Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 568
Моля ви напишете ми постни рецепти,за да си готвя,да не включват нищо от животински характер-даже яйца и мляко!
  Благодаря ви предварително!
Цитирай

София

Мнения: 901
Постни лозови сарми
Списък на необходимите продукти:
2 глави лук
7-8 с. л. олио
1 ч. ч. ориз
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сол
1 ч. л. червен пипер
1 буркан (500 г) стерилизирани лозови листа
Начин на приготвяне:
1. Приготвя се плънката, като лукът се почиства, нарязва се наситно и се задушава в олиото. Добавя се почистеният и подсушен ориз и се пържи, докато добие стъклен вид.
2. Овкусява се с чубрица, сол и червен пипер. Накрая оризът се залива с 1 ч. ч. топла вода и се оставя да омекне.
3. В средата на всеки лозов лист се поставя по 1 ч. л. от плънката и се увиват сармички.
4. Готовите сармички се подреждат в същата тенджера, в която е приготвена плънката. Захлупват се с по-малка чиния и се заливат с вода, която да достигне нивото им. Варят се около 30 минути.


Постни сарми в микровълнова фурна

Списък на необходимите продукти:
10-12 листа кисело зеле
1 ч. ч. бисерен ориз
200-250 г стерилизирани домати
1 1/2 глава лук
1 стрък целина
2-3 стръка магданоз
5 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. сол

за заливката:
1/2 ч. ч. зелев сок
1/2 ч. ч. вода
4 с. л. олио
1/2 ч. л. червен пипер

Начин на приготвяне:
1. В йенска тенджера се налива олио, слагат се нарязаните наситно лук и целина и се вари под капак 1 минута на максимална мощност.
2. Добавят се оризът и доматите, вари се още 3 минути, след което се налива чаша топла вода и се поставят подправките. Вари се още около 5 минути или докато оризът набъбне и поеме водата.
3. Зелевите листа се почистват от кочана, поставя се от плънката и се завиват сарми.
4. Сармите се подреждат в тенджерата, в която е приготвена плънката, и се поливат със заливката. Ястието се вари на пълна мощност под капак около 20 минути или до пълното омекване на сармите


Кюфтета от зрял фасул със сос от праз

Списък на необходимите продукти:
500 г зрял фасул
2 червени печени чушки
1 глава лук
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
олио
галета

Начин на приготвяне:
1. Фасулът се накисва за една нощ, след което водата се изхвърля, налива се нова, кипва се и се изхвърля. Фасулът се залива с 1 1/2 л студена вода, сварява се хубаво, отцежда се и се смесва с настъргания лук.
2. Добавят се подправките, сместа се намачква на пюре и се омесва. След това се оставя да се охлади.
3. С обилно намазнени с олио ръце се оформят плоски кюфтета, които се овалват в галета и се подреждат в намаслена тава. Пекат се около 20 минути в предварително загрята фурна при температура 200 градуса, докато се зачервят. Сервират се със сос от праз

Яхния от грах за микровълнова фурна

Списък на необходимите продукти:
450 г замразен грах
1 глава лук
1 резен целина (колкото среден картоф)
2 моркова
6 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. брашно
1 ч. ч. гореща вода
2 с. л. доматено пюре
4 скилидки чесън
3-4 клонки копър
1 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
1. Лукът и целината се нарязват наситно, морковът – на колелца. Поставят се в йенски съд, заливат се с олиото и се варят в микровълнова фурна на максимална мощност около 3 минути.
2. След като зеленчуците омекнат, се поръсват с черния пипер и брашното и се заливат с гореща вода. Прибавя се грахът, разбърква се и съдът се поставя за още 8-10 минути в микровълновата фурна на максимална мощност.
3. Накрая към ястието се прибавят доматеното пюре и счуканите скилидки чесън и се посолява. Връща се в микровълновата фурна и се запича за 3 минути на средна мощност. Преди сервиране яхнията се поръсва с наситнен копър.


Спагети по неаполитански
Списък на необходимите продукти:
1 пакет спагети
2 глави лук
4 скилидки чесън
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. босилек
1 ч. л. сол
5–6 с. л. зехтин
800 г стерилизирани домати
Начин на приготвяне:
1. Стерилизираните домати се пасират, а лукът се наситнява и се задушава за няколко минути в зехтина.
2. Чесънът се накълцва и се изсипва при задушения лук. Разбърква се, залива се с пасираните домати и се оставя да ври около 10 минути. Накрая се подправя със захарта, солта и босилека.
3. Спагетите се сваряват според описания върху опаковката начин, изцеждат се и изсипват при доматите. Всичко се разбърква добре и се сервира.


Спагети със зеленчуци по китайски
Списък на необходимите продукти:
1 пакет спагети
3 моркова
2 скилидки чесън
1 стрък праз
1/2 глава лук
1 ч. ч. стерилизирани гъби
1 ч. ч. замразен грах
1 к. ч. соев сос
6 с. л. олио
Начин на приготвяне:
1. Спагетите се сваряват. Морковите се нарязват на пръчици или тънки колелца. Лукът и чесънът се нарязват наситно, празът - на тънки диагонални колелца, гъбите - на парчета.
2. Зеленчуците се запържват в следния ред: първо се запържва лукът за около 20 секунди, след това се слагат последователно морковите, празът и печурките.
3. Накрая се изсипва грахът и зеленчуците се разбъркват непрекъснато, за да не омекнат (трябва да останат хрупкави).
4. Сварените спагети се изцеждат, не се изплакват. Изсипват се при зеленчуците и при непрекъснато бъркане се добавя соев сос, докато се получи приятен кафяв цвят.

Картофен гювеч с праз
Списък на необходимите продукти:
1 кг картофи
4 стръка праз
2 червени сушени чушки
30-40 г маргарин ( може и само с олио)
6-8 с. л. олио
4 скилидки чесън
1 кубче зеленчуков бульон
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка копър
1 ч. л. самардала
Начин на приготвяне:
1. Маргаринът и 3-4 с. л. от олиото се сгряват в дълбок тиган. В тях на тих огън за около 5 минути се задушава едро нарязаният праз.
2. Чушките се запичат на сух тиган, нарязват се наедро или се начукват в хаванче и се прибавят към позапържения праз. Овкусяват се с натрошеното кубче бульон и се оставят да поврят на слаб огън още 4-5 минути.
3. Чесънът се назрязва на тънки филийки, поръсва се с накълцаните магнадоз, копър и самардалата и се разбърква.
4. Картофите се обелват, нарязват се на тънки филийки и с половината от нарязаните картофи се покрива дъното на намаслена тава.
5. Подправя се със смесените подправки и чесън, изсипва се задушеният праз и се разпределя равномерно. Реди се втори пласт картофи, посолява се, поръсва се с останалото олио и се покрива с домакинско фолио. Пече се около 40-60 минути при температура 180 градуса.

Цитирай

София

Мнения: 901
ето още няколко:

Самоковска наложена баница със зеле

Списък на необходимите продукти:
1 кисела зелка (1,5 кг)
1 пакет кори за баница
1/2 ч. ч. олио
1 с. л. сода бикарбонат
олио за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Зелето се нарязва на ивички и се запържва за около 20 минути в сгорещената мазнина.
2. В голяма купа се налива 1 л студена вода и в нея се разтваря хлебната сода.
3. Готовите кори за наложена баница се потапят в разтвора на водата със содата. Първата кора се поставя в предварително намаслена тава и се покрива със запърженото зеле. Слага се втора кора, отново се покрива със зеле и процедурата се повтаря до изчерпване на продуктите.
4. Завършва се с кора, поръсва се с олио и се пече при температура 180 градуса 20–30 минути. След като се извади, горещата баница се поръсва с топла вода.


Можеш да си направиш още и гювече с картофи и ориз. Прави се по следния начин:
взимаш едно гювече и слагаш в него следните продукти:
нарязани на колелца картофи, чушки, домати, лук, малко олио, малко ориз, сол, черен пипер , подправки ( магданоз или друго по желание).
Добавяш малко вода и слагаш във фурната да се пече.
Става много вкусно.


Приятно готвене.
Ако се сетя още някоя ще ти пиша.
Цитирай


Мнения: 1 568
Ей сега ще се направя даже нещо-благодаря ти мнооого!!!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.