечно и че нещата неусетно ще се променят в един момент и ще станат по-леки и още по-прекрасни Hug

# 8
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Това е първият смислен отговор, който получавам на този проблем, а го имам още от болницата. А там дори и не кърмех нощем!

Ще се пробвам с това полусъбуждане. Лошото е, че вече дадох два пъти изцедена кърма с биберон и сама си усложних положението!

За сега няма да се отказвам... стискайте ми палци!

# 9
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 722
Стискаме палци Iggiberry  Sunglasses
Аз само да добавя след Хедра - опитай да се поуспокоиш. Бебетата усещат когато си напрегнат и неспокоен. Случвало се е Гого да се извива в ръцете ми и да реве докато се муча да го нахраня - помагало ми е да легна на леглото с него и даже да не го държа - само суче, без да го гушкам. Спокойствие му е решението и всичко ще се оправи newsm10

# 10
 • София
 • Мнения: 347
Здравей и честито бебче!Да ти е живо и здраво  bouquet
Хедра ти е отговорила вече много изчерпателно, няма какво да добавя.
Искам да пожелая успех и повече търпение, защото само в началото е трудно (трябваше ни около месец, за да се нагодим една към друга, но пък вече повече от година се кърмим безпроблемно)
Стискаме палци Grinning

# 11
 • Мнения: 5 003
 И при нас в началото имаше подобен проблем-стои на гърдата с часове, видимо суче и като го отделя започва да реве.В родилния дом една акушерка ми каза, че не е възможно да яде толкова време, а ме ползва за залъгалка. Сега се кърмим вече 3,5 месеца(дано да е за дълго време) и всичко е наред. Така, че всичко ще се оправи, само имай търпение.Успех!

# 12
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Благодаря ви! Наистина имам нужда да знам, че не съм единствената с такива проблеми.

И още един въпрос - понеже той може да си стои на гърдата ми цял ден - и да си примлясква нещо - да го оставям ли да го прави колкото си иска. Това няма ли да го "омързеливи" повече?

И още нещо - възможно ли е наистина да имам много по-малко кърма през деня?

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
След като си направила възможното да суче ефективно и с компресия от двете гърди и дечко въпреки това отново е заспал, без вече да суче ефективно, може да го махнеш, ако имаш някаква работа. Ако много се противи и се разреве, слагаш отново. В общи линии първите седмици сте като скачени съдове Laughing
А през деня е възможно да имаш усещане за по-малко кърма - но трябва да имаш предвид и някои фактори. Едно, че бебето суче много по-често и не позволява гърдите да се "напълнят" (т.е. ти да започнеш да усещаш пълнота, което всъщност е препълване) и второ - че ти самата много повече се вглеждаш в себе си и затова се притесняваш Wink, докато нощем ти се спи и не ти остава време да си задаваш въпроси Laughing
Някои майки имат чувството, че привечер гърдите им са буквално празни, тогава и бебетата сучат много по-често - нормално и физиологично е, просто трябва тогава да имаш готовност да кърмиш буквално нон-стоп няколко часа и да не се занимаваш с друго. Но това е само период и отминава след първите 2 месеца обикновено.

# 14
 • В сърцето на любимите мъже!
 • Мнения: 1 039
Ето сега се пробвах да го нахрая с компресия - въх мъка си е...Wink

Поне глътна 10-ина глътки, но не сам, аз му ги изстисках.....и сега продължава да си се мляска на зърното ми. Ама даже не мога да го накарам да захапе добре...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт