----------------------------------
Може би това не е най-подходящото тесто за тези "иначе толкова" симпатични зверчета (май за пръв път не те ни нападат и хапват, а ние си ги хрускаме).
И все пак - оригиналното тесто, което е дадено в руски сайтове при приготвянето на кроки е "Хрушчовското тесто" (използвано от личния готвач на този полотически деец от миналото).
Реших да го преведа (буквален превод, като на места, където има лирически отклонения съм го пропуснала умишлено), та да си го имате за всеки случай:
"ХРУШЧОВСКО ТЕСТО
50 гр. мая (може 2 ч.л. суха)
1/2 ч.л. сол
Маята се разтърква със солта и се прибавя:
1 чаша молока (може от хладилника)
2 с.л. захар
200 гр мек маргарин (или размекнат обикновен, или типа "Рама")
около 3.5 чаши брашно
Тестото не трябва да бъде гъсто и тежко (по-добре после при разделянето да се прибавя брашно), бързо в процеса на замесването започва да се отделя от ръцете.
Слага се в тенджерка и в хладилника. След 4 часа може да се пече. Аз обикновено го оставям една нощ.
Лариса Исарова твърди, че това тесто, направено на топка се съхранява в хладилника 2-3 месеца, но първо, при мен то толкова време не е оживявало, и второ, след няколко дни по мой вкус то става малко киселко. Но, тестото е фантастично.
По-хубава пица аз не съм готвила и яла. Тънко разточено, то не се надига така, че да ядеш хляб със съвсем тъничък пълнеж за пица. Всичко си е в мярката. Правейки пирожки от обикновено тесто с мая, обикновено аз обработвам всяка топка, а тук (при това тесто) разточваш пласт, режеш с чаша и напред. Няма многократно втасване. Аз даже сутрин успявах 1 час преди работа да изпичам за празник. Всички сътрудници се възхищаваха, когато ги ядяха горещи.
Могат да се приготвят и големи за цялата тава, и пироги, и в тиган, и пици, и пирожки. «Золовка» (бел.моя- явно ник) се е опитвала да ги пържи в масло и каза, че стават, но печени са по-вкусни."
----------------------------------------
Може би вече рецептата за това тесто е била публикувана във форума - и ако това е така, извинете ме, но нямам време да ровя в момента.
Искам още да посоча, че от него също се правят т.нар. "плюшки", както при вкусните питки на Карина (тема, която ме стимулира за този превод) - макар, че "плюшки" е малко непреводима дума, но не е питки, а по-скоро печива за закуска.
Дано съм ви била полезна с тази допълнителна информация за тестото на крокито.
Успех !