Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3
В класа на дъщеря ми има двете крайности - от такива, които идват сами на училище от другия край на София в тъмно и светло, сняг и пек и кръстосват цяла София сами в извънучебно време, до такива, които още ги водят на училище и не им дават да припарят до магазина под блока сами.  Има и такива, които дори не познават приятелите на децата си, както и такива, които стриктно контролират с кой общува детето.

Къде е вашата граница?

Последна редакция: ср, 13 юни 2018, 09:59 от Редактор*

# 1
 • София
 • Мнения: 10 970
Моят син още е малък, но ще следя темата с интерес.

Едно време сме тръгвали сами в първи клас още, а на 13 г. пътувах с автобус по 1-1,5 ч. до училище сутрин в 6 ч., вечер се прибирах в 20 ч. след втора смяна. Ама тогава времената бяха други....

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 9 084
Изобщо не може да се сравнява едно време със сега.
Моите на 10,5 год. ходят и се прибират сами от училище, когато е светло. Зимата сутрин ги карам, че е тъмно още. Пускам ги сами до околните магазини и да карат колело из квартала. Винаги с часовник обаче. Вечерен час лятото - 20ч. И ги оставям сами в къщи до максимум два часа. Познавам приятелите им и контролирам с кого играят все още, но скоро вече няма да се поддават за съжаление.
Ако върви така на 12 ще ходят изцяло сами на училище и евентуално и на тренировки, което е през 2 квартала. Ще им увелича вечерния час лятото до 21 ч.

# 3
 • Мнения: 5 750
Запис, на 10 е Simple Smile
Аз съм израснала в голям провинциален град и там децата се разхождаха(-хме) свободно от първи клас (за мен това беше на 6 г.), но тъй като живея от близо 30 години в София и съм обсъждала темата с доста свои връстници междувременно, установих, че тук дори през 80-те не е било популярно деца под 11-12-годишна възраст да излизат самостоятелно извън квартала си и да пътуват с градски транспорт.
Така че явно не е чак толкова по-различно от сега.

# 4
 • Русе/София
 • Мнения: 1 537
На у-ще го водя и взимам/понеже се комбинираме с няколко родителя/.Из квартала ходи сам от миналото лято.Вечерен час 21.Ходи с приятелчета на кино,което е през два квартала.Остава в къщи до полонощ сам,без да го е страх.Може да си направи елементарни сандвичи,салата и други по простички за изпълнение неща.Научен е да споделя с мен без притеснение.Скоро имаха в у-ще пуснат непиличен клип,за което аз разбрах първа,че и го гледах даже.Знам му паролата на телефона.Оставям го да взима решения,на които носи последиците.Може да пусне прахусмокачка,да избърши прах.Прави си сметка на парите,като вече има и сметка в банка от спестявания.

# 5
 • Мнения: 6 131
Синът ми /скоро ще стане на 12 г./ от миналата година си ходи и се прибира сам от училище. Тази година първия срок го карах аз сутрин, защото беше много тъмно и защото така или иначе излизах да разходя кучето. Прибира се сам. Сега - втория срок си ходи и се прибира сам. Карам го и го прибирам, само ако вали. Живеем в центъра на София, а училището му е на 3 спирки с автобус. На тренировки ходи и се прибира сам. На курсове по английски също. Из квартала не обикаля, защото няма къде да ходи. След училище стои пред блока и играе с децата. Вечерен час няма - като се приберат всички се прибира и той. Всяка вечер е различно - един ден се прибира в 21.00 ч, друг ден стои до 22.00 ч. Паролите на телефона ги знам, всеки ден му чета Вайбъра и преглеждам снимки и клипове. Познавам всички деца пред блока.

Отговорности - разхожда кучето сутрин и вечер, когато не е на училище, изхвърля боклука и пазарува.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 638
И моят е на 10, и макар и малко по-особен, понякога го пускам да ходи сам на училище(аз вървя на разстояние,за да съм сигурна, че ще отиде), пускам го да пазарува хляб и мляко от кварталния магазин(като пак съм наблизо) и баща му процедира по същия начин,когато го води или прибира от карате(което пак е в училище).Но ние живеем почти до училището,както казах той има и малко проблеми,обаче вече е време да се научи на малко самостоятелсност...

# 7
 • София
 • Мнения: 3 567
На 13 е. Ходи сам на училище и се прибира сам. Зимата сутрин пътуваше с баща си. В общи линии навсякъде обикаля със съучениците си, но всичко е ситуирано в квартала. В метро не се е качвал сам, както и не е ходил до центъра също сам.

Последна редакция: ср, 13 юни 2018, 14:54 от Игривата слива

# 8
 • някъде
 • Мнения: 4 698
Синът ми става на 12 другия месец. Сутрин баща му го вози, след училище се прибира сам или обикаля с приятели улиците. Вечер се прибира малко преди да се стъмни. Возят се с колелета, обикалят градската градина. Живеем в малък град. Познавам всичките му съученици и почти всичките приятели извън училище. Почти винаги знам с кой е навън и къде е. Знам му паролите и проверявам месинджър и вайбър.
Отговорности- да изхвърля боклука, но винаги е след напомняне и да оправя стаите, ако е разхвърлял, за което отново трябва да повторя няколко пъти. Давам по 2-3лв, защото не искам да харчи за глупости. Храна не си приготвя, дори и когато има нещо готвено не бърка в хладилника да вади и топли, защото предпочита дюнери, вафли и подобни Angry
Но с това миене на зъби ще ме побърка, постоянно трябва да повтарям да ги измие.

# 9
 • Мнения: 36
Всичко зависи от детето.
Ако му имате доверие и той споделя с Вас, не се притеснява да си вдига телефона пред приятели и да дава обяснения. Не се намира на повече от 30мин от вкъщи, мисля че не е зле децата да имат малко свобода.

# 10
 • Мнения: 3 200
А какъв е смисъла от проверката на вайбър и месенджър, след като те могат да си изтрият това, което не желаят да видите. Моите например нямат никаква история. Не защото крия нещо, а защото живея с инженер, който ми е настроил всичката техника да си трие сама всичко. Сега по навик си трия и кореспонденцията по вайбър, месенджър, скайп и всичко друго, което ползвам. Хронология имам само служебна на пощата.


# 11
 • Sofia
 • Мнения: 9 084
Аз не проверявам нищо. Струва ми се изключително обидно за детето да му ровиш в личната кореспонденция. Ако съм преценила, че е достатъчно голямо, за да има фейсбук или вайбър, значи му имам доверие какво пише там. Но говорим много за безопасността в нета и ги стимулирам да споделят, ако има проблем. За сега работи.

# 12
 • Мнения: 4 628
Моят е на 11г. Водя го и го прибирам от училище. Сменят се два транспорта и детето се страхува да ходи само. Когато ходи при майка ми не му разрешаваме да излиза от затворения комплекс, в който са живее. Тя не го контролира и той е излизал няколко пъти до близък магазин и да се возят в трамвая с разни приятели. Ние живеем на село и познаваме всички деца, с които общува както и родители им. Познавам целия му клас , излизали сме с родителите им. Забранено му е да се качва по строежи, но когато е ходил при майка ми се е качвал в един новостроящ се блок от комплекса. От затворения комплекс не познавам приятелите му, защото не живея там, но майка ми твърди, че не са лоши. Като цяло искам да ми споделя и той го прави, въпреки че забранявам някои неща, то ги прави и после ми казва. Не му се карам, разказвам му какво съм прочела в новините и му показвам статиите във дир.бг.

# 13
 • Мнения: 6 131
Смисъл на четене на Вайбър и Месинджър за мен има. Така следя дали не му се е лепнал някой непознат, който да му пише някакви глупости или да го зарибява с разни неща. И аз говоря много за опасните и вредните неща, но за сега искам да имам някакъв контрол над нещата. Има Фейсбук, но изобщо не го ползва.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 9 172
На 12 г. е почти на 13г. От втори клас ходи и се прибира сам от училище. Тук трябва да подчертая, че училището е на 200м. от блока и се пресича само една междублокова улица. Из квартала обикалят с колелета или скейтове. На автобус сам се е качвал инцидентно 3-4 пъти с други деца. Сега ще се налага да ходи на тренировки с автобус, притеснена съм дали ще се справи. Вероятно 1-2 седмици ще пътува или с баба си или с мен, за да научи маршрута. Вечер играе до 21ч. лятото и 20ч. зимата.

Общи условия

Активация на акаунт