Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора


Мнения: 766
Откакто си купих хлебопечка се интересувам от видовете брашна/поне хляба да е здравословен/.Но незнам какво означават всьщност имената на брашната.Моля за повече инфо какво сьдьржат и какво не различните брашна
грахам,типово,добруджа,и т.н.
Цитирай

Варна

Мнения: 729
Виж тук: http://forum.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=9b2ae8357345b2709b … mp;topic=16230.15
Цитирай

София

Мнения: 6 400
Аз също имам едни въпрос:
защо пълнозърнестите хлябове /Симид, Нилана/ не са със същото брашно като пълнозърнестите хлебчета на Симид, които се продават в топлите витрини? В тях има цели парченца зърна, докато в хлябовете - няма. Защо така? И може ли да се вярва на това, че пълнозърнестите хлябове наистина са пълнозърнести?
Цитирай

София

Мнения: 1 851
Пълнозърнесто брашно означава, че е смляно цялото зърно, заедно с триците и зародишите. Целите зърна в хлебчетата не са гаранция за пулнозърнесто брашно - те са добавка и могат да се сложат независимо от типа на брашното (то може и да е тип 500 - бяло).
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 325
На мен все пак не ми стана ясна разликата между видовете брашно. Знам само, че колкото по-голяма цифра е типа на брашното, толкова то е по-едро смелено. Обаче примерно кое е грахам и кое типово .... newsm78
Някой по-компетентен ще разясни ли, моля Hug
Цитирай

Откъм Варната

Мнения: 1 637
На мен все пак не ми стана ясна разликата между видовете брашно. Знам само, че колкото по-голяма цифра е типа на брашното, толкова то е по-едро смелено. Обаче примерно кое е грахам и кое типово .... newsm78
Някой по-компетентен ще разясни ли, моля Hug

Ами при меленето на брашното се отсяват различните видове, през едни сита с различна пропускливост, най - ситното е това бялото то минава през най- ситното сито, и остават по едри частици който се пресяват с по едро и така най - накрая се отделят триците, незнам точно как става защото всичко това е един голям процес и ситата са затворени и не се вижда вътре какво става и е едни невъобразим шум в мелницата, аз ходих веднъж докато работеха беше ми интересно, ама то нищо не се чува там и каде разбрах каде не за какво става дума и си се върнах да си правя хляба Wink


тип 500 е бялото
1150 май беше ръжено
ще питам ама незнам дали ще ми кажат, щот в една друга тема като писах ми се караха за дето съм почнала производствени тайни да издавам  Sad
Цитирай

Варна

Мнения: 545
Грахам е тип 1850
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 325
Бе то освен номера си пише и вида - типово, грахам, пълнозърнесто... Мен не ми е ясно все от жито ли са или от различни видове зърно newsm78
Ама за растение "тип" или "грахам" не съм чувала, та съвсем се ошашавих... Crazy
Цитирай


Мнения: 901
anomalia

виж ТУК
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 325
Нямам повече въпроси Mr. Green
marabu, какво ще правя без теб?!?!?!
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet   
Цитирай

Откъм Варната

Мнения: 1 637
Мога да добавя че вече я няма онази хлебната пшеница от едно време от която ставаше хубав хляб, почти масово се използва фуражна, и не се чака да узрее брашното за "питката за коледа" а веднага се използва, затова му се слагат всякакви стабилизатори, подобрители, избелители и т. н. Wink
Цитирай

Seattle, USA

Мнения: 1 099
Аз купувам пълнозърнесто брашно, което си меля сама в магазина, така че съм сигурна че няма никакви подобрители. За самото зърно пише че е органик. Става разкошен хляб без никакви стабилизатори и подобрители.
Цитирай

Откъм Варната

Мнения: 1 637
Аз купувам пълнозърнесто брашно, което си меля сама в магазина, така че съм сигурна че няма никакви подобрители. За самото зърно пише че е органик. Става разкошен хляб без никакви стабилизатори и подобрители.

Е все пак говорим за България, там при вас нещата са 100% различни от тук  Wink
Цитирай

София

Мнения: 124
Откакто си купих хлебопечка се интересувам от видовете брашна/поне хляба да е здравословен/.Но незнам какво означават всьщност имената на брашната.Моля за повече инфо какво сьдьржат и какво не различните брашна
грахам,типово,добруджа,и т.н.
---------------------------
Значи мога да ти дам следната проверена информация:
При производството на брашно като изходна суровина се използва пшеничено зърно, което се смила. Особеност при производството на брашна е обстоятелството, при самото смилане на зърното обичайно се получават като краен продукт – три типа пшеничено брашна и трици. Типовете брашна са: тип 500 (бяло); тип 700 (добруджа) и тип 1150 (типово).
Типовете пшеничени брашна се определят по пепелното им съдържание (остатък при изгаряне на брашно при 600 º С в %).
Така при смилането на 1 тон хлебна пшеница се обичайно получават количества брашно и трици, които имат следния относителен дял:
•   тип 500 – 55 %;
•   тип 700 – 16% ;
•   тип 1150 – 3%;
•   трици – 26 %.
За различните мелници тези проценти варират, но те са средни за отрасъла. В малките мелници обикновено се произвежда един тип брашно, което се реализира като бяло, въпреки че не отговаря на тип 500.
   Различните типове пшеничено брашно се влагат като основна суровина в различните видове най-масово употребяван хляб.:
•   тип 500 – бял хляб “Стара Загора”;
•   тип 700 – хляб “Добруджа” ;
•   тип 1150 – “Типов хляб”.
Следователно, както разбираш - винаги при мленето се получават задължително три вида брашна + трици.
Това се отнася за пшеничените брашна. Наред с това се произвеждат още ръжено, овесено, оризово, царевично и т.н. брашна от съответната изходна суровина.
При някои хлябове се използва и понятието зърнест хляб, при което зърната (хлебарите казват, че е зародиш, но аз съм на по-друго мнение) се смилат едро и при съответната технологична процедура се влагат като основна суровина.
Подобрители, набухватели, както и витамини (например често се използва витамин "С") се прибавят, за да подобрят качеството и естетическия вид на хляба.
Преди действаха т.нар. отраслови нормали за производството на хляб. С новите промени те могат да се прилагат от хлебопроизводителите, но не са задължителни. Грамажът също е по преценка на производителя.
По мое лично мнение, в много случаи за снижаване цената на хляба се прилага смесване на различни типове пшенични брашна и добавяне на други видове брашна.
Има и схема за ценообразуване на брашното, както и примерно съотношение между цената на пшеницата, цената на брашното и цената на хляба, но това е друга и обширна тема.
Дано съм успяла да ти отговоря.
-------------------
Знам, че може би тук не е точно мястото, но ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ! ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН И НА МАРИИТЕ, НОСЕЩИ ИМЕТО НА БОЖИЯТА МАЙКА ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ ! Laughing Laughing Laughing

Цитирай

Шумен

Мнения: 1 325
Благодаря, Цвете, наистина полезна информация Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора