«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора


ћнени€: 779
ќткакто си купих хлебопечка се интересувам от видовете брашна/поне хл€ба да е здравословен/.Ќо незнам какво означават всьщност имената на брашната.ћол€ за повече инфо какво сьдьржат и какво не различните брашна
грахам,типово,добруджа,и т.н.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 729
¬иж тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?PHPSESSID=9b2ae8357345b2709bff … mp;topic=16230.15
÷итирай

—офи€

ћнени€: 7 269
јз също имам едни въпрос:
защо пълнозърнестите хл€бове /—имид, Ќилана/ не са със същото брашно като пълнозърнестите хлебчета на —имид, които се продават в топлите витрини? ¬ т€х има цели парченца зърна, докато в хл€бовете - н€ма. «ащо така? » може ли да се в€рва на това, че пълнозърнестите хл€бове наистина са пълнозърнести?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 859
ѕълнозърнесто брашно означава, че е смл€но ц€лото зърно, заедно с триците и зародишите. ÷елите зърна в хлебчетата не са гаранци€ за пулнозърнесто брашно - те са добавка и могат да се сложат независимо от типа на брашното (то може и да е тип 500 - б€ло).
÷итирай

Ўумен

ћнени€: 1 326
На мен все пак не ми стана ясна разликата между видовете брашно. Знам само, че колкото по-голяма цифра е типа на брашното, толкова то е по-едро смелено. Обаче примерно кое е грахам и кое типово .... newsm78
Някой по-компетентен ще разясни ли, моля Hug
÷итирай

ќткъм ¬арната

ћнени€: 1 637
Ќа мен все пак не ми стана €сна разликата между видовете брашно. «нам само, че колкото по-гол€ма цифра е типа на брашното, толкова то е по-едро смелено. ќбаче примерно кое е грахам и кое типово .... newsm78
Ќ€кой по-компетентен ще раз€сни ли, мол€ Hug

јми при меленето на брашното се отс€ват различните видове, през едни сита с различна пропускливост, най - ситното е това б€лото то минава през най- ситното сито, и остават по едри частици който се прес€ват с по едро и така най - накра€ се отдел€т триците, незнам точно как става защото всичко това е един гол€м процес и ситата са затворени и не се вижда вътре какво става и е едни невъобразим шум в мелницата, аз ходих веднъж докато работеха беше ми интересно, ама то нищо не се чува там и каде разбрах каде не за какво става дума и си се върнах да си прав€ хл€ба Wink


тип 500 е б€лото
1150 май беше ръжено
ще питам ама незнам дали ще ми кажат, щот в една друга тема като писах ми се караха за дето съм почнала производствени тайни да издавам  Sad
÷итирай

¬арна

ћнени€: 545
√рахам е тип 1850
÷итирай

Ўумен

ћнени€: 1 326
Бе то освен номера си пише и вида - типово, грахам, пълнозърнесто... Мен не ми е ясно все от жито ли са или от различни видове зърно newsm78
Ама за растение "тип" или "грахам" не съм чувала, та съвсем се ошашавих... Crazy
÷итирай


ћнени€: 901
anomalia

виж “” 
÷итирай

Ўумен

ћнени€: 1 326
Нямам повече въпроси Mr. Green
marabu, какво ще правя без теб?!?!?!
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet   
÷итирай

ќткъм ¬арната

ћнени€: 1 637
ћога да добав€ че вече € н€ма онази хлебната пшеница от едно време от ко€то ставаше хубав хл€б, почти масово се използва фуражна, и не се чака да узрее брашното за "питката за коледа" а веднага се използва, затова му се слагат вс€какви стабилизатори, подобрители, избелители и т. н. Wink
÷итирай

Seattle, USA

ћнени€: 1 102
јз купувам пълнозърнесто брашно, което си мел€ сама в магазина, така че съм сигурна че н€ма никакви подобрители. «а самото зърно пише че е органик. —тава разкошен хл€б без никакви стабилизатори и подобрители.
÷итирай

ќткъм ¬арната

ћнени€: 1 637
јз купувам пълнозърнесто брашно, което си мел€ сама в магазина, така че съм сигурна че н€ма никакви подобрители. «а самото зърно пише че е органик. —тава разкошен хл€б без никакви стабилизатори и подобрители.

≈ все пак говорим за Ѕългари€, там при вас нещата са 100% различни от тук  Wink
÷итирай

—офи€

ћнени€: 132
ќткакто си купих хлебопечка се интересувам от видовете брашна/поне хл€ба да е здравословен/.Ќо незнам какво означават всьщност имената на брашната.ћол€ за повече инфо какво сьдьржат и какво не различните брашна
грахам,типово,добруджа,и т.н.
---------------------------
«начи мога да ти дам следната проверена информаци€:
ѕри производството на брашно като изходна суровина се използва пшеничено зърно, което се смила. ќсобеност при производството на брашна е обсто€телството, при самото смилане на зърното обичайно се получават като краен продукт Ц три типа пшеничено брашна и трици. “иповете брашна са: тип 500 (б€ло); тип 700 (добруджа) и тип 1150 (типово).
“иповете пшеничени брашна се определ€т по пепелното им съдържание (остатък при изгар€не на брашно при 600 º — в %).
“ака при смилането на 1 тон хлебна пшеница се обичайно получават количества брашно и трици, които имат следни€ относителен д€л:
Х   тип 500 Ц 55 %;
Х   тип 700 Ц 16% ;
Х   тип 1150 Ц 3%;
Х   трици Ц 26 %.
«а различните мелници тези проценти варират, но те са средни за отрасъла. ¬ малките мелници обикновено се произвежда един тип брашно, което се реализира като б€ло, въпреки че не отговар€ на тип 500.
   –азличните типове пшеничено брашно се влагат като основна суровина в различните видове най-масово употреб€ван хл€б.:
Х   тип 500 Ц б€л хл€б У—тара «агораФ;
Х   тип 700 Ц хл€б УƒобруджаФ ;
Х   тип 1150 Ц У“ипов хл€бФ.
—ледователно, както разбираш - винаги при мленето се получават задължително три вида брашна + трици.
“ова се отнас€ за пшеничените брашна. Ќаред с това се произвеждат още ръжено, овесено, оризово, царевично и т.н. брашна от съответната изходна суровина.
ѕри н€кои хл€бове се използва и пон€тието зърнест хл€б, при което зърната (хлебарите казват, че е зародиш, но аз съм на по-друго мнение) се смилат едро и при съответната технологична процедура се влагат като основна суровина.
ѕодобрители, набухватели, както и витамини (например често се използва витамин "—") се прибав€т, за да подобр€т качеството и естетически€ вид на хл€ба.
ѕреди действаха т.нар. отраслови нормали за производството на хл€б. — новите промени те могат да се прилагат от хлебопроизводителите, но не са задължителни. √рамажът също е по преценка на производител€.
ѕо мое лично мнение, в много случаи за снижаване цената на хл€ба се прилага смесване на различни типове пшенични брашна и добав€не на други видове брашна.
»ма и схема за ценообразуване на брашното, както и примерно съотношение между цената на пшеницата, цената на брашното и цената на хл€ба, но това е друга и обширна тема.
ƒано съм усп€ла да ти отговор€.
-------------------
«нам, че може би тук не е точно м€стото, но „≈—“»“ ѕ–ј«Ќ»  Ќј ¬—»„ » ! „≈—“»“ »ћ≈Ќ ƒ≈Ќ » Ќј ћј–»»“≈, Ќќ—≈ў» »ћ≈“ќ Ќј Ѕќ∆»я“ј ћј… ј ! ЅЏƒ≈“≈ «ƒ–ј¬» » ¬≈—≈Ћ» ! Laughing Laughing Laughing

÷итирай

Ўумен

ћнени€: 1 326
Ѕлагодар€, ÷вете, наистина полезна информаци€ Hug
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 23 отговора